Triglycerider – en nygammal riskfaktor för hjärtkärlsjukdom

Artikel i Läkartidningen, om förhöjda triglyceriders betydelse som riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Författaren kommer fram till att mera labprover ska göras och mediciner ska sättas in. Inte en antydan om att orsaken till höga triglycerider brukar vara högt kolhydratintag, och att minskaning av kolhydratintaget är det effektivast sättet att minska triglyceridvärdet och förbättra hjärtkärlprognosen.

Den tanken existerar inte för farmakakramaren Anders G Olsson.

 

Comments

 1. 1
  Edward Hutchinson säger

  https://www.wheatbellyblog.com/2015/01/high-triglycerides/
  How NOT to have HIGH TRIGLYCERIDES By Dr. Davis |

 2. 2

  Blir så konfunderad av allt som skrivs och sägs, vem ska man lita på?

  Har haft diabetes typ 1 sedan 1982 och alltid haft förhöjda triglycerider. Min diabetesläkare vill att jag börjar m statiner (har provat 2 gånger mellan 2011-2012 men fick värk) medan jag försöker mha kosten få ner trigyceriderna. Har nu lyckats få ner triglyceriderna till 0,48 o ref är mellan 0,45-2,6 o diabetesäkaren vill ändå att jag ska börja m statiner. …ändrade fr den traditionella diabeteskosten tlll lchf (uteslöt gluten o livsmedel med mer än 5g kolhydrater samt ökade fettet i form v smör o kokosfett) och fick ett mycket jämnare blodsocker o lägre hba1c men var tvungen att antingen gå tillbka till diabeteskosten dvs minska det animaliska fettet i ett försök att få ner kolesterolet, vilket jag lyckades med MEN till priset av ett ostbilt blodsocker igen…suck… ska jag börja med statiner för att undvika hjärt-o kärlsjukdom som diabetiker…något säger mig att jag inte ska det men vet inte…

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Laila:
  Kolesterol är ingen riskfaktor.
  Bra att du har bra triglycerider och blodsocker. Du fick muskelsmärtor av statiner, så jag tycker inte att du ska ta dem mera.
  Du bör äta LCHF för bästa långsiktiga hälsa.

 4. 4

  @ Laila:
  Dom som hade högst totalt kolesterol levde längst i den stora Framinghamstudien.
  Statiner minskar risken att dö i hjärtattack, framförallt om man redan har haft en hjärtattack.
  Men statiner ökar risken att dö av alla orsaker, ingen höjdare alltså. Men detta tonas mycket illvilligt ned i alla statinrapporter som är betalda av statinproducenterna.

  Som Annika sa, högt kolesterol är ingen riskfaktor för kärlsjukdom. Din läkare känner säkert inte till riskerna med statiner utan sitter fast i gammalt, ofta stimulerade av skrupellösa provisionsdrivna försäljare, och resejippon.

  Den kanske värsta risken med statiner är att de försämrar blodsockerkontrollen. Detta har fabrikanterna vetat länge och blir därför nu stämda av statintagare som blivit diabetiker. Din diabetes skulle alltså förvärras med statiner, något din doktor förmodligen inte har en susning om. Men du är fri att byta doktor om han inte har tid eller reson.

  En doktor som kan proverna som visar verkliga riskfaktorer som fasteinsulin, apolipoprotein A och B och kvot, och små LDL partiklar, de enda som är farliga. Låga triglycerider verkar vara ihopkopplat med lågt antal farliga LDL partiklar. Led själv av kärlkramp vilken helt löstes upp efter ett par månader med strikt LCHF. Min apokvot blev sedan bättre än normalt.
  Lycka Till

 5. 5

  Bra inlägg Dr Annika och ett korrekt kommentar om Anders G Olsson. Läkemedlet ”kosten” är ju en konkurrent till dom vanliga läkemedlen och det här med en optimalare kost finns inte i Anders G Olsson värld eller nu hos många andra läkare eller nu vissa professorer……

 6. 6

  OffTopic !
  Mycket intressanta avslöjanden sker just nu i USA. Forskare på Universitet anses ju vara fristående åtminstone när de hävdar att inga länkar finns, och eftersom de flesta av oss har sett igenom de forskarbudskap som kommer från Monsantos konsulterade forskare behöver alla sidor uttalanden från Universitetsforskare som deklarerar sig som oberoende, såvida de inte är adjungerade och anger detta.
  Gruppen ”Right 2 know” fick genom rättsutslag tillgång till email mellan en misstänkt Monsantovänlig forskare och Monsanto vilka avslöjade ett intimt samarbete mellan forskaren och bioteknikjätten, plus betalningar från Monsanto. Ett samarbete som tidigare helt förnekats av forskaren. Att hans kritik i stort sett gick ut på personangrepp på bl.a ”Food Babe” som med sina krav på mindre gifter i allmänhet och mindre växtgifter i synnerhet, gör den betalda kritiken ytterligare smaklös. ”Freedom of Information Act” gäller tydligen i USA alla statliga institutioner.
  Finns motsvarande i Sverige ? Tänker närmast på UPPSALA professorer som utför dels statligt betalda uppdrag, och dels i hemlighet är adjungerade av bl.a Monsanto.
  I USA har det hela nu nått New York Times, vilket jag ser som ett mycket stort steg i en människovänlig riktning.

  Länkar:
  https://www.naturalnews.com/051112_GMO_shills_academic_fraud_Monsanto_operatives.html

  https://foodbabe.com/2015/09/08/proof-monsanto-pays-public-scientists-discredit-movement-submitting-foia-request/comment-page-2/#comment-2793735

 7. 7

  @ Laila:
  Det finns ju diabetesläkare som förordar LCHF t.ex Anders Tengblad (Diabetesdoc)
  https://diabetesdoc.bloggsida.se/
  Där kan du läsa och lära en del som har med diabetes och kost att göra.
  Sedan skrev stenB att ”Statiner minskar risken att dö i hjärtattack, framförallt om man redan har haft en hjärtattack.”. Kan tilläggas att det gäller bara medelålders män samt att Uffe Ravnskov säger att människor med högt kolesterol lever längre än dom med lågt.
  https://www.ravnskov.nu/svmyte7.htm

 8. 8

  @ Laila:

  Jag kan förstå om Du känner Dig kluven.

  Ingen av mina föräldrar hade/har diabetes men de drabbades av hjärtinfarkt.
  Båda ställdes på Zocord/simvastatin (=produkt/substansnamn). Mamma var över 80 år. Jag vet inte vad det stod i bipacksedeln då, men idag står t.ex. under rubriken – Varningar och försiktighet: ”Tala med din läkare om något av följande gäller för dig: du är 65 år eller äldre, du är kvinna”. Patienten känner inte till den här varningen förrän man öppnar förpackningen och läser bipacksedeln (om man gör det) och läkare/myndigheter verkar inte bry sig.

  Efter ett par år klagade mamma över muskelsvaghet i ena benet. Hon hade värk och kramper
  samt sömnstörningar och därför ringde hon till förskrivaren. Hon undrade om det kunde finnas någon koppling till medicinerna (=Trombyl, Zocord och Seloken). Han svarade nej – utan betänketid.

  Jag upptäckte att det fanns delade meningar om den s.k. ”Kolesterolhypotesen” och behandling med statiner. Jag började läsa på (Uffe Ravnskovs böcker bl.a.). Jag gick ut på Internet. Det fanns mängder av patientberättelser (www.askapatient.com, http://www.spacedoc.net mfl). Mamma trappade ut medicinen. De har gått cirka 10 år sedan dess.

  Det har länge varit känt att man kan drabbas av muskelsvaghet och vissa har misstänkt att den kan bli permanent, se t.ex. https://who-umc.org/graphics/25243.pdf (googla Ralph Edwards + statins och ALS-like syndrome).

  I januari 2015 läste jag ett meddelande från EMA/PRAC (myndighet inom EU). Det gällde
  text som skulle läggas till i samtliga statiners bipacksedlar och produktresuméer. Den handlade om ”ihållande muskelsvaghet”. Det säger inte mycket, men det är bättre beskrivet i produktresuméerna:

  ”Produktresumé:
  Avsnitt 4.4 – Varningar och försiktighet: Immunmedierad nekrotiserande myopati (IMNM) under eller efter behandling med vissa statiner har rapporterats i sällsynta fall. Kliniskt kännetecknas IMNM av kvarstående proximal muskelsvaghet och förhöjt kreatinkinas i serum, som kvarstår trots utsatt statinbehandling.”

  I klartext betyder det att man kan få kvarstående muskelsvaghet även om man avslutar sin statin-behandling.

  Kroppen har många muskler – hjärtat t.ex.!

 9. 9

  Professorn har en imponerande jävsbeskrivning:
  Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Anders G Olsson har mottagit konsultationsarvoden och/eller erhållit forskningsanslag från Amgen, AstraZeneca, Lilly, MSD, Pfizer, Roche och Sanofi-Aventis.

  Det kan inte finnas på hans karta att mat kan ersätta medikamenter. Fast hur skulle en institutionsföreståndare kunna hålla verksamheten i gång om det inte fanns industriella forskningspengar. Mycket stora delar av universitetssamhället står och faller med dessa bidrag.

 10. 10

  Erling, du skrev träffsäkert: ”mycket stora delar av universitetssamhället står och faller med industribidrag”.
  När universitet var statsförsörjda klagades det på att ”man forskade i elfenbenstorn med alldeles för lite kontakt med verkligheten”. Istället borde forskningen knytas till industrin, samtidigt som industrin då kunde ta över en stor del av finansieringen, alltså med ett lättat skattetryck för medborgarna. Lät som ett vattentätt förslag att få en bättre forskning billigare!

  Men vad vi inte visste då var att redan på 1930-talet hade vissa läkemedelsbolag i USA börjat sponsra både forskning och utbildning av läkare , med mycket goda effekter för åtminstone företagen. Visst är Mercks bibel ett utmärkt verktyg, dock rekommenderas huvudsakligen mediciner för åkommorna. Kortfattat: När forskning gäller att ta fram bra lösningar är industrisponsrad universitetsforskning utmärkt och bör fortsätta. Men när professurer och bidrag sponsras för att hjälpa till att 1/forma opinion, 2/ styra utbildning till ökad användning av vissa produkter och 3/ för att hålla sig med betalda säkra språkrör som officiellt är oberoende, då är det fråga om ren och skär korruption.
  Att dagens politiker inte vågar ta tag i dom uppenbara intressekonflikterna och inte inser att ”varje bespared utbildning och forskningskrona inom medicinen säkert kostar 10 kronor eller mer genom ökade sjukvårdskostnader” är allvarligt och måste omgående åtminstone diskuteras.

  I USA började ”välgörenheten” med ett allvarligt tillbud på en av Rockefellers industrier i Colorado där strejkande arbetare och deras familjer helt sonika sköts ned av Rockefellers vakter/inkallad militär. Efter skandalen insåg Rockefellers att man ”gått för långt” och försökte mjuka upp bilden av hänsynslös exploatör genom donationer, bl.a till universitetsforskning och utbildning. Det fungerade, och dom ruskiga händelserna i Colorada var snart inte längre associerade med Rockefeller, som istället blev associerad med efterlängtad välgörenhet. Om det var planerat från början eller om man snart upptäckte att man med hjälp av välgörenheten skaffat sig ett helt nytt inflytande förblir okänt.

  Rockefeller 1 startade som många vet som ”snake oil salesman”, alltså sålde ”läkande oljor” och drog från stad till stad långt innan det upptäcktes att de undergörande medicinerna var verkningslösa. Sådana skurkar blev ofta skjutna, R1 klarade sig. Sedan blev det oljebolag, men man behöll hela tiden den ursprungliga ”närvaron inom medicinen”, hur stor idag under diverse företagsnamn vet få. Man kom fri från ”trust bildning” inom oljan genom att dela upp sina oljebolag i ett flertal mindre koncerner som man kontrollerade genom investmentbolag, alltså en osynlig trust istället, som accepterades.

 11. 11
  Docent Göran säger

  @ Bokmal:
  @ Erling:
  @ stenB:

  Uppenbarligen kan man hos alla dessa företag finna en genomgående ”Omänsklighet”.

  Man kanske också skulle kunna kalla det för ”Girighet”.

 12. 12

  @ 1 Edward Hutchinson:
  Interesting link – thanks.

 13. 13

  Ett kort stycke från länken i Edward Hutchinson’s kommentar (1) ovan:

  ”..Eliminate grains and sugars–Contrary to the conventional advice to reduce fat and eat plenty of “healthy whole grains,” the amylopectin A carbohydrate unique to grains provides dietary carbohydrates to fuel liver de novo lipogenesis.
  High blood sugars that result from grain amylopectin A also lead to insulin resistance.
  The result: high triglycerides.
  Eliminate grains and sugars and both processes unwind quickly and dramatically.
  Most people need to also limit carbohydrate consumption to no more than 15 grams net carbohydrates per meal (net carbs = total carbs – fiber) to prevent liver de novo lipogenesis from proceeding.
  Do not reduce dietary fat, as this raises triglycerides substantially.
  (When I was an ultra low-fat vegetarian, my triglycerides rose to 350 mg/dl; they are now 40 mg/dl.)..”

  Ännu en läkare som anser att boven inte är fett utan att det är kolhydraterna man behöver vara återhållsam med!

  LCHF-are visste förstås redan detta – men nu sprids informationen! 🙂

 14. 14

  @ Erling:
  Bra jobbat där = Fingrar i alla syltbukar som det bara går som vanligt

 15. 15

  Min åsikt är att Anders G Olsson siktar på att behandla mätvärden istället för att åtgärda orsakerna. Lite som att böja ner visaren på en bils hastighetsmätare för att hindra hastighetsberoende olyckor.

  Läs lite mer via länken under mitt namn

 16. 16

  Tråkigt men inte ovanligt. Hela den västerländska sjukvården var tidigare inriktad på att enbart bota symptom och har idag med hjälp av teknikens intåg ”utvecklat” detta till att behandla mätvärden, ofta istället för symptom, utan att se noga på relationer mellan värdena och hälsa.
  Vad som gäller som bra eller dåliga mätvärden har idag ofta ”bestämts” genom ”konsensus”, en form av beslutsdemokrati som inte har något som helst med vetenskap att göra, men fungerar utmärkt som drivkraft om man ”har makten” s.a.s”, ungefär på samma sätt som påvliga dekret gjorde här innan reformationen eller kungliga påbud eller ibland t.o.m. vetenskapsakademier, beroende på vilken sida som ”tagit över ruljansen”.

  Så vi är i själva verket inte särskilt långt från ”den platta jorden”. Sveriges Livsmedelsverk är förmodligen det värsta eller mest synliga exemplet på hur ”konsensus” av hur ”över hundra” helt oidentifierade ”forskare” kan sätta ihop helt vansinniga kostråd som sonika ignorear välgjorda studier som visar på motsatsen. Här har storlivsmedelsindustrin tagit över ruljansen och bestämmer i hemlighet vilka som inbjuds till sina Nordiska samrådskonferenser, vilka jag aldrig sett något oberoende referat av. Någon som varit närvarande vid SLVäs nordiska möten?

 17. 17
  I Like Neil Young säger

  Intressant – ang triglycerider.
  Hittills inte ett ord om Niacin d.v.s B3.

  Den som har tid och förstår engelska någorlunda gör sig själv vänligen en tjänst genom att titta igenom denna intervju. Den har allra största bäring på diskussion ovan både på triglycerider specifikt och hur läkarvetenskapen hamnat så snett delvis.

  Det är faktiskt en av de intressantare intervjuer jag hört överhuvudtaget.

  https://www.youtube.com/watch?v=8ru6IPFPeTQ

 18. 18

  Ska kolla igenom alla tips här ovan, tack!!
  Nu har de sett sämre blodgenomströmning runt kranskärlen och rek mig att absolut börja äta medicin för högt kolesterol, vill inte men kanske måste eller vad tror ni?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa