Polyfarmacia patologica

Krönika i Läkartidningen, av Vendela Berglund.

När farbror B kom till sjukhuset var han så förvirrad att han inte kom ihåg sina mediciner. Han blev då klar och redig på några dagar.

 

Comments

 1. 1
  F d anhörig säger

  Det känns igen!
  ”Jag träffar farbror B på avdelningen. Farbror B är yr. Har ramlat. Det visar sig att farbror B har 25 läkemedel på sin lista. 4 blodtrycksmediciner och 1 vätskedrivande. Han blev väldigt kissnödig då, så han fick en tablett mot trängningarna. Och så salttabletterna för blodsalterna han tappar av vätskedrivande (de är totalt 6+4 piller om dagen). Och så vitamin B12 och folsyra, för de har han alltid haft, i förebyggande syfte. Folsyradosen är 20 gånger dagsbehovet för gentlemän i farbror B’s ålder (det kan öka risken för cancer, men det visste man inte 1992 när han fick tabletten, och det är klart, farbror B är gammal).”…

 2. 2

  Kaliber från 2011 om folk som blir sjuka av sin mediciner.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4809546

  Det är troligen inte mindre förekommande idag…

 3. 3

  Varför blir man sjuk? Begriper man det kan man ju bota sjukdomen och kan sluta hälla i folk mediciner. letar man efter orsaken kommer man snart att hitta den. Den som söker den finner.

  Elementärt…

  Vissa delar är ju bra och doktorerna vill väl förstås, problemet är systemet med Big Pharma som
  har monopol på allt också har lagstiftarna i sitt våld.

  Konkurrensutsätt skolmedicinen detta Rockefellers världsmonopol.

  Läs Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket som en intro.

 4. 4

  Vissa beskriver helande-konsten som en tårta: Där skolmedicinen har sin tårtbit (mest akutmedicin där de är världsbäst), naturopaterna sin och kiropraktorerna, Ayurveda, kinesisk och andra system sin tårtbit.

  Problemet i ett nötskal: idag tror skolmedicinen att de har hela tårtan.

  Sen att naturopaterna beskrivs som alternativmedicinare är bakvänt, är ju skolmedicinen som är alternativet om ingen av de andra hjälper.

 5. 5

  Tyvärr knappt toppen av isberget…….

 6. 6
  F d anhörig säger

  Det känns igen! Forts…

  …”Farbror B har också blodfettssänkande, för att han hade en hjärtinfarkt för 10 år sedan (men för den plackstabiliserande effekten kan det räcka med 3 månaders behandling för farbröder som B). Han får lite ont i musklerna av den – något som är vanligt bland årgångar som B. Mot det har han fått kortison, för det kanske kan vara polymyalgia reumatika också. Och på grund av hjärtinfarkten har han också två blodförtunnande, det stod så i riktlinjerna då. Och så något som skyddar magslemhinnan när man står på blodförtunnande och kortison, så att den inte börjar blöda. Fast blodvärdet har varit lågt ändå, så han har fått järntabletter. Han får lite ont i magen av dem, men farbröder som B är noga med att ta alla tabletter enligt doktorernas order. Tabletterna hette något annat sist han hämtade ut dem också, så det är bäst att ta två för säkerhets skull.”…

 7. 7

  Det är så roligt! Jag fick ett mail från The Lancet som sa att förra veckans larm om att Alzheimer smittar mellan människor (Nature) var falskt. Det blir inget paradigmskifte här. Rent forskningsfusk publicerat med katastrofrubriker i så gott som varenda tidning i Sverige. De enda tidningar som har kvar någon form av kredibilitet är de som satte ett frågetecken efter rubriken. Snabbkoll inga???

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21391691.ab

 8. 8

  Utan att förstå det själva, avslöjar Aftonbladets tv-kommentatorer forskningsfusket. Skarpt och heder åt AB.

 9. 9

  Vendela Berglund är min hjältinna! Skull vilja ge henne en ros

 10. 10

  Tidskriften Nature, på vilken vi bygger hela vår vetenskapliga tillit och religiösa tro blev lurade, men inte Aftonbladets vetenskapsreporter. Notera denne man och kvinna, han (och hon) har en hjärna som fungerar i den vetenskapliga rapportens träskmarker!

 11. 11

  P4 Dalarna
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6258712

  Landstinget lånar till löner…
  ”Ekonomin i landstinget är ju så gott som körd i botten. Och vissa dagar när det har varit som värst har landstinget tvingats låna omkring 200 miljoner per dag.”

  Kanske blir det billigare för Sveriges landsting om det inte blir fler som ”farbror B”

  Jan N Skrev:

  Vendela Berglund är min hjältinna! Skull vilja ge henne en ros

  Hon är värd ett fång rosor varje vecka! 😉

 12. 12

  Aftonbladet – Regeringens höstsatsning på äldrevården, 4 miljarder:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21436764.ab

  ”Faktarutan:
  • Förebygga fallskador. Varje år dör drygt 1600 personer i fallolyckor och samhällets kostnader för fallolyckor uppgår till cirka 25 miljarder kronor. Nu anslås medel för att sätta igång ett förebyggande arbete.”

  Kanske blir det billigare för kommuner och landsting om det inte blir fler ”farbror B”

 13. 13

  Arvid

  ja och tänk vad LCHF har sparat pengar, många tusen som bevisligen blivit bättre eller botade vad gäller sockersjuka och övervikt, miljarder i mindre mediciner och sjukskrivningar.

 14. 14
  Elisabeth G säger

  Minns när maken jobbade som sjukvårdsbiträde. De råkade glömma att ge en gammal kvinna hennes medicin. Hon blev bättre och de ”glömde” igen. Kvinnan blev pigg och barnen undrade förtjust vad de gjort med deras mor. När överordnad personal upptäckte detta återupptogs medicineringen och kvinnan försvann in i dimmorna igen. Därmed inte sagt att biträden och undersköterskor ska göra egna bedömningar MEN de som faktiskt är experter borde se till att det tas ett samordnat ansvar för medicineringen.

 15. 15
  Lars Henrik säger
 16. 16
  Docent Göran säger

  @ Lars Henrik:
  Det var nog inte OT.

  De köpta forskarna är ju en del av hela det korrupta system som leder fram till sådan här sjuka situationer inom vårdapparaten.

 17. 17
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Det var nog inte OT.
  De köpta forskarna är ju en del av hela det korrupta system som leder fram till sådan här sjuka situationer inom vårdapparaten.

  Du har alldeles rätt i detta och det var nog det som gjorde att jag lade kommentaren i just denna tråd. Men sedan tog jag det säkra före det osäkra ändå 😉

 18. 18

  Docent Göran, Lars Henrik

  håller med er men vad gör vi åt detta?

  Elementärt eller grundläggande att ställa denna fråga tycker jag.

  .

 19. 19

  Det här fallet av medicinering som gått fel, är ju inte heller så hedrande för sjukvården.
  https://www.expressen.se/gt/dodssjuk-gav-upp-medicinen—blev-frisk/

 20. 20
  Lars Henrik säger

  Bo Skrev:

  Docent Göran, Lars Henrik
  håller med er men vad gör vi åt detta?
  Elementärt eller grundläggande att ställa denna fråga tycker jag.
  .

  Det första och absolut viktigaste är att sprida informationen om att detta händer och att vi alla är drabbade av följderna, inte bara när vi blir sjuka och måste söka vård, utan även när vi betalar vår skatt. För det är ju, för svenskt vidkommande i varje fall, främst via skattsedeln som vården betalas. Denna snuskiga lobbyism kostar liv och miljardbelopp i pengar. Folk bör få veta och här kan var och en dra sitt strå till stacken. Berätta för några och sätt stenen i rullning.

  Kanske kan ytterligare ett par länkar vara till hjälp i denna strävan:

  https://www.dn.se/debatt/naringslivets-dolda-styrning-av-politiken-maste-stoppas/

  https://www.wsj.com/articles/getting-the-bogus-studies-out-of-science-1440024409

 21. 21
  Lars Henrik säger
 22. 22
  Lars Henrik säger
 23. 23

  Inte en enda kommentar i Läkartidningen på Berglunds krönika. Är läkarna inte intresserade?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Håkan:
  Det är moderation av kommentarerna i LT, så man vet ju inte vad som har kommit in.

 25. 25
  Docent Göran säger

  Jag skickade just in följande kommentar till LT – jag har tidigare lyckats få in ett par stycken. De verkar vara lite svaga för professor och kanske även en docent kan få passera över ’ribban’. Vi får se.

  ————
  Jag tycker det är lite förvånande att inga läkare kommenterar denna intressanta krönika om att ’åtevända från de döda’ genom att avstå från mediciner. Det kan kanske därför tillåtas en forskare utanför den medicinska professionen som gjort liknande erfarenheter att istället få kommentera. Sedan 16 år är jag själv en medicinsk ’anekdot’ efter en mycket allvarlig hjärtinfarkt som jag till kardiologernas förvåning överlevde och sedan till deras ytterligare förvåning avböjde erbjudandet om en omfattande by-passoperation och efter ett halvår också avstod från samtliga fem mediciner som de enligt ’guide-lines’ skrev ut. Mitt eget recept var att istället satsa på en ’sund’ livsstil efter att 1999 i sann Hippokratisk anda snabbt forskat mig fram till att det framför allt måste vara bra att avstå från den skadliga dieten med alla kakor och sötsaker som jag var så förtjust i tillsammans med alla partiellt härdade vegetabiliskt fetter (dvs. margarin) som finns i den mesta färdigmaten. Ett klokt beslut så sett så här i backspegeln. Men när jag för två år sedan åter konsulterade kardiiologerna för att uppdatera min hjärtstatus (som för övrigt befanns mycket god) på samma sjukhus ansåg de att vad jag hade hållit på med var ”på gränsen till kriminellt” och talade i klartext om att de överhud taget inte var intresserade av vad jag hade hållit på med under femton år. När frågade om de ändå inte var förvånade att jag satt där så ’kaxigt’ efter att tackat nej till alla mediciner så blev de ändå för en kort stund ställda i sin medicinska självsäkerhet men kom snabbt på svaret; ”Du har bara haft tur!”

 26. 26

  Docent Göran Skrev:

  ”Du har bara haft tur!”

  Tala om aningslöst svar – och tur att Du och jag och mååånga med Oss har haft tur – i meningen själv kommit på att ett övermått (= mer än ca 20 %) av socker och kolhydrater i kosten – och på tok för lite av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – är ett säkert sätt att förstöra en god hälsa med – och slutat med det.

 27. 27
  Helge Andersson säger
 28. 28
  Helena Hesselmark säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Läkare läser kanske inte LT på lördagar och söndagar. Verkar som om artikeln postades 18 september.

 29. 29

  Vendela Berglunds beskrivning i ”Polyfarmacia patologica” stämmer säkert med verkligheten.
  Men hur kan man ens tänka sig att göra en utsättning av 21 mediciner under en kort sjukhusvistelse? I början av artikeln står att ”farbror B” hade 25 läkemedel på sin lista. I slutet av artikeln står – ”han får bara fyra med sig hem.” Jag gissar att han, dessutom, kan ha stått på läkemedlen under en längre tid och att de kan ha interagerat.

  Jag var närstående till äldre under flera års tid. Då förde jag dagbok för att komma ihåg och för att avlasta mig själv. Se nedan.

  ——————————————————————————————————————————–

  U r d a g b o k e n

  Ingen var villig att hjälpa till med en läkemedelsgenomgång, att kritiskt granska AO:s läkemedelsarsenal, att fundera på om doseringar kunde minskas, vissa mediciner trappas ut osv., att undersöka om det fanns läkemedel som var mer skadliga än nyttiga och vars recept förnyades slentrianmässigt.
  Månaderna gick, AO blev sjukare och sjukare. Till slut blev han inlagd på sjukhus

  Samtal med överläkare på sjukhusets medicinavdelning

  Jag var på besök hos AO när läkaren kom in och berättade att han hade några minuter över.. Han visade vägen till ett litet samtalsrum. Sedan sa han ingenting utan bläddrade i en tjock pärm. Minuterna gick och jag började undra om det var någon slags ”härskarteknik”.Till slut tittade han upp och jag frågade – har Du läst berättelsen om AO, den som jag skrev för hjälpa till?

  Han svarade – nej, något sådant har vi inte tid med här. Vi har bara 15 minuter för varje patient. Då undrade jag om Läkarförbundet hade protesterat eftersom det måste vara väldigt svårt – och patientosäkert – att arbeta under sådana förhållanden. Han tog ingen notis om min fråga utan sa – jag håller med Dig. AO står på för många mediciner och nu tänker jag sätta ut de här. Så började han räkna upp den ena medicinen efter den andra och till slut blev jag tvungen att avbryta.

  Jag sa – men AO är alldeles för svag. Ni får inte sätta ut så många mediciner under hans korta sjukhusvistelse. Dessutom kan det bli svårt att utvärdera vad som är vad om man gör en så drastisk utsättning på en gång. Det bästa vore samarbete mellan Dig, hälsocentralens läkare och distriktssköterskan inom hemtjänsten. Jag är också villig att hjälpa till med observation/rapportering.

  Då sa han irriterat – det blir antingen så här eller inte alls – och därmed var audiensen avslutad.

 30. 30

  Föreslår följande: Konkurrensutsätt skolmedicinen, forskningen som behövs för att jämföra preparat finansieras genom beskattning.

  Så vill man ha ett preparat ut på marknaden ska man lägga en peng till invändningsfri och oberoende forskning.

  Men den vägen stänger de väl med TTIP…

 31. 31

  Del 2 – berättelsen om AO

  Läkemedelslista efter sjukhusbesök
  Medicinering av obefintlig urinvägsinfektion m.m.

  AO skickades hem i taxi vid 17-tiden.
  Jag gick på besök.
  Han var sämre än när han åkte in till sjukhuset.
  Han var fortfarande undernärd och hade en lika omfattande läkemedelslista som tidigare – bara andra sorter. Jag ringde till Apotekets information för att kolla vilka av medicinerna som kunde ge psykisk/kognitiv påverkan, yrsel och trötthet.

  AO:s läkemedelslista omfattande följande. Dexofen, Ciproxin, Alvedon, Ramipril, Daonil, Furix, Spironolakton, Seloken Zoc, Waran, Prednisolon och Digoxin.
  11 ”läkemedel” totalt, varav:
  8 st kunde förorsaka psykisk/kognitiv påverkan
  5 st kunde förorsaka yrsel (tror jag är i underkant)
  7 st kunde ge trötthet (tror jag är i underkant)

  Hur tror man att det här kan befrämja hälsan och hur kan man skilja på sjukdom och biverkningar?

  Hur kan man göra en så radikal utsättning/insättning under så kort tid och skicka hem personen i sådant uselt tillstånd?

  Man hade dessutom gett honom Ciproxin (=ciprofloxacin) fast jag i berättelsen upplyst om att han hade reagerat negativt på den tidigare och att den (eller liknande) inte skulle ges om det inte var en fråga om liv eller död.

  Jag kontaktade läkaren nästa dag och undrade varför AO hade fått Ciproxin, hade han någon allvarlig urinvägsinfektion? Det var nämligen det som distriktssköterskan hade sagt när jag frågade henne.
  Läkaren svarade – det var ingen infektion.

  Man hade, dessutom, skrivit ut Dexofen, trots att det redan då var känt att man kunde få allvarliga biverkningar. Den drogs in efter ett tag.

 32. 32

  Är farbror B = farbror Berglund? Krönikören Vendela Berglund är förvisso läkare men skriver med ett anhörigperspektiv.

 33. 33

  Nu finns det flera bra kommentarer till krönikan:
  https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kronika/2015/09/Polyfarmacia-patologica/#comments

  Den här t ex:
  ”Spontant vill jag travestera Byrådirektör H K Bergdahl (från Karl-Bertil Jonssons Julafton, av Tage Danielsson, som kollegan V B stilistiskt inte ligger långt efter): ”Det var tammefan det vackraste jag läst sen jag konfirmerades”. Små kåserier med sådan form och sådant innehåll lär oss mera än hundra Avvikelserapporter. En uppföljning vore önskvärd, även om man förstås förutsätter ett lyckligt slut. ”

 34. 34

  @ Georg W:
  Vad var ”fusket”? Klantig (medvetet?) rubriksättning i aftonpressen tycker jag det verkar som.

 35. 35
  Georg W säger

  @ Pär:
  Om jag förstått det rätt så hade den här forskningen ”tolkat” Alzheimer-resultat, genom att studera ”galna kosjukan”. Enligt kritiken så handlar den här forskningen bara om ”galna kosjukan”, den har inget med Alzheimer att göra. Resonemanget verkar vara hypotetiskt.

  Rätta mig gärna om jag har fel?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa