Stenholtz, Jande och Paulsson i Metro

Det försiggår en kostdebatt även i Metro, Stenholtz, Jande och Paulsson påstår att Mjölkprodukter ger höjt kolesterol vilket leder till hjärtsjukdom.
Att detta orsakssamband nu ifrågasätts hos allt fler har dessa författare inte hört talas om.

Intag av mjölkprodukter ökar inte risken för hjärtsjukdom. Ingen forskning tyder på det, utan sambandet är endast taget ur fantasin. Detsamma gäller all sorts naturligt mättat fett.

Däremot ökar processat härdat vegetabiliskt fett (margarin) risken för hjärtsjukdom.
Även fleromättat omega-6-fett, vegetabiliska oljor, ökar risken för hjärtsjukdom.

 

 

Comments

 1. 1
  stenB säger

  Här en Svensk 12-årig studie som visar att ”central obesity” eller det som föregår och föreligger med det metabola syndromet och senare ofta resulterar i både tidiga kärlsjukdomar och diabetes, ökade signifikant med minskat intag av mjölkfetter. Alltså inte ”tjock” i allmänhet” utan ”kula på magen”.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3656401/

  12 år mellan två observationer på ca 1600 män Svenska män. Vore intressant att se siffror på kärlsjukdomar och diabetes från forskarna, Sara Holmberg och Anders Thelin, Växjö och Uppsala. publicerad 2013.

  Skicka gärna vidare till debattörerna.

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Man förutsätter ju att den som skriver artiklar håller sig up-to-date betr. ämnet – men det är förstås att hoppas för mycket. Istället kör ’etablissemanget’ runt-runt i samma gamla uttjänta spår ..till allmän förvirring!!

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Att dessutom fortfarande leva i tron att mättat fett orsakar höga kolesterolvärden som i sin tur kan orsaka hjärtsjukdom – ja, då kan man verkligen undra!!!

 4. 4

  Kopplingen mellan höga kolesterolvärden, utan vidare specifikation, och hjärt/kärlsjukdom är ett axiom, ett faktum, som ej behöver bevisas. Tyvärr är det helt galet. Kjempetabbe, för att citera den norska artikeln om socker.

  Att avfettade mjölkvarianter är tveksamma pga sockermängden är välan inte helt taget ur luften, men att peka ut de fetaste produkterna, tom ost, som har mycket låg sockerhalt är rakt borti tok!

  Men drakarna lever på uppmärksamhet och lösnummer, och då kommer faktakontroll och research i kläm.

 5. 5
  piltson säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  då kan man verkligen undra!

  Nej, det är inget att undra över. Folktro har alltid fungerat så.´

  När en föreställning en gång har slagit rot går den inte att utrota. På medeltiden trodde man att strutsar kunde smälta järn. Det kom av att de så gärna slukar metallföremål. Den slog igenom så kraftigt att strutsar fortfarande visas i centraleuropeisk heradldik med en hästsko i munnen.

  Att många strutsar dog med magen fullpackad av järnskrot påverkade inte denna tro, och när du frågar ut folk om detta IDAG, så skall du finna att många tror att strutsar smälter järn.

  Det är där man sitter med kolesterolet och det mättade fettet – och kommer att sitta kvar generation efter generation.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Piltson

  Folktro ja, det är då visst och sant. — Jag borde förstås ha fullföljt min (sarkastiska) mening. Det var det faktum att skribenterna fortfarande lever ”..i tron att mättat fett orsakar höga kolesterolvärden som i sin tur kan orsaka hjärtsjukdom..” som jag ’undrade’ över.

 7. 7

  ”Intag av mjölkprodukter ökar inte risken för hjärtsjukdom.”

  Däremot ökar det risken för cancer genom att mjölk/mejeriprodukter innehåller det cancerfrämjande tillväxthormonet IGF-1.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Börje Gustavsson:
  Om man påstår att mjölkprodukter ökar risken för cancer måste men visa det med hårda ändpunkter, inte med en surrogatvariabel som IGF-1. Det finns hittills inte visat att intag av mjölkprodukter verkligen ökar risken för cancer.
  Om man dessutom säger att cancerpatienter inte ska äta mjölkprodukter kan det få grymma följder. Många cancerpatienter har problem med aptiten, och kan ha svårt att få i sig animalisk mat, annat än mjölkprodukter. Om man då säger att de inte ska äta dessa är det risk att de i stället äter mera kolhydrater, och då kommer de ur askan i elden, eftersom kolhydraterna, särskilt sockret, göder cancern.

 9. 9
  piltson säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Det mättade fettets skadlighet har numera urartat till en s.k. idée fixe hos några auktoriteter. Läs här om sånt:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Id%C3%A9e_fixe_%28psychology%29

  Den som lider av en idée fixe är inte mottaglig för vare sig sakupplysning eller argument. Psykiatriker vet att det inte nyttar att vare sig säga emot eller meddela fakta. Man skall hålla med vad patienten säger och varsamt bidra med kommentarer som kan vända dennes tankar i oväntad ritning, men utan att han/hon blir emotsagd. Det lär numera finnas psykofarmaka som kan befrämja detta, men det vet jag inget om.

  Det kan vara den behandling som några auktoriteter kunde erbjudas. Idéernas substans är däremot ett ämne för folklorister. Gränsen mellan psykiatri och folkloristik känns dimmig, det viktiga är att inse att inget av detta har med näringsvetenskap att göra.

 10. 10

  #8 Annika Dahlqvist

  Innan du yttra dig något mer om IGF-1 och mjölkprodukter så kan jag rekommendera dig att ladda ner och läsa e-boken ”Den ohälsosamma mjölken”, här har du länken: https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-ohalsosamma-mjolken—resultat-fran-oberoende-forskning-9788799212712

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 9 piltson:
  Ja, fixa idee´r kan vara nog så svåra att rubba – och kan säkerligen utvecklas till fanatism om man inte passar sig. Personligen är jag ’fanatic about not becoming fanatic’ ..om man så säger. 🙂

  Artikelförfattarna ovan kanske inte äter riktigt rätt (heller). T.ex. om kosten inte är ekologisk, blir hjärnan antagligen påverkad av kemikalier och vem vet vad det kan ställa till med i hjärnkontoret. Det är väl det som är felet med ’..ohälsosamma mjölkprodukter’ kan jag tänka…
  Nä, ekologiska mjölkprodukter ska det förstås vara!

 12. 12
  piltson säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Resultatlösa försök att bekämpa sådana föreställningar har pågått i alla tider. Ett berömt exempel var Pseudodoxia epidemica, ”Vulgar Errors”, av Thomas Browne, brittisk läkare och vetenskaplig skribent. Den kom ut 1642 och fungerar än idag som bister underhållning:

  https://penelope.uchicago.edu/pseudodoxia/pseudodoxia.shtml

  Det var där jag lånade exemplet med strutsarna. När sådana idéer tillåts styra praktisk politik och samhällsplanering blir resultaten förödande.

  En amerikansk historiker, Barbara Tuchman, drog fram exempel alltmellan Troja och Vietnam, och sedan dess har vi sett hur idén om Saddams vapenarsenal ledde till ingrepp som fick ett fruktansvärt resultat. Man blev av med en despot men manade därmed fram en hel skock nya med långt mer barbariska metoder, och inom narkotikapolitiken ledde kampen mot cannabis till att en ganska harmlös drog ersattes av renodlade varianter som verkligen inte är harmlösa.

  En ouppklarad fråga är hur personer som behärskas av sådana idéer når politiskt inflytande. Ett notoriskt svenskt fall var Stephan Rössner, en professor vars skrifter var packade med idéer utan verklighetsgrund, vilka blev styrande för folkhälsopolitiken. En klassiskt uttalande gjorde han vid intervju i Aftonbladet:

  ”Det är fett man blir fet av, inget annat.”

 13. 13
  Georg W säger

  @ Börje Gustavsson:
  Jag tar mig friheten att svara.

  Man kan inte begära att någon ska läsa en bok med en sjuk titel, för att bekräfta någons vanföreställning. Livet är för kort för det.

  Du får alldeles själv recensera din bok och plocka fram de argument som kan väcka intresse för boken och bevisa det du säger.

  Sedan skickar du med länken ifall någon vill kolla vad du säger.

 14. 14

  #13 Georg W

  Ok, är livet långt nog att logga in här https://antropocene.se/2015/april/ar-coca-cola-varldens-farligaste-foretag.html och läsa mina kommentarer #21, #25 och #26 och som just handlar om mjölkhormonet IGF-1. På Antropocene är det tydligen högre i tak än här för ingen ondgjorde sig över att jag även där tipsade om att läsa e-boken ”Den ohälsosamma mjölken”. Jag tipsade även att läsa geokemisten Jane Plants bok ”Ditt liv i dina händer” och där hon beskriver hur hon blev fri från cancer först sedan hon helt slutat att använda även mjölkprodukter.

 15. 15

  #8 Annika Dahlqvist
  ”Många cancerpatienter har problem med aptiten, och kan ha svårt att få i sig animalisk mat, annat än mjölkprodukter. Om man då säger att de inte ska äta dessa är det risk att de i stället äter mera kolhydrater, och då kommer de ur askan i elden, eftersom kolhydraterna, särskilt sockret, göder cancern.”

  Mjölk innehåller ju både kolhydrater och mjölksocker!?

 16. 16

  Med risk att bli portad på denna blogg så måste jag ändå framhäva Josef Östlunds bok ”Kan rätt kost bota cancer och andra sjukdomar”, och Tanya Harter Pierces bok ”Överlista din cancer”.

 17. 17
  Docent Göran säger

  Under de senaste sex åren, då jag på allvar har intresserat mig för att, med Hippokrates, använda maten som medicin, har jag förstått att frågan om mjölk är kontroversiell. Framför allt handlar det om att skadliga proteiner, eller snarare delar av proteiner, kan ta sig in i kroppen genom tarmväggen och då ställa till problem. En skadad, läckande tarm, gör knappast problemet mindre. Däremot är det väl känt att befolkningar i norra delen av Europa tål mjölk bättre än befolkningarna runt Medelhavet och detta faktum har rimligen att göra med hur jordbruket och då framför allt djurhållningen i vågor svepte norrut för så där 10 000 år sedan.

  I den första djurhållningsvågen med större boskapsdjur som bredde ut sig norröver föddes djuren enbart upp för att direkt konsumeras. I den andra vågen hade man lärt sig att i första hand använda djuren som mjölkproducenter med fantastiska resultat – storleken på befolkningarna tiodubblades i stort sett men detta innebar också att de som bar på gener för laktostolerans kom att dominera dessa befolkningsgrupper.

  Historikern Jane Manko har i detalj studerat denna fråga och beskrivit resultaten av sina studier i en mycket intressant, relativt lättillgänglig och väldokumenterad bok.

  ”Ancestral Journeys: The Peopling of Europe from the First Venturers to the Vikings”

  https://www.ancestraljourneys.org

  Även arkeologen Marija Gimbutas och hennes studier av hur jordbruksbefolkningarna etableras i de gamla, sydostliga, delarna av Europa kan vara värd att nämnas i sammanhanget även om läsningen av hennes böcker får anses tillhöra den ’tyngre avdelningen’ och hennes böcker är dessutom inte så lätta att få tag i.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Börje Gustavsson:
  Ja mjölk, fil och yoghurt innehåller 5% socker, (vilket ändå är mindre än hälften av juice, saft och läsk) och ska inte rekommenderas i mer än små mängder till cancerpatienter. Det är de feta mjölkprodukterna som grädde och smör som jag anser är till nytta för alla, även cancerpatienter.
  Ost innehåller koncentrerat mjölkprotein vilket kan vara mindre bra ur canceraspekt, innehåller mera IGF-1, och därför bör intas i bara mindre mängder vid cancer

 19. 19
  olle holmqvist säger

  Docent Göran Skrev:

  maten som medicin

  Koumis är mat som jag aldrig prövat – ännu. Hur som –
  den ursprungliga uppfinningen bör ju ha varit att
  fermentera bort laktosen, det blir alkohol, bara lite fast jag har hört
  av en kollega från gamla DDR som rest i Mongoliet att det användes
  också som rusdryck, Alltså kultur i två betydelser. ?

  Lite allmänbildande i Wiki:
  Toward the end of the 19th century, kumis had a strong enough reputation as a cure-all to support a small industry of ”kumis cure” resorts, mostly in south-eastern Russia, where patients were ”furnished with suitable light and varied amusement” during their treatment, which consisted of drinking large quantities of kumis

  Vet ngn hur man skaffar ?

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kumis

  https://www.wondersandmarvels.com/2013/05/drunk-on-horse-milk-fermented-koumiss.html

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 olle holmqvist:
  När jag tittade på Koumis såg det ut som att det var fermenterad hästmjölk, som har högre laktoshalt men mindre fett än komjölk. Det verkar då inte intuitivt vara bättre än fermenterad komjölk.
  Men säkert mycket bättre än sockersaft.

 21. 21

  #18 Annika Dahlqvist:
  ”Det är de feta mjölkprodukterna som grädde och smör som jag anser är till nytta för alla, även cancerpatienter.”

  Hur feta mjölkprodukter kan vara till nytta för även cancerpatienter är för mig en gåta så därför vill jag ha länkar till forskningsrapporter om detta!

 22. 22

  Däremot finns det massvis med forskning som påvisar skadligheten med mejeriprodukter!!!
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet

 23. 23
  LCHF-Bengt säger

  @ Börje Gustavsson:

  När man ser hur ohälsan har drabbat hela mänskligheten efter våra nya kostvanor, med fettreducerad mat, kolhydrater i megadoser, kemikalier, processad mat osv. förstår jag nu varför jag blev sjuk.

  Om studien på mjölk kan jag direkt tänka mig att den till stor del är på fettreducerad mjölk, för folk tror naturligtvis på rekommendationerna, och vad åt de till mjölken? många faktorer att ta hänsyn till.

  LCHF är så långt ifrån den ”vanliga maten” att inga jämförelser kan göras därifrån.

  För mig betyder den egna upplevelsen av mat mer än någon forskning. Jag åt mig sjuk på ”vanlig mat” men blivit frisk på LCHF.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Börje Gustavsson:
  Den studien handlade om mjölksocker. Jag tror inte heller att mycket mjölksocker är bra för vuxna. Det jag förespråkar är mjölkfett, som finns i smör och grädde. Vi vet att naturligt fett är bra för oss, och inga studier visar däremot.

 25. 25
  Karin20 säger
 26. 26
  Britta Andersson säger

  Tydligen har man bland dietister nu anammat mjölkfobin.
  En vän som har allvarlig diabetes och verkligen inte är noga med kosten blev rekommenderad att inte äta mer Bollnäsfil till frukost. Det skulle vara farligt för njurarna. I stället var det havremjölk, hon rekommenderade, med broschyr från Oatlys. Med reklam för flera sötade produkter. Varför får dietister göra reklam för vissa livsmedelsjättar?
  Min vän gillar inte havre så han tog bort filen och äter rostat bröd till frukost. Så kan det gå när dietist-klubben rådgiver. Han saknar i viss mån sin Bollnäsfil. Men rostat bröd är enligt hans smak betydligt godare än havre. Huruvida njurarna blir bättre återstår att se.

 27. 27
  Janne I Jämtland säger

  Det måste ju vara försvinnande lite IGF-1 i smör, då 100 gram smör endast innehåller 0,5 gram mjölkprotein!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa