Fråga doktorn om diabetes 2

I Fråga doktorn igår avhandlades diabetes typ 2. Professor Kerstin Brismar medverkade.
Man berättade att sjukdomen först och främst ska behandlas med kostförändring. Kerstin sade att kolhydraterna ska ner, främst det vita sockret och vetemjölet. Motion är bra.
Det animaliska fettet sade hon att vi ska äta lite av, om man äter för mycket av det så kan Triglyceriderna i blodet gå upp, och det är inte bra. (Så vitt jag vet finns dock ingen vetenskaplig studie som visar att intag av naturligt animaliskt mättat fett ökar risken för hjärtsjukdom)

LCHF avhandlades faktiskt, och ingen sade att det var fel, utan att det skulle uppmuntras.

Programmet var alltså i det stora hela bra.

Även jag var en gång med i Fråga doktorn (2009) där jag fick prata om LCHF. Men då tog de in Mai-Lis Hellénius i studion efteråt, som tog udden av alltihop.

 

Comments

 1. 1

  Det tar sig ! 🙄

 2. 2
  Ingvar Bergdahl säger

  Tack vare Annika har tusentals svenskar fått sluta med insulintableter o sprutor. Om Fråga Doktorn verkligen vill ge goda råd till svenska folket, så är det dags för programmet att bjuda in Annika till programmet.

 3. 3

  Smarta Diabetiker nämndes, och vi har fått massor av nya medlemmar! Den här gången struntar jag i att de inte hade alla rätt, tack vare programmet hittade folk oss och kommer nu att kunna ta del av den kunskap och den information som verkligen hjälper!

 4. 4

  @ Bitte Kempe Björkman:

  Bra Bitte, dom hade inte alla rätt, men var en bra bit på väg. Fråga doktorn-doktorn var märkbart generad och hade svårt att hitta ord, professorn själv fick svälja några gånger då hon uttryckte bokstavskombinationen LCHF. Ett stort steg framåt var ändå att ”man behöver inte äta något socker”!

  Grattis till nya medlemmar. (antar att du menar på Facebook)

  Synd att inte Kostfonden nämndes, där Kerstin Brismar själv är i fronten.

 5. 5

  @ 3 Bitte Kempe Björkman:
  Härligt Bitte! En framgång för folkhälsan, hjärtligt lycka till!

  Till Dr Annika, ja tänk om du någon gång fick sitta i soffan på ”Fråga Doktorn” och tala om vilket fett vi bör äta – det börjar i alla fall närma sig liiite!

 6. 6

  Dr. Brismar i Fråga Doktorn om Diabetes 2

  Urvattnat till tusen. Var det fegheten inför Läkemedelsindustrin som återigen
  gjorde att LCHF knappt fick nämnas? Det var först när en patient nämnde att
  Hon gått över till LCHF som det lossnade Men bara lite. Och råden Brismar gav
  var mycket svaga och Tandlösa. Alla var livrädda att trampa på Några läkemedelstår.
  Varför beskrevs inte de riktiga Fällorna Tex pitza kakor olika bröd potatis ris M fl. m.fl
  Nä riktigt dåligt av alla närvarande

 7. 7

  Triglyserider i vldl går inte opp om man eter animalisk fett.
  Triglyserider i kolymikroner går upp.
  Kolymikroner er aldri satt i sammenheng med arterosklerose
  Triglyserider i vldl skapas av lever från för mycket kolhydrater. Det går ned om man drar ned på kolhydrater och eter mett fett

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 EvaLi:
  Jag hittade en You Tube-film från när jag och familjen Lundström var med på Fråga doktorn och fick prata om LCHF. Det är nu ganska många år sen.

 9. 9
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag hittade en You Tube-film från när jag och familjen Lundström var med på Fråga doktorn och fick prata om LCHF.

  Den filmen måste jag säga var en av de bästa jag sett om LCHF. Inget fegt ”huttlande” med etablissemanget utan rent klarspråk och det du sa då är lika sant idag.

  Jag förstår varför jag har ”bosatt” mig på din blog och inte på någon annan.

 10. 10

  Njaaä, lite olustigt var det allt då LCHF kom upp. Det blev lite ”katten kring het gröt”. Att det skall vara så förbaskat svårt att förklara vad kolhydrater är och hur det påverkar kroppen. ”Det man kan mosa med gaffeln” nämndes. Flummigt och oförståeligt. Visst är motion viktigt men varför trycka på detta i var och varannan mening då just motion blir som ett trauma för många som har svårt med att motionera av en mängd olika skäl. Man börjar i fel ända liksom. Men men, ett litet steg åt rätt riktning var det trots allt och detta tack vare vittnesmålet från den fantastiska LCHF:damen som ringde. Hur kunde de säga att hon hade FEL då hon vittnade om en hälsoresa av himmelska mått.

 11. 11
  Pre-diabetiker säger

  Här är en annan diabetesberättelse hos Fråga doktorn, från 2009:
  Dan Eliasson berättar per telefon – https://www.youtube.com/watch?v=9QCDC_8fMpc

 12. 12

  @ Gäst:

  Jag la också märke till att de verkade ”obekväma” när LCHF-berättelsen kom upp. Man kunde se det på kroppspråk/ansiktsuttryck.. De kunde inte förneka berättelsen men inte heller hjälpa till med ytterligare information.
  I slutet av programmet sa ”fråga-doktorn-doktorn” att man skulle söka information i böcker och på nätet men bara gå in på ”de riktiga sidorna” (osäker om det var den exakta ordalydelsen – men andemeningen var klar).

 13. 13

  Jag tycker det verkar som muren är på väg att rämna.

 14. 14

  ”Man ska minska på kolhydraterna…”. ”Man ska minska på kolhydraterna…”. ”Man ska minska på kolhydraterna…”. Visst. Men vad ska man äta i stället? De förordar i praktiken svältkost, Och när man då känner sig varit duktig att hålla igen så kan man ”unna sig” att nalla i kylskåpet. Det blir kolhydratrika och proteinrika smakbitar då och då i pauserna i TV-programmen. Ty smakbitarna blir inte en morot eller brysselkål. Ingenting i programmet om att fett mättar bättre – eller överhuvudtaget om hur man ska ändra kostvanorna och varför mer än ”Man ska minska på kolhydraterna…”. Och att rekommendera den äldre mannen med dåliga knän att han ska motionera mera?!?!?
  Nej, jämfört med denna blogg, Kostdoktorn och många andra bloggar var det ett dåligt program. Det var ett tidsfördrivssprogram och inte ett program som lockar till verklig koständring.

 15. 15
  Lars Pekkala säger

  Angående triglycerider, förra veckan var jag på årskontroll för min diabetes.
  Triglyceriderna har tydligen parkerat på värdet 0,85 trots att jag inte är någon stor växtolje förbrukare, här gäller bara naturligt mättat fett. Man kan undra vad det säger om professorns kunskap.

  Mitt långtidssocker låg på 46, har nu inte tagit insulin på 9,5år.

 16. 16
  Ethel Loberg säger

  ”Jag hittade en You Tube-film från när jag och familjen Lundström var med på Fråga doktorn och fick prata om LCHF. Det är nu ganska många år sen.”

  Det kallar jag kvalitè. Tänk att få ”klippa in” denna film i fråga doktorn, oj oj oj.

 17. 17

  @ 8 Annika Dahlqvist:
  Den You Tube-filmen har jag faktiskt aldrig sett. Så fantastiskt bra den är! Den borde ”Fråga Doktorn” sända i repris varje avsnitt!

 18. 18

  Måste säga att jag är besviken på Kerstin Brismar. Hon har ju en tung post i Kostfonden och har ändå inte bättre koll på fetter – mycket förvånande och ger inte så bra credit för Kostfonden – tyvärr!

 19. 19

  @ EvaLi:
  Jag tror att det är bra – både för arbetet och trovärdigheten – att inte bara omge sig med ja-sägare. Man måste verkligen slipa på argumenten då!

  Och tack för ditt lycka till!

 20. 20

  Kanske jag lider av paranoia vad gäller LCHF. Efter samtalet från den lyckliga kvinnan som räddats av LCHF märkte jag att programledaren inte ville prata om kosten. I stället babblade hon på om att man aldrig ska ge upp och alltid vara glad. Kvinnan som ringde var säkert besviken för hon ville få fram ett budskap och diskutera detta men svaret blev ”God dag yxskaft”. Professorn varnade för LCHFs animaliska fetter. Hon var åtminstone med i samtalet.

  På slutet av programmet slår kanske min paranoia till igen. Diabetiker ska läsa och studera om sin sjukdom, sas det. Men man ska akta sig för farliga hemsidor. Hänvisade man kanske till att kvinnan nämnde Kostdoktorn.se?

  Sammanfattningsvis tycker jag att programmet är ett dåligt underhållningsprogram där det tjatas om hur lyckliga vi måste vara för att undvika sjukdomar. Vem kan vara lycklig som äter sig till svåra sjukdomar genom dåliga kostråd framförda av till exempel Fråga Doktorn?

 21. 21

  Triglyceriderna som mäts er dom som finns i vldl/ldl.
  Det er triglyserider som produseres i levern etter för mycket kolhydrater.
  Enligt Ralf Sundberg finns också fleromettat som förmodligen sparas i levern. Dom er också viktiga.
  Mettad fett från kosten går till muskler ock fettceller via kolymikroner

 22. 22
  Docent Göran säger

  Swedboy Skrev:

  Kanske jag lider av paranoia vad gäller LCHF.

  Det tror jag verkligen inte!

  Det är snarast etablissemanget med Livsmedelsverket i spetsen som har drabbats av paranoia när det gäller LCHF.

  Om man idag är intresserad av sin hälsa är faktiskt LCHF något fullständigt oemotståndligt för att det är en kost som fungerar för att återställa hälsan men sedan oerhört svårt att leva efter i dagens samhälle. Ett av skälen är att vi hela tiden blir motarbetade av de ekonomiska krafter som lever på att vi ska fortsätta att vara sjuka. Intressant är att många som nappar på LCHF mår väldigt bra men efter ett tag också ”tappar taget” och faller tillbaka i sitt sjukdomsträsk. Jag har flera exempel på detta i min omgivning.

  Samtidigt finns hos oss alla hela tiden en önskan kvar om att återfå sin hälsa – det är underligt att det ska vara så svårt.

  I nästa vecka, 10 december, ska jag hålla min LCHF-föreläsning på Folkets Hus i Trollhättan och jag har bland annat gjort reklam för det hos mina närmaste grannar som idag har tappat taget efter sina anmärkningsvärda inledande framgångar med LCHF. Det ska verkligen bli intressant att se om de nu dyker upp på min föreläsning. Man behöver nog all ”peppning” man kan få för att hålla fast vid en sund livsstil men man måste nog bestämma sig för om man är villig att betala det ”sociala” priset som detta innebär. Många anser att detta pris är alltför högt. Det hela är lite som att avstå från alkohol – man blir en ”trist” frisk typ.

  Nå – fiskhandlaren min berättade att han gör reklam för mitt föredrag bland sin kunder så det bör ju komma en del som är intresserade av sin hälsa. Jag ska förresten ge honom annonsen så han kan sätta upp den på sin fiskvagn.

 23. 23
  I LIke Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Kommer föredraget att filmas?

 24. 24
  Docent Göran säger

  @ I LIke Neil Young:

  Tyvärr har jag ingen som kan ordna en hyfsad videoinspelning – den måste också redigeras efteråt för att det ska vara någon större mening med det hela.

  Eventuellt skulle jag kunna lägga upp bilderna, det är ganska många, på YouTube även om jag nu aldrig gjort något sådant tidigare. Jag får fundera på detta.

 25. 25

  Annika Dahlqvist du skriver ” Så vitt jag vet finns dock ingen vetenskaplig studie som visar att intag av naturligt animaliskt mättat fett ökar risken för hjärtsjukdom”.
  För ett par dagar sedan tipsade jag Lars Bern på hans blogg att läsa boken ”Kinastudien” av T. Colin Campell och nu tipsar jag även dig och andra på denna blogg att läsa den! Här en recension av boken:
  https://www.2000taletsvetenskap.nu/gammalt/recensioner/recens35.htm

 26. 26
  LCHF-Bengt säger

  Tore Persson förklarar mycket bra hur olika sockertyper påverkar svampar tex. oerhört intressant.
  https://www.youtube.com/watch?v=Un1OsLIXefk

 27. 27

  @ Swedboy:
  Jag tycker det var ett flamsigt och tramsigt program. All den här glättigheten gör att fokus och allvar blir bristvara. Diabes 2 är ett mycket allvarligt hot mot folkhälsan – och det ökar trots alla nya piller. Brismar verkade ofokuserad, hade svårt att förklara näringsämnen och matvaror, liksom vad LCHF står för etc. Hon fick naturligtvis aldrig utrymme för någon som helst uttömmande förklaringar.

  Kanske att vi står inför ett större folkupplysningsprojekt än vi anar: att starta på nivån ”Akta Er för allt, som går att mosa med gaffeln” till att skapa en rimlig förståelse för insulinresistens, skadliga socker- och insulinnivåer, långsiktig, lömsk, låg inflammationsnivå, som inte sällan slutar i hjärtinfarkt. En diagnostiserad typ2-diabetes är bara toppen av isberget. Resten, sådär 90% av sjukligheten lurar med diverse knepiga symtom (se Annikas video vid inlägg 8) eller fortskrider helt i tysthet tills det blir kris. Docent Göran har en mäktig uppgift framför sig den 10 december.

 28. 28

  Jag uppmärksammade dock med glädje att Brismar ibland kollade insulinnivån i blodet hos sina patienter, för att få grepp om allvaret i insulinresistensen, men sen fick jag lite hicka, när hon tyvärr tyckte det var OK med lite högt fasteblodsocker, när HbA1C höll sig i schack. Visst, hon är helt fokuserad på diabetesen och blodsockernivån – men resten då?

 29. 29
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Docent Göran har en mäktig uppgift framför sig den 10 december.

  Tack för de höga tankarna!

  Jag misstänker att det kommer runt 50 personer och mer än hundra rymmer inte lokalen. Vid ett tidigare fördrag i Trollhättan fyllde jag den lokalen och vid ett senare tillfälle lokalen till hälften. Det ska bli intressant se hur många av mina tidigare åhörare som nu dyker upp igen och hur många som är nya.

 30. 30

  @25 Kanske lämpligt för dig att läsa följande länk.
  https://www.kostdoktorn.se/?s=kinastudien&submit.x=0&submit.y=0

 31. 31
 32. 32
 33. 33
  Lars Henrik säger

  @ Börje Gustavsson:
  @ jala:
  En till kan vi ta 🙂 Även den från Denise: https://rawfoodsos.com/2010/08/06/final-china-study-response-html/

 34. 34
  Ethel Loberg säger

  @ Erling:
  Ja gaffelvarningen var en riktig ”tönt de luxe” Att mosa nykokta ägg med smör skulle helt plötsligt bli en insulinhöjare, voj voj.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Börje Gustavsson:
  Du har ovan fått diverse länkar till bl a Denise Mingers analyser av China Study.
  China Study innehåller enbart hänvisningar till epidemiologiska studier, och det vet vi sedan förut att sådana kan man vrida till vilket resultat man önskar.
  Det är jämförande behandlingsstudier som är de bästa för att visa kostens effekter på hälsan, och sådana finns inte i China Study.

 36. 36
  Eva Gustafsson säger

  @ Docent Göran:
  Kommer du till Uppsala, möjligen!? /Eva

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Ethel Loberg:
  Fast i sanningens namn sa hon att kolhydrater var från växtriket, och de som gick att mosa med gaffeln var sämst.
  Men det gäller ju inte vegetabiliska proteiner och fetter. Olivolja och kokosfett går ju att ”mosa”.

 38. 38
  Docent Göran säger

  Eva Gustafsson Skrev:

  Kommer du till Uppsala, möjligen!?

  Tack för ditt vänliga intresse!

  Med åren (nu 69) tenderar jag att alltmer bli en ”hemmakatt” efter ett liv med ständiga resor även om jag känner mig oförskämt pigg med tanke på min allvarliga sjukdomshistoria.

  Det finns idag många och mer framträdande LCHF-are som åker runt i Sverige och ”missionerar” och de för ut samma LCHF-budskap. Kryssningen i vår är ju ett tillfälle att få en ”rejäl dos” av föreläsningar. Själv är mer jag radikal än de flesta som föreläser om LCHF och samtidigt tenderar jag till att gå mer på djupet som den naturvetenskaplig forskare jag i grund och botten är.

  Mina krönikor här hos Annika, tagna tillsammans, speglar vad jag idag vill ha sagt även om mina föreläsningar har uppskattats – jag har förvisso fått en hel del träning genom åren på att föreläsa. Som jag ser det är det viktigaste att kunna inspirera sin publik så att de aktiverar så att de skaffar sig egna kunskaper i kostfrågan och då är kanske krönikorna ett blekt substitut.

 39. 39

  @ Docent Göran:
  Var och när i Trollhättan?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa