Recension av ”Dödliga mediciner…” i Läkartidningen

Recension av boken   ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet...”, av Peter Gøtzsche, i Läkartidningen.
Recensionen är skriven av doc Hans Peter Söndergard. Den är bra.

 

Comments

 1. 1

  Läs den! Har själv läst halva nu. Förvånas inte! Bli förfärad, förskräckt, förlamad, förstummad, förbannad, osv…Sprid budskapet till alla i din krets. Även folk du hamnar ihop med på tåg och buss.Ta med den till din läkare som jag ska göra idag.

  Låt inte Götzsches stora jobb med boken bli kvar i den! Be bibliotekarien på ditt bibliotek ställa ut den, så att folk ser den och lånar den!

  SLV:s och ”Olustfjords” agerande är närmast amatörmässigt jämfört med makthavarna inom den världsomspännande ”Big Pharmamaffian” och dess maktnätverk, men räcker och blir över för lilla Sverige. Psykopater styr överallt i vår stackars värld och de skyr inga medel.

  Låt ”Olustfjords” skamliga uttalande och svordomar om ”LCHF-lobbyn” komma rejält på skam!
  Även en liten tuva kan stjälpa ett stort lass!

 2. 2

  Det här, plus kommentarerna i Läkartidningen, gör denna dag till en otroligt bra dag. Det måste ju vara otroligt många läkare som läser det här och får nyöppnade ögon. Kan inte vara kul att vara samhällets mest respektabla medborgare och finna att de blivit grundlurade och medverkat i de korrupta systemen.

  Jag vill påstå att det nu är läkarkårens uppgift att rädda mänskligheten från felaktiga och skadliga mediciner. Har vi tur så kommer användningen att minska och kanske även halterna i naturen minskar då. Cirka hälften av alla mediciner hamnar i avloppet/naturen.

 3. 3

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvists civilkurage som läkare.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Ja, läkarkåren är nog en nyckel för att starta en förändring.

  Men jag undrar när och om det kommer en motrecension från någon bandhund?

 5. 5
  Stockholmare säger

  Den här boken får vi nog ta och efterfråga på våra bibliotek runt om i Sverige.
  I Stockholm verkar endast en (1) vara under inköp!
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/992525

 6. 6
  ulf pohl säger

  Har precis skickat iväg ett mail till Haninge bibliotek med en önskan om inköp av boken. Får se om de nappar. Annars: Äntligen tar Läkartidningen upp denna röta i branschen! Hoppas det händer något nu.

 7. 7
  Stockholmare säger

  Boken finns faktiskt på Riksdagsbiblioteket 🙂

 8. 8
  Stockholmare säger

  Jag katalogsökte på kommunbibliotek i Stockholms län:
  Sökorden
  Titel: Dödliga mediciner och organiserad brottslighet
  Författare: Peter C Gøtzsche
  https://www.bibliotekistockholmslan.se/katalogsok

 9. 9

  Min unga duktiga kvinnliga läkare blev som vanligt intresserad när jag visade boken idag och hon tog en bild på den. Hon har lånat Ralf Sundbergs bok om ”Forskningsfusket” av mig tidigare och jag sa till henne att hon skulle föreslå att båda dessa böcker köptes in till Vårdcentralen.

  Gör vi alla så då vi besöker våra läkare så sätts kanske den lilla snöbollen i rullning. Och om hela ”LCHF-maffian” frågar efter dem på sina resp bibliotek och ber personalen att skylta med dem ihop, så ökar vi på trycket ännu mer. Det gäller att ligga på, precis som Götzsche skriver hur läkemedelssäljarna ligger på läkarna om deras preparat och om de avviker från ”Big Pharmas” utstakade mål för sina ”gifter”.

  Som gammal marknadsförare, konsult och univ.lektor, så tycker jag det är roligt att ju som pensionär dra nytta av vad jag gjort och lärt ut i mitt liv. Jag får väl säga som ”Olustfjord/Ojustfjord” att jag blir stimulerad av att fightas mot honom så som han blev stimulerad av ”LCHF-lobbyn”

  Jag ser med stor förväntan emot hans nästa bok som ska handla om psykiatrin, som jag själv har både positiv och negativ erfarenhet av i samband med en utmattningsdepression (utbrändhet) och ett antal år senare en depression efter en misslyckad operation i ryggmärgskanalen uppe i nacken mellan kota 1 och 3., där ett 18,5 cm långt snitt finns att beskåda för 50 öre titten, som jag lät mina vänner göra på skämt efter operationen. Neurokirurgerna gjorde ett snyggt jobb med stor svårighet.

  Beräknade 2 tim på slaktbänken blev 4,5 tim. Men det väntade positiva resultatet uteblev. Dock överlevde jag och kan spela golf och cykla, m.m. för det fanns även en viss risk att jag skulle dö eller hamna i rullstol.

 10. 10

  @ Javo:

  Jag delar Dina åsikter och förslag. Jag har praktiserat dem länge.
  Inför gårdagens tågresa gjorde jag utskrifter dels av recensionen i Läkartidningen och dels av en artikel i Nya Wermlandstidningen (nwt.se) –
  ”Pelles liv förstördes av mediciner”
  https://www.nwt.se/karlstad/2015/09/29/pelles-liv-forstordes-av-mediciner?refresh=true

  Jag gav bort dem till ett par personer som tyckte att det verkade intressant. Jag tipsade också om att Akademibokhandeln på min ort hade tagit hem Peter Götzsches bok samt att den finns på vissa bibliotek.

  Ovannämnda artikel ”Pelles liv förstördes av mediciner” (2015-09-29) påminde mig om en annan artikel daterad 2001-09-06. Den hade rubriken ”Jag blev sjuk av medicinen – Kolesterolsänkande medel förstörde Åkes liv” och var införd i Aftonbladet.

  Det har gått nästan 14 år mellan dessa artiklar men förskrivningen av statiner fortsätter som inget hänt och många inom vården – och patienterna – har inte förstått vilka handikappande biverkningar man kan drabbas av – fast de flesta numera finns upptagna i bipacksedeln.

  Kom ihåg – bipacksedlar är ”färskvara” som ändras över tid!
  I år har man lagt till ”ihållande muskelsvaghet”, ett synnerligen luddigt begrepp. Jag kopierar in texten som avses i produktresumén där det är något klarare.

  ——————————————————————————————————–
  Texten hämtad från:
  https://www.ema.europa.eu/docs/sv_SE/document_library/PRAC_recommendation_on_signal/2015/02/WC500182935.pdf

  22 januari 2015 EMA/PRAC/63320/2015

  Kommittén för säkerhetsövervakning och riskbedömning av läkemedel PRAC:s rekommendationer om signaler för uppdatering av produktinformationen Antagna vid PRAC:s möte den 6–9 januari 2015

  1.
  Produktresumé:
  Avsnitt 4.4 – Varningar och försiktighet: Immunmedierad nekrotiserande myopati (IMNM) under eller efter behandling med vissa statiner har rapporterats i sällsynta fall. Kliniskt kännetecknas IMNM av kvarstående proximal muskelsvaghet och förhöjt kreatinkinas i serum, som kvarstår trots utsatt statinbehandling.

  Avsnitt 4.8 – Biverkningar: Muskuloskeletala systemet och bindväv: Ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data): Immunmedierad nekrotiserande myopati (se avsnitt 4.4)

 11. 11
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Personliga berättelser som din är för mig alltid lika intressanta för att de är från verkligheten och förstärker min uppfattning att det är först när man själv (eller någon nära anhörig) har fått något allvarligt hälsoproblem som man blir intresserad av hälsan och framför allt alternativ till den konventionella vården. Blir man riktigt intresserad och därför börjar ’forska’ kritiskt på egen hand inom den medicinska ’vetenskapen’, kanske börja genom att läsa Götzsches bok, finns det stor risk för att själva tilliten till att sjukvården vet vad den håller på med när den påstår att den botar sjukdomar blir knäckt för alltid.

  Den pelare som varje medicinsk disciplin den påstår sig vila på har krackelerat framför ögonen när jag börjar skaka det minsta på den men så länge man inte angriper själva orsaken till en sjukdom kan man förstås inte heller bota den.

  Bypassoperationer på hjärtat botar inte någon hjärtsjukdom, samma sak utförd på matsmältnigsapparaten botar inte den feta patienten, rekommendationer om att ersätta mättade fetter med fleromättade växtfetter är rena sabotaget mot kroppens immunförsvar, diabetesmediciner botar aldrig diabetes, att angripa kroppens viktiga kolesterol med statiner är nog den största medicinskandalen genom tiderna och man åstadkommer i stort sett endast skador, cancerbehandling med strålning och kemoterapi gör absolut ingenting åt själva orsaken till cancern och skadar dessutom de friska cellerna i kroppen på sätt som gynnar uppkomsten av cancer, psykofarmaka mot mentala sjukdomar är bevisat kontraproduktiva på längre sikt ………

 12. 12

  Bokmal Skrev:

  Ovannämnda artikel ”Pelles liv förstördes av mediciner” (2015-09-29) påminde mig om en annan artikel daterad 2001-09-06. Den hade rubriken ”Jag blev sjuk av medicinen – Kolesterolsänkande medel förstörde Åkes liv” och var införd i Aftonbladet.

  Jag googlade och hittade den här gamla artikeln i Aftonbladet om ”Åkes liv”:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10230254.ab

  Jag minns att jag läst den en gång i tiden och man blir ju förskräckt över att den stämmer in på en i dagarna aktuell artikel om typ Pelle och biverkningar av statiner.

 13. 13

  Bokmal Skrev:

  https://www.nwt.se/karlstad/2015/09/29/pelles-liv-forstordes-av-mediciner?refresh=true
  Ovanämnda artikel ”Pelles liv förstördes av mediciner” (2015-09-29)

  IVO kan ompröva fallet…
  https://www.nwt.se/karlstad/2015/09/29/ivo-kan-omprova-fallet?refresh=true

  …”Nytt hopp

  Docent Urban Fagerholm har nu tagit kontakt med IVO på nytt:

  – Glädjande nog välkomnar de att Pelle skickar in sitt material för omprövning. Vi hoppas att de denna gång utreder de uppkomna allvarliga skadorna samt om feldiagnosen och vem som ställde den.”

 14. 14
  Rolf Löfgren säger
 15. 15
 16. 16
  Docent Göran säger

  jala Skrev:

  Mera om John Virapen.

  Tack för länken till intervjun!

  Jag har tidigare läst hans bok och som den verkliga insidern i läkemedelsindustrin ger Virapen i boken en skrämmande inblick i hur korrupt hela vår sjukvård har blivit i händerna på läkemedelsindustrin. Intervjun bekräftar med sina konkreta exempel denna insikt.

  Speciellt skrämmande tycker jag det är som han berättar om sin egen dotter och den kemoterapi som hon utsattes för i slutskedet av sin bröstcancersjukdom. Tydligen får läkare så kallade ’back kicks’ eller helt enkelt ordentligt betalt till egen ficka om han lyckas få patienter att delta i ’utvärderingsförsök’ av nya kemoterapipreparat där den stackars patienten ofta helt ovetande fås att skriva på ett papper och godkänner att hon får utsättas för sådan ’utvärderingar’. Den ruskiga bilden man får av cancerbehandlingarna stämmer väl med den bild som Professor Thomas Seyfried ger i sin bok och inte minst i den föreläsning som jag såg på YouTube.

  Virapen anser som jag själv och Seyfried att kirurgin har sitt berättigande i vissa lägen och för vissa sjukdomar men att det mesta av den medicinering som patienterna utsätts för inom sjukvården är en ren skam. När det gäller cancermedicinerna så är det tydligen fullkomligt gigantiska summor som det är frågan om och som sjukvården och i slutändan skattebetalarna runt om i världen står för.

  Högkostnadsskydd verkar finnas i de flesta länder och vi kan nog vara helt övertygade om att detta skydd inte har något med omtanke om patienterna att göra utan snarast en omtanke om läkemedelsbolagen. På detta sätt utgör högkostnadsskyddet en rent genial del av den korruption som genomsyrar sjukvården.

  Jag såg på FB att Virapen gick bort i början av året men hans minne kommer att leva vidare genom de avslöjanden han gjorde som den högt uppsatte insidern han var inom läkemedelsindustrin

 17. 17
  Docent Göran säger

  Här är ytterligare en ’filosofisk’ betraktelse, så här på söndagsförmiddagen, apropå avslöjande böcker från personer högst kompetenta inom det medicinska området.

  Läkemedelsindustrin och sjukvården är tillsammans en gigantisk samhällsfaktor och som alltmer domineras av de kommersiella vinstintressen. När girigheten inom ett sådant oerhört omfattande system passerar alla rimliga gränser vad gäller korruptionen misstänker jag att ’systemet’ till slut kommer att skjuta sig själv i foten då vi gräsrötter klart ser igenom denna korruption och med förödande konsekvenser för tilliten till vår nuvarande demokrati. Det lär dock dröja ett tag innan detta inträffar men det är så att säga inbyggt i ett system som inte kan backa.

  Den korruption som uppenbarligen råder inom jordbrukssektorn med GMO och TTIP har kanske ännu mer förödande konsekvenser för vårt samhälle än den korruption som genomsyrar sjukvården som ju bara drabbar oss sjuka.

  Att alltfler sympatiserar med SD kan kanske ses som ett tecken på att tilliten till vår demokrati mer eller mindre är i fritt fall idag. I kristider har den ekonomiska eliten alltid förlitat sig på de politiska krafterna på den yttersta högerkanten och speciellt när man sett den växande faran från omfattande folkliga och politiskt medvetna protester som riktar sig mot den korporativa industrimakten istället för mot marginaliserade befolkningsgrupper.

  Att härska genom att splittra och skapa fiktiva motsättningar hos dom som man vill behärska har genom historien alltid varit ett effektivt verktyg för att behålla makten. Att det skulle vara annorlunda i vår egen tid är knappast troligt.

  Böcker som ”Kallocain” av Karin Boye och ”1984” av George Orwell känns alltmer obehagligt aktuella.

  ”1984” är för övrigt Dr. Malcolm Kendrick’s favorit när han ständigt avslöjar korruptionen inom den engelska sjukvården.

 18. 18

  Docent Göran Skrev:

  Att alltfler sympatiserar med SD kan kanske ses som ett tecken på att tilliten till vår demokrati mer eller mindre är i fritt fall idag.

  Apropå SD så finns det poänger i deras budskap – men det hindrar ju ej att det ”osar” Tyskland på 1930-talet om dom.

  Det känns ej så bra.

 19. 19
  Uppsalabo säger

  Stockholmare Skrev:

  Den här boken får vi nog ta och efterfråga på våra bibliotek runt om i Sverige.
  I Stockholm verkar endast en (1) vara under inköp!
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/992525

  Boken är under inköp på biblioteket i Uppsala.
  https://www.bibliotekuppsala.se/work?workId=2693c1bc-6ebf-48d2-8ac0-a52300caf708

 20. 20

  …”Gøtzsche wrote this book to alert people to two terrible facts:

  1. Prescription drugs are the third leading cause of death after heart disease and cancer.

  2. The behaviour of Big Pharma fulfils the criteria for organised crime in US law.”…

  https://www.deadlymedicines.dk/

 21. 21
 22. 22

  Docent Göran Skrev:

  Att härska genom att splittra och skapa fiktiva motsättningar hos dom som man vill behärska har genom historien alltid varit ett effektivt verktyg för att behålla makten. Att det skulle vara annorlunda i vår egen tid är knappast troligt.
  Böcker som ”Kallocain” av Karin Boye och ”1984” av George Orwell känns alltmer obehagligt aktuella.
  ”1984” är för övrigt Dr. Malcolm Kendrick’s favorit när han ständigt avslöjar korruptionen inom den engelska sjukvården.

  Till den lilla listan ovan ovan, så vill jag lägga till Machiavellis berömda bok ”Fursten”, som jag hade som kursbok för mina studenter i Organisation och ledarskap. Orwells ”Djurfarmen” är oxå en titel att lägga till. Och som avkoppling till allt elände som vi diskuterar här och ett stort läsäventyr och till stor förnöjelse är John Kennedy Tools ”Dumskallarnas sammansvärjning”. Om denna senare skrift står att läsa: ”Efter den första utgivningen 1980 gjorde boken ett segertåg över världen…har boken översatts till snart sagt varje språk …och blivit en kultbok som aldrig tycks förlora sin giltighet”. Handlar om en man som ”fäktas mot allt och alla”.

  SD hade uppåt 15% av väljarna i sossekommunen Malmös rikaste område, Fridhem, där villorna och bilarna betingar mångmiljonbelopp. Zlatans villa på sjösidan mot Öresund kostade honom 40 miljoner före renoveringen för åtskilliga miljoner. Han fick sälja när han ångrade sig till ett ishockeyproffs (f.d. Malmö Redhawks) i Canada för 24 miljoner. Förlusten var peanuts tyckte Zlatan.

  Zlatan ha väl ärligt sparkat ihop sina slantar, men av snacket man-to-man i bastun på Sibbarps Kallis framgår att det finns inkomstkällor, som är dolda för både skattemyndighet och polis i en del fall. Inga Fridhemsbor badar på Kallis.

 23. 23

  Lars Henrik Skrev:

  @ Georg W:
  Ja, läkarkåren är nog en nyckel för att starta en förändring.

  Men jag undrar när och om det kommer en motrecension från någon bandhund?

  Recensionen var lysande och att den publicerades var mycket förvånande och enormt lovande.

  Läkarkåren är en bra grupp anförvanter, men så länge det bertaktas som oprofessionell yrkesutövning att inte följa fastställda regler för behandling lär det gå trögt med revolten. Få läkare har stake nog att som Annika utsätta sig för makthavarnas godtycke. Hoppas innerligt att jag har fel!

 24. 24

  Erling Skrev:

  Få läkare har stake nog att som Annika utsätta sig för makthavarnas godtycke.

  Annika är ej ensam tack och lov.
  https://karlarfors.se/det-farliga-sockret/

 25. 25
  Stockholmare säger

  ulf pohl Skrev:

  Har precis skickat iväg ett mail till Haninge bibliotek med en önskan om inköp av boken. Får se om de nappar. Annars: Äntligen tar Läkartidningen upp denna röta i branschen! Hoppas det händer något nu.

  Grattis Haninge, nu finns boken på Haninge bibliotek.
  Såg också i Katalogsök att boken finns i
  – Botkyrka
  – (Haninge)
  – Stockholm
  – Sundbyberg
  – Täby

  https://www.bibliotekistockholmslan.se/katalogsok

 26. 26
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Få läkare har stake nog att som Annika utsätta sig för makthavarnas godtycke. Hoppas innerligt att jag har fel!

  Jag håller fullständigt med och det är faktiskt av denna anledning jag själv är ständigt (?) närvarande på hennes blog med mina krönikor och kommentarer. Om man inte stöder de som oegennyttigt vågar stå upp och kämpa mot de giriga affärsintressen som ständigt skadar oss och samtidigt kämpa för själva lösningen på våra allvarliga folkhälsoproblem, ”maten som medicin”, som man själv tror på, kan man fråga sig vilka som är värda ens personliga stöd.

  Läkaren Malcolm Kendrick i England är en läkare som har samma integritet som Annika och kanske ännu större intensitet i sin kamp när han ständigt tar itu med vansinnet inom den engelska sjukvården. Han har dock inte utsatts för någon mediahetsjakt som drabbade vår Annika och det tycker jag är lite förvånansvärt. Hans blog tycker jag är väl värd att följa och är den andra där jag själv därför är aktiv med kommentarer. Av någon anledning är det många läkare som kommenterar på hans blog.

  Hans senaste tråd handlar om statiner och om detta ämne har han även skrivit två böcker.

  https://drmalcolmkendrick.org/2015/10/27/how-much-longer-will-you-live-if-you-take-a-statin/

 27. 27

  @ Stockholmare:
  Tack för länken till sökmotorn! Dock får man väldigt konstiga svar från Södertörns Högskola – positivt i överkant, skulle man kunna säga 32000 träffar! Deras katalog måste vara upplagd på annat sätt än de övriga.

 28. 28
  Stockholmare säger

  Erling Skrev:

  @ Stockholmare:
  Tack för länken till sökmotorn! Dock får man väldigt konstiga svar från Södertörns Högskola – positivt i överkant, skulle man kunna säga 32000 träffar! Deras katalog måste vara upplagd på annat sätt än de övriga.

  Det verkar som om sökmotorn sökte på varje ord för sig. Om man sätter boktiteln inom citattecken så får man inga träffar alls. Boken verkar inte finnas på Södertörns Högskola, där den så väl skulle behövas. Kanske kan man tipsa. Ska kolla.

 29. 29

  @ Stockholmare:
  Södertörns högskola skulle behöva utveckla kursen i Måltidskunskap med en rejäl omgång nutrition med LCHF som bas. Kolhydratförgiftning lider vi ju alla av mer eller mindre!

 30. 30
  Stockholmare säger

  Erling Skrev:

  @ Stockholmare:
  Södertörns högskola skulle behöva utveckla kursen i Måltidskunskap med en rejäl omgång nutrition med LCHF som bas. Kolhydratförgiftning lider vi ju alla av mer eller mindre!

  Jag gjorde ett inköpsförslag av Götzsches bok, till Södertörns Högskola och fick till svar följande:

  ”Tack för ditt inköpsförslag!
  Tyvärr kan vi inte förvärva den boken som inte passar till vår programutbildning.”

 31. 31

  @ Stockholmare:
  Droppen urholkar så småningom stenen!

 32. 32
  Stockholmare säger

  Erling Skrev:

  @ Stockholmare:
  Droppen urholkar så småningom stenen!

  Kollade med sjukhusbiblioteken och Götzsches bok finns endast på Danderyds sjukhusbibliotek av de stora akutsjukhusen. Ynkligt tycker jag, men vi får se tiden ann.

  Karolinska Institutets Universitetsbibliotek har inga pengar:
  https://kib.ki.se/inkopsforslag

 33. 33
  Stockholmare säger

  Boken finns faktiskt lite här och där inom universitetsvärlden:
  https://libris.kb.se/bib/17854124

  Återfinns på 27 ställen, men det vore ju bra om den fanns tillgänglig för oss utanför universitetsvärlden också!

 34. 34

  Jag har nu läst Boken om Läkemedelsindustrins bedrägerier-
  Speciellt Deras oerhörda Mut-organisation som påverkar samhället på ALLA NIVÅER. Man undra självklar hur man ska kunna få reda på om och hur mycket ens egen ”Leekare” Tjänar på alla de recept de skriver ut. Vi Läser ju att de flesta finns med på Industrins ”Lönelistor” vilket är djupt oroande. Är det inte rena pengar kan det vara andelar – poäng – på t.ex. SAS, hotell, semesteranläggningar m.m. Människan är glad för pengar så vi får utgå från att ”vår” ”Lekare” är mutad tills att annat är bevisat.

  Det är ju också så att de flesta ”Leekare” gärna skrivet ut t ex Statinrecept i massor. Trots att all
  ny modern vetenskap talar mot detta

 35. 35

  SEB Skrev:

  Speciellt Deras oerhörda Mut-organisation som påverkar samhället på ALLA NIVÅER.

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvists civilkurage som läkare.

 36. 36

  Josef Boberg Skrev:

  SEB Skrev:

  ”…etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr…
  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvists civilkurage som läkare.

  Ja, vi ser nu att Götzsches bok finns på fler och fler ställen/bibliotek. Ska just sätta mig och skriva till Malmö Stadsbibliotek om att de ska arrangera ett föredrag med Ralf Sundberg, som ju finns här i Malmö, och vid den tiden oxå ha en utställning om ämnet och med Götzshes och Sundbergs böcker och någon andra som behandlar det här ämnet. T.ex. ”Piller & profiter” av John Virapen, som oxå är en ögonöppnare med stor tyngd i, eftersom han varit direktör inom läkemedelsindustrin.

  Cancerbehandlingens ”dyrhet” har vi ju fått mycket om de senaste dagarna i media (radio iallafall), så ämnet är högaktuellt. Får se om mitt civilkurage räcker till att skriva en insändare i Sydsvenskan om bedrägerierna. Kommer att ta upp ämnet på nästa diskussionsträff med SPF Bunkeflo (SPF = Sveriges Pensionärsförbund) och be även dem att kontakta Ralf Sundberg för en föreläsning.

  Götzsches bok som kommer nu framöver om Psykiatrin, under vars vingar jag själv hamnade efter att jag hade jobbat mig till en s.k. ”utbrändhet” (utmattningsdepression), ska jag också läsa nu. Götzsche skriver i ”Dödliga mediciner…” om det värsta SSRI-preparat som finns på marknaden, Paroxetin/Seroxat, som jag knaprade i mig i ett par år, åtföljt av psykdoktorns ord: ”Det här får du ta livet ut”. Jag tog istället på egen hand ”klivet ut”, genom att trappa ner ytterst långsamt under ett drygt år. Från 2 x 20 mg/dag till sista perioden 1 x 2,5 mg. Och blev frisk o kry igen och spelade golf och byggde om gammalt hus (1820) i G:a stan i Simrishamn och hade kanske de skönaste åren i mitt liv.

  Tyvärr åkte jag på en ny depression 15 år (hösten 2009) senare efter en misslyckad operation i ryggmärgskanalen uppe i nacken (jobbigt! rullgardinen gick ner av sig själv) och fick Paroxetin igen eftersom jag hade vanan inne (visste inte då hur jävliga de var). Är nu igång med utsättning igen och är inne i perioden 5 mg/dag och ska ner på 2,5 mg (sista perioden) nu i november. Ska då inviga nya golfklubbor, lämpliga för en 74-åring som jag. De jag har är s.k. ”Regular fit” och de nya är mer förlåtande och har bara två skaftlängder på järnklubborna vilket underlättar en äldre mans swing.

  Nä, nu ska jag ta en kvällsfika, hustrun är och hälsar på gamla ”tjejkompisar” i Simrishamn, och sen blir det Indiana Jones på TV.

 37. 37

  L o s e c = o m e p r a z o l

  Läkemedelsverket har gett klartecken till att Losec (=omeprazol) får börja säljas i dagligvaruhandel. Det är fel. Människor får lätt intrycket att de är ofarliga.
  Losec tillhör gruppen PPI (=Proton Pump Inhibitors).
  De kan skapa beroende. Det kan, dessutom, vara svårt att avsluta medicineringen eftersom en del drabbas av en förstförsämring, en s.k. ”rebound effect”.

  Se nedanstående länkar från Läkemedelsvärlden.

  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/losec-borjar-saljas-i-matbutiker-14697

  https://www.lakemedelsvarlden.se/blogg/gastblogg/2015/10/29/utsattning-fragan-som-lakemedelsverket-glomt-14727

 38. 38

  A r c o x i a

  Arcoxia är ett anti-inflammatoriskt ”läkemedel” som får förskrivas i Sverige men det är inte godkänt i USA på grund av hjärtbiverkningar. Det här skulle jag inte ha en susning om – om det inte hade varit så att min syster fick ett recept för ett par år sedan. Doktorn hade sagt att det var en ”modernare” variant.

  När jag hörde talas om det reagerade jag på stavelserna ”coxia”.
  2004 drogs ett annat anti-inflammatoriskt läkemedel in på grund av allvarliga hjärtbiverkningar – Vioxx. Vioxx tillhörde gruppen coxiber-2.
  Jag skrev till Peoples Pharmacy i USA och frågade om Arcoxia och Vioxx var besläktade. Det var de.

  Igår fick jag sällskap av ett trevligt par vid ett kafébesök. Vi pratade om ditt och datt och även om vården. Då berättade jag historien om Arcoxia. Kvinnan hajade genast till och sa – men – den tog ju jag. Jag blev tvungen att sluta för jag fick svårt att andas.

  Jag undrade om hon hade läst bipacksedeln. Hon hade ögnat igenom den, men hade inte förstått kopplingen/allvaret. Hon hade bara slutat med medicinen. Jag glömde att fråga om den förskrivande läkaren – eller hon själv – hade rapporterat misstänkt biverkan.

  Gå gärna in och läs Arcoxias bipacksedeln (senast reviderad 2015-06-22)

  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20020701000325

  Kom ihåg – bipacksedlar är ”färskvara” och ändras över tid!

 39. 39
  Docent Göran säger

  @ Bokmal:

  Börjar man prata med jämnåriga, 60 ++, och höra sig för om deras hälsotillstånd och medicinering kryper ofta den här typen av historier fram. Vi som drabbas av hälsoproblem med ökande ålder verkar vara någon typ av ’bondeoffer’ i det korrupta ekonomiska schackspel läkemedelsbolagen bedriver på väldigt avancerad nivå.

  När de sedan får böta miljardbelopp efter rättegångar då deras fusk har avslöjats betraktas ändå dessa enorma böter bara som omkostnader i resultatbudgeten. Här finns de facto ingen annan moral än själva affärsmoralen enligt aktiebolagslagen och denna moral ser vi ständigt utmynna i korruption på olika sätt. Den är den direkta motsatsen till vad vanliga hederligt arbetande människor betraktar som god moral.

 40. 40

  Bokmal Skrev:

  Läkemedelsverket har gett klartecken till att Losec (=omeprazol) får börja säljas i dagligvaruhandel.

  Märkligt att det ej är känt att ”sur mage” kan hänga samman med akut brist på magnesium. Om magnesiums betydelse för en god hälsa på min blogg här.

 41. 41

  Professor Philippe Even har en intressant teori om varför många nya moderna mediciner är så dyra. Han menar att de ofta är så ineffektiva att det krävs enorma och kostsamma studier för att överhuvud taget bevisa någon effekt. Dessutom måste man tillämpa enormt specifika urvalskriteria för testgrupperna och en massa statistiskt trixande. Ovanpå allt måste man ta höjd för alla eventuella skadeståndskrav. De senare två meningarna står jag själv för.

 42. 42

  Götzsche. YouTube:
  ”Psychiatric Drugs Do More Harm Than Good”

  https://www.youtube.com/watch?v=GNpGe5r0jI0

 43. 43

  Oberoende konsumentorganisationer, Procoralan, svart triangel m.m.

  Det är synd att det inte finns några oberoende konsumentorganisationer som ägnar sig åt vård- och läkemedelsfrågor i Sverige. Jag känner inte till några.

  Public Citizen
  Jag tillhörde den amerikanska, oberoende konsumentorganisationen Public Citizen (www.worstpills.org) i många år och fick deras månatliga nyhetsbrev för cirka 15 dollar per år. Det gick också att göra sökningar av hela deras innehåll.
  De erbjuder också vissa gratisartiklar.

  Prescrire + Procoralan (=ivabradin)
  Sedan upptäckte jag oberoende, franska Prescrire (www.prescrire.org).
  De gör månatliga nyhetsbrev på franska och engelska samt i olika varianter.
  Jag prenumererar på den engelska, gratisvarianten och i november-numret skriver de bl.a. om Procoralan. Jag har gjort en fri översättning av några rader ur texten.
  Det går att ladda ned hela artikeln gratis.
  ”Ivabradin erbjuder inga fördelar jämfört med andra valmöjligheter och den är känd för att, ibland, ge dödliga hjärtbiverkningar. Eftersom de europeiska hälsovårdsmyndigheterna inte än beslutat att dra in läkemedlet från marknaden ger vi rådet – avstå från den.”

  Procoralan (=ivabradin)
  Läkemedlet är avsett för angina pectoris (=karlkramp) och hjärtsvikt.
  Det förskrivs även i Sverige och är försett med en upp och nedvänd, svart triangel. Den finns, tyvärr, inte utanpå förpackningen. Den finns på bipacksedeln eller på Fass hemsida där jag hämtat följande rader (den svarta triangeln försvann när jag kopierade över texten).

  ”Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de biverkningar du eventuellt får. Information om hur du rapporterar biverkningar finns i slutet av avsnitt Biverkningar.”

  Är det någon som vet om den förskrivande läkaren har någon skyldighet att berätta att läkemedlet är ”föremål för utökad övervakning” och varför?

 44. 44

  Bokmal Skrev:

  L o s e c = o m e p r a z o l
  Läkemedelsverket har gett klartecken till att Losec (=omeprazol) får börja säljas i dagligvaruhandel. Det är fel. Människor får lätt intrycket att de är ofarliga.
  Losec tillhör gruppen PPI (=Proton Pump Inhibitors).
  De kan skapa beroende. Det kan, dessutom, vara svårt att avsluta medicineringen eftersom en del drabbas av en förstförsämring, en s.k. ”rebound effect”.
  Se nedanstående länkar från Läkemedelsvärlden.
  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/losec-borjar-saljas-i-matbutiker-14697
  https://www.lakemedelsvarlden.se/blogg/gastblogg/2015/10/29/utsattning-fragan-som-lakemedelsverket-glomt-14727

  Nu ser jag i Läkartidningen att man inte längre kan köpa ”paracetamol som tablett” i dagligvaruhandeln. Det visste jag inte förrän nu. Nytt från 1/11-15.
  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/11/Paracetamol-som-tablett-kops-pa-apotek/

 45. 45

  USA – Mutor till apotek…

  Vem tar emot bötesbeloppet? Statskassan?
  Blir det inte konkurs i ett företag med så höga bötesbelopp?
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6307859

  ”Det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis får böta 390 miljoner dollar, ungefär 3,4 miljarder kronor, för att man betalat olagliga provisioner till apotek i USA.”

 46. 46
  I Like Neil Young säger

  Så här kan det gå till:

  https://www.doctoryourself.com/safety.html

  How to Make People Believe Any Anti-Vitamin Scare
  It Just Takes Lots of Pharmaceutical Industry Cash

 47. 47

  Vem ska rädda de äldre från ”dödliga mediciner”?
  https://www.senioren.se/omvarld-ekonomi/vard-omsorg/kommunerna-som-medicinerar-mest/

  ”Samhällets kostnader för felmedicineringen skenar, tio miljarder om året lyder Socialstyrelsens uppskattning.”

  ”Andel 80+ med minst 10 läkemedel, 2010
  1 Åsele 58,3 %
  2 Öckerö 57,7 %
  3 Tranemo 56,3 %
  4 Upplands-Bro 56,1 %
  5 Degerfors 55,2 %
  6 Norsjö 54,8 %
  7 Lysekil 54,6 %
  7 Österåker 54,6 %
  9 Stenungsund 54,1 %
  10 Umeå 54,0 %

  Andel 80+ med olämpliga läkemedel, 2010
  1 Öckerö 57,7 %
  2 Mellerud 46,1 %
  3 Gnosjö 43,8 %
  4 Värnamo 43,5 %
  5 Kramfors 43,4 %
  6 Sölvesborg 42,9 %
  7 Norsjö 42,7 %
  8 Karlskrona 41,8 %
  9 Trelleborg 40,5 %
  10 Olofström 40,1 %

  Källa: Socialstyrelsen / Lars Nilsson”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa