Livsmedelsverket: Ägg är inte farligt

På SLV:s hemsida.

Efter att nutritionisterna på Livsmedelsverket i decennier har fantiserat om att vi ska begränsa ägg-intaget till si eller så många per dag eller vecka – allt helt utan vetenskapligt underlag – har de till slut släppt helt på restriktionerna. De har kanske till slut tittat efter det vetenskapliga underlaget.

Dock fortsätter de att avråda från smör. Undrar när de ska titta efter det vetenskapliga underlaget för det?

 

Comments

 1. 1

  Så bra. Detta borde alla trogna LCHF-bloggar blogga om!
  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/kommentarer/agg-ar-inte-farligt/

  https://www.kostdoktorn.se/nytt
  – Kostdoktorns forum
  – Dr Annika Dahlqvist
  – LifeZone
  – Matfrisk
  – Naturlig mat i skolan

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Missuppfattningen får ju stå för Staten!
  Sista stycket är ju lite tveksamt förstås.

  Kopierat från Statens Livsmedelsverk (SLV), hemsida:

  ”Ägg är inte farligt

  2015-09-17

  Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att äta ägg. Det stämmer inte, ägg är tvärtom bra mat.

  Ägg är en källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett, vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, och mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.

  Ägg innehåller också kolesterol. Men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ger råd om.

  Som kuriosa kan nämnas att rådet att kraftigt begränsa mängden ägg kom 1971, från Socialstyrelsen som då hade hand om rekommendationer kring mat, men försvann lika snabbt igen 1976.

  Det aktuella rådet för den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är att äta mer av mat som bidrar med nyttiga fetter, till exempel fisk och vegetabiliska oljor, och mindre av mat med onyttiga fetter, till exempel korv, bacon och smör.”

 3. 3

  Citat från SLVartikeln: ”Det aktuella rådet för den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är att äta mer av mat som bidrar med nyttiga fetter, till exempel fisk och vegetabiliska oljor, och mindre av mat med onyttiga fetter, till exempel korv, bacon och smör.”
  (Men ICA- och Konsum- bacon mm storköp är ofta matad med soja, ibland GMO-soja, så det fettet speglar sojanoljan, omega-6, inte mättat fett.)

  Positioneringen av SLV i enlighet med forskning och accepterad vetenskap (alltså inte gamla konsensusbeslut med inbjudna ja-sägare) skyndar långsamt. Men ett livsmedel i taget är bättre än inga alls. Gratulerar!

  Kanske kommer t.o.m remissen om transfettsförbud tillbaks till Riksdagen nu, med ”ja, gör som Danmark”. 2014 publicerades att Danmark upp till 2009, noterat -70% i dödliga hjärtattacker, största minskningen i Europa, eller kanske t.o.m världen. Transfettsförbudet 2003 är den enda kända stora skillnaden. Och I USA har FDA till slut, efter stämmning, givit industrin 3 år på sig för att ”få ned” de numera väldokumenterade hjärtsjukdoms-dödarna till någon procent.

  Vi får hoppas att SLV tar ett tidigt kliv i den här frågan så att Sverige slipper bli ”dumping ground” för industrins överblivna transfetter: Snart börjar man kanske ge bort transfettskakorna, eller sälja billigt till stackare som inte har en aning.

  Här en länk till den Danska framgången.
  https://www.euractiv.com/sections/health-consumers/denmark-sees-70-fall-cardiovascular-disease-deaths-301951

  Att det mättade fettet blandats ihop med transfetter i många studier som pekade ut detta fett som syndabock borde bli SLV’s nästa ’detektivprojekt’, efter denna stora äggframgång.
  Att t.ex många studieresultat på möss om mättat fett baserats på ”diabetesframkallande dieter av mättat fett ”, som vid närmare granskning visat sig innehålla 20% socker är ett annat lågvattenmärke som t.o.m. övertygat många forskare om det mättade fettets farlighet.
  Med kännedom om 20% socker i fettet blir den dieten (rat chow) nu intressant då den visar hur snabbt blodsockerhöjande kost kan orsaka diabetes-2.

  Lycka till SLV!

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  SLV agerar och informerar:
  https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad-och-matvanor/mat-och-naring/ny-undersokning-av-arsenik-i-risprodukter/

  Risprodukter som dom har tyckt att vi ska äta avråder dom nu ifrån. Innehåller för mycket arsenik. Synd att dom inte kom på det för länge sen. Det är alltså inte bara i risprodukter, även andra olika livsmedel. Företag arbetar redan aktivt för att sänka arsenikhalterna i sina produkter, vilket verkar betyda att företag och Livsmedelsverk vetat detta länge – men har inte informerat konsumenterna.

  Nu ska jag titta om varorna i affärerna har varningslappar på sina hyllkanter och om man tagit bort sådana produkter ur sortimentet.

  …”Under de närmsta åren kommer undersökningarna av arsenikhalter i mat att fortsätta, både genom en utökad kontroll och genom kartläggning av halter i olika livsmedel. Flera företag arbetar redan aktivt för att sänka arsenikhalterna i sina produkter. Livsmedelsverket arbetar också för strängare gränsvärden för arsenik i livsmedel.”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa