Svar från Unilevers dietist Latifa Lindberg

Jag hade skrivit till Latifa Lindberg förut om Becel-bluffen:
Den 1/4:
”Hej!
Det börjar bli alltmer väl känt att kolesterolvärden i sig inte spelar roll för hälsan. Ändå påstår ni att kolesterolsänkning är bra för hjärthälsan.
Då måste det finnas många bra jämförande behandlingsstudier som bevisar att Becel proactive minskar frekvensen av hjärtsjukdom.
Det är ju endast jämförande behandlingsstudier som har vetenskapligt bevisvärde.
Har ni referenserna till dessa studier?
VH Annika Dahlqvist
Leg läkare
Njurunda Sundsvall”

Nu kom det ett svar. Kan ni hjälpa mig att dissekera hennes referenser?

”Hej Annika,

Tack för ditt mejl.

Att förhöjda kolesterolvärden ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar är väl etablerat. Kring de övergripande kopplingarna mellan kost, kolesterolnivåer och hjärt- kärlsjukdomar pågår också mycket forskning på området. Socialstyrelsen till exempel och Hjärt-Lungfonden har mycket tydlig information på detta område och har även ett Forskningsråd som stöd för sitt arbete.

Växtsteroler som finns naturligt i vegetabilier har visat sig sänka kolesterolet genom att minska absorptionen av kolesterol från tarmen. Det finns idag mer än 45 kliniska studier som visar på detta samband och på att Becel pro.activ som innehåller växsteroler aktivt bidrar till att sänka kolesterolet. Se bifogad broschyr där de viktigaste referenserna finns med. Nedan finns även ett antal studier som visar effekten av livsmedel (matfett) med respektive utan tillsatta växtsteroler.

Det finns inga direkta studier som kopplar Becel pro.activ till en direkt minskning av antalet hjärtsjukdom. En av anledningarna till detta är att s k endpoint studier med enskilda livsmedel är mycket komplexa, omfattande samt orimligt kostsamma att genomföra. En uppfattning som för övrigt delas av många. Däremot bidrar och deltar vi i studier kring s k surrogat endpoints såsom  t e x vaskulära funktionsmarkörer (Flow Mediated Dilation, FMD).

Här länken till en aktuell studie som visar på effekter på dessa markörer kopplat till livsmedel (matfett) med tillsatta växtsteroler:

https://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/03/25/ajcn.114.102053.abstract?papetoc

Bifogat även vår broschyr där det finns ytterligare information som beskriver Becel pro.activ samt växtsterolers funktion och verkan.

Med vänlig hälsning,
Latifa Lindberg
Dietist Unilever

(Erik Matfrisk Edlund har tittat på den länkade studien)

Effects of margarines and butter consumption on lipid profiles, inflammation markers and lipid transfer to HDL particles in free-living subjects with the metabolic syndrome

European Journal of Clinical Nutrition (2010) 64, 1141–1149 & 2010 Macmillan Publishers Limited All rights reserved 0954-3007/10

ACM Gagliardi1, RC Maranha˜o1, HP de Sousa1, EJ Schaefer2 and RD Santos1

1Heart Institute (InCor), University of Sao Paulo Medical School Hospital, Sao Paulo, Brazil and 2Lipid Metabolism Laboratory,

Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, Boston, MA, USA

Objective: Our purpose was to examine the effects of daily servings of butter, no-trans-fat margarine and plant sterol margarine,

within recommended amounts, on plasma lipids, apolipoproteins (Apos), biomarkers of inflammation and endothelial

dysfunction, and on the transfer of lipids to HDL particles in free-living subjects with the metabolic syndrome.

Methods: This was a randomized, single-blind study where 53 metabolic syndrome subjects (62% women, mean age 54 years)

received isocaloric servings of butter, no-trans-fat margarine or plant sterol margarine in addition to their usual diets for 5 weeks.

The main outcome measures were plasma lipids, Apo, inflammatory and endothelial dysfunction markers (CRP, IL-6, CD40L or

E-selectin), small dense LDL cholesterol concentrations and in vitro radioactive lipid transfer from cholesterol-rich emulsions to

HDL. Difference among groups was evaluated by analysis of variance.

Results: There was a significant reduction in Apo-B (_10.4 %, P¼0.043) and in the Apo-B/Apo-A-1 ratio (_11.1%, P¼0.034)

with plant sterol margarine. No changes in plasma lipids were noticed with butter and no-trans-fat margarine. Transfer rates of

lipids to HDL were reduced in the no-trans-fat margarine group: triglycerides _42.0%, (Po0.001 vs butter and sterol margarine)

and free cholesterol _16.2% (P¼0.006 vs sterol margarine). No significant effects were noted on the concentrations of

inflammatory and endothelial dysfunction markers among the groups.

Conclusions: In free-living subjects with the metabolic syndrome consumption of plant sterol and no-trans-fat margarines

within recommended amounts reduced, respectively, Apo-B concentrations and the ability of HDL to accept lipids.

European Journal of Clinical Nutrition (2010) 64, 1141–1149; doi:10.1038/ejcn.2010.122; published online 21 July 2010

Keywords: butter; margarine; plant sterol; metabolic syndrome; HDL; inflammation

 

Plant sterol-enriched spread enhances the cholesterol-lowering potential of a fat-reduced diet. Cleghorn CL et al., Eur J Clin Nutr 2003; 57(1): 170-176. In this randomized double-blind crossover study, the effect of replacing butter with plant sterol-enriched spread on plasma cholesterol concentrations was investigated in subjects on a diet containing 30% of energy as fat. After 3 weeks on butter, fifty free-living men and women consumed 25 g of polyunsaturated spread with or without 2 g of plant sterols daily during 4 week periods. Replacing butter with a plant sterol-enriched spread significantly reduced plasma total cholesterol by 8.9% and LDL-cholesterol by 12.3% which is more than the effect achieved with polyunsaturated spread without plant sterols. Thus, in people with moderately raised plasma cholesterol concentrations consuming reduced-fat diets, the reduction in plasma total and LDL-cholesterol concentrations achieved by replacing butter with a polyunsaturated spread is enhanced by the addition of plant sterols.

 

Spreads enriched with three different levels of vegetable oil sterols and the degree of cholesterol lowering in normo-cholesterolaemic and mildly hypercholesterolaemic subjects. Hendriks HFJ et al., Eur J Clin Nutr 1999; 53(4): 319-327. The dose response relationship between cholesterol-lowering and intake of plant sterols was investigated in this randomized double-blind placebo-controlled study of 100 subjects using three experimental spreads fortified with three different concentrations of plant sterols. The daily intake of plant sterols was 0.8 g, 1.6 g or 3.2 g taken in 25 g of spread over a period of 3.5 weeks. Compared to control (regular Flora/Becel), the average LDL-cholesterol reduction achieved as a result of enriching the spread with different plant sterols dosages was 6.7%, 8.5% and 9.9%, respectively, without seriously affecting lipid soluble (pro)vitamins. The three dosages of plant sterols significantly reduced LDL-cholesterol, whereas no significant differences were found between the three doses.

 

Impact of margarine enriched with plant sterols on blood lipids, platelet function, and fibrinogen level in young men. Kozlowska-Wojciechowska M et al., Metabolism 2003; 52(11): 1373-1378. In this randomized, parallel trial, the effects of a polyunsaturated fatty acid (PUFA)-rich margarine and a plant sterol-enriched margarine were evaluated in 42 men who had consumed butter during a 2-wk stabilisation period. After the stabilisation period, the subjects were allocated to one of the 2 groups consuming 30 g/d of a PUFA-rich margarine or 30 g/d margarine providing 2.6 g plant sterols. The fatty acid composition of the PUFA-rich and plant sterol-enriched margarines were different, and therefore the PUFA margarine could not be considered as a control for the plant sterol margarine. The effects of each of the margarines were evaluated by comparing the lipid concentrations at the end of the intervention vs. the baseline lipid levels following consumption of butter. Compared with baseline, the PUFA margarine resulted in 6% reduction in LDL-cholesterol, whilst the plant sterol-enriched margarine resulted in a significant 11% decrease. In addition, the plant sterol-enriched margarine prolonged the adhesion and aggregation time of blood platelets after collagen-epinephrine activation, suggesting that plant sterols could have anti-platelet activity which would contribute to reducing the risk of circulatory diseases.

 

Plant sterol-enriched margarines and reduction of plasma total- and LDL-cholesterol concentrations in normocholesterolaemic and mildly hypercholesterolaemic subjects. Weststrate JA et al., Eur J Clin Nutr 1998; 52(5): 334-343. In a randomized, double-blind, placebo-controlled study, 95 healthy normocholesterolaemic or mildly hypercholesterolaemic subjects consumed 30 g plant sterol-enriched spread daily (3.2 g plant sterols/day) as part of their normal diet over a 3.5 week period. Using regular Flora/Becel as a control spread, plasma total and LDL-cholesterol concentrations were reduced by 8% and 13% respectively without affecting HDL-cholesterol concentrations.”

 

Comments

 1. 1

  En bekräftelse på vad vi redan visste. Det finns ingen interventionsstudie med växtsteroler där hårda ändpunkter mätts. Att det skulle vara för dyrt för ett jätteföretag som Unilever att göra en sådan studie håller inte. Den skulle säkert behöva pågå i +5 år, men skulle man testa det på en högriskgrupp såsom äldre, obesa diabetiker, så skulle man sannolikt inte behöva tusentals studiedeltagare för att få signifikanta resultat. Dessa studier har heller inte samma problem med dålig följsamhet, som i studier där man kräver att studiedeltagarna radikalt ska lägga om hela sin kost till exempelvis LCHF eller veganmat. Skickar du hem gratis, omärkta paket matfett som antingen innehåller smör, margarin utan växtsteroler eller margarin med växtsteroler, så kommer flertalet studiedeltagare att använda matfettet.

  Men nu har vi bara korta studier som mätt surrogatvariabler. LDL och Apokvoten uppges förbättras medan HDL försämras med växststeroler. Någon effekt på inflammatoriska markörer syns inte av växsterolerna, vilket är intressant, då vi står mitt i paradigmskiftet där synen på hjärtinfarkter gått från att vara en kolesterolsjukdom till att bli en inflammatorisk sjukdom. Att Becel ProActiv skulle vara bra för hjärtat vet vi således inget om.

 2. 2
  piltson säger

  Vi skall inte tänka ont om Latifa. Hon har hamnat lite snett, men det är inte hennes fel. Hon får lön för att sprida vad hon fått lära sig och är verksam i en roll som har allt snävare möjligheter på arbetsmarknaden. Det blir allt svårare för dessa vilseledda personer att få verklighetsbaserade jobb. Så hon förtjänar sympati.

  Opposition och förakt skall riktas mot dem som medvetet utbildar folk i en motbevisad lära och en samhällsroll som inte har någon framtid.

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Den här reklamfilmen står sig år från år, sen 1977.
  Margarin är inte en bra produkt.
  https://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=586

 4. 4
  dufva säger

  Det är otroligt hur oreflekterad man kan vara som indoktrinerad dietist. Man borde ju åtminstone ha ett grundläggande vetenskapligt tänk efter en lång utbildning vid högskola, kan man tycka.

  Man rapar upp hela Becels marknadsföring som bara baseras på korrelation och inte ett smack på kausalitet.

  Man reflekterar inte heller över vad som sker när man byter ut äkta kolesterol mot växtsteroler. Enda anledningen till att värdena sjunker består ju i att kroppen istället byggt in växtsteroler i kroppen istället för äkta kolesterol och att man inte mäter och räknar andelen växtsteroler som tagit dess plats.

  Att det finns mer risker än vinster på att byta ut kroppsegna ämnen mot liknande ur växtriket förstår man inte alls (vill inte förstå).

  Dietister är en sorglig grupp idag och svansföringen är oftast påtagligt låg om dom råkar få en någorlunda påläst person att handha i besöksrummet.

 5. 5
  Ann-Margret säger

  Är en kvinna på 66 år. Frisk såvitt jag vet.
  För 13 år sedan kollade jag kolesterolvärdet, då var det 6,6 totalvärde.
  Läkaren ville ge mig statiner men jag sa nej.
  Istället slutade jag med allt fett, åt bara Becel och mager ost (fy vad dålig) på smörgåsarna, och mycket grönsaker och frukt.
  Efter ett halvår kollade jag värdet igen, då var det precis likadant!
  Då struntade jag i alltihop. Slutade med det äckliga Becel och började äta smör och fet ost.
  Vad jag har i kolesterolvärde nu vet jag inte, har inte kollat sedan dess.

 6. 6
  jala säger

  @5
  Mår du bra så kan inte jag se någon anledning att kolla kolesterolvärdet.

 7. 7

  Jag har tittat lite på den första länken som Latifa Lindberg bidrog med. I korthet kan dom inte stödja några fördelar med växtsteroler, man försöker lite tafatt att visa att efter 12 veckors konsumtion av 3 gram växtsteroler dagligen så fann man inga nackdelar heller.

  Men, å andra sidan är ju 12 veckor inte särskilt lång tid, knappast någon långtidsstudie som ”de” skulle kräva av LCHF-are.

  Studien bekostas av Unilever och utförs av i huvudsak sådana som står/stått på deras lönelista. Med tanke på det platta resultatet skulle nog direktionen ordnat en brakmiddag för egen del istället.

  Men åtminstone en måtte ha trott att den stöder växtsteroltänket.

  Mvh / Erik Edlund

 8. 8
  Ekström Roland säger

  Många och mycket bra svar, har Latifa tagit del av svaren? Det hade varit kul att höra fortsatt skriftväxling 😉

  Tack Annika

  Rolle på Österlen

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Ekström Roland:
  Jag har mailat länkarna till blogginläggen till Latifa, så får vi hoppas att hon tittar in.

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Inhämtat hos Kostdoktorn från november 2014

  ”Unilever äger den svenska margarinfabriken på bilden ovan. Nu ska de utbilda Dietisternas Riksförbunds medlemmar i att rekommendera sådant fett ”för en bättre folkhälsa” och i att kunna ”hantera pålästa patienter”:”

  https://www.kostdoktorn.se/dietisternas-riksforbund-saljer-sig-till-lattmargarinbolag

  Not. Klicka på länken för att se bilden.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa