Tillsatta växtsteroler i margarin är sannolikt skadliga för hjärtat

Gunnar Lindgren mailar mig:
Växtsterol (fytosterol) finns naturligt i växtfetter. I margarintillverkningen försvinner dessa, och i stället tillsätts efteråt växtsteroler från soja och timmer, utvunna med bensin som lösningsmedel.
Det finns inga studier, med hårda ändpunkter som sjukdom och död, som visar hälsoeffekter av margarin med växtsteroler vs smör.
Per Wikholm kommenterar, angående Latifas svar på mitt mail,  i föregående inlägg:

”En bekräftelse på vad vi redan visste. Det finns ingen interventionsstudie med växtsteroler där hårda ändpunkter mätts. Att det skulle vara för dyrt för ett jätteföretag som Unilever att göra en sådan studie håller inte. Den skulle säkert behöva pågå i +5 år, men skulle man testa det på en högriskgrupp såsom äldre, obesa diabetiker, så skulle man sannolikt inte behöva tusentals studiedeltagare för att få signifikanta resultat. Dessa studier har heller inte samma problem med dålig följsamhet, som i studier där man kräver att studiedeltagarna radikalt ska lägga om hela sin kost till exempelvis LCHF eller veganmat. Skickar du hem gratis, omärkta paket matfett som antingen innehåller smör, margarin utan växtsteroler eller margarin med växtsteroler, så kommer flertalet studiedeltagare att använda matfettet.

Men nu har vi bara korta studier som mätt surrogatvariabler. LDL och Apokvoten uppges förbättras medan HDL försämras med växststeroler. Någon effekt på inflammatoriska markörer syns inte av växtsterolerna, vilket är intressant, då vi står mitt i paradigmskiftet där synen på hjärtinfarkter gått från att vara en kolesterolsjukdom till att bli en inflammatorisk sjukdom. Att Becel ProActiv skulle vara bra för hjärtat vet vi således inget om.”

Uffe Ravnskov anmälde 13 aug 2012 Becel ProActive för vilseledande marknadsföring.

 

 

Comments

 1. 1
  jala säger

  Är det någon som vet hur det gick med Uffes anmälan?

 2. 2
  dufva säger

  Jag tycker det är hög tid att börja påtala riskerna med växtsteroler, vilka uppenbarligen inte idag alls finns på kartan hos dietister, som mer eller mindre är utbildade av margarinindustrin.

  För att berätta att vanligt kolesterol skulle vara skadligt räcker tydligen dålig forskning och indicier.

  Här finns däremot reella bevis för att växtsteroler ansamlas i förkalkade hjärtklaffar.
  Det berättar aldrig våra indoktrinerade dietister om.

  https://www.jlr.org/content/49/7/1511.full

 3. 3

  Förutom hjärtat så kan man ju även fundera på vad som händer när man i stor skala byter ut det animaliska kolesterolet i vårt kolesterolrikaste organ, hjärnan, mot växtsteroler.

 4. 4

  Per Wikholm Skrev:

  Förutom hjärtat så kan man ju även fundera på vad som händer när man i stor skala byter ut det animaliska kolesterolet i vårt kolesterolrikaste organ, hjärnan mot växtsteroler.

  Det man med säkerhet kan säga är att sänker man LDL svälter man hjärnan, med virrighet och demens som följd. Har man tur begriper inte kroppens celler sig på växtsteroler och ignorerar dom. Statiner har en lätt antiinflammatorisk verkan, vilket växtsterolerna inte tycks ha. Dvs hjärta/kärl far lika illa av inflammation. Becel har dessutom höga halter omega6 från solros, vilket göder inflammationen i stället.

 5. 5
  jala säger

  Är inte det här att betrakta som ett väldigt kriminellt beteende?

 6. 6
  Lekman säger

  Som lekman så fastnar jag för meningar som denna!
  …”Denna sänkning uppnår man genom att ersätta normalt kolesterol med växtsteroler utvunna ur soja och finskt timmer med extraktionsbensin.”…

  https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/08/14/becel-pro-activ-med-allvarliga-biverkningar/

 7. 7
  sten säger

  Har ett tag letat efter koppling mellan oxiderat LDL och lättoxiderat fett.
  Vi, inklusive vårt LDL, blir ju vad vi äter.
  Totalt LDL är en dålig riskmätare då måttet inte tar hänsyn vare sig till partikelstorlek eller oxidationsnivå, vilka korrelerar med riskökning. Den här Finska studien mätte just oxidationsnivån: https://atvb.ahajournals.org/content/24/3/498.full
  I interventionsstudien ändrade man fettyper och fick fram en 26% ökning av oxLDL med lågfett och lite grönsaker, som förbättrades till endast 19% ökning med mycket grönsaker. Mättat fett reducerades från 28% till 19% och omättat fett ökade från 12% till 19%. Lipoprotein a som är ett mått på antalet LDL partiklar som bör hållas så lågt som möjligt ökade också när det mättade fettet byttes mot omättat. Becel ser altså ut at vara rena mordvapnet.

  Här en överblick av Stephan Guyenet där han enkelt förklarar de olika LDLbegreppen. https://wholehealthsource.blogspot.ie/2009/07/diet-heart-hypothesis-oxidized-ldl-part.html

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Hela den här cirkusen med kolesterol lär ju ha börjat med att man tvångsmatade en kanin 1913 med kött och den stackaren fick sina ådror fullproppade med kolesterol. Nu gör man om samma vansinniga experiment genom att stoppa i människor växtsteroler.

  Jag tycker att kaninen kan få äta grönsakerna och vi människor kött – då får vi och kaninerna knappast några problem med kolesterolet – hur svårt är det att fatta att man bör äta en artriktig kost?

 9. 9
  Arvid säger

  @ Thomas Jansson:
  Bättre kan det inte sägas. Du får tummen upp!

 10. 10

  sten Skrev:

  Lipoprotein a som är ett mått på antalet LDL partiklar

  Hur är det nu? Apo lipoprotein A trodde jag speglade HDL, medan Apo lipoprotein B speglade LDL. Kvoten Apo lipoprotein B/Apo lipoprotein A ger ett mått på risken för hjärt/kärl-sjukdom. Kanske har jag fått allt om bakfoten?

 11. 11
  sten säger

  Rätt anmärkt! Studien spekulerar sedan friskt om ökad oxiderat LDL i cirkulation kom från artärväggar eler oxiderades på annat sätt. Alltså om bra eller dåligt. Om ökad cirkulation var bra borde vi sett kärlsjuka som blir friska på lågfettdiet, vilket jag inte känner till, samtidigt som jag är en anekdot på motsatsen.

 12. 12
  Lasse P säger

  ”Skickar du hem gratis, omärkta paket matfett som antingen innehåller smör, margarin utan växtsteroler eller margarin med växtsteroler, så kommer flertalet studiedeltagare att använda matfettet.”
  Ovanstående mening förstår jag inte, vilket av de tre alternativen kommer ”flertalet studiedeltagare” att använda? sedan undrar jag hur Apo-kvoten förbättras om LDL höjs och HDL minskar. Förbättras och försämras tolkar jag så utifrån texten eller har jag fel?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa