Om kött på TV ikväll

SVT2 ikväll kl 18.05, Hur hälsosamt är kött? Michael Mosley deltar. Han ska under en månad äta mera kött i maten, dvs ca 130 gram per dag. Ungefär det dubbla av rekommenderat köttintag, vilket är vad han brukar äta i normala fall.
Vi får se vad han kommer fram till.

Efteråt: Det bestående intrycket av programmet är att vetenskapen är totalt förvirrad.
Men de kom fram till att vi tillåts att äta lite rött kött, plus fisk, kyckling etc.

Så vitt man såg så åt han förutom kött även bröd och potatis i olika former. Jag tror att jag tom såg att han åt friterad potatis. Så det är nog svårt att säga vad som gav eventuella skadliga effekter.

Ralf Sundberg skrev om larm om rött kött 2012.

 

Comments

 1. 1

  Skall bli intressant! Ett stort steg. Gissar att vi får vänta på jämförelser mellan besprutad/obesprutad mat och snabbvuxet spannmålsmatat / gräsmatat hela djurlivet. Att man även i Sverige får ge djuren foder med genetiskt modifierade organismer är något som mycket få känner till eftersom rikspressen undviker sådant som kan bli kontroversiellt.
  Det betyder GMO Bt-gift i spannmålsfoder till både mjölk- och biffkor som så småningom tunnar deras tarmar och släpper in giftet i deras blodomlopp så att det kan gå ut i både kött och mjölk och i outforskad grad orsaka vad vi kallar IBS och andra tarmåkommor idag.
  Livsgräsmatad biff får inte tunna tarmar och i USA importeras ibland tarmar från Nya Zeeland för att göra korv eftersom dom egna numera ofta helt enkelt spricker vid korvproduktion. Inte undra på att man numera undviker allt kött utom ekologiskt!

 2. 2

  @ rune:
  Usch vilka oförskämdheter du vräker ur dig rune. Själv blev jag frisk från högt blodtryck och invalidiserande kärlkramp när jag bytte från kolhydratrik mat till mat med mycket fett och lika mycket kött som tidigare. Alltså till LCHF efter att ha läst här, på kostdoktorn och andra Svenska och Engelska bloggar. För mig är Annika en livräddare och om fler av oss börjar med LCHF kan vi också spara in rejält med skattepengar!
  Det är nu 3 1/2 år sedan jag blev frisk efter att jag började med LCHF. Jag behöver inga mediciner längre och blev just 69 år. Med kosten jag åt tidigare blev jag bara sjukare för vart år.
  Hur är det själv med hälsan ?
  (Rune är ett nättroll som jag raderar/AD)

 3. 3
  Mikael säger

  Det är väl inget konstigt att kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt tjocktarmscancer Annika? Du förespråkar ju mer FETT, inte mer kött, eller hur?

 4. 4
  Majsan säger

  Är det samma program som sändes tidigare i vetenskapens värld? Det programmet var rätt värdelöst. Mosely känndes som väldigt okunnig i ämnet.

  Hans köttexperiment bestod mest av att han åt en större biff eller hamburgare till pommes i USA. Där tillväxthormoner och gmo majs är norm inom köttindustrin.

  Man fick inte heller någon uppfattning om han egentligen fick sämre värden osv. av dieten.

 5. 5

  @ Mikael:
  Vi vet mycket lite om huruvida kött höjer risken för kärlsjukdomar eller cancer. Vi vet däremot att risken för metabolt syndrom ökar när mättat fett byts ut mot moderna kolhydrater. Om proteinintaget ökar kraftigt kan risken för metabolt syndrom också öka eftersom protein ger drygt halva insulinpåslaget som kolhydrater ger.
  Statistiken som gjorts på kött har inkluderat skräpmatställen som McDonalds, KFC och Pizzerior.
  Denna statistik blir helt värdelös eftersom bröd, grillsåser, chips, hälsovådliga växtoljor mm där inte separerats från kött. Dessutom innehåller vanliga McD burgare MSG som aptitökare och socker för att hålla längre. Alltså vet vi inte om kött ökar eller minskar sjukdomsrisker även innan ekologiskt kött utvärderats. Intressant att se vad Mosely kommer fram till!

 6. 6
  Mikael säger

  Det har gjorts många självrapporteringsutvärderingar där folk får berätta hur mycket HEMLAGAT kött de äter (inte bara McDonalds alltså) och det visar ändå ökad risk för nämnda problem. Men som sagt, var finns problemet, LCHF handlar ju om mer FETT, inte om mer KÖTT.

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  @ stenB:
  Vad tror ni ”forskarna” äter själva?

  @ Majsan:
  Det verkar inte vara repris.

 8. 8
  Mikael säger

  Ni måste fatta att kött kan ha negativa effekter SAMTIDIGT som det har positiva effekter.

 9. 9

  Inget egentligt problem för LCHFare alltså. Samtidigt undviker vi med LCHF söta grillsåser , senap och ketchup som ofta intas tillsammans med stekt kött. Om inte justerat för blir även studier för hemlagat kött fel. Vi åt alltid massvis med grillsås till grillat förr. Nu blir det nästan alltid BEA sås eller ordentligt med vitlökssmör…

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Mikael:
  Rätt ska vara rätt. Det finns inga riktiga studier som visar att rött kött är farligt.
  De epidemiologiska studier som antyder detta visar endast utslag för USA, inte Asien eller Europa.
  Då kan man fantisera vilka skillnader det finns i det röda köttet i USA.

 11. 11
  Mikael säger

  En liten fråga till er inbitna LCHFare…

  Om det nu är så bra och NATURLIGT med LCHF, varför har folk så svårt att hålla fast vid det då?

  Jag har en kompis som slapp börja med tabletter mot diabetes tack vare att han åt LCHF. MEN han faller dit gång på gång och orkar inte fortsätta utan börjar att äta vanlig mat igen.

  Om det var så naturligt och gott som t ex Annika säger, varför orkar folk inte fortsätta?

 12. 12
  Mikael säger

  Och vad är problemet med att det bara finns för USA Annika? Är de marsmänniskor? Är inte de lika som oss?

  förresten finns det visst för t ex Asien. För 10 – 20 år sen så gjordes den största hälsoundersökning som dittills gjorts i världen på kineserna. Den visade att ju mindre kött de åt, desto friskare var de.

  Rätt ska vara rätt…

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Mikael:
  I USA kanske folk äter mera på snabbmatställen, med alla de hälsorisker det innebär. Tex omega-6-oljor till fritering, socker i läsk mm.
  Man måste vara medveten om att det finns stora epidemiologiska studier som är regisserade till att visa det intressenter och finansiärer vill. Tex vegan-intressen, kolhydrat- och sojaodlare etc.
  Därför måste man låta sitt sunda förstånd råda i tolkningen av studier. Rött kött är människans ursprungliga föda. En arts ursprungliga föda kan inte var till skada för individerna.
  Läs tex någon av Denise Mingers analyser av ”The China Study”:
  https://rawfoodsos.com/the-china-study/

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Mikael:
  Det är troligen gammal vana och sockersug som gör att människor går tillbaka till högkolhydratkost.

 15. 15

  Svar till Mikale, #11.
  Din kompis som inte klarar LCHF i långa loppet är en anekdot, precis som vi som mår perfekt av det också är. Låt honom komma fram själv och säga vad han tycker, som vi gör.

 16. 16

  Mikael: Asien jmf med USA Annika har redan svarat på varför USA får dåliga värden. Här ett exempel på hur det låg till utan hamburgare och KFC, från Indien. Inga Marsmänniskor.

  Boken ”The Big Fat Surprise” redovisar massor med studier, bl.a. en som förmodligen är världens största observationstudie på kostvanor. Ca en miljon järnvägsarbetare ingick. De som bodde längst i söder i Indien levde mest på kolhydrater och växtoljor. De som bodde längst i Norr åt mycket kött , mjölk och ost från kreatur. De anställda hade i princip samma arbetsuppgifter på järnvägen oavsett bosättning. Frånvaro pga av sjukdom var betydligt högre i söder. Livslängden i söder var i snitt sju år kortare än i Norr. Studien gjordes i början på 1960-talet av en Dr Malhotra, och den publicerades i en framstående medicinsk tidskrift, men kommenterades knappt överhuvudtaget.

  Observationsstudier med små och svårbedömda utkomster kan man inte dra större slutsatser ifrån, endast få indikation på att djupare studier kanske bör göras. I detta Indiska fall var skillnaderna utomordentligt stora, underlaget enormt, och utkomsten inte diagnos, utan den hårdaste slutpunkten som finns. Skillnaden hela 7 levnadsår!

  Just då var det dominerande (rikspressen) synsättet att kött och fett är onyttigt, och studie resultaten var tvärtom,. Ett annat exempel på dålig eller inställd publicering när resultaten visar ”fel” är Sydney heart study som visade att dödsrisken ökade med omslag från vanliga fetter till växtfetter för patienter som hade haft hjärtattack.
  De kan bli svårt att hålla sig vid liv när dom viktiga studierna inte visas upp.

 17. 17

  LCHF är lika med naturlig mat, svårare är det inte? För ingen skall försöka lura mig att Spagetti, Ris och Potatis är naturlig mat? Vårt metaboliska system har sitt ursprung ur miljoner års vandrande jägare samhällen och individer. Den onaturliga kolhydratstinna konstgjorda födan vi lurats att äta de senaste 50-60 åren är sjukdomsframkallande dödföda. Det är ju bara att fråga mormor och morfar vad de åt när de var små, mycket rovor och fläsk och fågel med inslag av vilt och fisk ibland. Ingen jä…la spagetti eller ris där inte. Och potatisen de som hade plats var en helt annan potatis än den vi odlar idag som är full med stärkelser. Fråga de gamla vet ja, och inte den så kallade ”medicinska vetenskapen” den sjuka vårdens heliga gral?

 18. 18
  I Like Neil Young säger

  En människa kom upp på min radar som jag inte varit medveten om. Ännu en förvirrad själ som är ”övertygad” om nåt? Eller har hon nån annan agenda? En sån här kan ju verkligen göra skada.

  Gunhild Stordalen

  https://caminomagasin.se/nyheter/2013/09/17/gunhild-stordalen-vill-forandra-dina-beteenden

  https://www.va.se/nyheter/2015/07/15/hon-ger-rockstjarnestatus-at-halsa-och-hallbarhet/

 19. 19
  JahaJoho säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  … Rött kött är människans ursprungliga föda. …

  .
  Hur vet du det?

 20. 20

  I Like Neil Young Skrev:

  En människa kom upp på min radar som jag inte varit medveten om.Ännu en förvirrad själ som är ”övertygad” om nåt? Eller har hon nån annan agenda? En sån här kan ju verkligen göra skada.
  Gunhild Stordalen
  https://caminomagasin.se/nyheter/2013/09/17/gunhild-stordalen-vill-forandra-dina-beteenden

  Lite förvirrad är hon nog. Sist i artikeln klämmer hon i med: ”Problemet med dieter som LCHF är de uteslutande tar hänsyn till minskad viktnedgång och därmed bortser från andra hälso- och miljöaspekter”. Hur många LCHF-are känner igen sig? Inte någon, hoppas jag! För mig är LCHF en livsstil, där hälsoaspekten är ojämförligt starkast. Eventuell viktnedgång räknar jag som bonus.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 JahaJoho:
  Under de första årmiljonerna av människans historia levde hon på savannen i Afrika, och där var de gräsbetande djuren i stora hjordar den huvudsakliga födokällan.

 22. 22

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 11 Mikael:
  Det är troligen gammal vana och sockersug som gör att människor går tillbaka till högkolhydratkost.

  Kolhydraterna har oerhörd vind i seglen vad gäller reklam, placering i varuhusen etz. Hur många hyllmeter av snask, sockerrika och kolhydratstinna kex och kaffebröd, mysli med extra socker, mjölkchoklad och honung, läsk i alla färger och fasoner går det på färska grönsaker, feta ostar, rent kött, viltfångad fisk, smör, olivolja, nötter, vatten…? Allt nyttigt och nödvändigt står alltid längst in och längst bort, medan onödiga onyttigheter flankerar kassaköerna.

 23. 23

  Den kanske största drivkraften är att råmaterialkostnaderna på det mesta i kolhydrateväg ligger lågt, gissar under 10% av butikspriserna. Dom klassiska varorna du räknade upp mycket bra ovan har flera gånger högre inpriser. Genom att ge bort en ordentlig del till detaljisten blir det intressant även för denne att sälja mest av de potentiellt mest vinstgivade varorna. Strategisk placering.
  Samma gäller även Roundup som består av mycket billiga ingredienser och därför kan ge hög vinst för alla i säljledet. Det hela började väl med margarinet som såldes med den största reklamkampanjen som någonsin hade gjorts i USA på 1910 talet. Aldrig har någonting ökat så snabbt!
  Efter det ”visste man” att allt – om inkostnader är tillräckligt låga -går att sälja med mördande reklam och oerhörda vinster. Att sedan margarinets transfetter var en enormt bidragande orsak till ökande hjärtattacker är det många som inte ens vet om idag. Men med höga inkostnader som ”färska grönsaker, feta ostar, rent kött, viltfångad fisk, smör, olivolja, nötter” blir det varken utrymme för reklam eller vinst…
  Så lurades vi och dom flesta andra ”civiliserade länderna” in i ”industrimatsamhället”. Bekvämt men bra sjukt efter ett tag. Vi som lyckats snärja oss ur får hjälpa andra lite försiktigt ett steg i taget, utan reklam.

 24. 24
  olle holmqvist säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Under de första årmiljonerna av människans historia levde hon på savannen i Afrika, och där var de gräsbetande djuren i stora hjordar den huvudsakliga födokällan

  Annika !
  Spitze, Bull¨s Eye, Très a Point, Mitt i Prick !

  Tänk om allmänintresserade människor kunde tillägna sig den kundskapen, t ex gm att gå¨till
  bibliotek eller antikvariat och skaffa sig ngn av Björn Kurténs böcker och läsa några timmar

  Istidens djurvärld (Alba/Bonnier 1964)
  Istiden (Forum 1969

  :

 25. 25
  Fredrik Söderlund säger

  Synd att man inte fick veta hela hans meny i programmet, dvs vilka tillbehör han åt till köttet, hur menyn såg ut under hela perioden och vad måltidsdrycken var?

 26. 26
  Lchf-Bengt säger

  Kan processat kött höja triglyceriderna?

 27. 27

  stenB Skrev:

  Men med höga inkostnader som ”färska grönsaker, feta ostar, rent kött, viltfångad fisk, smör, olivolja, nötter” blir det varken utrymme för reklam eller vinst…

  Ja, men man kan spara in bra mycket på affärsyta. Vi sliter ju bara skorna i de onödiga och hälsofarliga områdena!

 28. 28
  Jon Jonsson säger

  Ralf Sundberg har rett ut det ologiska i påståendet att rött kött är farligt.
  ”Dör man av rött kött nu?” https://blogg.ralfsundberg.se/#post10
  Både klok och rolig text.

 29. 29

  Michael Mosleys pudel om fett.
  https://www.expressen.se/halsoliv/michael-mosley-forlat-for-mina-vardelosa-rad/
  När kommer det en pudel om rött kött?

 30. 30
  Mats Lindberg säger

  Angående det eviga tjatet om att LCHF inte går att följa i längden; Det finns inte ett sätt att äta!
  Med lite kunskap inser man att ÖVERDRIVET kolhydratätande är onyttigt, att ÖVERDRIVET köttätande inte är nyttigt och det gäller även fett. Man behöver inte överge LCHF om striktare varianten inte funkar för en. Vettigt framställd mat med BEGRÄNSAT kolhydratintag, LAGOM proteinintag och nyttiga fetter funkar för alla!

 31. 31
  JahaJoho säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Under de första årmiljonerna av människans historia levde hon på savannen i Afrika, och där var de gräsbetande djuren i stora hjordar den huvudsakliga födokällan.

  .
  Hur vet du det?

  .

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 JahaJoho:
  Det är allmän historisk kunskap. Läs i vilken historiebok du vill.

 33. 33
  Mikael säger

  Annika, du säger:

  ”Under de första årmiljonerna av människans historia levde hon på savannen i Afrika, och där var de gräsbetande djuren i stora hjordar den huvudsakliga födokällan”

  För det första så levde vi på ALLT. Växter, frukter, nötter, ägg, och kött. I köttväg så var det ofta fråga om as, alltså döda djur. Väldigt aptitligt… Animaliskt protein fick vi oftast från INSEKTER. Måttligt mer aptitligt…

  Och har du inte hört talas om evolutionen? Bara för att vi för miljoner år sen levde så, så betyder inte det att vi fortfarande är byggda så. Vi levde också, som bekant, som jägare/samlare under lång tid, och då åt vi mycket växter.

  Jag känner en som har levt på bara frukt i 29 år. Han har inte varit förkyld en enda gång på de 29 åren. Hur går det ihop med kolhydraternas farlighet?

  Allt kanske inte är så enkelt som du säger…

 34. 34
  Mikael säger

  Bär. Jag glömde att nämna att vi också åt bär under den tid som du nämner. Honung var också en favorit.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 o 34 Mikael:
  Ja det är helt ok för den som vill att leva på det den hittar i naturen att äta. Men inte mat som har transporterats över hela eller halva jordklotet. (Förutom kokosfett då, som är som en medicin)

 36. 36
  JahaJoho säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det är allmän historisk kunskap. Läs i vilken historiebok du vill.

  .
  Professor Dick Harrison t.ex., är väl inte flera miljoner år gammal?

  .

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 JahaJoho:
  Nu vet inte jag vad Harrison skriver om människans tidiga kosthistoria, men man kan ju möjligen använda sitt sunda förnuft. Det finns säkert personer som har skrivit ideologiskt färgade idéer om människans tidiga kost, att den var mer eller mindre vegetarisk.

 38. 38

  @ JahaJoho:
  Sluta trolla nu snälla JJ !
  Verkar som om Big Brothers nyligen har hyrt in hela trollsvärmar för att ta ned den profitfarliga LCHFmaten. Utan snabba kolhydrater förlorar USAs jätteindustrier vinst och/eller marknadsandelar samtidigt som det blir färre medicinanvändare.

 39. 39

  @ stenB:
  Även i Sverige finns det stora krafter som vill hålla folket fångna i sockerträsket som alla vet och många arbetstillfällen står på spel, brödindustri, kiosker, ica , coop
  pillerindustrin, lantmännen, läkare, andra vita rockar blir
  snabbt utan kunder om folket börjar fatta skillnad på att vara
  frisk pga rätt kosthållning och tvärtom. Sen är det bara löjligt
  att läsa typ ”känner en kompis som hellre är sjuk än fortsätter
  med LCHF, orkar ej fortsätta med LCHF” etc,

 40. 40

  @ stenB:
  Rättning av detaljer om Dr Malhotra’s undersökningar i Indien på 1960.talet. Ovan #16.
  Teicholz skrev: Hjärtsjukdomsfrekvensen var 700 % högre i Söder, Madras, där man åt högst 1/8 så mycket fett som i Norr (Punjabi). Livslängden var hela 12 år kortare i snitt bland de som åt vegetariskt, inte sju som jag skrev ovan. Alla i studien var ”järnvägssopare”, alltså ingen brist på motion. Vid den tiden var även fetma ovanligt vilket betyder att två variabler som oftast framförs som argument till ökad sjukdom inte betydde något i denna stora studie.
  Men observationsstudier kan ju endast beaktas vid mycket stora skillnader, som vid t.ex rökning.
  Skillnaderna i den här studien större än för rökning, där det nu allmänt accepteras att rökning förkortar livet med 10-11 år, också enligt observationsstudier.
  Malhotras slutsats är att äta mer feta mjölkfettprodukter som fet yougurt och smör etc., stapelvaror i Punjabi. Malhotras studie publicerades t.o.m. i American journal of Clinical Nutrition, med tillägg att denna studie inte stödde de då allmänt vedertagna Ancel Keyes studierna. Knappt några kommentarer om, referenser till eller ens försök att motbevisa denna viktiga studie följde.
  Även LCHF handlar mest om att byta kolhydrater mot främst animaliskt fett.

 41. 41

  Jag menar att LCHF är den naturliga mat som mänskligheten alltid har ätit men som det gjorts allt för att dölja för oss!? Varför????? Att ta bort den onaturliga föda som vi tvingats att äta under industrialismens mest profithungriga tid är vägen till frihet och ett långt och lyckligt/friskt liv enligt mig. Men för den skull ingen egen filosofi eller någon ”ism”. LCHF är inte bara mera fett i kosten, även om vi äter så, själv äter jag mellan 70-80% mättat fett och har aldrig behövt ta ett enda giftpreparat. Innan LCHF kom på tapeten runt 2006 för mig var fettet ett naturligt livsmedel för mig med vissa variationer. Så egentligen har jag ätit naturlig föda hela livet med vissa ”variationer” förstås? Jag är nog inte ensam, fråga den äldre generationen vad de åt när de var barn, fråga om vad deras föräldrar åt och drack. Inte var det Cola, Pasta, Ris, Margarin, Glutamat, E622 mfl, konserveringsmedel i alla möjiga variationer, kilovis med socker, Aspartam osv, osv! Vi äter helt enkelt naturlig mat och inget annat!

 42. 42
  Mikael säger

  Var det ingen som såg serien om den perfekta kosten? Jag kommer inte ihåg vad den hette…

  Där konstaterades att oavsett vad man åt så skulle man äta så oprocessat som möjligt, oavsett om man åt kött eller växter. Kan inte det vara en bra regel?

 43. 43

  @ Mikael:
  Det tycker jag är en bra grundregel, dock tycker jag att det är viktigt att man tar vara på hela djuret/växten, allt ifrån köttskrapet till benpipor för buljong till blomkålsblasten osv. Benpipor ger bra fett.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa