Medelhavsländerna värst på antibiotika till djur

Matfrisk skriver om antibiotikaförbrukningen till djuren.
Cypern och Italien ger allra mest – och det är bredspektrum de använder. Bredspektrumantibiotika ger allra mest upphov till antibiotikaresistens. Och de ges till hela besättningen, inte bara till enskilda djur vid behov.

Sverigesradio.se: Epidemi av grissmitta råder i Danmark.

 

Comments

 1. 1

  Märkligt. Kan det verkligen löna sig att slå ut den bakterieflora som är en del av matsmältningsystemet för att få ökad tillväxt?

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Grissmitta i Danmark.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6304768

  ”Mer än två tredjedelar av Danmarks miljontals grisar är smittade av antibiotikaresistenta MRSA-bakterier. Bara förra året ökade antalet människor som infekterats med 50 procent. ”

 3. 3

  Som jag ser det faller antibiotika i preventivsyfte tillbaka till andelen konstgödsel…
  Här ett försök att sammanfatta den dåliga kedjan från jord till magar. Har inte kollat allt så kritisera gärna!

  Konstgödsel göder jordfloran så att snabbväxande bakterier och svamp ”vinner” i jorden , vilket betyder att besprutning med växtgifter blir nödvändigt för att klara angreppen som annars kan förstöra hela skördar. (Nedrullade kväverika växter = gröngödsling har istället en jordförbättrande effekt och besprutningen kan minskas och elimineras och myllan ökas – bra även för veganer!)

  Men snabbvuxet foder blir som ”skånetallar”, snabbvuxet och glest mellan årsringarna och blåser ofta ned i storm.Och om kvalitén på djurfodret räcker för att bygga muskler, fett och lite ben med hög tillväxthastighet så förslår den tydligen inte till att också bygga bra fungerande immunsystem. Preventiv antibiotika blir ”lösningen” !
  I princip samma som händer i våra tarmar när vi äter snabba ”tomma” kolhydrater. Den sämsta bakteriefloran lever bäst på det som är lättsmält och följden blir olika grader av IBS och annat.

  Eftersom alltför många konsumenter bara är ”prismedvetna” och vårt SLV ej orkar undersöka verklig kvalité på vår mat utan fokuserar på vad den större livsmedelsindustrin helst säljer istället för vad som är nyttigt blir det svårt och tar lång tid för konsumenterna att genom produktval ändra producenternas inriktning.
  Men det är vad som behövs. Om SLV lades ned och ersattes med en livsmedelskontroll istället, som enbart kontrollerade att produkter verkligen är och innehåller vad tillverkaren säger skulle utvecklingen gå betydligt snabbare åt rätt håll. Olivolja är ett exempel. ”Totalt” sockerinnehåll jämfört med samma naturprodukt ett annat. Kontrollerar ekologiskt. Koll på spårämnen som vi vet är mycket viktiga för både djur och oss för att hålla oss friska. Och massor med annat!

  Såg vid gårdsbesök i Italien för många år sedan att djuren ofta hölls i stallar istället för att vara ute på fält. Det var för att solen var alltför varm där, så inget direkt fel. Men gissar att avkastningskraven gradvis drivit på ökad konstgödsel för ett par extra djur och därmed går spiralen till sjukdom snabbare än när djuren får gräsbete åtminstone första 12 månader som här!
  Alltså 100% gräsbetat har säkert betydligt fler goda effekter än högre ”omega-3”, gissar jag! Framförallt om djuren får gå på vall med ett flertal lövträd som suger upp mineraler från jorden insprängda! En gammaldags modell som gör att de mest ”oländiga marker” kan omvandlas till de bästa, sett från produktkvalité mätt med något nytt helhetsmått där aminosyror och spårämnen får en framsätesplats istället för vikt, färg och sötma som idag.

 4. 4

  En hel del av ”antibiotikaberoende” beror naturligtvis på snabbare tillväxt som erhålls med bl.a. spannmål istf naturlig föda, resten borde vara pga ”tomma kalorier”. En lax växer i det vilda till full storelk i havet efter kanske 5 år. I en laxodling med spannmål och fiskavfall ( för omega -3..) kan nå samma storlek storlek vid 18 månaders ålder. Här bör man också kolla antibiotkaanvändning. Snabbodlade räkor från Thailand visade sig ha antibiotikarester när de kollades i USA. Hur är det med import till Sverige av kött, odlad fisk och räkor ? Sover vårt Svenska Livsmedelverk även i dessa avseeneden eller fokuserar man på sitt nyckelhål som egentligen borde kallas sockerhål ? Argentina är ju numera fullproppat med CAFOs som exporterar GMO-växt kött till hela världen till låga priser vilket går utmärkt idag eftersom endast den kända direkta kostnaden betalas.
  Ekologiskt gräsbetat är väl utprovat.

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  Ja – har ordet systemfel nånsin passat in på pricken så är det väl här.

 6. 6
  Docent Göran säger

  På alla håll och kanter pågår ett omfattande subtilt vansinne anfört av kemi-, jordbruks- och läkemedelsindustrin.

  Vi talar om nu hundratusentals olika och mer eller mindre giftiga kemiska ämnen som vi de senaste hundra åren har infekterat vår omgivning med och som skadar oss själva och vår miljö. Antibiotikan som hejdlöst sprids inom jordbruken är nog själva toppen på isberget. De hormonstörande kemiska ämnena där det behövs så oerhört låga koncentrationer för att ge långsiktiga skador utgör nog den del av isberget som inte är lika iögonfallande. PCB är nog det mest kända ämnet. GMO är i detta perspektiv nog det största isberget som lurar framför samhällsbåten

  Mot denna bakgrund är det nog inte så konstigt att intresset för ekologiska varor idag fullkomligt exploderar.

  Dr. Mercola – en av mina favoriter idag – gjorde nyligen en intervju med författaren André Leu som har ägnat större delen av sitt liv åt ekologiskt jordbruk och som också har skrivit en väldigt intressant bok, ”The Myths of Safe Pesticides”, och som nu prompt ska beställas och en bok som jag misstänker så småningom kan resultera i en krönika.

  Den som är intresserad kan läsa den utskrivna intervjun här:

  https://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/Interview-AndreLeu-TheMythsOfSafePesticides.pdf

 7. 7

  Docent Göran Skrev:

  Antibiotikan som hejdlöst sprids inom jordbruken är nog själva toppen på isberget.

  Jo… – Göran – och om det bl a här https://www.svt.se/nyheter/danska-bonder-kan-sprida-antibiotikaresistens

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Off topic; Sveriges Radio rapporterar om att amerikansk GMO-lax nu godkänts av FDA.

  Gmo-djur godkänns som människoföda i USA

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6306929

  Även Time skriver om det:

  https://time.com/4120648/fda-approved-aquabounty-gmo-salmon/

 9. 9
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  amerikansk GMO-lax nu godkänts av FDA.

  Steven Druker går i sin bok ”Altered Genes, Twisted Truth” i detalj igenom hur industrin redan i slutet (?) av 80-talet fick igenom att GMO skulle anses vara ”ekvivalent” med vanlig förädling av växter och djur. Då behövs inga tester för godkännanden av nya organismer. Det är grön ljus helt enkelt.

  Jag är nu med i en FB-grupp som är aktiv i GMO-frågan ”Vi som vill göra Sverige till en GMO-fri zon”

  https://www.facebook.com/groups/174170122748351/

  Diskussionen är livlig och nyligen kring en professor i Umeå, Stefan Jansson som har skrivit en bok ”Bortom GMO” som jag har beställt. Diskussionen föranleddes av att Jordbruksverket nu försöker ’smyga’ in GMO med hjälp av bland annat Stefan Jansson genom att ”Genediterade växter” inte skall inkluderas under beteckningen GMO. Det kan kanske bli en krönika så småningom.

  Jag har redan kommunicerat med Stefan Jansson en del men det är nog lite som att tömma vatten på en gås. Vad Stefan Druker har att säga om det olagliga med GMO var han överhuvudtaget inte intresserad av när jag frågade honom om han kände till Drukers genomgång av FDA’s gömda GMO-filer som han tvingade fram genom den berömda rättegången. Han hade nog med all VETENSKAP kring GMO.

  Ett intressant svar på min fråga! Svaret säger mig egentligen bara att han inte är intresserad av åsikter som motsäger den optimistiska konsensus som råder inom forskarvärlden i GMO-frågan.

 10. 10

  Hur kan man våga repetera en sådan dumhet?

  ”…Genediterade växter” inte skall inkluderas under beteckningen GMO. ”

  Måste inte en sådan groda komma från en adjungerad professor ?

  Eller räknar man kallt med att folkets hjärnor nu sakta glider in i stillestånd med hjälp av GMO och växtgifter och urvattnade kalorier så att redan nu går det att komma med vad som helst?

  Eller har deras egna hjärnkontor redan stannat ?
  På gåsen Stefan Jansson bör inget vatten offras.

  När blev ”Editera != modifiera! ?

 11. 11
  Lars Henrik säger

  @ Docent Göran:
  @ stenB:
  Tvättning av byk! Modifiera blir det lindrigare ”editera” och bekämpningsmedel blir det positivt klingande ”växtskyddsmedel”. Kejsarens nya kläder?

  Samtidigt blir giftjordbruk ”normaljordbruk” och det ekologiska en exotisk anomali för de onormala?

 12. 12

  @ Lars Henrik:
  Bra sammanfattat !
  Språkbruk är enormt viktigt eftersom vi oftast undermedvetet ”tycker” i enlighet…
  En fullständigare ordlista behövs så att när någon säger ”växtskyddsmedel” så kan vi direkt fylla på med ”jaså du menar ”humusgift”, så att det blir lättare att förstå vad sakerna verkligen handlar om.
  Samtidigt gör man tydligen tvärtom i Uppsala/Ulltuna, betalda från vi vet vilka.

  Exemplet på hur enormt viktigt ordvalet är för att ”väcka oss” gavs på bloggen här tidigare genom handlaren som fick den trögsålda ekologiska frukten att börja sälja som smör i solsken med skyltarna ”besprutade” och ”obesprutade”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa