LCHF-lobbyism

Jag skrev till Livsmedelsverket, Stig Orustfjord, och frågade vad han menade med att kalla Ralf Sundberg för LCHF-lobbyist.

Jag fick nu svar från Christina på Kommunikationsavdelningen:

”Vi skriver inget i artikeln om att Ralf Sundberg skulle ha kommersiella intressen. Däremot är han en känd LCHF-debattör som deltar i samhällsdebatten på olika sätt för att påverka opinionen och beslutsfattare om till exempel vilka officiella kostråd som ska gälla och om vilken mat som ska serveras i förskola och skola. Det är det vi menar med lobbyist i debattartikeln”.

Jag skrev tillbaka till Christina:

”Du kan tala om för alla berörda personer på SLV att med lobbyism brukar menas att man företräder någon stark ekonomisk intressent. Det är inte upp till SLV att använda termen i någon annan betydelse. Särskilt inte när det används för att klassa ner en enskild person. Det är kränkande och illasinnat”.

 

 

Comments

 1. 1

  Helt riktigt Annika:
  ”A lobbyist is someone hired by a business or a cause to persuade legislators to support that business or cause. Lobbyists get paid to win favor from politicians. For example, oil companies send lobbyists to Washington to try to make life easier for oil companies.”

  Eftersom dom svarar så snällt nu kan du ju be dom ge svara på frågorna jag ställde efter Generaldirektörens sista replik i ETC:

  (Något omskrivet…)
  Var hämtar man listan på den nya forskningen som SLV har baserat sina senaste råd på?
  Hur bestämdes vad som medtogs-uteslöts ?
  Vilka skickades råden ut på remiss till ?
  Publicerades förslagen till nya råd ? Debatt?
  Var finns listan på de medverkande opartiska forskarna med redovisade jäv?
  Var och hur nåddes slutligt samförstånd?
  Fanns det några invändningar?
  Hur bär man sig åt för att kvalificera till medverkan i beslut av nya kostråd?
  Hur stor del av dom nya kostråden kommer direkt från EU /ILSI ?

 2. 2
  Jan Nylund säger

  Bra Annika!

  På dom bara!

  🙂

 3. 3

  Bra rutet.

 4. 4

  Mycket bra!!! Tur att du finns.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 stenB:
  Det är bättre att du skriver själv och frågar, så att det inte bara är jag som tjötar.
  Jag brukar skriva till Livsmedelsverket@slv.se, och sen skriver jag i textrutan vem jag riktar mig till, och mitt ärende.
  Jag får sedan svar från ”Noreply”, och då gör jag om proceduren igen.
  Rapportera hit vilket svar du får.

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  Ja med en sån dirre som Orustfjord så borde dom behöva ett helt gäng mediatränade slavar på kommunikationsavdelningen för att släta över åt höger och vänster. Men vad spelar det Orustfjord för roll. Han är nöjd att sitta på sin post av helt fel anledningar och när han förstört klart så går han i pension med en fortsatt fet inkomst – som vi skattebetalare står för, som tack för att han gjorde ett fantastiskt jobb.

  Heder åt Annika som klämmer dom på pulsen lite..:)

 7. 7

  Snacka om lobbyist! Snacka om att kasta sten i glashus! Snacka om att sitta på sina höga hästar!
  Orustfjord heter egentligen Stigfjorden och så här kan man Googla fram det:
  ”På ett gammalt sjökort från 1805 ritat av Johan Gustav af Lund finner man Stygge fjord som namn på Stigfjorden”. Anledningen till namnet var att strömmarna gick huller om buller och de skapade enorma problem för folk som ville navigera genom vattnen och livet. En tillfällighet kanske. Men det är ju en annan historia.

 8. 8

  Bra jobbat Annika

  ”Bara starka fiskar orkar simma motströms

  Döda fiskar flyter med strömmen”

 9. 9

  @ Annika Dahlqvist:
  Sagt och gjort!
  Sten

 10. 10
  Maja gräddnos säger

  All heder till dig Annika. Jag tycker Olustfjord skulle vara ett bättre namn!

 11. 11

  Bustas Skrev:

  Orustfjord heter egentligen Stigfjorden och så här kan man Googla fram det:
  ”På ett gammalt sjökort från 1805 ritat av Johan Gustav af Lund finner man Stygge fjord som namn på Stigfjorden”. Anledningen till namnet var att strömmarna gick huller om buller och de skapade enorma problem för folk som ville navigera genom vattnen och livet. En tillfällighet kanske. Men det är ju en annan historia.

  Jag tyckte att ni kunde läsa det här en gång till! En LYSANDE ”tillfällighet”. ”Stygge fjord” och ”…huller om buller…” (hans yrkeskarriär) – kan man tänka sig!!! Inte konstigt att han tog namnet ”Orust…” i stället, för att dölja den verkliga sanningen om sig själv

  Det där med tagna namn kan gå illa. En lärare på tekn. gymnasiet i en av mina tidigare bostadsorter tog sig namnet Rudenlöv. Efter sin födelseby Rydelöv, men det namnet var redan upptaget. Det gick halva första skoldagen, sen hette han ”Ludenröv” tills han pensionerades och senare dog. Hans barn återgick snabbt till det tidigare ”-son namnet”. Som i sagan om Kejsarens nya kläder – man lurar inte de unga.

  Den unge kamrersassistenten på min första arbetsplats på 60-talet bytte från ganska menlösa Andersson till Sperrman, vilket inte var så klokt!

 12. 12

  @ Bustas:
  Otrolig historia! Störningen är alltså genetiskt och en del av naturen. Det är klart man måste byta namn då. Vet inte om det blev bättre.

  Heja Annika! Bra lobbat 🙂

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Tack Annika 🙂

 14. 14

  Javo
  Jo, man får tänka sig för mer än en gång här i livet. Fantastiskt.

 15. 15

  @ Georg W:
  Ja jävlar i min lilla låda, genetiskt är det!

 16. 16
  Docent Göran säger

  Utmärkt!

 17. 17
  ByPass x2 säger

  Utomordentligt bra genmäle, AD…
  …och en bra markering!

  ”Christina på Kommunikationsavdelningen” verkar ingå i den snabbt ökande skaran av individer vilka lyckats ta sig igenom ”världens bästa skola” och därefter knappt klarar att läsa en löpsedel i kombination med minimal ordförståelse. Och de senaste årens Pisa-undersökningar bekräftar tyvärr detta beklagliga faktum.
  För att arbeta på Livsmedelsverkets kommunikationsavdelning utan att känna till betydelsen av ett av dagens vanligaste ord, är ingenting annat än pinsamt bristfälligt…. 😉

 18. 18

  Bravo Annika!

  Det vet väl varenda människa vad ’lobbyist’ betyder – utom ’..livsfarlighetsverket’ då.

  Lobbyist definition:
  ”..somebody who is paid to lobby political representatives on an issue..”

  ”A lobbyist is someone hired by a business or a cause to persuade legislators to support that business or cause. Lobbyists get paid to win favor from politicians. For example, oil companies send lobbyists to Washington to try to make life easier for oil companies. Sometimes they do it by making a great case for their cause, but often it involves fancy dinners and golf outings..”

  Orden PAID och HIRED är inte riktigt samma sak som att ha intresse i ett ämne (t ex LCHF) som diskuteras.

  Jag är så hjärtinnerligen trött på myndigheters ständiga vinkling i gammelmedia lite hur som helst som det passar!!

  Liksom så många andra tror jag att det är dags att ’pensionera’ SLV och skapa en ny myndighet med nytt folk och nya mer hälsosamma råd – ekologiska förstås! 🙂

 19. 19
  Konsument i Sverige säger

  Listeria:
  Sånt här tycker jag att Livsmedelsverkets generaldirektör och kommunikationsavdelning skulle ägna sig åt att föra ut till konsumenterna. Det skulle vara ett samarbete mellan butikerna och Livsmedelsverket direkt i butiken på uppdrag av Livsmedelsverket. Det räcker ju inte med att säga det en gång i media och på hemsidan! Stor skylt i butiken ska det vara.

  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/aterkallanden/ica-aterkallar-ica-basic-riven-ost-pa-grund-av-listeria/
  ”2015-10-16
  Ica återkallar Ica Basic riven ost 500 gram på grund av listeria.”

  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/aterkallanden/david-nordqvist-fiskexport-ab-aterkallar-falkeskog-gravad–kallrokt-skivad-fjordlax-pa-grund-av-listeria/
  2015-10-12
  David Nordqvist Fiskexport AB återkallar Falkeskog gravad och kallrökt skivad fjordlax på grund av under gränsvärdet påvisad förekomst av listeria.

 20. 20

  Tack Annika för ditt kämpande!

  Sten B – Lycka till, hoppas du får svar.

  Javo, Georg W och Bustas – tack för dagens härligaste skratt – skulle inte förvåna mig om jag hördes till grannarna.

 21. 21

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Det vet väl varenda människa vad ‘lobbyist’ betyder – utom ‘..livsfarlighetsverket’ då.

  Ja nu har vi i de tre bloggar som pågår nu haft riktigt roligt och med förslag till namnbyte på både folk och fän och nu även på SLV.

  Statens Livsfarlighetsverk är ju mycket bra (se ovan) och man kan även kalla det Statliga Livsmordsvärket, vilket oxå stämmer bra med de gamla kostrådens effekt. Det är nog ganska många som dött genom att följa de kostråden (kanske vi ska sätta Götzsche på fallet?) Och då passar det ju bra med en elak ”förvrängare och förnekare” som ”Styggefjord” som chef. Hans ojusta agerande väcker ju vår olust, så både Ojustfjord och Olustfjord är inte så illa de heller.

  @ Georg W:
  ”Ja jävlar i min lilla låda, genetiskt är det!” Arvet via numera Stigfjordens DNA är det! Vår gemensamme ”vän” tycks ha fått en o annan kallsup som barn, legat i vattnet för länge och säkert spätt på under årens lopp vid besök i hemmavattnet, där strömmarna fört honom ”än hit och än dit och huller om buller” – ”Hoppjerkans” slalomåkning, med åtskilliga kullerbyttor, mellan alla jobben han haft.

  Dock kanske hans framfart slutar med en förödande uråkning om vi nu lyckats starta en process, som får honom på fall, med vår ”lobbing” (om SLV – Christina på Kommunikation – nu vill definiera vårt humanitära icke pekuniära intresse så).

  Visst är det både patetiskt och tragikomiskt med denne man och hans ”Christina på Kommunikationsavdelningen”, som ”verkar ingå i den snabbt ökande skaran av individer vilka lyckats ta sig igenom ”världens bästa skola” och därefter knappt klarar att läsa en löpsedel i kombination med minimal ordförståelse.” (says Bypassx2 i inlägg 17 ovan).

  Go´natt o SOV GOTT!

 22. 22
  Göran Öström säger

  Det blir märkligare och märkligare. Hur många är vi som är nättroll tro?
  Orustfjord uttalar sig efter en fråga:
  ”Just nu är det LCHF-ätarna som är upprörda. De tycker inte att Livsmedelsverket i sin rådgivning gör rättvisa åt deras avståndstagande från snabba (industriella) kolhydrater. Verket fortsätter att fokusera på riskerna med för mycket animaliskt (mättat) fett för den stora gruppen som kan utveckla hjärt- och kärlsjukdom.
  – Det är ett demokratiskt problem med dessa nättroll som hotar och hatar. Det här är något som jag skulle vilja skriva en debattartikel om, säger han.”
  https://malmedel.nu/ovriga-nyheter/18483/

 23. 23
  Elisabet Wahlgren säger

  Oerhört bra sagt, Dr Dahlqvist. Kort och koncist. Har du fått någon reaktion från verket?

 24. 24

  Stickan Styggefjord kan inte avsättas som GD. Han kan slippa jobbet som GD för SLV (som vill mörda mig 20 gånger om dagen genom att rekommendera en 20-faldigt dödlig dos av socker per dag) utan när han slutar i förtid som GD så hamnar han på Elefantkyrkogården i regeringskansliet. får då samma lön men saknar arbetsuppgifter om han inte får något ”utredningsarbete” av regeringen.

 25. 25

  Stort tack för detta blogginlägg, Dr Annika! En kan ju undra vilka kriterier som används när nu en Generaldirektör (GD) för Statens Livsmedelsverk (SLV) väljs!? Vad kan denna person om kost och nutrition? Och ändå går hen ut och försvarar den gamla regimen med dess ståndpunkter? En ny chef skall väl tillföra nytt blod men det tillhörde förmodligen inte ett av urvalskriterierna för jobbet…….?? Tydligen bara en byråkrat som än en gång visar att Tjänstemän styr Sverige….. inte sunt förnuft!! Vem/vilka utser dessa chefer???
  När i jössu namn skall vi få kostnadseffektiva chefer i detta land????

 26. 26

  Tror helt enkelt att vi får ge upp tanken om att Livsmedelsverket kommer att ändra kostråden. Kanske vi i stället bör lägga frustrationen åt sidan några år och koncentrera oss på att sprida kunskapen till medmänniskor på det vis som Dr Annika, Andreas och alla andra (ni vet vilka) samt vi gräsrötter gjort och lyckats med under de få år som gått sedan Dr Annika och Sten Sture Skaldeman mm drog igång det hela. Det är ju tydligen så, att snart en tredjedel av landets befolkning lever ett LCHF-liv eller ett snarlikt sådant. Alltså, rent ut sagt, en tredjedel ”skiter” i Livsmedelsverkets råd. Om ytterligare några år ”skiter” troligtvis ännu en tredjedel i råden. Förlåt, det blev visst mycket ”skit” här, men det är ju Livsmedelsverket jag skriver om. Personligen (alltså bara lilla jag) har ett tiotal ”offer” som idag lever ut sina LCHF-liv friska och slanka och krya. Dessutom fem personer som hållit sig borta från Statiner i över ett år och de mår också mycket bra.
  Dä du Orustfjord, där sitter du hjälplös. Stackare.

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  @ Bustas
  ”Dessutom fem personer som hållit sig borta från Statiner i över ett år och de mår också mycket bra.”

  Inte bra – tänker ni skicka läkemedelsmånglarna på fattigstugan kanske?

 28. 28

  Bra jobbar Annika!

  Tack för att du orkar!

 29. 29
 30. 30
  Lars Henrik säger

  jala Skrev:

  Hej då!
  https://www.expressen.se/nyheter/myndighetstoppen-orustfjord-avgar/

  Eftersom efterträdaren inte utsetts verkar det ha gått fort. Frågan är vem det kan bli. Någon som tänker passera svängdörren eventuellt?

 31. 31

  Dessvärre så är det gamla skivbekanta, m a o ingen större stjärna.
  Regeringen beslutade idag att tillsätta Annica Sohlström som vikarierande generaldirektör på Livsmedelsverket.

  Under åren 2001-2010 arbetade hon på Livsmedelverket, bland annat som chefsnutritionist och avdelningschef.

 32. 32

  jala Skrev:

  Hej då!
  https://www.expressen.se/nyheter/myndighetstoppen-orustfjord-avgar/

  Efterträdare som generaldirektör på SLV?
  Eftersom dr Annika gått i pension så får vi hoppas att Kostdoktorn söker jobbet!

 33. 33
  Lars Henrik säger

  jala Skrev:

  Dessvärre så är det gamla skivbekanta, m a o ingen större stjärna.
  Regeringen beslutade idag att tillsätta Annica Sohlström som vikarierande generaldirektör på Livsmedelsverket.

  Under åren 2001-2010 arbetade hon på Livsmedelverket, bland annat som chefsnutritionist och avdelningschef.

  Hon är tydligen bara tillfällig ersättare. Och visst handlade det om missnöje 🙂 : https://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverkets-generaldirektor-avgar-efter-internt-missnoje

 34. 34
  Lars Henrik säger

  https://unt.se/uppland/uppsala/chefen-bekraftar-stridigheter-4018005.aspx

  Jag har under den här perioden jobbat för att skapa en lugn och sansad debatt om livsmedel och att få ett bättre samarbete med branschen.

  Alltså debatt utan kritik och gör industrin nöjd! Och det är Ralf Sundberg som kallas lobbyist! 😀 😀

  Detta vore stor humor om det inte hade så tragiska konsekvenser.

 35. 35

  Missnöje var det som fick väck Orustfjord oxå.

 36. 36
  Skattebetalare säger

  Då finns det missnöje både internt och externt!
  Missnöjet externt är tusen gånger tusen eller mer.
  Hoppas att Regeringen förstår det också.
  Några fler uppdrag åt Regeringen kan det väl inte bli tal om.
  Undrar vad han får i bonus?

 37. 37

  Han skall fortsätta att arbeta för regering, blir antagligen något betydelselöst arbete.
  Att han officiellt skulle få sparken vore en skandal för regeringen vilken naturligtvis inte får hända.

 38. 38

  Samtliga GD har ett uppdrag i sex år. Slutar de i förtid hamnar de på Elefantkyrkogården med oförändrad lön och ofta helt utan arbetsuppgifter. Rulla tummarna blir de bra på.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa