Feta katter

Katter ska självklart äta sin artegna föda. Vilda djur som gör det blir aldrig feta, även om de har god tillgång till mat.
Katter är rovdjur och äter i det vilda endast animalisk föda. Torrfodret som människor ger till sina husdjur är uppblandat med kolhydrater.
I TV-4/Nyhetsmorgon är det en veterinär som förtäljer att katter blir feta av för mycket kalorier och för lite motion. Han verkar inte vara medveten om att kolhydrater orsakar en metabol obalans hos katter – och hundar.
Katter och hundar kan få diabetes. Det är rimligen oftast typ 2-diabetes de får. Någon som vet?
De ska då i första hand inte äta kolhydrater .
Veterinären tror att det är fett de ska undvika i första hand. Han har också gått på nutritionisternas fettmyter.

Han påstår att det är farligt för katter att gå ner fort i vikt. De kan får leverskada av det. Det låter också tveksamt. Katter i naturen får väl ofta utstå svält, när de inte får tag på föda. De får nog ingen leversvikt av det, som han påstår i klippet.

Han säger att vissa påstår att burkmat gör katter mindre feta, men han har inte sett någon studie på det. Det låter ju anmärkningsvärt att ingen har studerat om kolhydratsnål burkmat fungerar bättre mot fetma för katter än kolhydratrikt torrfoder!

Jag har hört att BARF kattmat är bättre för katten. Det är säkert dyrare, men det är det väl värt om det är bättre?
BARF finns även för hund.

 

Comments

 1. 1

  Jag älskar djur och katter och har 5 skogskatter själv. Att ta hand om djuren som om de vore ens barn är en självklarhet för oss.
  De förtjänar att få den bästa maten och massor av kärlek.

 2. 2
  piltson säger

  Ulrike Gonder/Nicolai Wurm: ”Mehr Fett” (Systemed 2010) har ett speciellt kapitel om detta,
  sid. 177-189. De säger också tvärtom mot vad denna doktor sägs ha sagt och tvärtom mot
  vad vår vet sagt. Hon gav oss ”dietfoder” från Hills, vilket ej finns i butiker men säljs via
  veterinärer. Det hade ingen som helst effekt. Nu kör jag med Etosha spannmålsfritt torrfoder,
  80%kött. Sedan något år, men den kvarvarande katten är fortfarande för fet. Hans syster var också fet och dog av outredd anledning.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 piltson:
  Kan man behandla en överviktig katt med periodisk fasta, typ 5:2?
  Vatten och salt är väl det enda man behöver alla dagar?
  Man kan ju prova att fasta själv också de dagar det gäller?

 4. 4
  Mariann säger

  Våra olika veterinärer på djurkliniken blir ofta förvånade över att vår gamla shiba-hanne, 15 år, inte drar på övervikt, har dålig päls eller dåligt hjärta. Som valp fick han det fetaste torrfodret jag hittade, plus köttfärs, äggula, en bit rå fisk eller kyckling , en skvätt vispgrädde och tyvärr Frolic. Med det kom dåliga tänder och övervikt. Vi slutade ge Frolic och kollade andra hundgodis på socker och kolhydrater. Det mesta måste uteslutas. De senaste åren har han inte ätit torrfoder, bara animaliskt foder plus lite grädde o smör. Vikten har minskat och stabiliserats. Han har andra krämpor nu, men när jag har nämnt socker och kolhydrater och människoliknande sjukdomar hos hundar, för veterinärerna, har jag bara fått ett hmm eller ett frågande ansikte till svar.
  Man vill ju inte såga av den gren man sitter på; djurfoder, sjukdomsbehandling, mediciner och kirurgi.

 5. 5
  Nisse säger

  @ Mariann:
  Hej det är just denna industri jag i olika inlägg försöker öppna läsares ögon på, dvs att en hel industri lever gott på att både folk och djur hålls lite lämpligt sjuka och krassliga, och i denna industri inräknas också läkare, sjuksköterskor, apotekspersonal, för med sundare leverne och rätt kosthållning kommer kunderna bli färre och även hela politikerskaran räknas också in pga deras feghet att börja tänka annorlunda runt vårdcirkusen.

 6. 6
  Göran Öström säger

  Det du skriver kallas för sunt förnuft.
  Eftersom vi numera är insatta i LCHF etc så naturligtvis har vi även funderat i dessa banor för våra katter. Det finns väldigt få vettiga alternativ vad gäller kattmat i affären, så vi ledsnade på det.
  Vi gör så här: Inhandlar rå färsk kyckling och så kokar vi med lite morötter, lite salt och lite fantasi – får inte bli smaklöst. Benar ur och förpackar i 100g portioner – i frysen. 100% rent kött. MSM och KS. Därutöver får dom burkmat där vi är noga med att det ska vara så mycket kött som möjligt – antar att det är vitaminer så det ska räcka i den maten. + torrfoder. Dom är inte överviktiga och mår bra av denna kost, men man märker tydligt att får dom mer burkmat (dvs kolhydrater) så blir dom sugna senare – precis som vi människor.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Göran Öström:
  Hur mycket kolhydrater innehåller burkmaten?

 8. 8
  Majsan säger

  Vår gamla hund ( som nu är i de sälla jaktmarkerna) blev mycket lätt överviktig. Vi gjorde rätt mycket mat åt henne själva och så fick hon lite torrfoder, så tänderna fick lite rensning.
  Vi skämtade att hon gick på GI ( det var rätt länge sen – innan LCHF var allmän kunskap.)

  Det är lättare att hitta spannmålsfria torrfoder nu så det får vovven och katten. Katten som är utomhus äter ändå sork, så där spelar fodret mindre roll.

 9. 9
  stenB säger

  I de tveksammaste bilreparatörernas arsenal ingår ibland en slägga som används för att se till att en större reparation måste ske även efter till synes små skador, när det är lite att göra. Dessa kriminella har visats med hjälp av dold kamera i både Svensk och Amerikansk TV.
  Artfrämmande kolhydrater i mängd till hundar och katter blir väl samma sak, eller kanske motsvarar det en mindre mängd socker regelbundet i bensinen som då gradvis orsakar ”kronisk sjukdom” som kräver månatliga provtagningar och service långt innan motor- eller bilbyte. Men flertalet veterinärer känner säkert inte till att avansen de har på kolhydratsimpregnerat torrfoder till hundar och katter även ser till att det blir gott om jobb när dessa djur blir både fetare och sjukare, ju mer av denna ofta dyra skräpmat de får i sig.
  Inte samma sak som kriminella bilreparatörer men samma grundmodell i bägge ”vårdapparaterna”. All kommersiell verksamhet strävar inte bara efter att vara ”bäst” utan även efter jämn belastning och ökad kundkrets. På ”vårdsidorna” blir det därför lätt motsatser mellan etik och profit.
  Redding hospital scandal (googla!) är en mycket otäck historia där man fokuserade på bypassoperationer då de var mycket lönsamma oavsett om patienterna behövde ingreppen eller inte. Man fick också bland de extremt bästa överlevnadssiffrorna i USA, ej att undra på eftersom de flesta ingreppen gjordes på friska patienter.
  När dags- och veckopressens skribenter börjar – eller vågar eller får – skriva mer om dessa saker kan medvetenheten om att det finns effektiva medel att hålla sig frisk spridas betydligt snabbare.

 10. 10

  Min hund (vit schäfer) hade jätte problem med magen första levnadsåret. Veterinären satte henne på dyra vet foder och magsårmedicin och vet inte hur många undersökningningar som den stackars hunden fick genom gå….. Och hur fattig jag blev ska vi inte tala om. Inte blev hon frisk heller. I okt år 2010 började jag med lchf och följde din blogg Annika och nån gjorde nått inlägg där om rått kött till hund, sen dess har jag en ny hund!!!!! Hon äter cocosfett och allt bara rått och spannmålsfritt/kolhydrattfritt! Nu mer finns det att köpa på djuraffärren och märks att fler och fler börjar fatta! Men en del kommer aldrig förstå….. Mötte en man i skogen med sin hund för några år sen och vi började prata om maten så jag berätta vad min hund åt och då stack han snabb och menade att min hund hade fått blodsmak och var farlig…….;))))))))))))
  Så passa er i skogen för mig och min hund, vi är livsfarliga;)))))

 11. 11
  LenaK63 säger

  Min 12:åriga labbe-tik får BARF (Biologisk Artriktig Rå Föda) sedan rätt många år. Hon var ganska överviktig och jag frågade veterinären vad göra. Han sa ”allt vad vi kallar bröd sätter sig fast”. Sedan kom LCHF in i mitt liv och när ”hundskolefröken” började tala om BARF var det hela klart för mig. I början kunde man köpa en torkad grönsaksmix med bl.a. cornflakes i. Det var naturligtvis inte bra. Dessutom skulle man blöta den torkade mixen. Men det blir då för mycket kolhydrater och mixen sväller inte tillräckligt för att hunden ska bli mätt.
  Nu blir det bara råa grönsaker som pureas och rått kött och fisk. Jag köpte Dr. Karen Beckers bok (Mercolas medarbetare veterinär). Den hittar jag bra tips i. Det råa kötter köper jag fruset i 10-kg förpackning sågat i kuber. En kub räcker ung. 4 dagar. Det är allt från kon utom ben och inälvor som jag får köpa separat. Sedan köper jag ett mineral- vitaminpulver och så får hon MSM och Glucosamin samt KS.
  Hon är en glad och ganska fit 12-åring med pigga ögon. Vill fortsätta promenaden när jag vill vända hem.

 12. 12
  Göran Öström säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det finns ingen vidare innehållsdeklaration på de burkar vi har. Vegetabilier står sist på våra burkar och markerar då att det inte ska finnas så mycket (tror jag) i förhållande till annat. Katter behöver inga vegetabilier i maten överhuvudtaget, utan det är bara en utfyllnad med kolhydrater.
  82% är fukt och vegetabilier är 0,5% och protein är 8,5%, 6% fett. I denna burken, kalkon, är 4% kalkon i alla fall och om det är inkl fukt vet jag inte. Får du ut nåt av det?

  Jag har mer förtroende för kattmaten som Coop eller som här på Åland, Pirrka, saluför under eget märke.
  Hittade en test: https://www.testfakta.se/tester/sport-och-fritid/stora-skillnader-i-kvalitet-p%C3%A5-kattmat

  Vi märkte dock att med enbart burkmat så går katten upp i vikt och när vi började med kyckling så väger dom normalt.

  Det var inget vidare svar, men kanske nån annan har bättre kunskap?

 13. 13
  Stefan Le säger

  SVT var mer lyckosamt i sitt morgonprogram igår, onsdag. Veterinär Malin Öhlund var på besök och hon var väl insatt i att kolhydrater inte ingår i katters artegna föda. Hon rekommenderade lågkolhydratkost till katter som blivit feta eller drabbats av diabetes.

 14. 14

  Vi har två katter och två hundar. Katterna är 12 resp 13 år och steriliserade. Ras okänd, honan mörkgrå och vit i någon sorts sköldpaddteckning och väger ca 3.5kg. Hanen är brunrandig med lång svans och vit svanstipp. Han är stor och väger mellan 6 och 7 kg utan att vara¨det minsta fet. De har sedan de uppnått vuxen ålder gått på Royal Canin Fit 32, som är ett torrfoder. De går fritt ute och inne och kniper en mus, eller fågel då och då. Honan har varit oerhört vig och snabb och i yngre år hade hon ett inofficiellt rekord på 80 meter med målgång i ett av träden. Nu är hon lite makligare, men lägger absolut inte på sig ett gram fr år till år. Hanen går alltid en maklig catwalk, hanterar våra hundar med visst förakt. Här finns mycket vildkaniner och han fixar att fånga smärre kaninungar. äter sig mätt och lämnar större delen kvar. Vår yngsta yorkshire terrier nosar upp resterna och apporterar till husse, som får göra sig av med bytet.

  Hundarna, två yorkshire terriers, 2.5 respektive 3 Kg. Honan, som är störst, är steriliserad. Vetirinären gav oss gratis en påse torrfoder av lågenergityp och förmanade oss att hålla koll på vikten, för steriliserade djur går gårna upp i vikt. Påsen gav vi tillbaka på återbesöket för att ta bort stygnen, det var alldeles för mycket kolhydrater. I stället får hundarna i princip samma mat, som vi äter, kanske med övervikt för fett och proteiner. Färska grönsaker, som tomater och sallad ratar de, men kokta grönsaker, väl sönderdelade och nedblandade bland skinkbitar går ner. Frukost består alltid av 1/2 kokt ägg var tillsammans med kött eller fisk.

  Bland godsakerna för både husse, matte och vovvarna är en revbenssida från gris. Grillad i ugnen, drypande av fett och ändå rätt köttiga Vovvarna får först var sitt revben med kött. Därefter hämtar dom de renskavda benen efter vår måltid. Sedan jobbar dom hela kvällen och kvar blir flisorna av benen, sedan de spräckts för märgens skull. Morgonen därpå vill de inte ha någon frukost. En sann strikt LCHF med god och långvarig mättnadskänsla. Det är fråga om små hundar, så kostnaden blir inte så hög totalt, men i princip äter de samma mat, som vi. De har absolut inga överviktsproblem, trots honans sterilisering.

 15. 15

  Ordspråket Sådan herre, sådan hund stämmer rätt ofta. Jag tror att människornas dåliga vanor drabbar deras kramdjur också. Man äter något sött och gott och bjuder voven på en smakbit. Efter ett kort tag har det blivit ett begär hos voven. Våra hundar förstår sig inte på sötsaker, de doftar ju inte kött!!!

  Det finns en kliché om att katter ska lapa mjölk, men mjölk är lika artfrämmande för en vuxen katt, som för en vuxen människa. Här får jag nog på skallen från några av mina medbloggare. För katter innebär det onormalt mycket socker, som de har svårigheter att ta hand om.

 16. 16

  Jag ger mina katter barf samt spannmålsfritt torrfoder. Innan jag började med barf läste jag på https://www.barfmycat.com/index.html
  Var även inne på youtube och såg på hennes flimsnuttar. Sök på barfmycat så hittar du 13 stycken.

 17. 17
  Lars Bern säger

  Min Rhodesian Ridgeback har levat på i huvudsak ett Canadensiskt torrfoder som heter Orijen och som innehåller ca. 80% kött, fisk och/eller fågel samt resten grönsaker, dock ej spannmål. Hon äter även rester av vår LCHF-föda. Hunden har en absolut perfekt figur och har aldrig visat minsta tendens att bli tjock.
  Vår förra hund hade problem med figuren pga torrfoder med under 50% animalier och hon hade upprepade problem med hudinfektioner. Vi ändrade hennes kost när bekantas Labrador dog av diabetes, men det var nog väl sent i hennes liv.
  Så jag tror det är om möjligt viktigare för våra rovhusdjur att slippa spannmål och kolhydrater även i övrigt, än det är för oss människor.

 18. 18
  Docent Göran säger

  @ Mariann:
  @ Nisse:
  @ stenB:

  Vi är många som har samma erfarenhet av den inkompetenta ’vården’, som ren affärsverksamhet, som vi själva och våra husdjur ständigt utsätts för.

  När vår egen katt Maja, som hade levt ett tufft liv innan hon flyttade in hos oss, drabbades av sociala omställningsproblem blev hon en måttlig övervikt med olika sjukdomssymptom, speciellt på vintrarna. Detta var ett antal år innan vi hade kommit i kontakt med LCHF och hon fick då en hel del torrfoder av standardtyp.

  Vi uppsökte närmaste djurklinik som nog gjorde den riktiga diagnosen att katten fått nervösa problem men botemedlen var inte att ’leka med’. De ville direkt skriva ut psykofarmaka och dessutom sälja ett specialfoder till ett ohyggligt pris för att katten skulle minska sin vikt. Eftersom detta var några år efter min egen infarkt och mina egna positiva erfarenheter av alternativ ’egenvård’, så satsade vi på samma sak för vår katt. Katten anpassade sig sakta men säkert till sin nya ’civiliserade’ tillvaro med mycket kliande bakom öronen och ovanpå huvudet. Hon blev med tiden alltmer harmonisk och vi också.

  Tyvärr var vi då inte medvetna om kolhydraternas roll så vi försökte att portionera ut maten med ’mätglas’ men detta fungerade inget vidare. Nu kunde katten gå ut och in genom sin lucka som hon ville och fångade oavbrutet möss och sork som hon hade blivit expert på under sitt tidigare tuffa uteliv. Hennes övervikt var också ganska måttlig och hade vi vetat vad vi vet idag om LCHF hade hon säkert varit helt normalviktig.

 19. 19
  Patrik säger

  @Göran

  Ja, när vår katt blev påkörd och bröt käken, blev jag pinsamt uppmärksammad på vilket geschäft veterinärbranschen blivit. Jag lämnade in katten på Blå stjärnan i Göteborg. När katten undersökts, så ringde veterinären och vill ha vårt godkännande att magnetröntga. Jaha vad kostar det då? 7000:-. Oj det var mycket. Varför måste det göras? För att försäkra om att mjukdelarna i käken inte skadats.

  Jag ville ha ett andra utlåtande och talade med en vän som är kirurg. Han var skeptisk. Bruten käke? Då räcker det väl med vanlig röntgen. Så gör man i alla fall på människor.
  Jag tog kontakt med veterinären igen och förhörde mig om vilken vårdplan dom hade. Jo katten skulle magnetröntgas, sen skulle käken gipsas och katten sondmatas i två veckor. Kostnad: 20-30 tusen.

  Jag googlade och läste på om katter och brutna käkar som är ganska vanligt. Standardproceduren är att man sätter ett ”cerclage” – en bit tråd som håller ihop den brutna käken så den kan läka. Jag pratade med veterinären igen och så att jag inte ville utsätta katten för sondmatning i två veckor eftersom det är för plågsamt. Då får den avlivas. Samtidigt undrade jag om ”cerclage”. Jo det kanske skulle gå, men sannolikheten att katten skulle få men och kroniska smärtor i käken var hög tyckte veterinären. Jag bad om denna enklare procedur och att katten skulle få vårdas hemma efter ingreppet. Om den inte verkade repa sig så fick vi komma in med den och avliva den.

  Proceduren gjordes, och katten kom hem. Det var mycket trassel med antibiotika medicinering och bandage som katten så klart tog av sig, men den repade sig. Efter en dag satt den och knaprade på torrfoder, så smärtor i käken vet jag inte…

  Summa summarum så insåg jag att veterinärbranschen idag verkar handla om att sälja på ängsliga osäkra djurägare så mycket som möjligt för ”Plutten” är väl värd den bästa behandling som finns att få.

 20. 20
  Bengt Nilsson säger

  Jag skickade mail till TV4 om ovanstående artikel och dess kommenterar. Jag detta svar:

  Hej Bengt,

  Tack för ditt mejl, det finns nog flera skolor i frågan men jag för vidare dina tankar till redaktionen.

  Trevlig helg!

  Besök oss gärna på https://kontakt.tv4.se och följ oss på https://twitter.com/#!/tv4 samt https://www.facebook.com/TV4.

  Med vänlig hälsning

  Anna,
  Nyhetsmorgon

  TV4-GRUPPEN
  Webb tv4.se tv4gruppen.se
  Facebook facebook.com/tv4 Twitter twitter.com/tv4
  Växel 08 459 40 00
  Besöksadress Tegeluddsvägen 3
  Postadress 115 79 Stockholm

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Vår lilla katt som passerade 16 år i våras har ingen övervikt. Hon är dock utekatt och fångar en hel del möss och fågel. Inne ger vi henne gärna naturbetat ekoköttfärs och räkor. Fläskfärs äter hon inte och helst inte heller oekologiskt kött uppfött på spannmål. Hon märker skillnaden 🙂

  Allra helst vill hon slaffsa i sig smöret som blivit kvar på husses tallrik. Det gör inget om det är kryddat 😀

  Av bekvämlighetsskäl blir det förståss en del vanlig kattmat, både blött och torrt. Vi har försökt med Barf men de märken vi testat vill hon inte ha alls!

  Finns Barf med naturbeteskött månntro?

 22. 22
  LCHF-Bengt säger

  Barf verkar blanda i solrosolja och camelinaolja i sitt foder, det känns lite fel tycker jag.

 23. 23

  Vilket företag? Eller heter företager Barf?

 24. 24
  LenaK63 säger

  Där jag köper det råa frysta köttet är ingen olja eller ngt annat iblandat. Alla produkter är rena. Det är slaktavfällen och det kan vara gräsbetat eller vanligt uppfödda djur. Alltså avfall från tillverkningen av människoföda. Sedan torkar firman allehanda delar av djuren t.ex. hönsfötter, kaninöron eller aorta från häst. Lammöron med päls var väldigt poppis här hemma. Allt från djuren används. Men jag har inte berättat allt för min svärdotter som är häst- och kaninälskare.
  Det är en upplevelse att handla i den affären. Personalen är också väldigt kunnig i Barf-utfodring.

  Nu är detta i Tyskland. Jag vet inte hur bestämmelserna är i Sverige om det går att tillverka och sälja sådant.

  Det enda som jag har emot den affären är att man kan aldrig veta om djuren fått antibiotika eller andra medikament. Vilket förmodligen är troligt.

 25. 25
  LenaK63 säger

  LCHF-Bengt
  Barf är väl ingen särskild produkt eller företag. Det är ett sätt att utfordra.

  Bone And Raw Food är en förklaring till Barf eller Biologisk Artriktig Rå Föda.

  Sedan kanske det finns finns firmor som väver in Barf i sina produktnamn.

 26. 26

  Kort efter att vi började med lchf fick även katten börja med det. Hon är mycket nöjdare nu och inte ständigt tiggande och jagande efter mat i köket. Hon får rå kattmat från VOM.
  Igår letade jag i affären efter yttersta leden på råa kycklingvingar, men till min besvikelse hade affären redan klippt bort dem tyvärr.

 27. 27
  Lars Henrik säger

  @ iAnna:
  Kanske blev hon även nöjd av sin stabila och lugna LCHF-matte och LCHF-husse? 🙂

  Tack för tipset om VOM! Jag ska försöka få tag på det och testa.

 28. 28
  Georg W säger

  Jag är hanen med slaktresterna. Alla hundars bästa vän. Jag har kommit på att ALLA hundar och katter egentligen äter extrem LCHF. Tyvärr tvingas de välja mellan svält och rötslamsgödslad torrfoder (många små proteinberikade smörgåsar, med margarin).

  Det är därför de är så förtjusta i mig. Djuren VET att jag VET vad som är riktig mat. Djur äter vilket skit som helst, bara det kommer från animalier och gärna fett. Våra husdjur äter idag sämre mat än vår värsta fantasi kan föreställa sig. Helt enligt regeringsbeslut. Djurfoder kan utan vidare rötslamgödslas!

  Där endast 15% är mänskligt avlopp. Resten är avloppet från vår moderna förgiftningsindustri. som blivit så duktiga i att begränsa sina giftutsläpp. Så att alla miljögifter hamnar i avloppet. För att sedan spridas på åkrar för foderproduktion. Eftersom det inte gör något om djur äter miljögifter. Det är lagligt i Svensk ”djurvård”.

  Eftersom vi inte äter våra kramdjur eller mäter giftinnehållet. Så har vi ingen aning om att våra pelletsuppfödda ”älsklingar” är smockfulla med miljögifter. Det är därför många tikar idag har en svag inflammationsbenägen livmoder. Vilket för övrigt verkar ha drabbat kvinnligheten i stort, enligt mina observationer.

  Vi har/hade en kanin i en 400kvm stor hage i trädgården. Hon har bott hos oss i 9 år. Hon har ett hål i staketet när hon vill äta utanför. Hon har alltid gått tillbaka till sin hage. Tills nyligen.

  Det började med att en kråka skrek att någon skulle dö. Jag tittar ut och får se kaninen dra som ett streck genom trädgården med en svart katt efter sig. Två meter ovanför flyger en kråka och annonserar högljutt att det pågår ett mord här.

  Jag rusar ut och hoppar in i hagen. Där finner jag katten ovanför kaninens jordhål och plötsligt övervälms jag av en miljonårig känsla. Jag vill döda. Katten försöker fly när hon plötsligt förstår att hon befinner sig i en inhägnad hage med en mordgalen människa. Katten får fullständig panik, men lyckas till slut pressa sig ut genom en glipa, oskadd.

  Jag var övertygad om att jag inte skulle se den katten mer och kände olust inför att ha blivit osams med en svart katt. Nästa dag sitter jag och solar på min altan, när den svarta katten smyger förbi med siktet inställt på vår kanin. När jag tillkännager min närvaro. Får katten åter panik och är borta på 2 sekunder. Följande vecka ser jag katten smyga omkring runt trädgården och med jämna mellanrum hör jag kråkan skrika och jag ser till vår skyddsling.

  Tydligen fick kaninen nog och drog till grannarna. Där hon bodde en vecka. Nu har vi inte sett henne på ytterligare en vecka. Det finns två saker hon gillar: gosa med sin ansvarstränade matte och att fly från jagande barn.

 29. 29
  LCHF-Bengt säger

  @ LenaK63:

  Tack, nu förstår jag vad Barf står för.

 30. 30
  Sandy Jonsson säger

  Mina 2 kattor får Lynx torrfoder och Bosita blötmat, men Barf är säkert bäst. Mina kissar vill tyvärr inte äta detta. Själv har jag ätit LCHF sedan 2006.

 31. 31

  Hej Annika och övriga!
  Jag är veterinär och forskar på diabetes hos katt. Jag hoppas att jag kan klargöra några saker och svara på några av dina frågor!

  Som du mycket riktigt påpekar, katter är strikta köttätare och det är helt olämpligt att ge en katt ett vegetariskt foder. I det vilda äter katterna främst små gnagare. De är alltså helt anpassade till att leva på energi från fett och protein. En katt har inget behov av kolhydrater i sitt foder. Däremot behöver kattens kropp socker, men det som behövs kan katten själv tillverka (genom glukoneogenes i levern). Så om man näringsmässigt vill efterlikna deras naturliga diet ligger burkmat nära tillhands, eller möjligen BARF om man kan förvissa sig om att tillverkaren har tillräckliga kunskaper i näringslära och vara medveten om att det kan finnas vissa risker med BARF om råvarorna inte hanteras korrekt (risk för mikrober och andra smittor). Torrfoder innehåller kolhydrater av bl.a. tillverkningstekniska skäl. Det är dessutom billigt. Andra tänkbara fördelar med torrfoder är att det är praktiskt och hygieniskt. Fördelar med burkmat är att det mer liknar kattens naturliga diet. Det faktiskt är också en fördel att det innehåller så mycket vatten! Katter har en låg törst-drive då de är vana att få i sig vätska via sina bytesdjur, de dricker alltså oftast för lite i vår miljö.

  Det stämmer också att katter kan drabbas av en typ 2-liknande diabetes. Den främsta riskfaktorn för sjukdomen är övervikt, precis som hos oss människor. Även ärftliga faktorer spelar sannolikt in, men man vet inte så mycket om detta på katt. Vissa raser är mer drabbade, läs gärna min artikel om förekomsten av diabetes hos svenska katter: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvim.13584/abstract

  När det gäller hundar tycks deras vanligaste typ av diabetes främst vara mer typ 1-liknande. Man har inte heller samma starka koppling till övervikt som vi ser hos katt. Däremot kan tikar få en hormonorsakad typ av diabetes som liknar vår graviditetsdiabetes.

  Det finns studier som har undersökt om torrfoder ger en ökad risk för diabetes hos katt. Hittills har detta samband inte kunnat visas, och det kan ju vara bra att känna till. Om en katt drabbas av diabetes är behandlingen insulin samt särskild diet och viktkontroll. De flesta veterinärer rekommenderar då en lågkolhydratdiet, efter goda resultat med detta i flera vetenskapliga studier. Det är ofta inte nödvändigt med dyra medicinska foder, vanlig burkmat fungerar ofta bra om katten är frisk i övrigt.

  Däremot har veterinären som det refereras till ovan helt rätt i att snabb bantning kan leda till allvarliga leverskador! Det är jätteviktigt att aldrig snabbt banta en katt! Orsaken till att detta inte händer i det vilda, där kattdjur förstås ofta tvingas svälta i perioder, är som du Annika redan var inne på – dessa djur är inte överviktiga från början! Det är främst tjocka katter som bantas eller svälter som drabbas av leverförfettningen. En bra riktlinje för säker viktnedgång är 1-2% per vecka.

  Hoppas det var svar på några av dina frågor! Om någon är intresserad av diabetes hos katt driver jag en Facebook-grupp där vi veterinärer svarar på frågor och rekommenderar lågkolhydratskost till katter med diabetes. Länk till sidan (det verkar inte gå att lägga in hyperlänkar men man kan också helt enkelt söka på ”Kattdiabetes” på FB):
  https://www.facebook.com/groups/151105781727672/?fref=ts

  Med vänliga hälsningar//Malin Öhlund, veterinär

 32. 32

  Hej igen!
  Jag kom på en sak till. Det är jättesvårt att jämföra näringsinnehåll mellan torrfoder och burkmat! Det beror på att burkmaten innehåller så mycket vatten. Man måste då räkna bort vattnet och sen jämföra näringsinnehållet per torrsubstans. Om man gör det så märker man snabbt att i princip allt torrfoder innehåller mer kolhydrater än burkmaten… Det är mycket lätt att bli lurad. Det finns heller inget krav på att tillverkaren måste ange mängden kolhydrater i fodret (däremot fett och protein).

  De är också ibland bra på s.k. ingredient splitting, dvs utnyttjar att alla ingredienser måste stå i storleksordning. Då kan de t.ex. använda flera olika källor till billiga kolhydrater, vilket gör att köttingrediensen kommer att stå först. Allt för att det ska se ut som om maten främst innehåller kött…

  Mvh//Malin Öhlund, leg vet

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa