Svensk mat som särkost

I ATL.

Svensk djurproduktion är omgärdad av hårda regler för djurskyddets skull. Det gör att den blir dyrare än importerad från länder med mindre reglering. Detta gör att skolorna inte har råd att köpa den svenska maten. Minskad försäljning gör att djuruppfödarna  måste lägga ner verksamheten.
Men det går att komma förbi skolornas tvång på billigaste mat, genom att ordinera svensk mat som särkost.

Bönderna har skrivit en artikel om detta i Norrtelje tidning.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Norrtelje tidning: Ät mera svenskt kött för miljöns skull!
  https://norrteljetidning.se/debatt/1.3123611-at-mer-svenskt-for-miljons-skull

  ”Så länge du äter svenskt kött behöver du inte ha miljöångest. Att äta mindre svenskt kött leder till allvarliga miljöproblem, skriver företrädare för Naturbrukarna Sverige och Landsbygdspartiet oberoende.”

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Norrtelje tidning: Nu är jag trött på att vänta
  https://norrteljetidning.se/debatt/1.3125334-nu-ar-jag-trott-pa-att-vanta

  ”Jag är himla trött på alla förslag som väntar på beslut som kan komma att ge rekommendationer. Se till att under denna termin få alla skolor i kommunen att köpa in livsmedel som uppfyller kraven, skriver Anette Gustawson.”

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Norrtelje tidning: Ge varje ko en beredskapspeng
  https://norrteljetidning.se/debatt/1.3101513-ge-varje-ko-en-beredskapspeng

  ”Just nu är stora delar av svensk mjölkproduktion på väg att slås ut. Vi föreslår därför att regeringen omgående inför en beredskapspeng per mjölkko, skriver sju företrädare för Landsbygdspartiet oberoende.”

 4. 4
  Konsument i Sverige säger

  ATL: Svenska flaggor fick fart på försäljningen
  https://www.atl.nu/lantbruk/svenska-flaggor-fick-fart-p-f-rs-ljning

  ”En flagga vid varje vara i mejeri och ostdisken med svenska råvaror har fått försäljningen att skjuta i höjden. ”Vi vill göra det enkelt att välja rätt”, säger Kristina Söderström, som driver matbutik i Timrå till ATL.nu.”

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  SR / ATL: Fritt fram för ”Matfuskare”
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6248326

  ”För ett år sedan införde Livsmedelsverket sin visselblåsartjänst Livsmedelsombudsmannen. Men få matfuskare har åkt fast sedan tjänsten infördes, visar tidningen ATL:s genomgång.”

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Statens Livsmedelsverk (SLV) – ”Livsmedelsombudsmannen”:
  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/manga-tips-om-brott-till-livsmedelsombudsmannen/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=visselbl%C3%A5sare&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=83.183.78.181&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_NewsPage/_f2253b31-7c36-47d2-aa95-9fead4307704_sv&_t_hit.pos=10

  ”206 tips kom in till Livsmedelsombudsmannen under 2014. Tipsen rör sig om allt från dålig hygien på restauranger till felmärkta varor. Syftet med Livsmedelsombudsmannen är att öka upptäckten av och förebygga livsmedelsbrott.”

 7. 7

  Kunde sen mjölkbönderna låta korna beta ute under de månader som går och ge dem ensilage från vallodling eller gammalt hederligt hö från desamma, så skulle vi få hälsosamma mejeriprodukter och kött fritt från antibiotika i kraftfoder och med ingredienser (köttmjöl) från den egna arten.

  Motsvarande skulle man kunna göra för grisar, höns och andra djur inom lantbruket. Får och getter kan ju utnyttja marker som är för ”fattiga” för nötkreatur. OK att det för många ser ut som tillbakagång och kosta några kronor extra.

  Denna sommar har vi haft möjlighet att köpa svenskt kött som uppfyller kraven ovan och det smakar bättre och man kan minska portionerna något till förmån för grönsaker. Och i år har det ju funnit massor med svamp i våra skogar. Man klarar sig gott på en biff om 100-125 gram om den smakar bra. En 200 grams dito från ett stressat djur och som man köper färdigmarinerad (för att den gått över bäst före…) i butiken

  Folk betalar dyrt för vatten på flaska, färgade sockerhaltiga läsk och s.k. kraftdrycker, m.m. i den vägen, så är det en bagatell man betalar extra för rena, nyttiga lantbruksprodukter. Den mesta djurhållningen idag är emot djurens naturliga behov. Inte minst inom svinproduktionen, där vi sett skräckexempel från både Sverige och Danmark.

  Själva köper vi ofta ursprungsmärkt gräsbetat kött från Argentina och Uruguay. En krögare jag är bekant med köper inte svenskt kött om han inte kan få det från Svenska gårdar med ”ekologisk produktion”.

 8. 8
  Konsument i Sverige säger

  ekuriren: Välj svensk mat för er egen skull!
  https://ekuriren.se/ledareasikter/debatt/1.3344485-valj-svensk-mat-for-er-egen-skull

  …”Vi bönder behöver inget ”bistånd”. Vi behöver kunder som tycker att vi producerar något bra, och som betalar för det.”…

 9. 9

  På tal om regler så har valnötter av USAs FDA dömts till att vara en drog/läkemedel. Ett företag som säljer sådana har på sin hemsida talat om valnötternas förträffligheter. https://naturalsociety.com/57-healing-qualities-walnuts-health-foods-threat-fda-pharmaceutical-companies/.
  Där som här när det gäller bl.a vitaminer så ligger väl läkemedelsindustrin bakom och politiker och deras lakejer i verk och styrelser är för dumma att begripa.

 10. 10
  Spanstind säger

  @ Javo:
  Kor betar ute i Sverige den tid av året det är möjligt eller meningsfullt. På gårdar med mjölkrobot är ofta utevistelsen frivillig för korna, dvs de får gå ut och in som de vill. För övrigt är gräs i någon form ( oftast ensilage ) den klart dominerande ingrediensen i en foderstat, normalt ca 60 – 70 %.
  Det lönsammaste ( minst olönsamma ) för en mjölkbonde är att lyckas så bra som möjligt med gräsfodret. Kraftfoder som soja, rapsmjöl, majsgluten är dyrare och används för att spetsa till och optimera. För övrigt används ju spannmål också i de 30 – 40 % som inte utgörs av gräs. Oftast korn även om havre och vete förekommer.

 11. 11

  @ 9 tipp:

  Ja, jisses! Det tycks inte finnas några gränser till vad FDA kan hitta på! Det blir nog f-n så till slut att man inte kommer att kunna köpa mat annat än ’på recept’ ..om FDA skulle få nys om det gamla rådet ”Låt mat vara din medicin etc..” ..!!

 12. 12

  @ Spanstind:
  Låter bra det du skriver. Jag drömde mig tillbaka till min barndoms somrar mitt i ett underbart Småländskt landskap i mörkaste Småland i Åsa-Nissebygd öster om Vetlanda.

  Men våra grisar har det inte så bra som korna du beskriver., liksom många höns och deras ägg samt kycklingar som hamnar på vårt matbord

 13. 13
  olle holmqvist säger
 14. 14

  @ olle holmqvist:
  Ja lite av Keynes tankar tillbaka i politiken. Kanske arbetslösa kan hjälpa till att bedriva ekologiskt jordbruk. Även om A-kassepengarna är ens egna, så kanske man ändå skulle börja tänka i andra banor, så att arbetslösa hamnar i sysselsättningar, som kanske normalt inte skulle göras. Jag inser att det är kontroversiellt, men att komma in i en annan social kontext/sammanhang än sysslolöshet vore bra för både den mentala och fysiska hälsan och därmed t.ex. bringa ner sjukvårdskostnader och materiell förstörelse som en del unga ägnar sig åt. Kanske även kriminaliteten skulle naggas i kanten.

  Ser framför mig en del ”heliga kor” som slaktas. Sossarnas sänkning av RUT o Rot tycker jag är fel, för det har gett en liknande effekt. Kvinnor och män kommer ut får egna pengar och deras självkänsla ökar och de ingår i ett positivt socialt sammanhang och i säkert många fall med förbättrad mental och fysisk hälsa. Pengarna kommer i omlopp som inköp och skatteintäkter.

 15. 15

  Frånsett ekologisk odling – som jag misstror på, tycker jag själv, goda grunder – så är vi kanske överens med Keynes. Nu nedmonteras svenskt jordbruk och vi importerar billigt utländskt.
  Visst brasilianskt nötkött och danskt fläsk är billigt. Men vad kostar alla nedlagda arbetsplatser
  inom svensk jordbruk och livsmedel? Vad blir netto?

  Nu tycker jag att alla EU-länder borde tänka lika, var och en för sig: vi skall ha tillräcklig säg 90 % (50 % idag) självförsörjningsgrad. Det förutsätter skyddstullar åter,
  vilket i dagsläget är orealistiskt, inget parti tycker att svenskt jordbruk behövs, inte heller LRF,
  där råder låtsasböndernas/hobbyböndernas diktatur och de ser inga problem bara ”utmaningar”.

 16. 16

  @ 15 olle holmqvist:

  Betr. ”Nu tycker jag att alla EU-länder borde tänka lika, var och en för sig:..”

  Så tycker jag också – men ..då TTIP-avtalet är här och EU är i storföretagens händer (för gott!) behöver vi inte längre bekymra oss om någonting – inte ens att tänka själva.

  Det blir allt till att ’bocka och niga’ och tacksamt ta emot de giftbemängda GMO-produkterna, de många vaccinerna, fusk-medikamenterna och annat elände som vi inte kommer att kunna säga nej tack till!

  De som styr och ställer i EU-länderna har inte tänkt till ”var och en för sig” på väldigt länge ..och jag hyser inget hopp om att de kommer att börja nu.

  Nää, det behövs nytt folk på en massa poster om det ska kunna bli någon ändring. Till att börja med borde EU göra sig av med alla rådgivare ..som ju kommer från dessa storföretag!

  Och ”..det brinner i knutarna”..!!

 17. 17
  Docent Göran säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Jag tror att det bara är vi gräsrötter och gatudemonstrationer som kan få någon ändring till stånd.

  Just nu sitter jag och lyssnar till Neil Youngs ” The Monsanto Years” och tankarna går till de världsomfattande demonstrationerna som vi ungdomar genomförde på 70-talet och som fick slut på de vansinnigheter som etablissemanget höll på med då. Det var en ’härlig’ tid då vi trodde att grundläggande förändringar fortfarande var möjliga.

  Jag hoppas få uppleva detta igen.

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  ATL, Vegetarisk kommunmiddag i Örebro:
  https://www.atl.nu/lantbruk/vegetarisk-kommunmiddag-retar-upp-djuruppf-dare

  ”Örebro kommun bjuder 10 000 kommunanställda på helvegetarisk middag i december.”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa