Hur kaffemaffian förslavar Kenyas bönder

Artikel i Nation.co.ke.

Hjälper det att köpa rättvisemärkt kaffe?

 

Comments

 1. 1

  Har börjat köpa BARA organiskt kaffe! Mindre växtgift både i marker och kropp, plus att ofta men inte alltid kan organiska odlingar drivas av småbönder. HANCOCK & ABBERTON organiskt kaffe smakade gott och kommer enligt paketet just från småbönder i Peru. Max ca 2 hektar per gård. Om man odlar med regenerativa metoder som permakultur vet jag ej, men kaffe kan man med sådan metoder för eget bruk få nästan gratis. När man bor på sådana ställen, kanske i nästa liv. Kaffebuskarna odlas som ”underväxter” under högre större träd. Kaffebuskarna får då mindre ljus och ger kanske bara 60% av ute på fält, men samtidigt krävs ingen ogräsplockning pga lite ljus. Kaffet blir då nästan en ”gratisprodukt” ! Endast plantering och skörd år efter år i jobb. Med skydd från träd ovan dessutom mycket låg risk för torka; ingen om resten är anlagt på vanligt permavis. Om någon har tips på andra småodlare, sprid informationen så att vi kan få slut på utsugningen som pågår i Afrika, ofta under namnet ”viktiga investeringar”, kanske med hjälp av världsbanken. Sierra Leone i västafrika lär vara världens rikaste nation när man ser till naturtillgångar och överflöd av vattendrag och odlingsmöjligheter, men det återspeglas inte alls i välstånd. Fattigdomen är utspridd eftersom det mesta ägs av ”våra” investerare. Är det kanske den typen av investeringar som en del politiker i Europa önskar sig med TTIP ?

 2. 2

  stenB Skrev:

  Har börjat köpa BARA organiskt kaffe!

  Sten – jag köper Gevalias ekologiska pulverkaffe. Vad är skillnaden på det och organiskt kaffe ?

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  @ stenB:
  Var kan man köpa sånt kaffe nånstans? Och till vilket pris?
  https://www.coffeejudge.co.uk/hancock-and-abberton

 4. 4

  Vi köper bara ekologiskt kaffe numera och inhandlar måånga burkar i taget (i UK). Senaste sort kom från Latinamerika – märke Clipper (www.clipper-teas.com).
  Gillar glasburken också (fast locket kunde vara mer hållbart) och har sparat så många att alla mina fröer, nötter, raw cacao nibs och annat smått o’ gott står nu på fin parad i skåpet.
  Det står bl a ’Natural, Fair & Delicious’ på etiketten ..o’ det tycker jag låter bra. Man hoppas ju att det stämmer ’hela vägen’ s a s.
  Det är min man David som ansvarar för husets varma drycker och jag blir serverad mitt goda ’kaffe efter maten’ (i hälften filtrerat vatten och hälften ekologisk helmjölk), uppvispat med en liten fransk visp, 2ggr dagligen. 🙂

 5. 5

  @ Konsument i Sverige:
  https://www.hancockandabberton.com/
  Fick första paketet av den här sorten som smakade utmärkt.
  Dom säljer i Euro på siten. Vet inte vad det kostar än…
  Första webshoppen vi köpte på smakade inge vidare, och inget ursprung angivet…
  Sök runt och prova !
  Och meddela!

 6. 6

  Dricker numera bara Krav- och Fairtradecertifierat kaffe sen jag läste en bok av Fairtradegrundaren. Visst kan det förekomma fusk ibland men jag hoppas att det mesta är just. Det blir godare kaffe också.

 7. 7

  I KRAV-märket ingår socialt ansvar som t.ex. lön, anställningsavtal på rätt språk, boendeförhållande, ingen diskriminering, mänskliga rättigheter, inget barnarbete, sjukdoms- och skaderisk, rätt till att organisera sig fackligt m.m.
  Detta kollas i återkommande kontroller av ”tredje part”, d.v.s. ett certifierat kontrollorgan.
  Uppfyller man inte kraven så blir produkten inte KRAV-märkt.
  Jag tycker att fler alltid borde köpa KRAV-märkt.

  https://www.krav.se/socialt-ansvar
  https://www.krav.se/krav-markt-kaffe

 8. 8

  @ Humlan:
  Tack för länken till kravmärkt kaffe! Hade ingen aning om vilka stora och genomtänkta insatser Löfbergs gör och har gjort ! https://www.krav.se/krav-markt-kaffe
  Kul att 1/3 av deras kaffe nu är kravmärkt. Är det smaken eller ”inget gift” för dom flesta ?
  På sidan ges enkla förklaringar till hur en energi-, kemikalie- och vattenförbrukande jordbruksindustri enkelt återvandlas till högproducerande regenerativ produktionsapparat av GIFTFRIA produkter.
  Han nämnde t.o.m skuggträd istället för ”halvekologiska” odlingar på öppna fält med billig/slav- arbetskraft som plockar ogräs ”i onödan” under brännande sol, plus med då nödvändig konstbevattning. Massor av viktig kunskap koncentrerat i den lilla kaffeartikeln!

  Apropå LCHF och ”fettkaffe”. Kaffe i sig innehåller massor med antioxidanter, vilkas effektivitet naturligtvis blir högre i giftfritt/ekologiskt kaffe. Läste att i USA kan kaffe t.o.m ofta vara den vikigaste dagliga antioxidantkällan, då det konsumeras så mycket av det. Och eftersom vi behöver fett för att effektivt kunna ta upp antioxidanter i mat och dryck blir kravmärkat kaffe alltså dubbelt bra!
  Heja Löfbergs giftfria!

 9. 9

  Det var ett program på TV för ett antal år sedan där rättevisemärkt ”avslöjades”. En viss procent ska ju gå till förbättrade villkor för arbetarna. Man tänker sig ju då i första hand högre lön och bättre arbetsvillkor över lag. Men i fallet med varan man följde bakåt fanns efter flera år bara en plan på att *kanske* upplåta ett rum som samlingssal medan administrationen av dessa korvören hade kostat multum.

  Tycker också att dessa märkningar är väldigt ogenomskinliga. Rättvist låter ju bra, men vem vet egentligen vad det står för?

  Tror som andra att det bästa man kan göra är att köpa ekologiska kolonialvaror. Då vet man ivf att arbeterna inte vadat i gift. Fler och fler butiker har gått över till att sälja enbart ekologiska bananer. Jättebra! Tyvärr lär det väl dröja innan det sprider sig till färdiga produkter där det finns många märken och sorter, som kaffe. Inte för att jag dricker det, men de flesta gör ju.

 10. 10
  Rolf Löfgren säger

  Jag köper sedan flera år COOP Änglamark Snabbkaffe, i glasburk om 200 gr. Det är märkt, Krav och Fairtrade och smakar riktigt bra.

 11. 11
  Konsument i Sverige säger

  hemul Skrev:

  Fler och fler butiker har gått över till att sälja enbart ekologiska bananer.

  Det finns inget annat än ekologiska bananer numer, i varje fall varken på Coop, Hemköp eller ICA. Jag köper bananer ibland till barnen. Till för några år sedan fanns det både ock. Har verkligen alla bananodlare gått över till ekologiskt? Man kan undra om man blir lurad?

 12. 12

  Här tror jag en del ICA har både och. Willys har det definitivt. Lite lustigt iom att de nog är störst på ekologiskt på vegsidan, särkilt om Hemköp bara har eko. Handlar aldrig där själv.

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Hämtat från Testfakta: Växtskyddsmedlet – tillväxthämmande mepikvat.
  https://www.testfakta.se/tester/livsmedel/v%C3%A4xtskyddsmedel-i-allt-testat-kaffe

  ”Allt kaffe i Testfaktas test innehåller växtskyddsmedlet mepikvat trots att ämnet inte används på plantagen. Orsaken tros i stället vara rostningen. ”Detta var ny information för oss som vi kommer gå vidare med”, säger Livsmedelsverkets expert. ”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa