Mera om Max’ fettbokslut

Jag fick nyss ett mail från Fredrika Fredmark på Max:

”Hej Annika!

Jag heter Fredrika Fredmark och jag jobbar på Max kommunikationsavdelning. Vi har fått en del frågor och väldigt arga mejl efter ditt blogginlägg så jag vill gärna berätta lite mer om hur vi tänker och reda ut några missförstånd.

Det fettbokslut som du länkar till är två år gammalt. Sedan dess har vi bestämt oss för att lägga ned fettbokslutet. En av anledningarna är – precis som du påpekar – att vetenskapen har ändrat sig och även våra produkter. Att vi inte längre gör boksluten framgår inte på vår hemsida insåg jag när jag såg ditt blogginlägg, så på den punkten får vi bättra oss.

Men lite mer om hur vi på tänker: Vi vet att den enskilda individen har olika behov och önskemål. Därför vi har en meny som ska kunna tillgodose de flesta gäster:
x låg fett i Delifresh
x hög fett + hög proteiner i Grand Deluxe
x Mindre kolhydrater i Low carb eller GI

max.se kan du läsa alla våra innehållsförteckningar samt energivärden.

Där framgår att vi i vårt Delifresh-sortiment har reglerade energivärden för de gäster som vill äta en diet med mindre kalorier. (Vilket en del föredrar, se t ex
https://www.facebook.com/MinimizeYou2013)

Men – om du väljer våra övriga produkter så är det bra med fett i dem. Max Grand Deluxe kött har en högre fetthalt. Om du dessutom väljer Max GI bröd så får du extra fett då brödet innehåller solrosfrön, vårt nya Briochebröd innehåller både smör och ägg – och har därmed en högre fetthalt. Vi har också nyligen gjort om vår majonnäs till en fullfettsmajonnäs.

Vill du ha bra med fett men lite kolhydrater så finns Low carb utan bröd men med salladsblad istället.

Om du vill ha mer fett i form av extra ost eller extra kött så går det utmärkt att beställa extra. Max originaldressing innehåller 56% fett, vilket inte beror på att den är gjord på light majo utan för att den innehåller pickles som drar ned basmajonnäsen från 82% till 56%

På Max kan gästen fritt välja att byta bröd, dressing, du kan ta bort ingredienser och du kan mot en kostnad köpa till ingredienser såsom bacon, ost, extra kött och extra dressing. På så sätt kan du skapa din egen favorit som passar just dig – oavsett om du vill ha mycket fett, lite kolhydrater eller mindre kalorier. Så tänker vi.

Har du frågor och funderingar så är du hjärtligt välkommen att kontakta mig
fredrika.fredmark(a)max.se

mvh Fredrika
Fredrika Fredmark
PR-ansvarig/Public Relations Manager
…….”

Reaktioner på det?

Jag skickade ett svar med vändande post:

”Hej, och tack för mail!

Vi inom LCHF vill äta mindre kolhydrater och i stället mera naturligt fett. Inte mera protein.

Hur mycket naturligt fett innehåller LowCarb-burgaren med sallatsblad? Vi vill inte äta omega-6-oljor eller margariner.

GI-bröd vill vi inte ha eftersom vi inte äter bröd pga kolhydratinnehåll.

Fullfettsmajonnäs låter bra!

Går det att få extra smör till hamburgaren?

VH Annika D”

Jag fick direkt svar från Fredrika. Hon skriver att de inte har smör som tillval, och hon har aldrig hört talas om att någon har frågat efter det heller.

Hon skulle föra önskemålet om smör vidare.
Men jag vet inte heller hur man kan få till extra smör till en hamburgare, utan att det blir konstigt.

 

Comments

 1. 1
  Stefpahl säger

  Jag åt på just ett s k LCHF-mål på Max. Äter inte på hamburgerställen ofta, men nu passade det bra pga bilresa. Jag tycker Max ska ha en eloge för sina LCHF och GI-menyer. De kan givetvis förbättras, men det är ändå ett bra initiativ. Två tankar när jag åt:
  – salladen kom med en fettfri vinegrette (eller möjligen noll-kalori, vilket ju medför att den är fettfri). Varför inte erbjuda t ex en bra olivolja som alternativ. På det sättet kan man enkelt höja andelen fett, och skulle säkert kunna användas i PR-syfte.
  – Den andra tanken var just den majonäs som används. Hur mycket socker och andra skumma ingredienser innehåller den? Den majonäs som erbjuds i handeln brukar ju inte vara den snällaste.

 2. 2
  Hanveden säger

  En äkta smörsås till hamburgaren skulle säkert bli succé…

  ”Bearnaisesås är en sås bestående av bland annat skirat smör, äggulor, schalottenlök, körvel, dragon och vinäger. Såsen tillreds genom att äggulor och smör vispas ned i varm, kryddad vinäger. Detta gör bearnaisesåsen till en av de allra fetaste och energirikaste såserna. Den passar särskilt bra till kött.”

  mLCHFh B-) .

 3. 3

  Hej! Vi har en riktigt god bea som dip med rapsolja som bas. (Jag vet att ni hellre vill se smör i produkter men då får vi å andra sidan alltid arga mejl från de som undviker mejerivaror…)
  Tips till alla LCHF-are (och andra) är att ni kan plocka ihop lite som ni själva tycker: byt brödet mot sallad, be om extra majo osv. Ett annat tips är att kolla runt på vår hemsida, där står alla produkter listade med innehåll och näringsvärde. Välkomna till Max! / Fredrika, Max

 4. 4
  Kjell Granelli säger

  Max är den enda av hamburgerkedjorna (alltså utöver McDonald’s och Burger King) som är möjlig. Deras low carb-alternativ är helt ok nån gång ibland. Gott är det också!

 5. 5

  Jag tycker Fredrikas mail var välformulerat och informativt. Hoppas att Max fortsätter att utveckla sin meny och innehållet till det bättre, med mer rena naturliga ingredienser. Kanske vi får se gräsbetat nötkött i hamburgaren framöver …

  I somras hade vi nöjet att besöka en Max och hela familjen valde då Low Carb-burgaren med extra béa. Vi blev positivt överraskade – även tonåringarna! Så det blir nog ett besök där nästa sommar igen :-).

 6. 6
  Docent Göran säger

  iAnna Skrev:

  I somras hade vi nöjet att besöka en Max och hela familjen valde då Low Carb-burgaren med extra béa. Vi blev positivt överraskade

  Vi har också haft positiva erfarenheter av deras LowCarb hamburgare tidigare år men min hustru har på senaste tiden haft negativa erfarenheter och vi undrar därför om man förändrat sammansättningen på själva hamburgaren – minskat på fettet?

  Det kan ju ha varit tillfälligheter förstås för detta var på olika restauranger men de borde ju vara samma hamburgare tycker man.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  @ Fredrika Fredmark:
  Tack för fin respons och kunskap om LCHF Fredrika. Det sätter MAX i topp bland hamburgerkedjor i min värld!

 8. 8

  Fredrika Fredmark från Max kommunikationsavdelning svarar på kritiken mot Max fettbokslut. Det hon säger är ganska befängt. Deras fettbokslut som de inte ”uppdaterat på två år för att både vetenskapen o deras produkter ändrat sig”….fortfarande är kvar på hemsidan, samt återkommande beskrivningar om deras ”nyckelhålsmärkta måltider med lite fett men mycket smak.”

  Hon fortsätter sedan att svamla om hur de vill tillgodose allas behov (tror jag det, skräpmat till alla). Det erbjuds socker, snabba kolhydrater och tillsatser i en salig röra. Bl a lågfett o nyckelhålsmärkta lågkalorihamburgare i deras hälsokoncept delifresh, som dessutom ingår i nån form av bisarr bantningsmetod. https://www.facebook.com/MinimizeYou2013

  Deras kolhydratsstinna produkter blir heller inte nyttigare/godare för att de ökar andelen växtolja, eller serverar det i ett vetebröd med mer fiber/spannmålsskräp.

  Hon uppmanar om att gå in på deras hemsida o läsa innehållsförteckningen i deras mat. Där håller jag med henne. Läs vad skräpmaten innehåller o återkom gärna om det vattnas i munnen efter det. Jag skickar en länk direkt till deras innehållsida för säkerhets skull. https://max.se/sv/Maten/Produktinformation/
  Klicka sedan på produkternas namn för mer innegående innehållsförteckning.

  Måste också säga nåt om hennes inlägg om deras ”bea”. En bearnaisesås görs på skirat smör, äggulor, lök, vinäger, kryddor o serveras ljummen. Det finns ingen bearnaisesås som är kall, varm, gjord på olja eller ligger i en burk i kyldisken på Ica, punkt. En riktig hamburgare drygas heller inte ut med potatis o stärkelse.
  Ser dock att många här tycker deras low carb burgare är god. Det kan man väl tycka om man gillar halvfabrikat. Själv tycker jag den är ganska osmaklig både till innehåll o smak och att den inte har med LCHF-mat att göra.

 9. 9

  Man kan konstatera att smaken är delad helt enkelt. Vi utger oss inte för att vara en ren LCHF/GI/Laktosfri/vego/etc-restaurang men den som vill är ändå hjärtligt välkommen in så ska vi göra vårt bästa för att hen ska bli nöjd utifrån den meny vi har och de val man kan göra. Och som sagt, innehållet i allt står tydligt på vår hemsida för den som vill läsa.

 10. 10

  @ Ulf:
  Håller med dig till 100%, snus e snus om än i gyllene dosor punkt slut. Max mfl tillhör skräpmatsligan och inget annat.

 11. 11
  Docent Göran säger

  Nisse Skrev:

  Håller med dig till 100%, snus e snus om än i gyllene dosor punkt slut. Max mfl tillhör skräpmatsligan och inget annat.

  Frågan är om man ska gradera skräpmaten eller om man helt ska vända den ryggen.

  Ibland måste man ändå få i sig något när man är på resande fot och då måste man kanske försöka få tag på det ’bästa’ bland det dåliga. Hustru min som nu definitivt ’vänt Max ryggen’ på grund av dåliga erfarenheter på senare tid satsar just nu, när hon är på väg upp till Norrland i bil, på IKEA och deras köttbullar som det bästa av alla dåliga alternativ som erbjuds efter våra huvudvägar. Vi brukar byta ut alla tillbehör mot BEA även om denna inte heller har den bästa fettsammansättningen. Det blir i alla fall strikt LCHF så långt det går utanför hemmets väggar.

  Nu blir det i alla fall EKO-ägg och EKO-bacon för min del.

 12. 12

  Hur definierar ni skräpmat?

 13. 13

  @ Lars M:
  Skräpmat = mat som skapar ohälsa över tid

 14. 14

  Skräpmat är industriproducerat och en maskin i en fabrik har spottat ut den för att kunna serveras inom ett fåtal minuter. Skräpmaten är global och dess ursprung är monokulturer. Vilket i sin tur är den mänskliga hälsans och Naturens största samlade problem.

 15. 15

  Jag kör med periodisk fasta enligt 16:8. Om jag är ute och far och flänger så brukar jag inte ha några problem med att hoppa över lunchen också. Fast om jag är hungrig försöker jag alltid hitta något i menyn som innebär rent kött. Jag brukar dessutom alltid be om riktigt smör till. Det känns bättre än någon bea med socker och annat skit i.

  Så länge Max kör med öppna kort (vilket jag inte vet om de gör eller ej) så bryr jag mig inte om vad de serverar. Det tråkiga är bara att alla inte är medvetna om allt skräp vi får i oss. Värst tycker jag är allt skräp som finns i vardagsmaten. Om en eller annan hamburgare inte är i topp så är det nog inte hela världen. För det är väl inte så vanligt med folk som äter hamburgare veckans alla dagar året runt?!?

 16. 16

  För det fettskrämda etablissemanget är en hamburgare av nötskött skräpmat eftersom den innehåller animaliskt mättat fett.

  För renlevnadsmänniskorna i LCHF-beklädnad är en hamburgare skräpmat eftersom den inte garanterat är gräsbetad.

  För miljömupparna är en hamburgare skräpmat om den inte är ekologisk.

  För oss vanliga lowcarbare är en hamburgare utmärkt, vare sig den tillagas i hemmet eller avnjuts på Max.

  Det är alla kolhydrater runtomkring hamburgaren man ska undvika!

 17. 17

  @ Lars M:
  Det där skulle jag vilja säga var mitt i prick.

 18. 18
  Docent Göran säger

  @ Lars M:

  Som jala tycker jag det var en ’begåvad’ sammanfattning.

  Vad som slår mig är att vi alla tror på någonting utan att egentligen kunna veta. Själv tror jag idag på strikt LCHF och dessutom försiktighetsprincipen när det gäller jordbruksgifter (satsar på EKO) och där jag enligt denna princip också undviker omega 6 och transfetter från växtoljor och i margarin. Även kosttillskott ingår men det kan förstås vara bortkastade pengar – svårt att veta.

  Det var först efter 52 år jag fick en anledning att bryta med min gamla på att tro på att livsmedelsverket vet vad de pratar om och min nya tro verkar dessutom fungera bra med min verklighet och bl.a. av den anledningen inbillar jag mig också att den kan ha med vetenskap att göra. Och, som man brukar säga, är det synd att byta ut ett vinnande koncept.

 19. 19

  Appropå skräpmat: Under en tidig resa till Nice kom kaffebegäret upp till ytan. Kl 9:00 var suget för stort och vi styrde in på en vägkrog. Till kaffet skulle det passa bra med en ruta mörk choklad, så jag köpte en kaka med texten Ren Mörk på franska. Mörk och fin var den, men texten var helt fel – det skulle stått rent socker, med lite choklad i. Den gick i soporna efter avsmakning, men smaken satt i länge.

  Köttfärs med bra fetthalt smakar bra, men lågfettvarianten förgylls gärna med t ex HFCS. Kryddor och portionsförpackade såser, som man drabbas av på restauranger och snabbmatsställen förtjänar ingående studier med hjälp av förstoringsglas, innan man äter. Ofta innehåller de billig solrosolja och socker.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa