2 Diabetestidningar

Jag prenumererar på två diabetestidningar: Tidningen Diabetes från Svenska Diabetesförbundet, och tidningen Leva med diabetes från Storstockholms DiabetesFörening. SSDF är en utbrytning (eller uteslutning) från Diabetesförbundet, och har bildat det alternativa diabetesförbundet Dios, tillsammans med några andra diabetesföreningar. De tycks ändå sträva efter ett samgående med Diabetesförbundet igen, frågan är bara under vilka villkor de är välkomna tillbaka –  som jämlikar eller underordnade.

Häromdagen kom båda tidningarna i brevlådan samma dag.
Jag brukar alltid titta igenom tidningarna för att se om de skriver något om kost för diabetiker.
I Diabetes var det magert.
-Dietisten Kerstin Ramsfeldt skriver om hur mycket insulin man ska dosera extra till olika glassar.
-”Bantning och motion” räcker inte som behandling mot fetma, utan det måste till medicinering och kirurgi också, eftersom det handlar om en kronisk och svårbehandlad sjukdom.
-Statiner ökar risken för att få diabetes, men professor Peter M Nilsson uttalar sig att statiner är så värdefulla att man ska ge dem till patienterna ändå. Det viktiga är att man kollar blodsockret hos patienterna.
-Ställ krav på Äldrevården. Man listar 9 frågor som den äldre ska ställa inför val av äldreboende. Där finns inte val av kost med som fråga.

-Man utlyser medel från Diabetesfonden för forskning.
(Vi har dock nyligen fått rapport från Mats Lindgren att forskning på diabeteskost göre sig inte besvär hos Diabetesfonden, åtminstone inte om det gäller LCHF)

I tidningen Leva med diabetes fick jag i alla fall napp. En artikel om Sirri Emirlioglus diabetes.
Han kom ursprungligen från Turkiet, via universitet i Paris.
För tre år sen fick han diabetes med långsocker HbA1c 122, vilket är mycket högt. Vårdens rekommendation om kost, med mycket långsamma kolhydrater, gjorde ingen större bättring. Vid ett besök i Turkiet fanns inga långsamma kolhydratalternativ i hotellmatsalen, och han lät därför bli kolhydratmaten. Hans morgonsocker damp i botten
Tillbaka i Sverige fann han stenålderskost och LCHF. Morgonsockret ligger nu på under 5, och senaste HbA1c var 26, vilket är mycket lågt. Normalt räknas som under 46. Han tar nu inga mediciner för sin diabetes.

Han tränar mycket. Före träningspass tar han två skedar kokosolja för att ladda energi. Det fungerar utmärkt säger han.

Där finns också en artikel om 5:2. Professor Kerstin Brismar fortsätter med den dieten och trivs utmärkt med den. Alla hennes lab-parametrar är utmärkta på den. Hon har också gjort en studie på 105 diabetiker med 5:2. Resultaten är utmärkta, men fortsatt forskning på detta är nödvändig, och pågår.
Kerstin Brismars studie kommer att utvärderas i mars -16.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Så trist att tidningen Diabetes lever i det förgångna. Det verkar som om Svenska Diabetesförbundet är ännu en svensk ’myndighet’ som överlevt sig själv – vilket förstås kommer att märkas på att prenumeranterna blir färre efterhand.

  Å andra sidan är det en mycket trevlig nyhet att Leva med Diabetes följer med sin tid – vilket förstås kommer att märkas på att antalet prenumeranter på tidningen ökar (..runtenom i landet kan jag tänka mig).

 2. 2
 3. 3
  Lilian säger

  I din bok Dr Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll står det på sid 196 att HbA1C bör vara mellan 5 och 6. Här skriver du att <46 är normalt. Vilket är rätt? Tack för en bra bok att ha som studiecirkelmaterial.
  Hälsningar
  Lilian

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Lilian:
  Förut var 5-6 bra värden på HbA1c. NU sedan några år har man en annan beräkningsmodell där <46 är normalvärde.

 5. 5
  Helena Hesselmark säger

  #3
  Titta på den här länken om HbA1c tidigare och nu
  https://blodsockerbloggen.se/om-hba1c-langtidsblodsocker/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa