Rymdimperiet slår tillbaka

Kostdoktorn berättar idag att  180 vetenskapsmän skrivit till BMJ och uppmanat dem att dra till baka artikeln av Nina Teicholz, från 23 okt, där hon kritiserar de gällande kostråden, framför allt myten om att mättat fett är farligt att äta.

I de 180:s artikel står att Nina är lobbyist för ”Nutrition Coalition”. Jag har inte hört talas om denna organisation förut. Någon som vet något om detta?
Det står att köttindustrin har agerat. Det är typiskt att ingen får yttra en åsikt om den inte stämmer med etablissemangets.
Hon finns nämnd här. Det är nog typiskt att en person  som är kritisk till etablissemanget inte får vara med i en förening utan att kallas för lobbyist.

Nina kommenterar de 180:s artikel i sin blogg.

 

 

Comments

  1. 1

    Hennes namn finns med här https://nutrition-coalition.org/about-us/

  2. 2

    Hmm, det här är så korkat att det måste ligga pengar bakom!!! De där 180 gubbarna måste absolut synas i sömmarna!!

  3. 3
    Lars Henrik säger

    Lobbyist igen! 😀 😀 😀

    Det ligger ju helt i linje med vad herr Orustfjord kallade LCHF-rörelsen för lite sedan. Samtidigt som han försökte avfärda industrikopplingar hos det egna verket ska tilläggas, dvs lobbyism i dess rätta betydelse.

    Det enda möjliga glädjeämnet i detta sätt att svartmåla sin motståndare är kanske att man härmed erkänner att lobbyist och lobbyism kan vara lämpliga skällsord. Negativa etiketter som via lydig press kan fästas på andra. Och numera lite som det passar en verkar det som.

    Nu vet vi hursomhelst att alla som är talföra medlemmar av vilken organisation som helst kan kallas lobbyist. Ska lobbyistkortet nu gå samma väg som Hitlerkortet i modern debatteknik?

  4. 4

    Ja, vad gäller ”dinosauriernas” meriter, så är det väl de som får jobb pga. de många år de upprepat samma sak i hela livet. Var ju vanlig merit förr i tiden, då man trodde att kompetens var beroende av ålder och tid. Den enda kompetens jag kan se är en funktion av tid gäller bildning och visdom. Två faktorer som det tar viss tid att skaffa sig. Det är inget man föds med, men kräver att man är begåvad, försedd med nyfikenhet och förmåga till lateralt tänkande. Det kommer man ganska långt med, men man får det jobbigt med dinosaurierna.

    Jag har själv erfarenhet av att vara nytänkare och entreprenör och möttes ofta av: ”Så har vi aldrig gjort”, när man föreslog nått nytt eller ”Så har vi alltid gjort”, när man föreslog en förändring av gamla rutiner/regler…

    Jag anställdes som utvecklingschef inom skolan i en residensstad och trodde att jag skulle kunna vara just utvecklingsledare, men jag körde huvudet i väggen. Den första förändringen jag, med Utbildningsdepartements stöd, försökte genomföra, stötte på patrull. En säger en politiker (KDS !!!) i Skolstyrelsen stödde mig. Beslutet blev: ”Vi gör som vi brukar göra!”. Jag hade väntat mig att iallafall Folkpartisten skulle nappa. Jag är själv socialliberal.

    Jag sa upp mig och fick ett halvårs lön för att inte rubba status quo. Annonsen jag svarat på efterlyste ”Kreativitet, Flexibilitet, Samarbetsförmåga, m.m…”. Jag antar att de hade plagierat en annan mer nytänkande kommuns formuleringar.

    De doktorander, som finns med på listan av undertecknare får väl sin forskning bekostad av ”Becel-fonden”, sockerindustrin och liknade institutioner och företag.

  5. 5
    Docent Göran säger

    Ja – detta var i mina ögon ett av de bästa inläggen på länge hos Kostdoktorn.

    En av styrkorna i vår LCHF-rörelse är att många vakna ögon nu bevakar och snabbt fångar upp vad som händer i omvärlden och dessutom hjälper till att sprida väsentlig information. Jag har själv nyss delat med mig av detta på Malcolm Kendrick’s blog.

  6. 6

    Dinosaurier och drakar. DN kör idag en massiv kampanj för att få stopp på köttkonsumtionen. Man måste idag vara ett miljösvin för att äta kött. Även om monokulturer nämns så verkar det som om korna odlar dessa monokulturer. Hur som helst talas det väldigt lite om var gaserna egentligen kommer ifrån och DN har aldrig läst en livsmedelsdatabas och de tror att haven är fulla med fisk.

    Vänligen tryck ner Görans länk om att det i år är ”matjordarnas år” i halsen på dessa okunniga och missledda journalister. Jag lyckades klämma in en kommentar var, innan de kom på att de skulle blockera mig. Nu får jag inte läsa fler artiklar den här månaden heller. Jag kommer att bli tvungen att skaffa abonnemang på dessa tidningar om jag vill vara med.

    https://www.dn.se/

    https://fof.se/tidning/2015/8/artikel/hotade-jordar#overlay=tidning/2015/8/artikel/hotade-jordar

    Vi måste förklara vår ståndpunkt! Världen är galen, inte vi!

  7. 7
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Använd en ”privat flik” / ”privat fönster” så kan inte sidan hålla reda på hur många artiklar du läst. Då slipper du dessa blockeringar. Alternativt rensa bort cookies (kakor) från din webbläsares cashe.

  8. 8

    Inte konstigt att etablissemanget reagerar på artikeln av Nina Teicholz. Utredningsgruppen sågar hon ju jäms med anklarna: Hon menar att arbetsgruppen för de nya kostråden har gjort allt för att konservera ett 35 år gammalt tänkande, bl a genom att ta till sämre utredningsmetoder när det gäller lågkolhydratkost och mättat fett och dessutom, trots tydliga bevis på att mättat fett inte är farligt, ändå hålla fast vid gamla tänkesätt.

    De 180s gäng hävdar att arbetsgruppens externkonsulter, vars utlåtande Nina kritiserar, utgjordes av American Heart Association, American College of Cardiology tillsammans med The National Heart, Lung, and Blood Institute.

    Jag tror inte på att dessa organisationer är opartiska eller fristående från lobbying från varken pillermarknaden eller livsmedelsindustrin. Dessutom har de säkert samma problem med att byta fot, som representanter för det svenska etablisemanget – anseende och forskningsanslag står på spel!. Antagligen har hennes artikel ändå fått visst genomslag, eftersom de 180s gäng har sett sig föranlåtna att reagera. Hon har säkert mycket på fötterna. Heja Nina!!!

  9. 9

    Lars Henrik Skrev:

    @ Georg W:
    Använd en ”privat flik” / ”privat fönster” så kan inte sidan hålla reda på hur många artiklar du läst. Då slipper du dessa blockeringar. Alternativt rensa bort cookies (kakor) från din webbläsares cashe.

    OT: Kan man tömma hela cashe-minnet rakt av? Finns det inga viktiga cookies som man behöver?

  10. 10
    Lars Henrik säger

    Novis Skrev:

    OT: Kan man tömma hela cashe-minnet rakt av? Finns det inga viktiga cookies som man behöver?

    Det finns t ex cookies som innehåller ens inloggningsuppgifter. Annikas blogg lagrar exempelvis mejl och användarnamn så att du inte behöver slå in dem igen. Cookies kan även lagra inställningar och andra val man gjort på respektive sajt. Allt detta bör man ju dock kunna skriva in eller ställa in igen.

    Baksidan med cookies är ju att de kan spåra och läsa av ens beteende. Samt räkna antalet lästa artiklar per månad, som i detta fall.

    Jag har aldrig haft större problem med att rensa cashen än att skriva in inloggningsuppgifter igen. Dock kan jag inte utesluta att andra kan ha annat och besvärligare krångel med detta. Kan då vara en bättre idé att använda en privat flik / fönster när man vill undvika artikelräkning och blockering.

  11. 11

    @ Lars Henrik:
    Tack.

  12. 12
    Lars Henrik säger

    Novis Skrev:

    @ Lars Henrik:
    Tack.

    Det var så lite 🙂

  13. 13

    Det går även att ställa in i lite mer avancerade inställningar att blockera och/eller radera cookies från enskilda specifika webbplatser,

  14. 14
    Docent Göran säger

    Nina Teicholz vet vad hon håller på med som vetenskapsjournalist och kan dessutom svara för sig.

    Här kan man läsa hennes svar på anklagelserna.

    https://thebigfatsurprise.com/bmj-article-full-errors/

    Där finns också en länk inbäddad i texten till kommentarer och hennes svar på BMJ

  15. 15

    Ja, hon verkar tillhöra kategorin unga och väl pålästa kvinnor, som vi gubbar gör klokast i att lyssna på. Den förgubbade kommissionen har skäl att känna sig upprörd. Att hennes opponenter tar till personangrepp och osanna påståenden hellre än saklighet indikerar att hon har bäst på fötterna.

  16. 16

    Hon berättar i sina kommentarer att hon funderar på att skriva en bok om statiner – som om hon inte hade nog med fiender. Friska tag – hoppas hon har bra livvaktsskydd.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa