Georg W Lowejko har skrivit i DN

Georg W Lowejko har skrivit om animalisk kost och klimatfrågan i DN.

Vegetarianismen har en elefant i rummet, som heter näringsbrist.

 

Comments

 1. 1

  Fler elefanter i rummet, Ökenelefanten och Övergödda vattenelefanten!

 2. 2

  Bra inlaga Georg, en prestation att bara få den publicerad! Du har gedigen erfarenhet av att leva på vegetarisk mat, själv har jag bara gjort det under en kort tid för många år sedan – det var inget för mig heller. Det om kol i naturen är inget jag kan särskilt bra men det är ju många som beskriver det i liknande ordalag som du så det är säkert riktigt…

 3. 3

  Kanonbra artikel av Georg! Borde läsas av alla.

 4. 4

  Den industriellt producerade moderna maten är så näringsfattig i sig själv, att alla människor vid kontroll visar brist på många essentiella näringsämnen. Som till exempel c- och d-vitamin, magnesium, zink, järn och omega 3.

  skriver Georg

  jag är okunnig och vill veta, var finns underlaget – tabellvärden för ”naturlig”
  vs ”industrimat” – halter av det nämnda och gärna annat.

  Georgs vittnesmål om hälsoeffekter av veg kost är mkt värdefullt. F a är det
  obehagligt men bra att veta – att barn som ännu inte kan välja tvingas till veg:s ände.

 5. 5

  Mycket bra artikel Georg!

  Har också erfarenhet av att ha varit vegetarian i många år (25+) och mår bättre av att nu ha LCHF-stuk på kosten.

  Jag tror inte ett dugg på att man inte ska äta eller klä sig i något animaliskt ..för klimatets skull! Istället instämmer jag helt och hållet med Georgs artikel – och jag värnar dessutom om rätten till personligt ansvar att få välja själv – oavsett om det gäller kost, hälsa, klädval eller t o m ..åsikt!!

  Den som vill leva vegetariskt (eller som vegan) får gärna göra det för mig – men ge f-n i att försöka pådyvla mig en kost jag inte har valt själv!

 6. 6

  Georg lyser med sin okunskap angående näringsbrister. Vad menar man med vegeterian? Lakto-ovo-veg? En ”fullvärdig” vegeterian? Eller kanske till och med en vegan?

  Att omega 3 t.ex är någonting som enbart kommer ifrån djurriket stämmer inte. Har man inte ens koll på sina fakta bör man ju än mindre skriva en debattartikel.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Martin:
  Vilka fullgoda vegetabiliska omega-3-källor finns det, och finns det vetenskapliga studier på att människor får tillräckligt av dem?

 8. 8
  Sven Erik Nordin säger

  Visserligen är detta ett kommersiellt inlägg, men jag tror det finns en del ovedersägliga fakta om Omega 3 där

  https://www.mmsports.se/Artiklar/Kost-och-Halsa/Omega-3-allt-du-behover-veta-om-de-livsnodvandiga-fettsyrorna.html

 9. 9
  Elisabeth G säger

  Apropå omega 3 kan jag tillägga att läkaren och forskaren David Perlmutter i ”Hotet mot din hjärna” menar att det inte är någon större nytta med vegetabilisk omega 3 eftersom kroppen knappt kan tillgodogöra sig den.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Sven Erik Nordin:
  Jag såg inget i den artikeln om att vegetabilisk omega-3 kunde ge oss vårt behov av långkedjig omega-3.

 11. 11

  @ Martin:

  Nu tror jag visserligen Georg själv kommer att besvara frågan om vad/vilka slag av vegetarism han under 30 år höll på med. Dock tror jag han menar att generellt så är det lätt att få olika näringsbrister om man äter vegetariskt i någon form, såvida man inte ordentligt fördjupar sig i ämnet och införskaffar alla möjliga näringskällor från typ hela planeten med allt vad det innebär miljömässigt och ekonomiskt.

  Ang. Omega 3 så tror jag att nåt som starkt kommer att komma, hypas upp osv, är O3 från växtplankton. Speciellt från Nannochloropsis Gaditana.

 12. 12

  Jag känner att jag gjort något stort och tänker inte förklara eller bevisa något. Det räcker med det kaos jag orsakat i många människors huvuden. Mina vänner, vegetarianerna, blev bara tysta. Inte ens defensiva. Jag tycker synd om dom och hoppas att diskussionen framöver blir lite mer nyanserad. Jag hittade en gammal tråd från när jag hjärntvättade mina barn till att tycka som jag vill.
  Jag tycker den passar in i sammanhanget.

  Georg 01/10/2011 den 13:17 #

  Egentligen är det frågan om ett helhetstänkande. Vi inser alla idag att jordens eget kretslopp blivit stört av att vi människor idag exploaterat så gott som varenda kvadratmeter mark som finns på vår jord. En modern människa behöver inte tränga speciellt djupt in i naturen för att förstå att den här livsstilen är OHÅLLBAR för framtida generationer. Vi MÅSTE minska den mänskliga tillförseln av växthusgaser. Bilismen och brödodlingen står för de största orsakerna till att temperaturen på jorden redan höjts med katastrofala 1 grad och vi är i rask takt på väg mot 2 grader. Det förändrar klimatet som vi kan se om vi tittar ut genom fönstret. Bilismen håller på att ställas om till alternativa energislag och brödodlingen ligger också i framkant när det gäller odlingsdelen. Det har man löst så fiffgt av Monsanto, ett av världens största multinationella livsmedelsföretag med en uttalad målsättning att bli den enda leverantören av det industriella jordbrukets fröer på Jorden. Eftersom de vet bättre än någon annan att plogen och harven gjort sitt i det moderna jordbruket och till vegetarianernas fasa kommer att bli förbjudna. Så har Monsanto utvecklat en teknik där de sprutar sitt ”Round up”-gift och dödar all växtlighet utom de genmodifierade grödor som de anpassat till att tåla round-up”. Dessa genmodifierade fröer får inte sparas och sås nästa år, som bönder gjort i 10 000år, utan de är tvungna att köpa deras fröer på nytt varje år. Därför lägger de två miljoner dollar på inspektörer som åker runt och hotar bönder som fått genmodifierade fröer inblåst från grannar, med juridiska konsekvenser. Eftersom Monsantos nya teknik innebär att ingen plog sätts i jorden så minskar växthusgaserna betydligt och snart har Monsanto så mycket mark att de kan föda hela världen. Dock kvarstår det faktum att växterna tar upp extra mycket växthusgaser och bl. a. Fluor ur kemikalieberedd mark. Och eftersom bönderna och vi andra är för dumma för att förstå att kor producerar sin egen protein i sina bakteriefyllda magar, så lär de fortsätta att föda djur och människor med industriproducerat bröd, utan näring men massor av socker och andra gifter. Anledningen till att Monsantos grödor är så motståndskraftiga är att man tillfört Lektin (se tgare kommentar)från baljväxter som ju är tillåtet p.g.a. att det är ett naturligt förekommande vaxtgift och ingen har trillat omkull på fläcken av att äta det. Vad jag vill säga är att man kan inte leva på bröd och tro att man är en miljövänlig människa för det är man inte. Man stödjer de onda krafter som jag kämpar emot för mina barnbarns skull.

 13. 13

  Vi kallade oss inte vegetarianer. Vi kallade oss för hälsokostare och vi tillbringade all vår ungdom med att fördjupa oss i ämnet. Vilket resulterade i att vi 1983 köpte ett mindre lantbruk och jag blev trädgårdsmästare med tre jordkällare. När jag köpte gården fanns det 8 kaniner i bur som bet mig varje gång som jag matade dom. Så jag slog ihjäl dom och åt upp dom. Därmed var jag ingen vegetarian längre. Min äldste son fick livslång epilepsi av näringsbrist under kritiska faser i utvecklingen. Mina två nästa barn fick en indisk metabolism och blev smällfeta. Idag är vi alla kärnfriska och superstarka. i en social sfär där alla är mer eller mindre döende. Det är uppenbart att vi ska överleva där alla andra äter ihjäl sig. Vi har rätt, alla andra har fel. Tack Annika!

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  I din konsekvens är du en av mina ’favoriter’ bland kommentatorerna här hos Annika. I praktisk handling har du visat, tillsammans med många av oss andra, att det går att återfå sin hälsa med LCHF så långt detta nu är möjligt.

  Jag önskar ibland att jag också hade engagerat mig i miljöfrågor redan på 70-talet och inte bara genom mitt helhjärtade engagemang mot de krigiska vansinnigheter som pågick i världen.

  Så här 40 år senare inser jag också att det inte finns någon motsättning mellan att kämpa mot de uppenbara orättvisor i världen och samtidigt mot den pågående förstörelsen av hela vårt livsutrymme här på jorden. Miljöfrågorna har också en högre ordningens dignitet och det är nog därför det är så svårt att få folk att bli lika konsekventa som du har varit.

  Men när folk nu har blivit sjuka i den rådande massomfattningen finns det trots allt en viss drivkraft på det individuella planet att åtminstone försöka förändra det beteende som ledde fram till ohälsan. Detta ser jag också som orsaken till det dramatiskt ökade intresset för giftfria matvaror. 30% ökning på ett enda år talar sitt tydliga språk.

 15. 15
  Sven Erik Nordin säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var närmast motsatsen man fick veta; det räcker inte med vegetabiliskt Omega 3 för att bibehålla hälsan!

  Linfrö och linfröberikade produkter fick ett rejält uppsving för några år sedan då linfrö är rikt på alfa-linolensyra (ALA) som kroppen kan omvandla till EPA och DHA. Dessvärre är konverteringsgraden endast knappa 10 % för EPA och ännu lägre för DHA. Med tanke på att dessa produkter över lag innehåller en väldigt liten mängd ALA samt att omvandlingsgraden är så pass låg är tillskottet av EPA och DHA från dessa produkter nästan försumbara i det stora hela. Att få i sig EPA och DHA via fisk, alger eller i form av fiskolja eller omega 3-tillskott är därmed nödvändigt för att upprätthålla hälsan.

 16. 16

  Får man brist på EPA i hjärnan så blir man aggressiv, har jag läst.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Sven Erik Nordin:
  Och då kommer frågan om alger och tång kan ge oss tillräckligt med långkedjigt omega 3, utan vidhängande gifter, så att det täcker våra behov?
  Finns det forskning på det?
  Martin kanske vet?

 18. 18

  @ Annika Dahlqvist:

  Hur växtplankton produceras beror förstås miljön. Vill man införskaffa får man se till att ta reda på var och även hur mycket man vill betala eftersom det finns en del som tar rejält betalt. Det är dock heller inte speciellt svårt att odla fram själv hemma i en hyfsat ren miljö.

  Googlar man på detta kan man t ex hitta:

  ”The phytoplankton used to create liquid or powdered supplements does not come straight from the ocean, but is grown from wild cultures in a closed-system bioreactor facility. This is to simulate marine conditions and create a highly concentrated and pure green material, free of atmospheric toxins and contaminants.”
  https://www.superfoods-for-superhealth.com/marine-phytoplankton.html

  Inte speciellt svårt heller att hitta vetenskaplig info om att t ex Nannochloropsis Gaditana har bästa möjliga näring och biotillgänglighet för människa.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Stefan:
  Jag kanske missade något, men jag såg ingen utvärdering där på att människor verkligen blev friskare med tillskott av alg- och planktonprodukter?

 20. 20
  Sven Erik Nordin säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Som du vet, Annika, så går det inte att ta patent på naturliga alger – eller på LCHF-mat – så därför finns det inget ekonomiskt incitament för forskning… Men lika väl som vi får bra (och Omega 3-rikt) kött från gräsbetande kor, så känner vi ju till att vi får samma kvalitet på fisk som lever av sin naturliga föda – fisk, som äter fisk, som äter Omega 3-rika alger…
  Till skillnad mot vanligt gräs och hö, så verkar människan kunna tillgodogöra sig alger direkt. Då får vi också i oss en hel del mineraler och spårämnen, som det numera råder brist på i vår vanliga föda.
  Precis som med LCHF, så finns det gott om ”anekdotisk evidens” beträffande algers positiva inverkan på hälsan. Tyvärr är ju våra hav i dag så förorenade att vi måste vara noga med var algerna hämtas. Ett sätt att berika odlingsjorden längs kuster och i skärgård var ju också tidigare att blanda i tång och alger från havet (tillämpas än på en del håll i världen).
  Men – som sagt – vi lär nog få vänta på seriös forskning som visar algers hälsobefrämjande egenskaper. Men eftersom Omega 3 ändå behövs i ganska små mängder för optimal hälsa, så kanske alger t.o.m. skulle vara en tillräcklig källa. Själv kompletterar jag min LCHF-kost med algtabletter – inte bara med tanke på Omega 3.

 21. 21

  Sven Erik Nordin Skrev:

  lika väl som vi får bra (och Omega 3-rikt) kött från gräsbetande kor, så känner vi ju till att vi får samma kvalitet på fisk som lever av sin naturliga föda – fisk, som äter fisk, som äter Omega 3-rika alger

  just sånt här skulle jag vilja se uppmätta tabellvärden på. Det måste ju finnas eftersom så många hävdar just så här. Har letat men bara hittat artiklar där det påststås just ”ATT” men inga jämförande värden ”naturligt” vs ”farmat”
  kan ngn tipsa ?

 22. 22
  Lars Henrik säger

  Det har länge debatterats om ekologisk mjölk är hälsosammare än vanlig mjölk. Nu bekräftar den första storskaliga och nationella kartläggningen i USA att ekologisk mjölk innehåller mer av omega-3-fettsyror.

  https://www.svd.se/ekomjolk-rik-kalla-till-omega-3

  Själva studien bör gå att leta upp via info i artikeln.

 23. 23
 24. 24
  Lars Henrik säger

  Lite off topic igen men jag vill gärna dela denna namninsamling.

  Bayer, BASF and Syngenta are suing the European Commission to overturn a ban on the pesticides that are killing millions of bees around the world.

  […]

  Sign the petition to tell Bayer, BASF and Syngenta to drop their bee-killing lawsuits now.

  https://action.sumofus.org/a/bayer-bees-lawsuit/

 25. 25
  olle holmqvist säger

  @ Lars Henrik:
  Lars Henrik Skrev:

  ekologisk mjölk innehåller mer av omega-3-fettsyror.

  Hur mkt innehåller resp.sorts mjölk ? Vad är rek intag ?

 26. 26
  Lars Henrik säger

  olle holmqvist Skrev:

  Hur mkt innehåller resp.sorts mjölk ? Vad är rek intag ?

  1. Möjligen framgår det av studien?
  2. Vet ej?

 27. 27
  olle holmqvist säger

  ”ungefär en procentenhet från omega-3. Det motsvarar ungefär 2,5 till 3 gram omega-3-fett per dag. Det är lika mycket omega-3 som det finns i en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja” https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/ Har läst massor m gånger att fribetesmjölk har mer omega3, men inte sett det faktiskt uppmätta, det sakliga underlaget. Ska leta. Menar att
  Hur mkt innehåller resp.sorts mjölk ? Vad är rek intag ? = behövs f a uttala sig säkert.

 28. 28

  Debatten i DN åsikt fortsätter. Dan Larsson svarar med att hänvisa till myndigheter. Men även BJÖRN HAMMARSKJÖLD har lagt in en dräpande redovisning. Jag känner att vi här har en chans att göra upp med den sjuka debatt som förts de senaste åren. Jag vill uppmana alla att registrera sig på DN åsikt och lägga in en kommentar. Nu har vi en chans att nå en miljonpublik med vår verklighet. Låt oss tillsammans visa vegetarianerna vem som är den verkliga fienden.

  Omröstningen i denna debatt där närmare 5000 människor röstat visar att 82% anser att vi måste äta mer vegetariskt för att rädda planeten. Det visar tydligt hur människor blivit missledda i en vegetarisk masspsykos. Jag tror att det är bra när sanningen framställs och allmänheten bevisar att de tror på motsatsen. Det är dags att visa vem som har rätt! Träd fram och vittna om den sanning vi ser. Annars kommer det att bli klimatskatt på kött och våra barn tvingas äta vegetariskt i skolorna. Låt alla höra din sanning.

  Ps. glöm inte att empatisera med människor som nu får sina heliga livslögner krossade!

 29. 29

  När det gäller de betande nötkreaturen och att få fördelning 1:1 av Omega3/Omega6 är det tydligen fäboddrift och alpängar som kan tillhandahålla rätta grässorter för att rätta fetter skall bildas i djuren. När det gäller lax så finns den mest som odlad och då med dåligt foder ger sämre egenskaper vad gäller fetter.

  Enligt Jenny Reimers var EPA och DHA på gränsen till utrotning men som jag har noterat är åtminstone gräsbeteskött lättare att få tag på numera.
  Läs sidorna 85 och framåt i denna skrift av JR från 2006: https://www.primavi.se/maten.pdf
  Varför inte skriv ut JRs skrift och läs hela…

  En professor som har undersökt detta är Göran Petersson och skrivit bla :https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/183025/local_183025.pdf

  mLCHFh B-) .

 30. 30

  @ Hanveden:
  Jag har läst Jennys lilla text en tre fyra gånger och rekommenderar alla att göra detsamma. Faktum är att det nog är dags att läsa den igen. Liksom Lars Wilsson. Där har vi två giganter som vid Annikas sida förändrat den planet vi bebor. Det är där vi hämtar bevisen som vi sedan inte kan länka till! Sanningen måste stå på egna ben.

 31. 31

  I sitt inlägg skriver Björn H att 0,25 kg kött och 0,25 kg smör ger 2500 kcal. I min kontrollräkning enligt fineli bör köttmängden vara 0,4 kg kött till 0,25 kg smör för att man skall nå 2500 kcal. Köttmängden ger då 77,2 protein och där borde väl de flesta män ligga…

  mLCHFh B-)

 32. 32

  @ Hanveden:
  Fineli visar ett medelvärde av kött. Jag är ganska säker på att Björn kollar den svenska livsmedelsdatabasen och att han kollar på entrecoté.

  Intressant läsning:

  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=714&lang=sv

 33. 33

  Här en intervju med denna grand old lady Jenny Reimers från mars i år i allehanda om frukt och grönt mm:
  https://www.allehanda.se/allmant/angermanland/expert-nej-till-frukt-och-gront

  Härligt go i den kvinnan…

  mLCHFh 😉 .

 34. 34
  Docent Göran säger

  Hanveden Skrev:

  Härligt go i den kvinnan…

  Exakt min mening!

 35. 35

  Nu har vi fått ovedersägligt bevis, de saknar EPA. Det går inte att bortförklara. Hela Sveriges veggisrörelse tror att Björn H. menade att det finns människor som lever på gurka(?). De vägrar att se ett ord av hans enormt klarläggande lilla matematiska redovisning. Inte ett ord om det. Likaså verkar det inte som den akademiska världen förstått fotosyntesen. Jag har nu skrivit 2 kommentarer men det verkar inte som jag får vara med längre.

  Den Svenska miljörörelsen visar här sina muskler. Som må vara klena men de är många och de är aktiva. På mindre än ett dygn har över 2000 röstat om den vegetariska maten och vi 20% är fortfarande osynliga. LCHF-rörelsen har blivit utbytt av veggisrörelsen. Det är uppenbart om man ser vad som händer i DN. De är 80% och vi blir inte fler än 20%. Ve oss och ve sanningen!

  Var är alla etablerade LCHF-are i debatten? Vi möter en folkopinion som går köttskatt till mötes! Det är missledda ungdomar som styr ivrigt påhejade av akademiska konstiga vetenskapsfolk!

  Hur kan en intellektuell människa missa hur dåligt det är att vara vegetarian rent matematiskt? Svar: De vet att en människa klarar sig länge med halva näringsbehovet. Eller de vet inte vad ett näringsbehov är.

  På min tid fick vi förklarat att vi vegetariska änglar tar upp näring från luften om vi lever helt rent ROFL

 36. 36

  Jag vet inte om det är önskvärt att jag skriver här? Jag är en mardröm för många och de säger aldrig något om det.

  Debatten i DN har tagit en mycket olustig vändning där jag känner mig utnyttjad i någon form av styrd veggiskampanj från DN. Bara idioter får komma till tals. Inte jag och Björn. Förmodligen tycker de att det är vi som är I…

  Jag har nu gett mig in i nästa debatt i DN och förväntar mig att skapa revolution idag. Eller så skiter de helt enkelt i att publicera det. Därför tar jag mig friheten att publicera det här:

  Lucas Glasare frågar varför ingen politiker tar tag i vår kollektiva klimatkatastrof. Jag har en hypotes som jag tycker förklarar saken för en totalt okunnig folkmassa. Vi tackar massmedias ägare för det.

  Ingen vet vad klimatgaser är och var de kommer ifrån! Bortsett från det självklara, kol, naturgas och olja. Så tror vi att en vedpinne i kakelugnen ger klimatgaser eller att en ko har samma förmåga som en supernova att producera grundämnet kol.

  Människor andas in syre och andas ut kol. Människor och djur skapar inte dessa växthusgaser.

  Häng med nu folk: Växthusgaser kommer från Terra Firma. MARKEN!!! Vi gräver upp kol, naturgas och olja och förbränner det. Vilket frigör extra kol i vår atmosfär!

  Inget av det kol som sprids via höstens nedbrytning av biomassan tillför något kol till atmosfären. Det är den naturliga kolcykeln. Så när hösten kommer och vår atmosfär fylls av årets förmultnande kol. Så är det lika naturligt som att vi andas.

  Inget djur skapar klimatgaser!!! Det vi diskuterar är 60% av människoskapade växthusgaser. Alla säger att dessa 60% kommer från köttindustrin. Men djur producerar ju inga klimatgaser! Så var kommer då dessa, av människor tillförda gaserna ifrån.

  SVAR: Planeten Jorden är idag uppodlad till 40% med någon form av lantbrukskultur. Plogen och harven förstör det biologiska humusskiktet och frigör enorma mängder kol ur Jordens ytlager. Dessutom odlar de kolhydrater som drar ytterligare kol ur jorden och förgiftar människor och djur med ettåriga lektinfyllda, extra kolhydratrika, cerealier. Bröd ger två fisar och grönsaker ger en fis, eller hur? Kött fiser man inte av det har fist färdigt.

  Vi måste sluta mata köttdjur och människor med ettåriga kolhydratrika monokulturväxter. Vi måste totalt avstå från att använda plog och harv. Vi får inte röra Jordens humusskikt.

  Vi måste återgå till det naturliga kolkretsloppet och sluta att tillföra växthusgaser. När en människa fiser så är det mycket allvarliga tillförda växthusgaser som inte kommer från kolcykelns kretslopp utan Jordens innandöme och det ska stanna där! Avsluta produktionen och konsumtionen av sjukdomsframkallande mat från monokulturer!

  Detta är Sanningen, gott folk och om detta blir publicerat, så ska jag ta mig en tugga på min gamla hatt.

 37. 37

  Hoppas du slipper tugga hatt.

 38. 38

  @36 Georg W:
  Förstår så väl din frustration, jag känner väl igen den. Media har en EGENDOMLIGT stor makt idag, men jag tror där också finns en stor rädsla och frustration (för att bli utkastade i kylan om de säger ”fel”).
  Georg – du är ingen mardröm – du är en mycket modig man och trots vad DN och en massa veggisar säger så har du med all säkerhet fått en och annan läsare att tänka till – var så säker! De kommer att söka vidare information, precis som de flesta på Annikas sida har gjort/gör. Det tar bara lite längre tid för vissa…

 39. 39

  Publicerar dom så ska jag med glädje äta en tugga. Sedan ska jag gå med hatten varje dag som ett bevis på att Sanningen får sägas och att jag hade fel. Lågstadiets Sanning om fotosyntesen är inte censurerad, eller?

 40. 40

  Jag har skrivit en debattartikel som jag undrar om ni kan hjälpa mig med? Kan någon finna något fel i det vetenskapliga resonemang jag för? Det emanerar från lågstadiets lektion om fotosyntesen. Kan jag publicera detta i tidningar?

  Grundkurs i klimatgas.
  Efter att ha deltagit i den nationella debatten om klimatförändringar och växthusgaser, Så ser jag mig nödsakad att återföra diskussionen till den lågstadienivå där den hör hemma. Kunskapsnivån hos docenter och professorer i Sveriges samlade akademi och deras vetenskapliga episka konstateranden är skrämmande, numera bevisat i DN. Jag diskuterar hellre klimatvetenskap på lågstadiet, med barnen. DN har nu tydligt visat att man INTE är en fri opinionsbildare. Vilka vansinnigheter som helst får publiceras. Men förnuftet och medvetenheten verkar vara totalförbjudet. Lögnen regerar med stöd av okunniga men PK journalister. Numera struntar jag i om jag är galen och missanpassad eller inte. Det är i alla fall ingen som bryr sig och jag är hellre galen bland dagens akademiker än en av dom. Det är jag som kan svaret.

  1. De tror att ett djur kan tillverka växthusgaser! De vet inte att grundämnet kol tillverkas när en supernova sprängs. En supernova får inte plats i ett djurs mage! Alltså vill jag inte höra mer att djur producerar växthusgaser!!! Hör ni det Sveriges akademiker!

  2. Kol finns överallt. Egentligen är allt kol. Luften är full av kol och marken är full av kol. Hela biomassan är kol! Genom fotosyntesen äter växter kol från luften och bygger sin växtkropp med kol FRÅN LUFTEN. En mindre del kommer via rötterna till växten och blir kolhydrater, ett annat namn för socker.

  3. Människor och djur andas in syre och andas ut kol. Växter andas in kol och andas ut syre. När växten dör på hösten så återgår växtens kol till luften. Utom det som något djur trampat ner i myllan som då bli en del av det kol som ligger bundet i humuslagret. Allt kol som finns i luften ingår i det som kallas kolets kretslopp. Kolets kretslopp är en fin balans i naturen som upparbetats i miljoner år och fluktuerar fram och tillbaka med vulkanutbrott.

  4. Nu fyller människan luften med kol från kol, olja och naturgas som legat bundet i jorden under årmiljoner. Därmed ökar vi mängden kol i luften. Detta är allmänt känt.

  5. Kolförbränning och petroleumprodukter anses stå för 40% av de samlade växthusgaserna som människan tillför luften.

  6. Övriga 60% anklagas de kor för att PRODUCERA, som ger oss näringsmässig fullvärdiga livsmedel som mjölk, kött och fett. De livsmedel som gjort Européerna till världsledande inom ekonomi, kultur och filosofi. De som tämjde kon byggde vår Europeiska civilisation genom ett överlägset näringsintag. Speciellt under vintermånaderna.

  7. Enligt Hinduismen har vi fått kor av Gud för att omvandla värdelös biomassa till för människan extremt FULLVÄRDIG NÄRING. Ett grässtrå som inte blir uppätet släpper ut alla sina kolatomer i alla fall. Så kor bidrar inte till att öka kol i luften. De är en integrerad del av kolkretsloppet.

  8. Varifrån kommer då de 60% av människoskapade växthusgaser (kol) som vi nu konstaterat att kon inte producerar. Svaret är att plogen och harven frigör humuslagrets kol och eftersom en mycket stor del av Jordens yta är uppodlad så sprids enorma mängder humusbundet kol till luften. Varje gång en bonde på Jorden plöjer eller harvar.

  9. Metangaser från kor uppstår genom att vi skapar en ettårig biomassa (cerealier) som drar stora mängder kol ur matjorden och omvandlar det till socker. När socker metaboliseras i våra tarmar så fisgörs dessa kolatomer. Detta är klimatgaser som kon är oskyldig till. Bara människor och råttor äter bröd frivilligt. Alternativet för kon är att svälta ihjäl. Hon är fastbunden vid en matskål!

  10. Människoskapade växthusgaser hämtar människor från Moder Jord! Inget annat! Ingen ko har någonsin skapat några växthusgaser. Vänligen vrid klimatdebatten rätt! Byt ut KO mot KOLHYDRATER/SOCKER som orsaken till växthusgaser!

 41. 41
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Jag blir lite osäker på om övertonerna är en bra strategi i den uppkomna debattsituationen. Däremot tycker jag att utkastet är både underhållande och uppfriskande 😀

 42. 42

  Tack LH! Jag har skrivit om ingressen. Jag ska låta några fler kolla den sen får vi se om jag blir publicerad någonstans.

 43. 43
  Lchf-Bengt säger

  Fortsätt så Georg, läser allt du skriver och gillar det.
  Media gillar den här oredan i mat- och klimatdebatten, de vill naturligtvis inte få fram någon lösning, då har de inget att skriva om mer.
  Men för varje nytt inlägg du gör, kommer flera personer att börja tänka lite själva, och sakta men säkert kommer kunskap att vinna.

 44. 44
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  Jag kan inte svara för kolets kretslopp i detta sammanhang så kontrollera speciellt den saken med någon som är väl insatt. Detta är ju det viktiga budskapet i inlägget och bör vara korrekt.

 45. 45

  Kolets kretslopp är eventuellt mer komplicerat än jag gör gällande. Fast jag kan inte se någon annan hypotes. Jag är ute på djupt vatten, det här är inte riktigt mitt område. Förhoppningsvis tittar professorn på det nu. Jag är bara en enkel religionslärare som helt nyligen börjat läsa biologi. Samma enorma kosmos som metabolismen.

 46. 46
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Förhoppningsvis tittar professorn på det nu.

  Jag funderar nu på om det kan vara Docent Göran du menar när du säger ’professorn’ – han är inte längre professor även om min lantbrukarvän som hälsade på mig tidigare i kväll tycker det är så kul med att han känner en ’professor’ att han inte kan sluta påpeka detta.

  Nå – hur som helst så har du i mina ögon rätt i hela ditt resonemang om kolets kretslopp. Jag skrev en krönika om en bok ’The Soil Will Save us” som var väldigt övertygande och som handlar om det viktiga i att återställa det humusrika jordlager som binder stora mängder kol. Framför allt kan bördigheten då återskapas.

  https://annikadahlqvist.com/2015/06/07/jorden-kommer-att-radda-oss/

  Samma tema behandlade jag även i en tidigare krönika.

  https://annikadahlqvist.com/2015/02/08/radda-jorden/

  Själv är jag dock inte övertygad om detta med växthusgaser och det sätt på vilket klimatdebatten drivs. Det hela tenderar att bli ’religiöst’. I mina ögon är det därför en skendebatt som pågår men framför allt hör den egentligen inte till LCHF och vår hälsa och jag undviker den av den anledningen.

  Det viktiga är det som du är inne på och det är att komma åt den accelererande globala förstöring som nu sker av marken på hela vår jord genom det industriella giftjordbruket med sina monokulturer. Det var också därför jag deltog i den världsomfattande ”Marschen mot Monsanto” i början av sommaren.

 47. 47

  För mig är du alltid professorn. Utan dig skulle min tilltro till ditt skrå var lika med noll och intet. Du bär det alla inom vetenskaperna ska ledas av, nyfikenhet och intresse. Tack Göran och även tack till Bengt. Det här känns katedraliskt. Och jag har även gett Monsanto skulden i den redigerade versionen 🙂

 48. 48
  Joakim Granlund säger

  Lite kul att han köper äggen direkt från hönsen

 49. 49

  @ Joakim Granlund:
  Det var inga människor inblandade i inköpen, endast höns! Men det är slut nu. Utehöns som äter vanlig pullfor, får rötslamsgödslad foder. Massor med giftiga föroreningar, trots idyllen.

  Endast ekologiskt från ICA, gäller numera. Eller egen äggproduktion.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa