Ta ansvar för de fetmaopererade

I Läkartidningen.
I nuläget är det ingen som tar långtidsansvar för uppföljningen av de fetmaopererade. Kirurgerna är intresserade av att operera, men har inget särskilt intresse för hur det går för patienterna sedan.
Vanliga följdverkningar är anemi, alkoholberoende, hjärnskador (Wernickes encephalopati), benskörhet, buksmärtor, ond bråd död, inkl självmord, episoder av hypoglykemi,

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Förvånad nån av den usla uppföljningen av fetmaoperationer? Att man bara satt i gång och struntat i effekterna på lång sikt? Inte minst kostnaderna för lättsinnet.
  I övrigt är storkonsumtion av alkohol som följd av stark viktnedgång (ej operation) är välkänt. Inte heller förekommer uppföljning av patienter som på sk överviktsenheter vid vissa sjukhus deltagit i hårda svältkurer och gått ned mycket i vikt trots att patienterna inte alls mår bra.
  Viktminskningen är endast en liten del i den enorma stress som kroppen utsatts för.

 2. 2

  Vi finns vi som också mår bra av operationen, som för första gången i vårt liv fått ett verktyg för att inte överäta av allt. Efter drygt fyra år som opad så mår jag fortfarande kanon, inga brister, inga biverkningar så länge jag äter alla mina mål m prio på protein.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Cina:
  Det är helt klart att många mår bra efter operationen, men komplikationsfrekvensen är hög.
  Läs artikeln jag länkade till.

 4. 4

  Det sägs att summan av lasterna är konstant. Tar man genom operation bort möjligheten till matberoende och överätning (sockerberoende), utan att patienten har fått hjälp och stöd att bli av med det, ligger det nära till hands att ersätta det med alkohol. Dessutom har man psykiska aspekter att ta hänsyn till förutom de fysiska, medicinska efter operationen.
  Det verkar som om LCHF-are har lättare att inse detta än förespråkarna för fetmaoperation.
  Det skulle vara intressant att veta hur många LCHF-are som har avbrutit p.g.a. hälsoskäl, dvs att LCHF-kosten har gjort dem sjuka(re). Mest intressant vore att få veta hur många som fortsatt, och hur man mår efter 5 år.

 5. 5

  Mariann Skrev:

  Det skulle vara intressant att veta hur många LCHF-are som har avbrutit p.g.a. hälsoskäl, dvs att LCHF-kosten har gjort dem sjuka(re). Mest intressant vore att få veta hur många som fortsatt, och hur man mår efter 5 år.

  Ett mycket intressant forskningsuppslag! Men var finns pengarna? Och var finns de snabba ekonomiska vinsterna, som skulle kunna locka fram riskkapital?

 6. 6

  Frankrike har ett rätt ambitiöst uppföljningsprogram för sina gastrik bypass, om jag minns rätt, men den svenska sjukvården har väldokumenterade problem med ansvarsfördelning och kommunikation mellan olika vårdgivare och någon överlämning med handskakning existerar väl aldrig???

 7. 7
 8. 8
 9. 9

  Jag känner/kände 3 i min bekantskapskrets som har genomgått en fetmaoperation. En blev mycket nöjd och mådde bra. De andra 2 mådde mycket dåligt och dog inom några efter operationen trots att de inte var gamla (i 50-års åldern). Det var väldigt synd om dem och det var tragiskt att följa.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa