Utred kostråden

Debattartikel i UNT, av Ralf Sundberg, Lars-Erik Litsfeldt och Per Wikholm.

De redovisar all kunskap om att mättat fett inte är farligt att äta, snarare tvärtom, och begär att även Livsmedelsverket uppdaterar sina kunskaper, och ger ut riktiga kostråd till allmänheten. En sanningskommission bör tillsättas som ska utreda hur detta kunde gå så fel.

 

 

Comments

 1. 1

  Sent skall syndarna vakna – sägs det – så sanningskommisionen lär nog dröja.

  Men så länge som det finns Liv i Oss LCHF-are så finns det hopp !

 2. 2

  Det är en gedigen och koncis redovisning av läget sådant vi känt till det rätt länge. Men de skriver mera rättframt än tidigare:

  ”…sannolikt bidragit till en global epidemi av fetma, diabetes och relaterade sjukdomar. Det är kanske medicinhistoriens största skandal.”

  De tolv kollegerna i samma fråga 2008 uttryckte sig mera diplomatiskt, men det hade ju ingen effekt.

  Kan vi nu äntligen räkna med att nån mediaperson knackar på hos Livsmedelsverket och kräver direkta svar på direkta frågor? Det har jag väntat på i åtta år..

 3. 3

  Det är intressant att se hur stämningsläget börjat svänga över i USA även hos de mest hårdnackade. Här är Marion Nestle, matprofessor i New York, mars 2014:

  https://www.foodpolitics.com/2014/03/is-saturated-fat-a-problem-food-for-debate/

  Första steget i en diskret reträtt. Sex år tidigare gällde något helt annat, se ”Kulinaria” s. 194f.

 4. 4

  Nestle är den som två år tidigare kommentarlöst hade vidarebefordrat mina frågor till Ancel Keys´ efterträdare i Minnesota, en herr Blackburn. Varpå denne sände mig ett hejdlöst skällebrev, som dessvärre blev kvar i vår tidigare dator.

  Om någon mediaperson råkar läsa, härmed en rekommendation.

  Var inte så förbannat högaktningsfull inför myndiga maktmänniskor och förmenta specialister! När det gäller näringsfrågorna lider t.o.m. BBC och Washington Post under sådant – och under tiden dör folk i onödan.

 5. 5
  Hanveden säger

  Har Livsmedelsverket fortfarande adjungerade professorer betalda av margarin och livsmedelsindustrin? Om så är fallet bör vi uppmärksamma vederbörande statsråd och be statsrådet lägga ned eller byta personal där!

  Här kan man läsa om varför det verkar ”sitta i väggarna i Livsmedelsverket” att mättat fett är farligt…
  https://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor

  mLCHFh B-) .

 6. 6

  Till sist nämns:

  ”…den nye folkhälsoministern Gabriel Wikström.”

  Aj fan, har ni en sån! Jag googlade honom och fick veta:

  ”Wikström blev kritiserad vid utnämnandet till folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister på grund av sin bristande utbildning och erfarenhet av sjukvården.”

  Det är ju en enastående fördel. Han har kanske inte fått höra om de dumheter som lärs ut. Ge er på honom och tala om. Han ser sammanbiten ut, kanske han kan bli en bundsförvant.

 7. 7

  @ Hanveden:
  Tack för detta, Hanveden, det kände jag inte till.

  Vi förbereder en aktion som faktiskt skall kunna föras härifrån Sydtyskland.

 8. 8

  piltson Skrev:

  nye folkhälsoministern

  Vad en departementschef vet eller inte vet har lite betydelse i politiken, säger min
  kunniga adjutant. Nyckelpersonen är statssekreteraren. Aha, vem kan det vara och
  vad vet den?

 9. 9

  Såg ett, i vart fall i vissa delar, intressant program med Michael Mosley igår kväll. https://www.svt.se/sanningen-om-nyttigare-mat/se-program/sanningen-om-nyttigare-mat-avsnitt-1 Där fanns dock ett avsnitt om mättat fett, som fick mig att flyga i taket, där Mosley intervjuade den norske professorn Christian Drevon, som tydligen under 40 år har forskat på olika fetters påverkan på kroppen och fortfarande år 2014 avråder från att överhuvudtaget äta smör.

  Det måste vara svårt att efter 40 år erkänna att man hela tiden haft fel eller om det kanske skulle kännas för mycket i plånboken….

  Programmet kan tyvärr bara ses i Sverige och under nio dagar till.

 10. 10

  @ LenaK:
  Norrmannen Christian Drevon verkar inte hängt med i svängarna. Jag tror som du att det är oerhört svårt att ändra sig efter 40 år av ”tro” på en specifik hypotes. Som tur är fick vi först se den kvinnliga brittiska professorn Kay-Tee Khaw från Cambridge som inte alls hade samma syn på det mättade fettet som Drevon. Inslaget i LenaK´s länk ovan börjar ca 26:35.
  Konstig titel på programmet ”Sanningen om nyttigare mat” för programmet handlade ju inte bara om mat och vilken sanning som gäller fick inte tittaren reda på heller. Kanske skulle Mosley ha nästa förvillar-pris?? Nej tacka vet jag Ralf Sundberg, Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt som ”sätter ner foten” vilket sannerligen behövs till skillnad från Mosleys fjanteri…

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 EvaLi:
  Mosley talade ju ändå om efter intervjuerna att han själv hade kommit fram till att mättat fett var bra för hälsan.

 12. 12

  11 @ Annika Dahlqvist:
  Han sa att han numera äter smör och dricker mjölk ”men det finns ingen ursäkt för att hälla i sig grädde eftersom det är så kaloririkt”. Så visst, ett myrsteg kanske, men han har tydligen fortfarande inte fattat att det inte bara handlar om kalorier. Varför har de med Drevon överhuvudtaget? Har aldrig hört talas om honom. Denna typ av program gör ju bara människor förvirrade och frustrerade och gör att många ger upp för de vet inte vad de ska lita på. Känner flera…

 13. 13
 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 EvaLi:
  Jag tycker ändå att kärnmeningen är ”äter smör”, det ursäktar allt annat.

 15. 15

  jala Skrev:

  Om forskningsfusket.

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Så etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

  Men allt som har en början har ett slut – och den bortre parentesen för detta tycker jag kan börja skönjas – tack vare ej minst dr Annika Dahlqvist.

 16. 16

  Från Kostdoktorns sida hämtade jag följand information.
  Per Wikholm
  Idag 12:10 1
  Lite förvånande att diskussionen här inte handlar om vad som faktiskt står i artikeln och implicerar bl a att vi drar alla kolhydrater över en kam. Det är rätt så uppenbart att artikeln vad gäller kolhydrater fokuserar främst på socker och i viss mån snabba kolhydrater som vitt mjöl. Alla som följt mina artiklar om resistent stärkelse och lösliga fibrer i lchf.se och LCHF Magasinet torde veta att jag inte drar alla kolhydrater över en kam.
  Likväl, ska kontakta UNT: webbredaktion men här får ni i alla fall länkarna till UNT-debatten 2011 som vi hänvisar till:

  Tidigare inlägg i UNT Debatt 2011

  https://unt.se/asikt/debatt/dags-att-skarskada-kostraden-1201874.aspx

  https://unt.se/asikt/debatt/kost-ar-mer-an-fett-och-socker-1217285.aspx

  https://unt.se/asikt/debatt/svart-att-mata-vad-man-ska-ata-1228368.aspx

  https://unt.se/asikt/debatt/vi-vantar-pa-socialministerns-svar-1253592

 17. 17
 18. 18

  Off topic:
  https://www.naturalhealth365.com/breast-cancer-blood-pressure-medication-1538.html

  Över dubbla cancerrisken för de som fick blodtryckssänkande calcium channel blockers!
  Otroligt hur sidoeffekter inte kollas upp. Den dag sidoeffektuppföljning blir obligatorisk för alla mediciner kanske det kan bli mindre av detta elände. Idag liknar det rena vilda västern för läkemedelsfabrikanterna, med oskyldiga skadade som får betala för Socialsyrelsens släpphänta regler.

  Fick samma blodtryckssänkande medicinen själv långt innan jag visste att LCHF existerade.

 19. 19

  Det är inte otroligt att man hittar samma samband för åtminstone prostatacancer, om man bara tittar efter.

 20. 20

  @ Erling:
  Apropå prostatacancer så har ett forskningsprojekt ang metastaser i skelettet visat att Simvastatin reducerar effekten från IGF-1.
  https://www.gu.se/forskning/publikation/?publicationId=190412
  Lite i trådens anda så undrar jag om det inte skulle gå lika bra om man minimerar kolhydratintaget istället för att forska på möjligheten att använda ett läkemedel med inte alldeles nyttiga sidoeffekter

 21. 21
  I Like Neil Young säger

  Varför händer inget?

  Här är nog en stor del av förklaringen. Och dessutom förklaringen till att jag drömmer mardrömmar både dag och natt om TTIP.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/robertaschberg/article21322143.ab

 22. 22
  I Like Neil Young säger

  Jag antar att denna bok måste inhandlas snarast. Den är förmodligen mer relevant för mat-, hälso- och miljösammanhang än mycket annat just nu.

  https://www.bokus.com/bok/9789174614183/den-harskande-klassen-en-bok-om-sveriges-politiska-elit/

 23. 23

  @ I Like Neil Young: ”Något har gått snett med vår svenska demokrati. Genom ett offentligt mångmiljardstöd – som de själva beslutar om – har partierna gjort sig ekonomiskt oberoende av sina medlemmar. Det har skapat en samförståndskultur, där de olika lägren nu har mer gemensamt med varandra än med de väljargrupper som de påstår sig företräda.” – slut citat av boklänken.

  Sant i o f s – men en större sanning är: ”Eländena i t ex Sverige hänger ju ihop med att Riksdagen ej nyttjar sin författningsenliga rätt att nyproducera Suveräna Pengar via Riksbanken https://positivapengar.weebly.com/blogg/positiva-pengar-lanserar-suverana-pengar till sina budgetunderskott – p g a nödvändiga infrastrukturinvesteringar, social välfärd osv. Nationalekonomi/Suveräna Pengar är verktyg för att uppnå politik med – och politik skall därför ej begränsas av budgetramar.
  .

  Politiker utan Suveräna Pengar har helt enkelt ingen annan ”makt” – än att höja skatter och avgifter, underlåta att göra nödvändiga infrastrukturinvesteringar, sälja ut statens = medborgarnas tillgångar, låna pengar till hög ränta med återbetalningsplikt, och ej minst att minska på den sociala välfärden osv. Detta har nu ovedersägligt pågått i Sverige i en förskräckande samhällsraserande fart sedan början av 1990-talet. En graf som kristallklart för det i bevis finns här https://212.247.9.120/loblog/?p=4610

  Detta därför att den reella makten – finns i dags dato hos den s k marknaden i form av affärsbankerna – som står för det allt överskuggande mesta av nyproduktionen av pengar. Så den penningmakten finns ej alls i Riksdagen – oavsett vilket ”röra” som håller i ”styrspaken”. Det kan vem som – inklusive matematikkunniga barn – räkna ut med baken.” – slut citat från första blogginlägget på min URL-länk.
  .

  Men allt som har en början har ett slut – och så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – så finns det hopp – som jag ser det = Det finns ALLTID en annorlunda framtid i sikte ! ! !

 24. 24
 25. 25

  Ministrarna fegade ur men vi har nu, precis som 2011 fått svar från Livsmedelsverket på artikeln:

  https://www.unt.se/asikt/debatt/valunderbyggda-rad-3856773.aspx

  Huvudbudskapet är att mer än 100 nordiska näringsexperter (varav de flesta byggt hela sin karriär på att försvara kostråden) inte kan ha fel. Inga kommentarer alls om att WHO förespråkar mer än en halvering av sockerintaget jämfört med SLV. Inga kommentarer om att både SBU och världens största dietistförbund AND dömer ut vetenskapen bakom skräcken för mättat fett.

  Nej, enligt SLV är det nu inte enskilda näringsämnen som ska studeras utan det flummiga ”kostmönster”. Notera detta citat ur artikeln:

  ”Modern forskning visar att det är intressantare att studera hur mat – inte de enskilda näringsämnena – och olika matvanor påverkar hälsan, så kallade kostmönster. Här är kostforskarna bara i början på att förstå samband. ”

  Det nya och moderna är alltså att basera detaljerade kostråd på fluffiga kostmönster som forskarna bara är i början på att förstå sambanden om. Med detta förhållningssätt blir kostråden per automatik icke falsifierabara vilket innebär att man helt avlägsnar sig från naturvetenskapens domäner.

 26. 26
  Docent Göran säger

  @ Per Wikholm:

  Bra artikel tycker jag!

  Uppenbart är det enorma ekonomiska intressen som utmanas av LCHF.

  Det senaste ’jippot’ av Lantbruksuniversitet på Norra Latin med det konkreta påhoppet på LCHF talar också sitt tydliga språk om de ekonomiska krafter som nu börjar känna sig hotade av vår gräsrotsrörelse men som vill verka utan att direkt synas.

 27. 27
  Konsument i Sverige säger

  Livsmedelsverket, SLV, har en annan stor uppgift framför sig – Matfusket!
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21331773.ab

  ”Mozzarella, olja och salt från maffian och al-Qaida.

  Nu sätter Livsmedelsverket hårt mot hårt mot de kriminella matförfalskarna.”

 28. 28
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Livsmedelsverket, SLV, har en annan stor uppgift framför sig – Matfusket!
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21331773.ab
  ”Mozzarella, olja och salt från maffian och al-Qaida.
  Nu sätter Livsmedelsverket hårt mot hårt mot de kriminella matförfalskarna.”

  Va bra, nu kommer glass som inte smälter!
  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article21335864.ab

  Tänk så påhittiga forskare vi har! 🙁

 29. 29
  Konsument i Sverige säger

  Nu behöver inte Livsmedelsverket (för den enskilde konsumentens del) undersöka kryddan Oregano, det har Testfakta redan gjort:

  https://www.testfakta.se/guider-och-artiklar/livsmedel/bara-%C3%A4kta-oregano-i-svenska-kryddburkar?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified

  ”Bara äkta oregano i svenska kryddburkar”

  En stor uppgift för Livsmedelsverket är dock att kontrollera vad Storkök och Restauranger har i sin mat!

  ”Testfakta har heller inte undersökt den delen av marknaden som vänder sig till storkök och restauranger där inköpsvägar och import kan skilja sig från den som når vanliga konsumenter.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa