Dålig sockerkontroll ökar demensrisken.

I DN.se
Diabetiker typ2 som ligger högt i blodsocker har en ökad risk för demens.

Det första och bästa sättet för t2D att hålla blodsockret stabilt normalt är att äta LCHF.
Diabetesvårdfolket vet inte detta. Sannolikt är de ledda av läkemedelsindustrin som inte vill se sina farmakas marknadsandelar hotade.

 

Comments

 1. 1

  I sammanhanget förekommer också nära nog obligatorisk medicinering med statiner, som svälter hjärnan och musklerna på nödvändigt kolesterol, vilket bl a ger muskelsmärta och grumlig hjärnfunktion ovanpå den glykering av nervcellernas protein, som sockret bidrar med.

  Vår traditionella vård av typ 2 diabetiker är att rubricera som ”Vållande av kroppsskada” och borde utredas av åklagare.

 2. 2

  Att LCHF-liknande kost förhindrar åldrande och demens är den engelska drottningen ett bra exempel på. Hon har nått den vördnadsbjudande åldern av 91 år och arbetar fortfarande som drottning och överhuvud för The Common Welth. Visserligen bara en anekdot, men den stackars mamman med metabol acidos efter häftig magsjuka rankas tydligen som vetenskap mot LCHF, så varför inte.

  Undrar förresten vad Charles Aznavour har för kosthåll, någon som vet? De är jämngamla och han håller fortfarande konserter.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Den allra minsta eftertanke och kunskap kring vår metabolism fullkomligt ’gallskriker’ att LCHF är det bästa man kan ägna sig åt för att bevara sin hälsa upp i åren och inte minst den mentala hälsan. Att detta nu framställs som en ’nyhet’ av DN är egentligen för sorgligt. Det senaste vi sett hos DN tyder på att det knappast kan finnas någon undersökande vetenskapsjournalistik över huvud taget hos den tidningen.

 4. 4

  Citat från DN-artikeln:
  ”Patienter med typ 2-diabetes kan ju optimera sin blodsockerkontroll genom god kost, motion och bra behandling, och då sannolikt minska risken att utveckla demens.”
  – delvis ett steg i rätt riktning, såvida inte skrivaren menade lågfettkost!

  Men ” Hur många som bär på sjukdomen utan att veta om det är oklart.” tycker jag är ett slag under bältet till de som är oinsatta: ett grundlöst påstående för att diabetes-2 är genetiskt betingat.
  Goebbles skulle bli stolt över insmygningen av spinnet om skrivaren var en av hans lärjungar!

  Eftersom man blir symptomlös utan dagens snabba kolhydrater och sjukdomen har ökat i takt med dessas ökning sedan 1900-talets början kan man snarare dra slutsatsen att de som inte utvecklar diabetes eller dålig blodsockerkontroll med högt intag av vår moderna kost bär på speciellt kolhydratsresistenta gener.
  Eller att dom flesta av oss inte tål moderna mycket snabba kolhydrater under längre tid utan att gradvis utveckla den progressiva sjukdomen diabetes-2 och tidig demens som artikeln handlar om.
  ”Behandlingen ” blir då uppenbar för de som tänker själva.

 5. 5
  foie gras säger

  Ja hur har Charles Aznavour , 91, ordnat kosthållet – han har aldrig vägt ett gram för mycket och är numera litet krympt på längden men rösten är kvar och hela han genomlyst av en formidabel energi – just nu sex stora konserter i Paris inramande en världsturné. Han har aldrig fått frågan om vad han äter och jag har aldrig sett artiklar i saken. En anledning kan vara att det inte är helt ovanligt i det långlivade Frankrike med aktiva 90-åringar. Jag läste just om en 90-årig ledamot av franska senaten som ska börja på ett nytt jobb. Och ta en av de mest populära författarna snart 91 år som just publicerat sin 34:e bok hyllad av den unga publiken för sin känsliga skildring av kärlek.

  Jag tror ju på den franska mathållningen med bestämda tider, en synnerligen bestämd ordning på rätterna med små portioner, ingen fettskräck, mycket mättat fett, ost varje dag alltsen förskolans tidigaste stadier vatten i glaset stor måttlighet med vin. Inget fika inget fredagsmys och absolut inget lördagsgodis för barnen. Jodå dom rör på sig också. Jag har en 80-årig kompis som bor i ett hus 8 våningar högt utan hiss. Detta är dessutom ganska vanligt på rätt så fina adresser i Paris. – Franska överviktiga barn finns – inte så få från muslimska familjer med sin av sött och kolhydrater späckade matkultur.

 6. 6

  stenB Skrev:

  Hur många som bär på sjukdomen utan att veta om det är oklart

  Det finns säkerligen ett antal diabetes2-personer, som ännu inte fått sin diagnos. Till det kommer insulinresistenta som inte ännu ”kommit ut”. Det ger en stor grupp metabolt sjuka utan tydliga symtom och utan diagnos.

 7. 7

  @ foie gras:
  Ja, här finns alla möjligheter till ett gott och hälsosamt kosthåll. Det är dock en klassfråga här, som i Sverige – tyvärr också en generationsfråga. Ungdomar tenderar att anamma amerikansk snabbmatsstil med mycket läsk och snabbmat.

  Här i söder har vi rätt mycket invandrare från Maghreb. De har som Du nämner traditionellt söt och kolhydratrik mat, som dessutom blommar ut enormt under ramadan, som ska innebära fasta, dock bara så länge solen lyser. Efter solnedgång övergår det ofta i festa. En kundvagn staplad med läsk och baguetter är väldigt ofta framknuffad av en kvinna med chalett.

  De fasta måltiderna ställer till det för våra skandinaviska gäster, som kanske latar sig lite på morgonen och äter frukost sent. När de sen blir hungriga framåt 14:30 har tåget gått och nästa sittning blir inte möjlig förrän 19:30. Lyxen att ha 2 timmar för lunch i st f 3/4, som i Sverige, ger ett mycket hälsosammare sätt att äta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa