Överdiagnostik ett stort problem vid mammografiscreening

Artikel i Läkartidningen.
Screeningen ger en överdiagnostik, dvs kvinnor som inte skulle ha blivit sjuka i bröstcancer. Det finns i stället en överdödlighet i andra sjukdomar bland dessa kvinnor.

Man skulle önska att det fanns mera tillförlitliga screeningmetoder än mammografi för bröstcancer.

 

 

Comments

 1. 1

  Det här är ett allmänt dilemma, när förfining av metoder och apparater gör det möjligt att urskilja allt mindre eventuella förändringar. Jag skriver eventuella, därför att eftersom det är fynd gjorda med ny teknik har man inte alltid facit för att bestämma vad man ser. Dilemmat för experterna är att skilja ut sjukliga förändringar från det brus av oskyldiga företeelser, som naturen hittar på. Is i magen och stor erfarenhet hjälper lite. Samma dilemma vad gäller överdiagnostik finns vid prostatacancer.

 2. 2
  Sven Erik Nordin säger

  Mammografi MISSAR också nära hälften av bröstcancerfallen, och när de upptäcks har de ofta redan metastaserat. Med ultraljud skulle man upptäcka uppemot 80 % av fallen. Allra effektivast skulle termografi vara (värmekamera). Då kan man upptäcka redan den inflammation i vävnaden som föregår själva tumören!
  Men viktigast är kanske att vanlig mammografi faktiskt kan ge cancer. Dels ökar strålningen i sig risken för cancer, och dels bidrar den omilda fysiska behandlingen av kvinnans bröst till att sprida den cancer som ev. finns… Skulle vara intressant att veta, varför inte termografi används. Tekniken är ju i andra sammanhang väl utprövad och borde enkelt gå att anpassa till undersökning av kvinnors bröst. Men inom traditionell medicin verkar man ”av bara farten” fortsätta med etablerade rutiner, även när det kanske finns bättre, enklare, billigare metoder…

 3. 3

  Dagens Dr Carolyn Dean – betr mammografi:

  ”The debate around mammography is more about politics than science.”
  https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2015/05/05/stop-routine-screening-for-breast-cancer-for-women-under-50-science-has-shown-it-doesnt-save-lives/

  Dr Dean säger ”My recommendation is thermography.”

 4. 4
  Sven Erik Nordin säger
 5. 5

  O.T.
  Det sänds ett program om socker på Kunskapskanalen ikväll som ser rätt lovande ut enligt programinfot uppe i högra hörnet.

  ”Sockeraktivisten”: https://urplay.se/Produkter/190082-Sockeraktivisten

 6. 6

  @5 Humlan:
  Tack för tipset Humlan! Man kan undra varför man sänder ett så viktigt program en fredagkväll… Men bättre där och då än inget…

 7. 7

  Vad jag vet så har det där diskuterats länge, den verkliga nyttan med att erbjuda generella undersökningar till en så stor population. Men det har drunknat i nån slags politiskt färgad fråga som kommit att handla om ”kvinnors hälsa”, ett tacksamt ämne inför varje valrörelse, lågt hängande valfläsk sas.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa