San Francisco tar strid mot läskindustrin

I Svt.se.

Nu har staden San Francisco tagit strid mot läskindustrin. Läskfabrikanterna ska märka läskeflaskorna med varningstext ang ökad risk för fetma, diabetes och försämrad tandhälsa, de får inte göra reklam på stadens utrymme, och allmänna medel ska inte användas för läskinköp.

Läskfabrikanterna samlar sig nu för motåtgärder. Det första är att de kan stämma San Francisco.

4healthKostdoktorn och Ett sötare blod  har skrivit om saken.

 

Comments

 1. 1

  Stämmningen blir väl på liknande grunder som TTIP kommer att införa här om det går igenom våra blåögda cocktailpartybortskämda EU- och andra politiker.
  NAFTA gäller idag i USA har redan vad man kallar för ”Investor protection cluases” vilket är vad ISDS utslagen grundar sig på. Allt nytt man inför i form av lagar innebär dels en direkt förlust och dels en framtida förlust vilket betyder att SF kan åka på miljarder dollar i böter om man vill införa dessa nya regler. ”Projected future losses” . I videon ”demokratins död” förklarar David Malone elegant precis hur det ligger till. https://www.youtube.com/watch?t=881&v=6fDCbf4O-0s

  Våra politikerna bör verkligen dra öronen åt sig eftersom varken cocktailbjudningar eller mutresor behövs med TTIP. Politikerna blir helt onödiga, ISDS kan klara nästan alla hinder! De investeringar som kan tänkas direkt ligger i undermåliga svin och kycklingfabriker som producerar klorbetat kött till 75% av nuvarande pris. Kanske KFC längtar efter det, men tänkande konsumenter knappast. Suck. Inte undrar på att större delar av texten är hemlig t.o.m. för politikerna som tänker rösta ja !
  Kan någon ordna Svensk text till David Malones video ?

 2. 2
  Professor Göran säger

  Jag är själv kluven i min syn på USA efter att ha bott där under ett år, för nu 25 år sedan ( då jag för övrigt gick upp 10 kg på min favoritdryck – Decaffineated Diet Coke), men jag ville inte fortsätta bo där av den enkla anledningen att jag inte kunde blunda för den omgivande sociala verkligheten.

  Jag kommer fortfarande med skräck ihåg den gången då vi inte ont anande tog ’genvägen’ genom de södra, fattiga delarna av Chicago och för första gången i livet bad jag då till ”Gud” att vi inte skulle få motorstopp. Den sociala verklighet som genomsyrar detta samhälle är för en normalt demokratiskt sinnad svensk helt främmande. Men som högutbildad har man det ofta det förbaskat bra om man nu förmår hålla sig borta från de så kallade ’mindre bemedlade’ och bara håller sig till sin egen ’klass’. Jag vet inte om jag ska beklaga att jag inte förmådde göra detta men det hade säkert att göra med min egen ’intellektuella’ läggning och mitt tidigare engagemang mot ’världens orättvisor’ på sjuttiotalet.

  Och ärligt talat är ’fetmafrågan’, som förvisso hänger samman med läskedrycksdrickande, i mångt och mycket en social fråga och har varit det från första början i USA. Det är de fattigaste som i första hand drabbas av företagens sofistikerade reklam om de lyckliga människorna som dricker Coca-Cola men detta talas inte så mycket om eftersom ’klassfrågor’ i stort sett är tabu att ta i, och faktiskt mer så i Sverige än i USA, även om det knappast finns någon tänkande person som inte erkänner att den ekonomiska makten idag är mer koncentrerad i världen idag än någonsin tidigare i människans historia.

  Gary Taube, som har en vetenskaplig inställning, tar upp denna frågeställning i sin bok GCBC. Intressant i sammanhanget är att man från myndigheternas sida i USA, som i detta fall, har försökt hindra den pågående sociala katastrofen, bland annat genom att förbjuda att man skulle kunna kunna köpa läskedrycker för socialbidragen som delas ut i form av matkuponger.

  Vi behöver inte för ett ögonblick betvivla att dessa stora asociala ’Corporates’ i sin omoral kommer att spänna alla sina muskler för att försöka fortsätta ’förgifta’, eller man kanske bör använda ordet ’droga’, folk med läskedrycker på samma sätt tobaksbolagen jobbat och faktiskt fortsätter i samma anda i ’utvecklingsländerna’. I Mexico har Coca-Cola lyckats över all förväntan i sin ’affärsverksamhet’ och som all affärsverksamhet kan den knappast kan ha något med några social ambitioner att göra.

  Det som trots allt talar för USA i mina öron det faktum att de folkvalda myndigheter efter förmåga försöker ’sprattla emot’ industrins ohemula verksamhet medan myndigheterna i Sverige inte verkar ha någon ’moral’ över huvud taget i detta perspektiv.

 3. 3

  OT eller inte.
  https://www.vaken.se/sanningen-om-socker/#
  Om du inte orkar göra lite research själv så kommer här lite tips och hjälp på vägen.
  https://www.facebook.com/candiejean.westberg/posts/10152150652104010

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa