Kostdebatt i Sundsvalls Tidning

Artikel av mig i Sundsvalls Tidning: Animalisk kost är bäst (Det är debattredaktören som sätter rubriken).

Den är ett svar på artikel av Jonas Paulsson, ”Köttfri måndag”, där han förespråkar vegankost, inte minst till växande barn, gamla och sjuka.

Björn Abelsson har skivit en kommentar till min artikel.  Han tror att det är spannmålsätande som har utvecklat mänskligheten.

 

Comments

 1. 1

  ”Omättat fett i överskott oxiderar, vilket är inflammationsframkallande hos människan, och ökar risken för inflammationer, infektioner, blodproppar och cancer.” – slut citat från artikeln.

  Sant.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Allt gott till dig som tar den debatten. Jag hoppas många fler namnkunniga ger sig in.

  Men samtidigt är jag bekymrad över just denna strid. Den riskerar att överskugga det miljöarbete vi alla borde kunna hitta gemensamma nämnare och samarbeta om.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lars Henrik:
  Hur ska vi lägga upp det samarbetet? Veganerna vill ju inte befatta sig med oss?

 4. 4

  Så länge vi betedde oss som de djur vi faktiskt är försvarade vi vår plats i hierarkin men så snart ”vi” började överlista naturen kunde vi breda ut oss över Jorden till miljöer där vi annars inte kan överleva. Under min hittillsvarande livstid har Jordens befolkning ökat till mer än det det dubbla.

  Läs mer via länken under mitt namn.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 2 Lars Henrik:
  Hur ska vi lägga upp det samarbetet? Veganerna vill ju inte befatta sig med oss?

  Jag vet inte men jag tycker mig se flera områden med gemensamma nämnare. Giftjordbruk, monokulturer, mångfald, GMO, övergödning. Dessa frågor borde ligga bägge sidor varmt om hjärtat.

  Jag kanske är naiv men jag uppfattar t ex att några av oss sympatiserar eller sympatiserat med Naturskyddsföreningen och där finns även många vegetarianer och veganer.

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Bravo Annika!

  Betr.: ”Björn Abelsson har skivit en kommentar till min artikel. Han tror att det är spannmålsätande som har utvecklat mänskligheten.”

  Det är ju snarare så att ’..spannmålsätandet har stor del i mänsklighetens många kroniska inflammations-sjukdomar..’

  För övrigt instämmer jag med (2 & 5) Lars-Henrik.

 7. 7

  https://www.st.nu/opinion/insandare/animalisk-kost-ar-bast

  …”Det återstår bara en sak att äta. Ekologisk närproducerade grönbetesdjur som får växa upp i för dem naturliga omständigheter. Utan gifter och i kommuner som inte sprider sitt avlopp från reningsverk i naturen (icke existerande). ”…

 8. 8
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Jag vet inte men jag tycker mig se flera områden med gemensamma nämnare. Giftjordbruk, monokulturer, mångfald, GMO, övergödning. Dessa frågor borde ligga bägge sidor varmt om hjärtat.

  Jag tror också att vi kan vara överens med veganerna i dessa frågor men det är nog som Annika säger att veganer ändå inte vill veta av oss LCHF-are. Lierre Keith beskriver i sin ”Vegomyten”, av egen erfarenhet, hur hon sedan hon konverterat till köttätande blev en ’hatad’ person inom veganrörelsen.

  Jag undrar hur många av oss som deltog i Marschen mot Monsanto som var veganer och hur många som var LCHF-are. I Göteborg träffade jag bara en LCHF-are som jag kände igen så motståndet mot giftjordbruket verkar inte vara så utbrett inom LCHF-leden och LCHF handlar ju egentligen ’bara’ om att om att ersätta kolhydrater med mättat fett – giftigt eller ej. Men det är klart att vi som blivit ’friska’ genom att ’inte lita på myndigheternas kostråd’ tenderar nog också, som jag själv, att inte heller lita på deras försäkringarna om att vårt nuvarande jordbruk är miljömässigt sunt och att matvarorna i våra butiker är hälsosamma. Det skulle vara intressant att veta hur stor del av oss LCHF-are som som väljer Eko-varor – själv inbillar jag mig att det är en förhållandevis stor andel.

  Ändå tycker jag det är en väldigt intressant tid vi lever i just nu, inte minst eftersom kostetablissemanget nu verkar göra en helomvändning vad det gäller just fettet. Om etablissemanget nu konverterar till LCHF fullt ut behövs vi förstås inte som någon gräsrotsrörelse. Kampen mot GMO och giftjordbruket blir då mer intressant i mina ögon men till min stora förvåning kommer jag i framtiden tydligen att också marschera tillsammans med den Katolska kyrkan.

 9. 9

  På tal om veganer.Tycker inte jag ser några tecken på vilja att samarbeta.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7100-animalisk-kost-%C3%A4r-b%C3%A4st/

 10. 10
  Arvid säger

  jala Skrev:

  På tal om veganer.Tycker inte jag ser några tecken på vilja att samarbeta.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7100-animalisk-kost-%C3%A4r-b%C3%A4st/

  Det är sant – jag såg det också.
  Det är en ganska elak person som håller i yxan!

 11. 11
  Goran van Den Buske säger

  Spannmålkäkandet har helt rätt gjort oss till många fler. Fler idioter, som unisont sågar på den gren vi sitter på.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  jala Skrev:

  På tal om veganer.Tycker inte jag ser några tecken på vilja att samarbeta.
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7100-animalisk-kost-%C3%A4r-b%C3%A4st/

  Jo, jag följde den där tråden samt en annan där samma person var involverad. Tråkigt att se men jag är inte säker på att han är representativ för veganerna. Han är nog bara ännu en snubbe som har läst på och nu vill ut och vinna lite debatter mot oliktänkande med vetenskapliga studier som tillhygge.

  En sak är klar. Han har inte besökt kostdoktorns forum av genuin omsorg för vår hälsa. Då hade tilltalet varit ett annat.

  Undrar om skyttegravarna varit mindre djupa utan dessa webbforum eller har de istället haft en motsatt verkan?

 13. 13
  Goran van Den Buske säger

  Förstår ömfotade veganer/vegetarianer ur ren djurrättslig synpunkt. Om de sedan förstod att vi människor egentligen är köttätande (omnivorer), MEN borde omskolas p g a hur djuren far illa, skulle jag förstå dem ännu lite bättre. Frigående kritter, höns och svin, borde väl också ligga i deras intresse? Helt djurfritt samhälle/landsbygd vill väl ingen ha? Vem skulle i s f gratis sköta övergångsperioden när vi av-domesticerar djuren tillbaka till urskogarna? – för det ena följer det andra, vi kan ju inte såga ner djurens hem och skicka på export..Skogen som är en vår största exportnäring, får vi naturligtvis lägga för fäfot.

 14. 14
  stenB säger

  Off Topic om Transfetter!
  Dessa blev förbjudna av FDA i USA 16/6. Alltså kommer även vårt ryggradslösa SLV att följa med, med sparade liv och hjärtsjukdom som resultat, till slut. Danmark var alltså mycket långt framme i denna fråga. Dividera sparsiffrorna nedan med 50 och multiplicera med ca 5(år) så framkommer att dröjsmålen kostat ca 2000 hjärtattacker och 700 dödsfall i Sverige. Efter en sådan slakt av oskyldiga kakätare m.fl. i Sverige kommer riksdagen förhoppningsvis inte delegara nya utredningar till det verket som fortarande ”utreder” denna fråga i Sverige, SLV.
  Enligt konservativa beräkningar av FDA alltså. Så här skriver Mercola idag:

  On June 16, 2015, the FDA announced partially hydrogenated OILS (a primary source of trans fat) will no longer be allowed in food unless authorized by the agency, due to its health risks
  The new regulation will take effect in 2018. According to the FDA, this change may help prevent around 20,000 heart attacks and 7,000 heart disease deaths each year
  Länk till hela artikeln:
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/07/01/cspi-trans-fats-gmo.aspx?e_cid=20150701Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150701Z2&et_cid=DM78404&et_rid=1014763515

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  Googla gärna på ”Jonas Paulsson” och läs på vad ni hittar om denna herres irrfärder inom politik och kost,,,,

 16. 16
  Lars Henrik säger

  other men synnerligen intressant artikel i NRK.no:

  På 1970-tallet viste studier at mennesker ikke kunne bli overvektige eller få hjertesykdom av å spise karbohydrater som sukker. Denne feilen betaler vi for fremdeles, mener norsk professor.

  […]

  – Jeg tror jeg har funnet den klassiske artikkelen som etablerte dette «faktumet», sier Svihus.

  Han snakket om innlegget til de svært anerkjente svenske forskerne Per Björntorp og Lars Sjöström, som ble publisert i Metabolism i 1978. De argumenterte for at forskningen nå viste at karbohydrater verken ble til fett i leveren eller på skinkene hos mennesker.

  https://www.nrk.no/viten/da-forskningen-viste-at-sukker-var-sunt-1.12434396

 17. 17
  Karin20 säger
 18. 18
  Georg W säger

  Få har gjort så mycket för folkupplysningen som Björn Hammarskjöld. Nu är han i farten igen och förklarar det här med kornas växthusgasutsläpp och det kretslopp det innebär. Björn ser de samband som vi andra förbiser. Denna lilla skrift förtjänar att spridas till stora kretsar.

  https://www.vt.se/opinion/okunniga-argument-om-kottskatt-8367307.aspx

 19. 19
  Lars Henrik säger

  Varning 😉 Goda nyheter:

  Växande efterfrågan på kravmärkt kött

  https://www.hd.se/lokalt/angelholm/2015/08/16/vaxande-efterfragan-pa-kravmarkt-kott/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa