USA skärper regler för användning av antibiotika

Från Sverigesradio.se.
Obama och FDA ska försöka minska antibiotikaanvändningen inom djuruppfödningen. Bl a ska man införa recepttvång för antibiotika till djur för matproduktion.
Antibiotika till djur bidrar till antibiotikaresistensen i världen.

Skriv på mot antibiotika i djurfodret

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Det är bra att kunderna bestämmer – vi gör väl det?

  ”Det är kunderna som kan driva fram en förändring, säger jordbrukaren Randy Sowers och konstaterar att det finns utrymme för fler och fler producenter som han.”

 2. 2

  När djur matas med ”död föda” uppstår alltid risk att en del spills på marken. Om ”maten” är rik på snabba näringsämnen, som t ex malt spannmålsblandningar blir det utmärkta tillfällen för bakterier på marken att växa till, och sedan följer omedelbart förhöjd sjukdomsrisk. Det finns flera sorters fiskodling t.ex. Den även i Sverige vanliga är att mata med (ibland organisk) spannmålsblandning berikad med fiskolja eller frusen fisk. Här blir problemen snabbt större eftersom så mycket hamnar på bottnen och göder virus och bakterier även där. Norrmännen försöker lösa genom att lägga odlingarna längre från kusten och tidvatten, vilket kan fungera i Bergen med upp till 1.5 meter.

  I Indonesien, Thailand och några andra länder odlar man räkor pss och en hel del har naturligtvis testats positivt för antibiotika. Det ursprungliga sättet som fungerar 100% bygger på att miljön justeras så att alger och plankton dels kan växa i normal takt av solljus som i naturen. De behöver därför ”bostäder ” där de kan ta skydd så att hungriga räkor eller fiskar inte kan utrota dem och därmed förstöra både sitt eget och planktons liv. Detta har praktiserats i Kina i århundraden och drivits till en mycken fin art där räkorna kommer in med tidvattnet och blir kvar i bassänger där miljön tillåtit plankton att växa till sig, i skydd av rötter av Mangroveträd som då garanterar överlevnad.

  På liknande sätt har fisk odlats i dammar utan annan ”mat” än solljus eller plankton, i århundraden över hela Europa! Fortfarande finns sådana dammar, framförallt i östra Europa. Något att fundera på för Svenska laxodlare, eftersom också ”matkontot” kan gå rakt ned till noll genom att fundera på hur hela matkedjan fungerar!

  Nyckeln är inget spill från levande mat eller inga högar med ”spill” och därför inga förutsättningar för bakteriehärdar medför att ingen antibiotika behövs. Som jag ser det är musselodling ett ”friskt odlingssätt” eftersom dom samlar in sin egen levande föda i form av alger eller plankton.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa