Staten och Kapitalet de sitter i samma båt

Ann Fernholm skriver om SNF, Swedish Nutrition Foundation, som blandar livsmedelsindustri i samma förening som det statliga etablissemanget.

Sådant tror jag kallas för Korporativism.  Det blir en ohöljd och skamlös korruption av de statliga befattningshavarna. Men politikerna tycks inte fatta nånting av det som försiggår. Alla partier tycks gilla att industrin är med och styr kostrekommendationerna.

 

Comments

 1. 1

  Låt Oss hoppas på att det i vart fall finns enskilda politiker som tycker annorlunda.

 2. 2

  ”2,1 miljarder människor över 15 år i världen är överviktiga. 600 miljoner lider av fetma och antalet ökar.” – slut citat härifrån
  https://www.skanskan.se/article/20150420/KRISTIANSTAD/150429948/1057&template=mobileart

  Det kan tolkas som att det är i fler länder än Sverige – som industrin styr = vanstyr kostrekommendationerna.

 3. 3

  Livsmedelsindustrin är enormt framgångsrik. Den har till och med fått människorna att äta mer än vad som är hälsosamt. Folk äter mat med tillsatt socker, som gör att hungern och fetman ökar, och diabetesen med det, och hjärt- och kärlsjukdomarna.

  Sjukvårdskostnaderna stiger och hälsan blir sämre, så varför vaknar inte politikerna?

  Det finns pengar att spara.

 4. 4

  Det vore viktigare att få bort sockret från mat-tallrikarna, än snön från vägarna. Sockret dödar fler, och kostar skattebetalarna mer än snön. Eller är det så, att Sverige har de bästa politikerna, som går att köpa för pengar? Som de säger om korruptionen bland politiker i USA. I så fall är det dags att göra något åt det.

 5. 5
  Professor Göran säger

  När man en gång insett hur korrupt det hela är är det väldigt svårt att få tillbaka sin ’barnatro’.

  Men hur långt måste korruptionen gå innan folk i gemen reagerar?

  Politikerna är i min värld en integrerad del av denna korruption – det är väl det som kallas ’politikerförakt’!

 6. 6

  Man måste ha klart för sig att detta inte är någon slump utan en uttalad målsättning att kostforskningen på våra universitet ska ske i nära samverkan med näringslivet. Livsmedelsverket har alltid haft olika grupper med representanter för livsmedelsindustrin. Att vi skulle äta 6-8 brödskivor räknades ut av en sådan grupp och testades fram på ICA:s och KF:s (COOP) provkök.

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  Ja man kan anta att Livsmedelsverket är modellerat efter FDA,som verkar vara en av världens mest genomkorrumperade myndigheter. Sverige har ju alltid tagit efter USA i väldigt mycket…

  Eller så är dom inte en av dom mest genomkorrumperade – utan bara en i högen av myndigheter som jobbar likadant som alla andra….Demokrati?..Ha..ha

  Jag citerar en gammal proggtext när vi ändå är inne på temat.

  ”Med lag ska landet byggas upp
  Och lagen kräver fred
  så att dom som äger makt och guld
  ska kunna tjäna ännu mer
  Men om folket kräver mer betalt
  för smöret som dom sålt
  då är det brott mot fred och lag
  och det kallas för revolt
  Na na na…

  Är det verkligen fred, vi vill ha…”

 8. 8

  Du har helt rätt, Annika, det här är korporativism. Och efter att ha varit EU-parlamentariker i Bryssel i fem år, är jag tyvärr övertygad om att korporativismen är snarare regel än undantag i så gott som alla politiska frågor.

  Piratpartiet har ju varit fokuserat på andra frågor än just mat, men jag har sett precis samma mönster på precis varje politisk fråga jag har satt mig in i närmare. I praktiken är det de stora företagens lobbyister som står bakom de flesta sakpolitiska beslut.

  Det handlar inte om bruna kuvert med sedelbuntar, och politikerna som går i lobbyisternas ledband är nog oftast inte ens medvetna om det själva. Men likafullt blir slutresultatet att det blir som lobbyisterna ville, och att staten och kapitalet hamnar i samma båt.

  Här är ett blogginlägg om saken som jag har skrev för ett par år sedan:
  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/09/23/piratpartiet-och-kampen-mot-korporativism/

 9. 9
  Rolf Löfgren säger

  Detta är oerhört allvarligt. Det svenska folket måste vakna och ställa politiker och statliga verk till ansvar. Den negativa spiralen har kommit väldigt långt.

 10. 10

  Rolf Löfgren Skrev:

  Detta är oerhört allvarligt. Det svenska folket måste vakna och ställa politiker och statliga verk till ansvar. Den negativa spiralen har kommit väldigt långt.

  Instämmer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa