LCHF-magasinet nr 2 -15

Ett nytt nummer av LCHF-magasinet har kommit. Fullspäckat med intressant information som vanligt.

Jag berättar om mitt liv som läkare och pensionär.
Per Wikholm skriver om det amerikanska dietistförbundets (AND) vändning i frågan om det mättade fettets farlighet. Även saltets farlighet ifrågasätter de nu. Kostkolesterolets farlighet har redan släppts av den amerikanska expertkommittén, så den saken behöver de inte ta upp.
Martina Johansson tar upp att Kina har drabbats av världens snabbaste fetma- och diabetesepidemi.
Skaldeman besöker Ällmora gård i Södermanland där man producerar ekologiska produkter från gräsbetande djur.
Skaldeman reodvisar också hur mycket kolhydrater man kan samla in i Sverige i februari.
Jason Fung reder ut allt om salt.
Tommy Runesson berättar från Lowcarb-kryssningen i Karibien i våras, och förmedlar också några läckra recept. Även Monique bidrar med goda recept för sommarmaten.
Karin Eldh recenserar boken Addicted av Camilla Näslund. En skakande bok om ett förfärligt tillstånd, sockerberoende.
Bosse Z berättar om myndigheternas skrämselpropaganda mot D-vitamintillskott.

Prenumerera du också!

 

 

Comments

 1. 1

  Som alltid mycket bra tidning – sträckläste den i vanlig ordning!!
  Har alldeles nyss även läst ut Martina Johanssons bok ”Magstarkt”. Den rekommenderar jag å det varmaste! Handlar bl.a. om våra viktiga tarmbakterier och boken har flera användbara ”listor” i slutet av boken.

 2. 2
  Berittis säger

  Jag sträckläste den också, mycket bra tidning!

  En off-topic-fråga till Annika. Jag har gjort koloscopi idag och fick veta att jag har inflammerad tjocktarm. Ska äta kortison i 4 veckor. Har ätit LCHF i flera år men undrar hur bra det är med mycket fett nu när jag har tjocktarmsinflammation. Du kanske har gett rekommendationer till någon av dina patienter om detta.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Berittis:
  Man är tyvärr inte garanterad mot inflammatoriska sjukdomar även om man äter LCHF.
  Men naturlilgt mättat fett, särskilt kokosfett, är inflammationsdämpande i tarmen. Fleromättade fetter och kolhydrater är inflammationsframkallande och försämrar tarminflammation.

 4. 4
  Berittis säger

  Tack Annika. Jag tycker att LCHF är en fantastisk kost och den kommer jag inte att överge. Bra att veta att jag kan fortsätta äta ordentligt med fett. Jag är försiktig med fleromättat fett. Tar dock Krillolja som kosttillskott för Omega 3.

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger
 6. 6
  Docent Göran säger

  Ja – det är ett intressant nummer inte minst på grund av Annikas egen berättelse.

  Per Wikholms genomgång av hur Amerikanska Dietistörbundet har gjort en helomvändning och att samma sak nu kan förväntas i Sverige väcker en hel del frågor. Kommer de svenska dietisterna när de nu omvänds också att be Annika om ursäkt?

  —————-

  Lite vid sidan av ämnet kommer jag i fortsättningen inte längre att framträda som Professor eftersom min gästprofessur på Chalmers nu upphört.

  Om någon tror att det kan gynna LCHF-rörelsen som helhet skulle jag kunna gå ut som Docent, som jag provar med nu, eller kort och gott Doktor. Min bergsingenjörstitel har idag inte så stark laddning som den kanske hade för 50 år sedan så den har nog begränsat värde idag Man måste ju se någon nytta med att använda en titel och någon LCHF-are kanske har någon synpunkt på denna fråga. Ämnet om betydelsen av titlar i kostfrågan är kanske värt en egen krönika med tanke på att professorer ständigt släpas fram i media för att stödja de mest bisarra företeelser inom etablissemanget.

 7. 7

  Jag tycker Docent Göran blir bra.

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Håller med Jala här. Docent blir bra!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Docent Göran:
  Om du är docent tycker jag att det är bäst. Doktor kan misstas för läkare.

 10. 10

  Det här med titlar har alltid fascinerat mig. Som jag ser det finns en grupp, som härrör från en befattning/position inom en organisation. En annan grupp sorterar personer i formell kunskapsordning. En tredje i könstillhörighet och en fjärde i civilstånd.
  Professor borde höra till första gruppen, men väldigt många kramar om sin titel ända till sin död, och kanske tom efteråt? Doktorer finns både som pseudonym för läkare och som kunskapsmått, för att skilja på dom får man nog lägga till medicine-, filosofie- eller teknologie- när det gäller kunskapsgruppen. Docent vet jag inte var den hör hemma, jag trodde snarast det var en befattning?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Erling:
  Wikipedia: Docent

 12. 12

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 10 Erling:
  Wikipedia: Docent

  Alltså grupp 2?

 13. 13

  6 @ Docent Göran:
  Jag förutsätter att docenttiteln härrör från någon teknisk högskola? Därmed bugar jag mig inför din utomordentliga kunskap i tekniska ämnen. Inom nutrition, vilket är en medicinsk specialitet är de flesta av oss på den här bloggen väl pålästa amatörer. Jag läser hellre något, skrivet av Göran och värderar innehållet utifrån just innehållet.

 14. 14
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  och värderar innehållet utifrån just innehållet.

  Det är precis så det borde vara men tyvärr lever i en värd av ’auktoriteter’ med akademiska titlar av olika slag och där folk i allmänhet tenderar till att lita lite mer på vad en Professor Göran säger än om samma sak sägs av en ’vanlig’ Göran. Som bekant har Professor Rössner pratat strunt i 50 (?) år nu om kost och kost är ju hans eget ämne men idag är detta strunt uppenbart – det hela är för sorgligt egentligen.

  Men som sagt kan detta med akademiska titlar vara ett intressant ämne för en krönika framöver.

 15. 15

  @ Docent Göran:
  Visst har Du rätt i allt detta. Ska med stor behållning, som alltid, ta del av Din titelkrönika! Lever just nu i hettans tecken. Termometern darrar strax under 40° strecket på eftermiddagarna. Vatten, vatten och salt LCHF-mat. Tomaterna mognar i en takt man har svårt att förstå och hönsen har tyvärr saktat ner sin produktion en smula, liksom jag. En skön juli tillönskas fr Mas Rabassan!

 16. 16
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Termometern darrar strax under 40° strecket på eftermiddagarna.

  I Sverige är vi inte bortskämda med värmeböljor men nu har en sådan slagit till även i Trollhättan. Så vår två mil cykeltur gjorde vi tidigt på morgonen idag och för min del med bar överkropp. Under eftermiddagen förstod vitsen med siesta och ett glas gott kallt vitt vin i trädgården.

  Nu på kvällskanten kunde jag ta fram lien och slå lite av det gräs som nu växer så det knakar. Detta gäller även våra pumpa- och tomatplantor men jag vågar faktiskt inte tänka på om pumpor är acceptabla för en strikt LCHF-are – tomaterna är väl OK.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa