More eggs, please. Cholesterol is OK now

Krönika i The Times av Matt Ridley: More eggs, please. Cholesterol is OK now.

Nu börjar det komma fram mer och mer i media, om hur myten om farligheten av mättat fett och kolesterol har bedragit världen i 50 år. Hoppas att hela etablissemanget också inser sanningen och ändrar sina rekommendationer snart.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jatack, gärna ett ägg till! 🙂

 2. 2
  Professor Göran säger

  LCHF är egentligen en otrolig samhällsföreteelse på gräsrotsnivå som drivits fram av självbevarelsedriften hos oss som drabbats av konsekvenserna av de officiella kostråden och blivit sjuka på olika sätt i det så kallade metabola syndromet, med diabetes, övervikt, höga blodtryck, hjärtsjukdom och inte minst sjuka tarmar.

  Genom att göra tvärtom och satsa på ägg och andra feta animaliska produkter har vi återvunnit vår hälsa så långt det nu är möjligt men vi får lätt tillbaka i våra sjukdomar när vi överger den hälsosamma LCHF- linjen.

  LCHF sveper nu över världen, 100 000 medlemmar hos Kostdoktorn talar sitt tydliga språk och man får misstänka att etablissemanget av självbevarelsedrift nu ansluter sig även om ’sista ordet’ inte är sagt. Hur detta kommer att visa sig i praktiken kan man fråga sig. Kommer LCHF-rörelsen då bli en ’välkammad’ del av etablissemanget och därmed inte längre ett hot mot den rådande medicinska ordningen?

  Vi får se hur det nu går med Professor Noakes i Sydafrika. Pss. som med Annika är anmälan av honom en principiellt viktig fråga och att resultatet av ’rättegången’ kommer att sätta djupa spår runt om i världen är jag helt övertygad om.

 3. 3
  Hanveden säger

  #2 Professor Göran
  Kostdoktorn skulle vara överväldigad av att ha 100 000 medlemmar men här har det blivit en nolla för mycket…

  Själv förbrukar jag och min fru ca fem plattor a’ 30 ägg i månaden. Utan att ens tänka på kolesterolet som kroppen reglerar efter behov.

  mLCHFh 🙂 .

 4. 4
  Lars Henrik säger

  OT: Var tionde dansk äter LCHF eller stenålderskost enligt tidningen politiken.dk.

  https://politiken.dk/mad/madnyt/ECE2679237/hver-tiende-dansker-spiser-lchf-og-stenalderkost/

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Lite mer OT (ber om ursäkt men det kan vara goda nyheter för de med prostatabekymmer):

  Kosttillskott kan hjälpa mot prostatacancer visar ny studie

  Pomi-T är ett kosttillskott som har utvärderats kliniskt i en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie. Studien publicerades nyligen i tidskriften Nature. Resultatet var att hos 46 procent av dem som åt Pomi-T antingen stannade PSA-ökningen eller t.o.m. minskade. De fyra ingredienser som ingår i kosttillskottet är granatäpple, broccoli, grönt te och gurkmeja.

  https://www.2000tv.se/site_article.php?article_category=1&article_ID=15

 6. 6
  Hanveden säger

  # 3
  Se firande på båten…

  https://www.tommytappar.se/

  🙂

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Hanveden:

  10 000 betalande medlemmar är imponerande.

  Konceptet med proffsiga videointervjuer med de främsta företrädare för lågkolhydratskost i världen är också imponerande.

  Vad har han nu för planer?

  En LCHF-restaurangkedja kanske?.

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  @ Professor Göran:
  För det första: Det måste vara fruktansvärt för myndigheter, läkare, dietister och diverse viktklubbar att tappa bollen nåt så fruktansvärt som man gjort i denna fråga. Man har målat in sig i ett hörn och för vissa är det nog vääääldigt skönt att kunna glida in i pensionens glömska. För vissa andra kommer det att göra ont länge till. Vissa kanske finner det för gott att ”konvertera” – den andra vägen leder ju ingenstans.

  För det andra: LCHF är ju inte direkt rocketsience utan kan egentligen sammanfattas i några enkla grundteser som, om man tittar på det utifrån, skulle kunna vara gjort på några minuter.
  Det svåra är att övertyga först sig själv och sen kanske andra om hur och varför det fungerar. Det betyder att Kostdoktorn och Annikas blogg (om hon nu har det uppsåtet) snart måste börja smygskifta fokus till andra djupare frågor om kost, hälsa och välfärd. LCHF-slaget är ju snart vunnet. Dessa nya frågor borde omfatta hur myndigheter jobbar, hårdare fokus på varför och hur läkemedelsbolag jobbar (lobbyism, TTIP, m.m och givetvis också det man gör rätt) Hur vår mat produceras och vad den innehåller – alltifrån GMO, Monsanto, Jordbruksreformer, Skattesubventioner, DuPont, Laxodling, Ekologisk uppfödning, Öppna Landskap, Arla, Lobbyism inom EU….m.m…m.m. Frågor som rör sjukdomar som Cancer och Reumatism, Alzheimers m.m.

  Annika har väl i någon mån ett försprång framför Kostdoktorn här (han hade dessa frågor i fokus mera för några år sen) – som än så länge verkar vilja undvika denna typ av frågor.

 9. 9

  Hanveden Skrev:

  Själv förbrukar jag och min fru ca fem plattor a’ 30 ägg i månaden. Utan att ens tänka på kolesterolet som kroppen reglerar efter behov.

  Det kändes som stora siffror, men räknar vi på vår egen förbrukning hamnar vi också på ca 5 ägg om dagen. Vi har 6 hönor och en tupp. de producerar 5-6 ägg om dagen. För närvarande har en av hönorna beslutat sig för att ruva och har upphört att värpa temporärt, dvs ca 5 ägg per dag. För en månad sedan var vi i Sverige en vecka och vid återkomsten väntade ett trettiotal ägg, som vår djurvakt lagrat upp. Vi har nästan ätit ifatt nu. Eftersom så gott som all kolesterol är nyttig för kroppen och den lilla onyttiga skvätten görs av kolhydrater sitter vi lugnt och njuter ägghalvor med mayonnaise matskedsvis!

 10. 10
  Pingo säger

  @ Erling:
  Nog tycker jag att ni borde ordna ytterligare två hönor så du och hustrun får var sitt extra ägg om dagen. Normalt äter jag 4 ägg om dagen utom de sista 5 dagarna då jag vattenfastat. Vid klockan 17:00 bryter jag fastan med några ägg och kommer aptiten under kvällen så blir det då bacon och ägg.

 11. 11

  Hade hönan Frida fått som hon velat hade det nog blivit ett dussin till, men vårt lilla hönshus, eller hydda, som jag ofta kallar det, är inte tilltaget för fler invånare.

 12. 12
  ragnhild säger

  Vel, jeg klarte å overbevise slektning om å slutte med statiner idag. MEN, han er stentoperert for 10 år siden etter hjerteinfarkt den gangen da han var 60 år.

  På apoteket (kjøp av blodsukkermåler til meg selv) fikk jeg høre at statiner var nødvendig i dette tilfelle, da en blodpropp ellers kunne sette seg fast i stentgitteret, tette til og forårsake død?!

  Minst en av dere som er innom her er stentoperert. Urolig som jeg er ville jeg være veldig takknemlig for en kommentar på dette tilfelle. Jeg spør ikke dr. Annika direkte, men som sagt dere andre mer annonyme og ikke i den fettskremte og protektsjonistiske skuddlinjen som legemiddelindustrien har klart å opprette med myndighetenes tillatelse og hvor (de siste) har roller som øverstkommanderende ikke minst overfor medisin-studerende – for å si det slik 😉

  Takknemlig for evnt. kommentar. Bør jeg skygge unna?

 13. 13

  @ Lars Henrik:
  Såg att Aftonbladet hade också skrivit om detta fast de nämner inte Pomi-T med namn, men det är samma forskare som intervjuas och samma ingredienser så det måste vara Pomi-T de syftar på. https://www.aftonbladet.se/halsa/article17943688.ab

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa