Hur uppnå viktnedgång och bästa hälsa

Jag själv tycker mig ha märkt att enda sättet för mig att hålla den lägre önskvärda vikten är att äta LCHF + lågkalori. Jag måste erkänna att jag inte ens har provat att äta strikt lågkolhydrat. Det är för att jag tycker om att äta grönsaker, inklusive viss mängd rotsaker, samt (pyttelite) filmjölk + fröblandning till frukost. Om jag äter denna liberala LCHF så håller jag vikten om jag äter normal matmängd, och går ner i vikt, med mindre matmängd, om jag behöver och är motiverad för det. Någon skillnad i hälsoeffekter har jag inte märkt, annat än att jag mår bättre psykiskt om jag uppnår en eftertraktad viktnedgång.
När jag arbetade hade jag svårt att avstå kaffebröd som bjöds i fikarummet, men det har jag inga problem med nu som pensionär, då jag själv kan bestämma vad som ska finnas i köket.

Många LCHF-are förespråkar en högre andel fett, och att strikt minimera kolhydraterna. Då uppfattar de att de både mår bättre och har lättare att hålla sin bästa vikt. Exempelvis skriver Martina Johansson om detta.
Det viktigaste är ändå hälsoeffekterna på lång sikt. Jag skulle önska att någon gjorde en jämförande långtidsstudie mellan liberal LCHF och strikt ketogen kost, med hårda hälsoutfall (sjukdom och död, inte bara labvärden). Om det då skulle visa sig att hälsoeffekterna blev bättre med ketogen kost så kan jag och andra strikta upp vår kost till ketogen.

Tills vidare fortsätter jag med min relativt liberala LCHF. Jag anser att var och en måste komma fram till vilken kost som passar den bäst, och inte tvinga sig till en av andra dikterad kost.

 

Comments

 1. 1

  Huvudet på spiken! Jag skulle verkligen vilja veta hur strikt man egentligen måste vara för att slippa cancer och andra sjukdomar. Just nu äter jag väldigt strikt och funderar ofta på om det inte inte skulle funka att lätta lite på det strikta….. Äter just nu glutenfritt/sockerfritt och det är rätt tufft i längden. Saknar saker, tänk om det fanns nått facit. Jag är i riskzonen för cancer då min far och farfar dog i samma cancer sjukdom så har valt detta sätt att äta…. Men om jag visste att jag kunde unna mig mer kolhydrater skulle jag lätt göra det. Ja, snälla forska fram var gränsen går;)

 2. 2

  Fast din kombinerade LCHF plus lågkalori har en slags motsvarighet i LCHF och periodisk fasta. Jag har också kommit fram till vad som fungerar för mig. När jag försökte superstrikt LCHF mådde jag jättedåligt. Lärde mig då att jag måste ha mycket basiska grönsaker för att min kropp ska må bra. Lågkalorikost har jag fått nog av i livet så därför passar periodisk fasta mig bra. Speciellt som jag inte kan äta sent på dan utan att lätt få saltsyreuppstötningar i vargtimmen. Så jag hoppar i stället över sen middag och fastar till frukost. Fungerar bra för mig. Men som du säger var och en får lära sig vad den egna kroppen och psyket mår bäst av.

 3. 3
  Ethel Loberg säger

  Jag tror att de flesta LCHF-are som kom igång för 6-7 år sen har funnit sitt ”rätta” Lchf som fungerar för dem, det märks på lugnet i alla LCHF-bloggar. T.o.m. de arga gnällspikarna som avskydde LCHF har blivit lugnare, möjligen har de dragit ner på socker och vetemjöl.

 4. 4

  Det känns uppgivet och tråkigt då jag går upp i vikt, när alla andra LCHF:are går ner…… Är diabetiker sen 43 år, har annars en god hälsa, allergin försvann när jag för två år sedan började med LCHF. Jag äter väldigt lite kolhydrater och under vardagarna kör jag 16/8 som fungerar utmärkt och simmar tre gånger i veckan 4 000 m/veckan men varför går jag upp i vikt……?

 5. 5
  Lena Nyberg Johansson säger

  Kerstin, det blir mycket muskler när du simmar 4000 m i veckan. De väger. Har du mätt ditt omfång, ökar de måtten också? Medicinerar du fortfarande eller har du kunnat minska på insulinet?

 6. 6

  En bensindriven bil fungerar perfekt ifall Wi tankar den med bensin. Ifall Wi får för Oss att spä ut bensinen med diesel – så går den sämre och sämre ju mera diesel som bensinen blandas ut med. Tankar Wi bensinaren med 100 % diesel – så går det överhuvudtaget ej att få igång den. Det finns inget hokus pokus i detta.

  Wåra fysiska Kroppar i kött är predestinerade för = gjorda för att leva på ”bensin” = proteiner (”fyrbent” kött, fågel, fisk, ägg osv), animaliskt fett, smör, vispgrädde osv och ekologiskt fett av typ kokosolja och olivolja. Det ger en jämn blodsockernivå. Av detta producerar Kroppen sen den glukos = det blodsocker som Kroppen behöver för en ”perfekt” funktion. Det finns inget hokus pokus i detta.

  Socker och kolhydrater är helt enkelt ”diesel” för en människas Kropp.

  Thats it.

 7. 7

  ”Låta maten vara vår medicin och medicinen vår mat !” – sagt av Hippokrates för ca 2500 år sedan. Bl a LCHF-Bengt har ätit sig frisk – och om det här.

 8. 8
  I LIke Neil Young säger

  @ Josef Boberg:
  En fråga i all välmening Josef – det här med W. Hur hänger det ihop? Leker du med språket bara..:)?

 9. 9

  I LIke Neil Young Skrev:

  En fråga i all välmening Josef – det här med W. Hur hänger det ihop? Leker du med språket bara..:)?

  Nej… – det är på fullt allvar. När skriver vi med enkel-v och liten bokstav – så känns det för mig som att det är tveksamt om mitt operativsystem (de ca 10-15 % av hjärnan som en vuxen använder) innefattar mig själv.

  När jag skriver Wi – så är jag själv med ”på vagnen”.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Ja hur bär man sig åt för att vara både ”normalviktig” och dessutom vara frisk?

  Man kanske istället borde formulera det som hur BORDE man ha burit sig åt eller kanske till och med hur borde ens föräldrar ha burit sig åt för att man som 60 + skall se likadan ut som i 20-årsåldern.

  Att jag själv råkade återfå formen på min 20-årskropp beror på att jag blev allvarligt hjärtsjuk och satsade på strikt LCHF för att bli frisk genom att ta bort orsaken, dvs. de kolhydrater i kosten som hade gjort mig sjuk från början men detta skedde utan tanke på någon viktnedgång.

  Det är knappast någon höjdare att först bli allvarlig sjuk, börja fundera vad som är fel och sedan lösa sin hälsofråga på egen hand. Idag har vi ett faktiskt ett samhälle där de ekonomiska krafterna gnuggar händerna inför varje nytt diabetesfall och hjärtinfarkt och det är faktiskt hur sjukt som helst i mina ögon.

 11. 11

  Instämmer med dig Göran. Jag har hamnat i en karusell med mediciner och biverkningar. Sen mediciner för biverkningarna. Jag har gradvis insett att bakom allt ligger läkemedelsbolagens vilja att sälja till varje pris. Fick exempelvis hjärtflimmer av stark blodtrycksmedicin. Det står tom i bipacksedeln att det är en biverkan. Hur kan man godkänna en sån medicin? Det verkar som total urspårning. Efter den här cirkusen har jag själv långsamt men säkert tagit mig fram till vad som är problemet och hur det ska hanteras. Bland annat med LCHF. Vågar knappt berätta för doktorn för de låter som papegojor och lyssnar inte på vad man säger. I mitt fall att det är magen som är problemet. I stället skrivs blodförtunnande ut som gör magen än mer känslig. Jag tycker att många läkare borde besinna sig och tänka mer självständigt. Men de är väl fast i vad som är ”politiskt korrekt” bland kollegor och institutioner.

 12. 12

  Jag tycker dr Fungs inställning är intressant. Han är för LCHF för han har sett att det är lättast att hålla sig till detta sätt att äta på sikt. Dock finns det populationer som mått bra på oraffinerade kh (befolkningen på Okinawa är en klassiker), så dr Fungs tes är att om man äter kh som de är från naturen så skyddar fibrerna mot för stort upptag. En anledning till att dessa dieter ”fungerade” anses tydligen för att befolkningen hade ganska monotont (trist) utbud av mat att välja på och därför inte benägna att överäta. Man blir dock mer ”sugen” på en sådan kost och faller antagligen lättare för frestelser i vårt samhälles utbud av skräpmat etc…

  Själv äter jag liberal LCHF i det att jag inte ser upp med hur mycket grönsaker jag äter, och även en hel del rotfrukter (i princip ingen potatis dock). Tillsammans med 16:8 större delen av veckan fungerar detta bra för mig.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Johan:
  Jag tror att friska, icke insulinresistenta människor tål en viss mängd av stärkelse. Okinawa-folket är inte metabolt sjuka och tål därför stärkelsen. Dock måste de också få i sig tillräckligt av protein och fett för att hålla sig friska, vilket de tydligen får.
  Vi som har blivit metabolt skadade av socker och konstfetter tål inte stärkelse i den mängden utan att få förhöjt blodsocker och insulin.

 14. 14

  LCHF är en kurerande diet som är utmärkt för den som blivit metabolt sjuk (och det tycks vara betydligt fler sjukdomar som är metabola än vad vi tidigare kunnat ana).

  Paleo är en naturlig kosthållning för den friske som vill förbli frisk.

  Ungefär så ser jag på frågan efter tre års självstudier och självexperiment. Vad tycker ni om mina tankar?

 15. 15
  Anne Öhrn säger

  Ralf Sundberg har en intressant föreläsning om diabetes.
  https://integrativ-medicin.se/portfolio/insulinresistens-diabetes-och-metabola-syndromet/

 16. 16
  Docent Göran säger

  Håkan Skrev:

  Ungefär så ser jag på frågan efter tre års självstudier och självexperiment. Vad tycker ni om mina tankar?

  Jag är övertygad om att du har helt rätt 🙂

  Jag tror att det är först när man blivit allvarligt metabolt sjuk, t.ex. med diabetes eller hjärtsjukdom, som man också kan förmå sig till att klippa banden till alla kolhydrater och godis men frågan är hur många som egentligen klarar av detta ens då. Det är som att ha hamnat i en återvändsgränd men att det är väldigt svårt att ”vända om”. Jag kommer nu att betona detta i min föreläsning om LCHF.

  Det verkar, som Annika påpekar, handla om insulinresistens i grund och botten och hur denna insulinresistens uppstår börjar först nu klarna och här verkar det vara många faktorer inblandade – inte minst stress. Blodsockerspikar och medföljande insulinspikar är rimliga brottslingar och med Paleo hamnar man knappast där skulle jag misstänka även om jag nog inte riktigt förstått vad Paleo egentligen går ut på och vad som skiljer den från liberal LCHF.

  För mig och min fru verkar tyvärr varje avsteg från en strikt LCHF sluta med ”katastrofer” vilket gör det lite lättare att befinna sig på vår smala stig. Nå – jag gråter förstås inte just nu efter fyra varmkorvar som entrérätt och efter en stor köttbulle med extra bea även ha avnjutit min hjärtmedicin i form av ett glas rödvin här på IKEA i Uddevalla. Jag står till och med ut med att se alla runt omkring i restaurangen som frossar de kakor och efterrätter som erbjuds i långa rader.

  Min nuvarande långtidssemester känns väldigt behaglig måste jag erkänna. Det gäller att ”gilla läget” hur det nu råkar se ut.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Docent Göran:
  Skillnaden mellan LCHF och paleo (stenålderskost) är att paleo i stort sett utesluter mjölkprodukter. Vissa accepterar ändå smör. Paleo accepterar frukt i obegränsad mängd, trots att frukten innehåller stor mängd av den skadliga fruktosen.
  Själv tycker jag att man kan acceptera smör i generös mängd, men avstå från frukten, åtminstone till vardags.

 18. 18

  #17 Annika

  Fast om man ska vara strikt Paleo, ur ett historiskt perspektiv, så bör man bara äta lokal frukt i säsong. Och dagens förädlade frukter är ju sockerbomber jämfört med gamla sorter, så de borde också begränsas i en strikt Paleo.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Håkan:
  Jag vet bara att en paleo-förespråkare i Sverige, Staffan Lindeberg, sagt att han bryr sig inte om fördelningen av kolhydrater, fett och protein, och att han rekommenderar många frukter per dag. Han sa inget om fruktsäsong.

 20. 20
  Jan Darenius säger

  Började med LCHF 2008. Gick ner från 78 till 76 kg på direkten. Har legat kvar på den vikten i 7 år och mått bra. Dock har jag tyckt att magen varit för stor. Blev inspirerad av Dr Fung och testar intermittent fasta. I praktiken 16/8, hoppar över frukosten. Vikten rasade från 76 till 72 på någon månad och verkar ligga kvar där. Magen har nästan försvunnit. Gissar att det mest är underhudsfett. Är jag friskare idag? Vet ej. Har jag mindre risk för cancer? Vet ej. Jag gissar att jag har förbättrat min insulinresistens och har mindre risk för cancer.

 21. 21

  Apropå paleo så höll Christina Warinner ett intressant föredrag om kosten för 10 000 år sedan. Så är stenålderskosten samma som dagens paleo?
  https://tedxtalks.ted.com/video/Debunking-the-Paleo-Diet-Christ

 22. 22
  Docent Göran säger

  Det här med vikten är intressant som en indikator att någonting inte står rätt till i kroppen. Dessutom finns den obehagliga officiella ståndpunkten att övervikt beror på dålig personlig karaktär och inte på den typ av mat man äter.

  Även om jag själv aldrig lidit av mina tidigare 20 kg + så lider jag knappast av att ha förlorat dem för att det är så socialt fördelaktigt att nu ha den ”normalkropp” jag nu bor i.

  I kväll ringde en bekant som jag inte hört ifrån på ett bra tag men som däremot verkligen har lidit av sina extrakilon men efter min påverkan med LCHF med varierad framgång tappat några av dessa men att det har varit en ständig kamp för honom att under resor och andra sociala stressitutioner hålla sig borta från alla kolhydrater. Detta scenario är alltför välbekant skulle jag vilja påstå.

  För några månader sedan hade han tydligen varit på läkarbesök och med en chock fått reda på sina skyhöga blodsockervärden och blodtryck. Han bestämde sig då för att klippa alla kolhydrater och att dessutom vara konsekvent med detta och berättade nu att han hade rasat i vikt och att hans blodsockervärden nu nästan var helt normala.

  Det kanske är så att man måste ha nått ”vägs ände” innan man orkar dra åt tumskruvarna så hårt på sig själv som det verkar vara nödvändigt om man nu ska lyckas ta sig ur det metabola träsket och komma tillrätta med allt hälsoelände som detta träsk innebär. Frågan är bara hur extrem man måste vara och om det ens då finns några garantier om att lyckas. Själv vågar jag aldrig vara kategorisk på den här punkten men som jag brukar säga så är det ju inte farlig att försöka och se om det fungerar.

  Det hela verkar röra sig om insulinresistens och enligt Jason Fung så verkar fasta var ett formidabelt sätt att återfå känsligheten för insulinet.

 23. 23
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Nå – jag gråter förstås inte just nu efter fyra varmkorvar som entrérätt och efter en stor köttbulle med extra bea även ha avnjutit min hjärtmedicin i form av ett glas rödvin

  Denna upplevelse hade ej heller jag spillt några tårar för. Faktiskt inte ens om jag fortsatt citatet till punkt 😀

 24. 24

  @ Jan Darenius:
  Har exakt samma erfarenhet, vid införande av 16/8 efter 2 år med ”bara” LCHF/låg-kh som gav ett par kg mindre, hoppade ytterligare ett antal kg av.

 25. 25

  Här kan ni se en youtube med ”diabetiker Micke Med LCHF” och periodisk fasta:
  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=c26SgHJ_mGI?feature=player_embedded&w=640&h=360%5D

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa