Äggfasta

Monique påminner om några artiklar i Allt om LCHF, Expressens bilaga, om Äggfasta. Där är några som med gott välbefinnande har lyckats gå ner några kg extra med detta.
Man kan äggfasta i fem dagar, därefter avbrott för vanlig strikt LCHF. Det uppges att man ska äta 6-12 ägg per dag, plus fett i form av smör, kokosfett eller hemlagad majonnäs. Man får även äta lite ost.

Jag skulle föreslå att man äter 4-6 ägg per dag. 12 ägg skulle inte vara möjligt för mig att få ner.

Är det någon som har provat? Reaktioner?

 

Comments

 1. 1

  Det är väl bara så att en äggdiet blir litet mer strikt? Varför ska allt göras så komplicerat?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lillian:
  Vad jag förstår så blir äggdieten noll-kolhydrat.
  Sen är det om äggen har en egenskap att minska extra på aptiten?
  Redan på 70-talet fick jag tipset att ägg var bästa bantningsmaten.

 3. 3
  Helge Andersson säger

  Äter alltid 3 eko-ägg varje frukost, ibland slänger jag en vita om äggen är stora. Står mig nästan hela dagen, dvs om jag inte jobbar med något tungt. Oftast i form av en omelett med varierande innehåll. Bacon, makrillfilé, tonfisk, hackad biff från igår, tomat, gräslök, lök. Gott och mättande.

  Det fungerar utmärkt, gick först sakta ner under en lång tid, håller numera vikten och är sällan hungrig.

 4. 4
  Helena Hesselmark säger
 5. 5

  @ Helena Hesselmark:
  Det verkar som länken inte fungerar.

 6. 6
  Helena Hesselmark säger

  @ jala:
  Prova igen. Jag bad en vän kolla och länken fungerade där.

 7. 7

  Det är väl bara en tidsfråga innan vi inte kan välja vad vi vill äta.

  https://runelanestrand.wordpress.com/2013/04/09/gmo-fri-mjolk-agg-och-kyckling-ar-hotad/

 8. 8

  Jag försökte mig på att äta enbart ägg för några år sedan. Jag höll väl ut i två veckor kanske; omgivningen tyckte jag blev för tråkig vad gällde maten (jag hade inget problem med att äta samma)
  Minns inte hur många ägg jag åt; tio kanske. Ingen som helst effekt på någonting.

 9. 9
  Ingrid Björck säger

  Skulle säkert inte må bra av sådan diet som 12 ägg!/dag!
  Däremot vid en 5-2 fasta, kan jag tänka några ägg på fastedagarna, eftersom de mättar och på så sätt underlättar att man känner sig mättare!
  Med vänlig hälsning,
  NiNi

 10. 10

  Man skulle väl spy på ägg sen vilket man nu har problem med gallan eller ej. Det bästa är att inte ha någon speciell metod – ensidig kost eller speciella förbud – utan bara vara lite mer disciplinerad överlag. Jag har gått ned 8 kg på ett år utan att direkt banta och utan förbud men bara vara lite mer disciplinerad och försöka känna in skillnaden mellan att vara mätt och icke-hungrig. Det mår min mage bättre av också.

 11. 11

  Jag äter nästan alltid två ägg till lunch. Har dock ätit lite mer varierat sista veckorna för att inte bli less på ägg.

  Jag skulle bli trött på ägg om jag enbart skulle äta ägg.

 12. 12
  elsie oscarsson säger

  ett annat ämne : är det någon som vet något om QRS-metoden? vore intressant att få kommentarer från någon som har erfarenhet om detta

 13. 13

  Begreppet äggfasta är en logisk kullerbytta: fasta innebär att frivilligt avstå från mat (och eventuellt dryck) under en period. Här verkar det som man byter ut maträtter mot ägg.

  Min erfarenhet är att vill man hålla sig mätt och tillfredsställd lång tid är ägg utomordentligt effektivt. Det är inga som helst problem att ha målbeten på 6-8 timmar med 2-3 ägg, som grund. Lägger man till fet ost och mayonnaise blir det ännu lättare.

  Sen är det denna envisa och enfaldiga koncentration på viktnedgång. LCHF ger ibland viktnedgång, men att undvika kolhydrater till förmån för bra fetter ger HÄLSOFÖRDELAR av stor och långsiktig natur, vilket borde vara den högst prioriterade effekten av dom alla!!!

 14. 14

  elsie oscarsson Skrev:

  ett annat ämne : är det någon som vet något om QRS-metoden? vore intressant att få kommentarer från någon som har erfarenhet om detta

  Vad är det? Tre konsekutiva bokstäver i alfabetet?

 15. 15

  @ Erling:
  Har tydligen med biomagnetism att göra. Hur det funkar har jag 0 koll på.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 elsie oscarsson:
  Jag slog upp QRS-metoden på Google, och fick en träff:
  https://www.qrs.nu/visanyhet.asp?rId=156
  Vid en snabb genomtitt så ser det ut som en av alla kuckeli-ku-metoder som florerar.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Erling:
  Jag tycker att vi på denna blogg ägnar oss mest åt hälsofrågor, så jag tycker att det är en orättvis anklagelse att vi ensidigt tittar på viktnedgång.
  Sen är det obestridligt att många människor är angelägna om viktnedgång, och då tycker jag att det är bra att titta på metoder som inte är hälsoskadliga. Ägg-diet tror jag inte kan vara hälsoskadlig. Speciellt om man äter den i 5-dagars-perioder.
  Enda risken med metoden är att man kan bli trött på ägg, och det må ju vara hänt.

 18. 18

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag tycker att vi på denna blogg ägnar oss mest åt hälsofrågor, så jag tycker att det är en orättvis anklagelse att vi ensidigt tittar på viktnedgång.

  Det var inte denna blogg jag syftade på, här har vi oftast mycket bättre pejling på kroppen och dess reaktioner på vad vi stoppar i oss. Men när jag klickar på länken till Allt om LCHF hamnar jag på en löpsedel med texten:
  ”Rasa och håll nya vikten”

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Erling:
  Expressens LCHF-bilaga är nog ofrånkomligen en kommersiell produkt. De som är kommersiella ser nog mest till viktnedgång eftersom det sannolikt är ett större antal kunder som är intresserade av den aspekten. Hälsoaspekten är mindre kommersiellt gångbar.
  Till bilagans försvar ska sägas att där var en riktig artikel om hälsovinster av LCHF vid typ 1-diabetes.

 20. 20

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Ägg-diet tror jag inte kan vara hälsoskadlig. Speciellt om man äter den i 5-dagars-perioder.
  Enda risken med metoden är att man kan bli trött på ägg, och det må ju vara hänt.

  Hälsosammare går knappt att hitta!

  Ska precis iväg till köket och göra en lunchomelett!

 21. 21

  Att äta en massa ägg är väl knappast fasta, snarare kalorirestriktion. Vid sådan går kroppens ämnesomsättning ner på lågvarv och det är väl därför som sådan inte fungerar så bra som viktreduktion alla gånger. Fasta fungerar annorlunda. Jason Fung skriver mycket om fasta och tillämpar det i sin praktik. https://intensivedietarymanagement.com/

 22. 22

  Började med äggfasta i slutet av april mest av nyfikenhet. Ett resultat som överväger det mesta är att jag efter ca 10 års sömnproblem kunde somna och sova hela natten utan piller. Har gjort en fantastisk hälsoresa med LCHF i 7 år men sömnen var och förblev ett gissel. Nu har jag ätit mest min vanliga LCHF i sommar men så snart jag har märkt att det börjar bli svårt med sömnen tar jag några dagar med ägg. Har mest kommit upp i 5-6 ägg men det funkar för mig. Vikten bryr jag mig inte om så värst eftersom jag blivit normalviktig med LCHF däremot känns det på kläderna som jag ”krympt” lite. 🙂

 23. 23

  Jag kör ibland 5:2 och för att slippa räkna kalorier äter jag 4-5 ägg och tar lite kokosolja i kaffet under mina fastedagar. Nu har jag i o f s inte några problem att helfasta en eller ett par dagar. Men ägg dagar funkar perfekt för mig 🙂 Jag mår bra och inga problem med magen heller.

 24. 24

  Annika Dahlqvist Skrev:

  De som är kommersiella ser nog mest till viktnedgång eftersom det sannolikt är ett större antal kunder som är intresserade av den aspekten. Hälsoaspekten är mindre kommersiellt gångbar.

  I min värld är en hållbar hälsosam viktreducering tänkbar genom att man först trimmar in kroppen med strikt LCHF, så att fettförbränningen börjar fungera – minst en månad för en vuxen person. Därefter kan man med bibehållen LCHF pröva kalorirestriktion med 5:2- mathållning. Utfallet beror naturligtvis på den bakomliggande orsaken till övervikten. LCHF och 5:2 funkar om det ligger en insulinresistens i botten, men det finns en mängd andra hormonella rubbningar, som ger förhöjd vikt.

 25. 25
  Arne Fälth säger

  Jag använder alltid kokta ägg när jag vill ha enkel mat med mig på till exempel cykelsemester, segling eller långvandring. Jag fick idén när jag läste om en dam som besteg Kebnekajse med 15 ägg i rygggsäcken och inget annat. Äggen håller sig längre än annan mat och packningen blir lätt. En liten tub Kalles kaviar är perfekt som krydda. Man tar så lite på varje ägg att tubens innehåll knappast kan påverka hälsan. På en cykeltur mellan Varberg och Falsterbonäset där jag bor åt jag 22 ägg. När jag kokade äggen i Varberg fick jag utstå det råaste och längsta hånskratt jag någonsin varit med om men sådant ska man ju inte bry sig om.

  Det jag verkligen kan bli trött på är hårdkokta ägg. Under en semester i Turkiet fick jag på alla hotell så hårdkokta ägg att gulan var grön. Det var hemskt att tugga i sig sådana ägg.

  Min årskonsumtion av ägg ligger på ungefär 1300. Naturligtvis mår jag jättebra av det. Äggen har exakt Skaldemans ratio. 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater. Eller?

 26. 26

  Jag kör 16 – 8 fasta på så sätt, att jag dricker endast the till frukost (alltså inga kalorier), och vid lunchtid äter en LCHF måltid, och inom 8 timmar nästa måltid, och inget där emellan.
  Det har varit ett effektivt sätt att undvika småätande, som uppenbarligen inte handlat om verklig hunger, utan så kallat hedoniskt ätande (känslostyrt ätande).
  Det har gjort att jag minskat 6 kilo i vikt, och börjat närma mig min målvikt, efter att stått stilla en längre tid. Eftersom jag inte haft så stor övervikt, så har jag tyckt att jag kunnat ta det lite lugnare med hur, och när jag ätit, men det har inte lett framåt. Men nu har det blivit ändring på det.

 27. 27

  Arne Fälth Skrev:

  Min årskonsumtion av ägg ligger på ungefär 1300. Naturligtvis mår jag jättebra av det. Äggen har exakt Skaldemans ratio. 75% fett, 20% protein och 5% kolhydrater. Eller?

  Ratio: 63% fett, 36% protein och 1% kolhydrater. Om jag tolkar fineli rätt.
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=8513&lang=sv

 28. 28

  Jag äter ofta något som liknar äggfastan men lägger in det som nyttiga måltider ibland. Har ofta även lite grönsaker med. Jag har gått ner i vikt man framför allt så mår jag bra. Ibland blandar jag i tonfisk eller musslor för att ändra på smaken.
  Björn Anderlund

 29. 29

  Jag äter äggdiet men bara som enstaka mål och då men lite grönsaker, nötter, tonfisk eller musslor för att ha olika sam och lite att tugga på.
  Björn

 30. 30
  Anngelica säger

  Jag har gjort min tredje dag idag, 6 ägg om dagen, jag skulle nog inte heller få i mig 12.
  Jag mår bra, jag är pigg och äggmjölk är rekommenderat. Jag börjar redan bli sjukt trött på äggsmaken.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Anngelica:
  Jag kan tänka mig att den enda nackdelen med äggfasta är att man kan blir trött på ägg. Det är nog viktigt att inte ta den för ofta och länge

 32. 32

  Arne Fälth Skrev:

  Jag fick idén när jag läste om en dam som besteg Kebnekajse med 15 ägg i rygggsäcken och inget annat.

  Kul 🙂

 33. 33

  Detta bara måste jag prova ..älskarrr ägg! 🙂

 34. 34
  Anngelica säger

  Nej, jag tänkte göra 5 dagar äggfasta, 5 dagar strikt och sen 5 dagar äggfasta och sen gå över på normal lchf igen.

  Jag provar egentligen bara för att jag har varit helt galet sugen på godis av någon anledning. Suget är som bortblåst!

 35. 35
  Anngelica säger

  Jag gick ner 3 kg på 5 dagars äggfasta, givetvis är det individuellt men för någon som vill ha en rivstart är det att rekommendera.

 36. 36

  Är det någon som vet varför äggfasta inte rekommenderas till personer med utmattningsdepression? Min fundering går på om det är fysiologiska eller psykologiska orsaker.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 Elsa:
  När jag googlar på ’äggfasta utmattningsdepression’ får jag fram en text från Expressen av Jonas Bergqvist: ’Även de som lider av utmattningsdepression bör låta bli. De har redan belastat sitt hormonella stressystem så mycket att det blir för mycket stress för dem att strypa kolhydratintaget. Personer med ätstörningar bör också låta bli att äggfasta’.
  Jag kan inte uttala mig om äggfasta vid utmattningsdepression, men eftersom ägg är ett nyttigt livsmedel tycker jag att även de utmattade kan få äta dem, gärna med lite grönsaker till. Även utmattade kan fasta, åtminstone i modifierad form. Halvfasta? De måste få tillåtelse att prova sig fram.

 38. 38

  Tack för svaret 🙂 Då vet jag.

 39. 39
  Anna Ljunggren säger

  Jag måste säga att sen jag drog ner på kolhydrater , dvs pasta, potatis,ris och bröd och hålla mig ifrån socker osv…å började äta mer ägg och alla sorters kål så känner jag mig mycket mer stabil.. och lugn!
  Detta trots att jag har en utmattning bakom mig;)
  Jag har dessutom högre stressnivå nu då jag inte har blodsockret som går upp å störtar ner som innan (känslig) Men jag kan ta lite sötpotatis och färskpotatis på helgen å njuta!
  I mitt fall är inte vikten poängen utan magen och mitt psyke mår så mycket bättre!
  Jag har t o m kunnat trappa ner min medicin/ Ägg är fantastiskt!!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa