Diabetes efter superfrossa

I Dagens Medicin.

Deltagarna åt stora mängder av pizza och hamburgare i en vecka. Efter bara två dagar fick de tecken på insulinresistens.

Men vad var det som hade orsakat deras metabola störning? Naturligt mättat fett? Industrifetter? Kolhydrater? Högt kaloriintag generellt?
Artikelförfattarna tycks utgå ifrån att det är fett ospecifikt.

Men man måste väl dela upp de olika kostkomponenterna och jämföra utfallet i grupper, om det ska ge något av betydelse?

Fast varför ska man öht forska på kroppens reaktion på frosseri? Det är ju självklart att kroppen säger ifrån på något sätt, oavsett vad man har frossat på. Skräpforskning.

 

 

Comments

 1. 1

  Om jag tolkat texten nedan rätt, citat från abstract av studien, kunde man se att en mängd proteiner inklusive GLUT4 utsattes för sockermolekyler och förstördes (jämför HbA1C). Det var alltså överskottet av kolhydrater, som verkade på det sättet.

  ”We show that feeding healthy men with ~6000 kcal/day of the common U.S. diet [~50% carbohydrate (CHO), ~ 35% fat, and ~15% protein] for 1 week produced a rapid weight gain of 3.5 kg and the rapid onset (after 2 to 3 days) of systemic and adipose tissue insulin resistance and oxidative stress but no inflammatory or ER stress. In adipose tissue, the oxidative stress resulted in extensive oxidation and carbonylation of numerous proteins, including carbonylation of GLUT4 near the glucose transport channel, which likely resulted in loss of GLUT4 activity. These results suggest that the initial event caused by overnutrition may be oxidative stress, which produces insulin resistance, at least in part, via carbonylation and oxidation-induced inactivation of GLUT4.”

 2. 2

  Studien omfattade endast 6 personer, vilket är väldigt få i sammanhanget och knappast skiljer sig från sk anekdoter i signifikans. Visst har professor Nyström i Linköping redan undersökt överätning av snabbmat för några år sedan?

 3. 3
 4. 4
  Charlott Corcoran säger

  Synd att TT fortfarande inte kan skilja på diabetes typ 1 och typ 2 och istället bakar ihop till en sjukdom. Ingen får typ 1 av att äta för mycket av fett eller kolhydrater.

 5. 5
  Mikael Nordström säger

  Tror starkt att glukos är en av grundorsakerna till typ 1. Det finns forskning ”Nancy Appleton” som visar hur stora mängder glukos sänker immunförsvaret. Och då många som får typ 1 har just innan någon virus- eller bakterierelaterad sjukdom så kan det vara starten på cellförstörelsen. Man har också sett i studier i Oregon hur fruktos och omega-6 inflammerar beta-cellerna men inte sett någon cell-förstörelse än. Så nog är någon form av kolhydrater inblandade vid typ 1.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa