Förlorade jobbet pga lågkolhydratkostråd

På Smarta Diabetiker.
Den legitimerade dietisten Jennifer Elliot, i Australien, fann att hennes överviktiga tonårsdotter var insulinresistent. Dottern blev frisk och slank på lågkolhydratkost.
Jennifer började då att rekommendera lågkolhydratkost till patienter med insulinresistens och typ 2-diabetes – med utmärkta resultat.
Hon blev då anmäld av dietister, och förlorade sin legitimation och sitt arbete.

Nu har arbetet, i samarbete med professor Richard Feinman, startat för att väcka medvetenheten hos allmänhet och nutritionister om att kolhydratreducerad kost kan reversera (vända) insulinresistens.

Orginaltexten på Zöe Harcombes blogg.
Det är Bitte Kempe Björkman som har översatt artikeln.

 

Comments

 1. 1

  Heja Jennifer Elliot !

 2. 2

  Usch vilka bakåtsträvare det finns. Är det bidrag från pharmabolag DAA skyddar genom attt uppträda på det här viset ?

  Med tanke på socialstyrelsens utlåtande när Annika anmäldes av två dietister, skulle liknande kunna hända dietister i Sverige idag ?

  Det ser inte ut som om det var den Australiska motsvarigheten till socialstyrelsen som drog in licensen, utan Australiska Dietist Associationen. Hur ser motsvarande licensiering av dietister ut i Sverige ? Riktlinjer ?

  Bra gjort av Bitte Kempe Björkman att översätta alltihop !

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  En otroligt bra text.
  Det här visar på dom svårigheter myndigheterna har att begrava och begränsa obekväm information nuförtiden.Det låter sig inte alls göras lika lätt nu som ”före Internet”. Old school blir old school väääldigt fort nuförtiden – och många blir snabbt exponerade med brallorna nere.

 4. 4

  Tack för att du uppmärksammade inlägget!

  Jag blev ärligt talat alldeles stum när jag läste Jennifer Elliotts inlägg. Och den ständiga frågan infinner sig naturligtvis: vad är det egentligen som måste till för att poletten ska trilla ner hos dietisterna? Det övergår mitt förstånd hur man så totalt kan ignorera de hälsoförbättringar som så många bevisligen uppnår med denna kost.

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  @ Bitte Kempe Björkman:
  Som sagt – mycket bra skrivet. Klart, koncist, redigt och bra.

  När det gäller själva kärnfrågan här – har jag personligen slutat att förfasa mig. Jag har insett att hela systemet är korrupt. Utifrån och in. Det kommer att ta några år, givetvis, att ändra, men så länge Internet är fritt (eller relativt fritt) så är den gamla skolan dödsdömd på lite sikt. Det blir ju givetvis till slut en omöjlig position att hävda att man ska äta kolhydrater i obegränsad mängd och sedan medicinera mot biverkningarna man får av dessa när man kan slippa både medicin och sjukdom genom att helt enkelt undvika att sjukdomsframkallande kolhydrater. Det är ju logik i alla ändar det.

  Att vara sjuk och ta medicin om man kan undvika det relativt lätt, är ju inte logiskt.

  Sen är det givetvis inte bara rak logik vi har att ta hänsyn till – utan vi får väga in monetära, akademisk-strukturella och rena maktfrågor också och har man då lite fallenhet för att vara cynisk så inser man kanske att logiken helt plötsligt får en lite annan vinkling än den raka vägen mellan punkt A och B.

 6. 6

  @I Like Neil Young

  Jag var ganska härdad fram till för ett par år sen. Men så fick jag upp ögonen för hur illa ställt det är med diabetesvården och sedan dess har jag faktiskt bara blivit mer och mer förbannad och upprörd. Det hela kulminerade med ett mycket tragiskt dödsfall för ett tag sedan – https://www.smartadiabetiker.com/wp/okategoriserade/oppet-brev-till-alla-som-arbetar-med-diabetespatienter/.

  Visst kommer det till slut bli ohållbart med sjukvårdens förkärlek till kolhydrater! Jag tror dock att det kommer att dröja ett tag till innan något händer ”uppifrån”. Vi i Smarta Diabetiker gör därför allt vi kan för att sprida info om lågkolhydratkost till diabetiker samt stötta dem som behöver hjälp med kosten.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Bitte Kempe Björkman Skrev:

  Vi i Smarta Diabetiker gör därför allt vi kan för att sprida info om lågkolhydratkost till diabetiker samt stötta dem som behöver hjälp med kosten.

  Ni gör ett jättebra jobb tycker jag!

  Om folks förtroende för vården, läkaren och dietisten får en knäck är det kanske att beklaga men det måste vara den vägen vi ska vandra.

  Ett förtroende är som bekant något man måste förtjäna, något man definitivt inte gör genom att rekommendera skadlig kost. Och detta gäller nog tyvärr också icke-diabetiker.

 8. 8

  @Bitte Kempe Björkman:
  Ja det är en bra fråga som jag har undrat över sedan ett år sen när jag började kolla om kosten kan göra mig friskare eller sjukare. Naturligtvis , undvik socker , mjölmat och ät naturlig mat kom jag snabbt underfund med efter lite mätningar av blodglykos efter måltider, jag mår bra nu, och är piggare.
  Socker och mjölmat är katastrof för blodsockret…
  Har mycket svårt att förstå att dietister inte förstår problemet???
  Dom ska väl ha koll på sånt?
  Jag tror att det inte är så svårt att skaffa sig kunskap i dessa frågor som är så enkelt att mäta.
  Man blir arg och frustrerad, speciellt när jag läste om henne som gick bort!!

 9. 9

  Lite OT, men kanske värt att uppmärksamma:

  Att hålla blodsockret i schack ger stora fördelar för en typ 1 diabetiker: minskar avsevärt risken för hjärtsvikt!

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/10/Typ-1-diabetes-ger-fyrfaldigt-okad-risk-for-hjartsvikt/

 10. 10

  Ja, vad ska man säga. Jag är typ 1-diabetiker, har en stor passion för hälsofrågor och labbar därmed en del med mig själv. De dagar jag undviker kolhydrater kan jag halvera min insulindos och det säger väl en del.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa