Näringsfattig vegomat i skolan?

Jonas Paulsson, ”Köttfri måndag”, skriver insändare i Sundsvalls Tidning var och varannan vecka. På senaste tiden har han gett sig på maten i äldre-, sjukvård- och barnomsorgen. Han inser väl att vuxna människor med bevarad autonomi äter som de själva vill, därför ger han sig på dem som inte själva kan bestämma över sin mat. Nu är det igen barnen i förskola och skola. Han vill att de ska få äta näringsfattig vegomat.
Men hur ska barnen få i sig det nyttiga naturliga mättade fettet om det inte får äta smör eller annat animaliskt fett? I stället blir det hälsoskadligt vegetabiliskt omega-6-fett som de får i sig.
Hur ska de få i sig det nödvändiga B-12-vitaminet, som bara finns i animalisk mat?
Långkedjigt omega-3, som vi behöver äta finns inte i vegetabilisk mat. Där finns bara kortkedjigt omega-3 som vi kan förlänga bara i begränsad mån.
Det finns också risk för kalciumbrist och järnbrist för barn som äter vegankost.

Vad har Paulsson för belägg för att det är nyttigt för barn att äta veganmat?

 

Comments

 1. 1
  majsan säger

  Intressant insändare. Först tyckte jag han var lite av en idiot, men sen började jag tänka att andra kanske tror på honom. Han har så många fel att man blir lite mörkrädd. Han skulle kanske gå på ett kosläpp själv, och prata med bonden.

  Det han säger stämmer inte alls, i alla fall inte bland de bönder jag känner. I deras fall får kalvarna mjölk och överskottet säljs. De tas inte heller direkt efter födseln utan får dricka råmjölken och stanna några dagar innan de tas från kon. Jag tror iofs detta skiljer sig åt mellan olika gårdar. Sen tycker jag personligen att kalvarna inom köttproduktion har det bättre som får gå med kon betydligt längre tid.

  Havremjölken behöver gödsel, om man inte använder konstgödsel kommer det från djurhållning. De som vill dricka havremjölken får naturligtvis dricka den, men den är trots allt inte mjölk och kan inte rakt av jämföras med komjölk när det gäller innehåll.

 2. 2

  Bacteria may cause type 2 diabetes

  https://medicalxpress.com/news/2015-06-bacteria-diabetes.html

  We basically reproduced Type 2 diabetes in rabbits simply through chronic exposure to the staph superantigen,”

  Schlievert’s research has previously shown that superantigens – toxins produced by all strains of staph bacteria – disrupt the immune system and are responsible for the deadly effects of various staph infections, such as toxic shock syndrome, sepsis, and endocarditis.

 3. 3
  Maria Settergren säger

  Stämmer. På min skola har vi ett stort salladsbord. I matkantinerna är det sällan rent kött. Mest makaronipuddingar och såser med flisor av kött eller korv. Växande barn måste ha fett och protein. Verkligen ingen mat för hungriga stora tonårspojkar och flickor

 4. 4

  Nötter såsom valnötter ger omega-3, kokosnöt ger omega-9, Nötter har viktiga proteiner, baljväxter har andra viktiga proteiner, rikliga mängder sjögräs ger B12….etc. etc. men helt rätt, näringsfattig vanlig grönsallad eller enbart omega-6 duger absolut inte för barn och kanske är det så att barnen bör få veta vad de äter, plocka, fånga, tillreda, smaka, känna efter och välja själva? 😉

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Martin Gustavsson:
  Inget vegetabiliskt fett, ej heller nötter, innehåller långkedjigt omega-3, utan bara det kortkedjiga som vi inte kan förlänga i tillräcklig mängd.
  Frågan är om det finns ogiftig tång som innehåller långkedjigt omega-3. Det är svårt att tänka sig att denna eventuella tång kan räcka till alla barns behov av långt omega-3.

 6. 6
 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Johan:
  Jag såg någonstans att algolja innehåller ett gift. Vet du någon omfattande erfarenhet någonstans på jorden av att det är nyttigt/ofarligt att äta algolja?

 8. 8

  Jag är inte insatt i Jonas Paulssons argument, men idén bakom en köttfri dag handlar väl till stor del om att minska köttkonsumtionen och därmed klimatpåverkan. Om du/ni tycker att det finns vettiga aspekter med en köttfri dag så kan det ju vara bra att belysa dem också, utöver att såga Paulssons påståenden. (som jag inte kan uttala mig om utan att vara påläst) Hålla isär personen och initiativet alltså. Är det förresten verkligen viktigt att få i sig t.ex. långkedjigt omega-3 och B12 på daglig basis, förutsatt att man stannar vid bara en köttfri dag per vecka?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Reine:
  Eftersom vi anser att vegetabilisk odling medför större miljöskador än animalisk produktion, finns det ingen anledning att betona en köttfri dag i veckan.
  Plogen är den största miljöförstöraren. Den utarmar jorden. Gräsbetande djur förbättrar jordkvaliten.
  Klimatet påverkas inte av gräsbetande djur. För några hundra år sen fanns det mångdubbelt fler av gräsbetande djur än nu, och då fanns det ingen global uppvärmning pga dem.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa