Öppna ögonen för faran med socker

Ann Fernholm har en debattartikel i  Aftonbladet: Öppna ögonen för faran med socker.

Förhoppningsvis en ögonöppnare för många.
Socker, närmare bestämt Fruktos, är sannolikt den största boven i sjukdoms- och fetma-dramat i världen idag.

Ann skriver om artikeln i sin blogg. Slutreplik

 

Comments

 1. 1

  Utmärkt artikel, men SNF gav svar på kritiken genom att hävda en möjlig kaloriskillnad i läsk och mjölk grupperna i den danska studien: ”….Dock kan man inte studera om det är fruktosen per se som har orsakat den ökade fettinlagringen, eller om det beror på ett kaloriöverskott.” Sakligt riktigt.

  Men det är redan klart genom flera, bl.a. Svenska studier, att man ökar i vikt mer på lättmjölk än på helmjöl. Med lite extra fett i mjölken ska det inte vara svårt att komma upp i samma kalorimängd som i läsk. Den danska studien kanske redan gjorde det, eller borde ha gjort det.

  Har någon länk till det danska halvårsexperimentet med läsk och mjölk ?
  Om dom inte gjorde det kanske Kostfonden när den nu snart förhoppningsvis blir bättre etablerad kan göra en kalorinormaliserad 3-armstudie: Läsk, lättmjölk och helmjölk; leverförfettning mätt med MRI.

 2. 2

  @ sten:
  Hittade studien. Dagligt mjölk och läskintag innehöll lika mycket kalorier. Invändningen gjord av SNF var alltså grundlös. Länk till hela studien: https://ajcn.nutrition.org/content/95/2/283.long

  Mjölken var dock lättmjölk, ”semiskim” och det är ju väl känt att lättmjölken orsakar övervikt jämfört med helmjölk, bl. a. enligt Svensk studie på över 1700 män över 12 år. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900
  Alltså bortsett från att grisar göds fetast med skummjölk som har ännu mindre fett.

  Mjölkproteiner är insulinutsöndrande och bidrar därigenom till långsiktiga skador som fetma för vuxna, vilket ofta börjar med bukfetma. Kan sluta i diabetes, kärlsjukdom eller cancer vid höga intag.
  Isokalori-intag av lättmjölk och helmjölk betyder en hel del mindre helmjölk p.g.a mer fett i helmjölken. 6.5 dl helmjölk (3% fett) har lika mycket kalorier som 10 dl lättmjölk. Med samma laktos- och proteinhalt per liter blir resulterat betydligt mindre blodsocker och insulinpåslag för de lyckliga som aldrig följde SLVs råd. Det förklarar skillnaderna i den Svenska studien. Om
  Ibland kan jag spä ut grädde med hälften vatten om jag är både törstig och hungrig. Då försvinner nästan både proteiner och laktos; endast mättnad resulterar.

  Fetthalten i ”gammelmjölk” eller dagens direkt från kossan varierade mellan 3.8 och 4.5 % fett.
  Med 4.1% fett räckte det med 5.5 dl för samma kalorintag (tom mer mättnad?) som 1 liter lättmjölk.
  När slutade man sälja gammeldags mjölk i Sverige? Statistik från Arla och andra mjölkdistributörer bör jämföras med obesity, diabetes, kärlsjukdomar och cancer.

 3. 3

  SNF VDn Bryngelsson skriver:

  ”Om sockerintaget överstiger energibehovet får man ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång vilket kan orsaka kostrelaterad sjukdom såsom typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.” Alltså ”får man ett energiöverskott som kan leda till” och ”som kan leda till viktuppgång vilket kan orsaka kostrelaterad sjukdom såsom typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.”

  Det är alltså ”energiöverskottet” som leder till ”typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.”.

  Det är återigen, äter man för mycket kalorier, så blir man sjuk. Ingenting om att socker är en viktig orsak, vilket denna undersökning visade:

  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873

  Ann Fernholm skrev om det här: https://ettsotareblod.se/ny-varldsomspannande-studie-socker-orsakar-di

  Socker har verkligen ett speciellt ansvar, för fetma, diabetes, och hjärtsjukdoms epidemin, och SNF VDn, som också är kontaktperson för skeptikersektens svenska gren(VoF), försöker blanda bort korten, och få det till att det bara är energiöverskottet, som är boven. Men det visar många vetenskapliga undersökningar att det inte stämmer, så det här kommer de inte att lyckas med.

  Äter man mycket socker, så orsakar fruktosen i sockret insulinresistens, och diabetes, och hjärt- och kärlsjukdom. Det finns en uppsjö av modern forskning som visar det. Så det är dags för politikerna att agera, för livsmedelsindustrins oansvariga beteende riskerar att spränga statsbudgeten, om sjukdomsutvecklingen fortsätter som hitintills.

  Bryngelsson och Larhammar m. fl.har verkligen gjort bort sig. de blundar för utvecklingen.

  se: också https://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/02/27/its-the-sugar-folks/?…

 4. 4

  Bra att detta tas upp! Sockret har blivit en sån integrerad del i vardagsmänniskans dag så det aldrig ifrågasätts och ett motstånd bemöts med ilska. Jag har skapat en omröstning för att se om folk generellt tror att fettma hör ihop med socker. Rösta om du vill!
  https://www.plusett.nu/omrostning-4851/tror-du-man-blir-tjock-av-socker

 5. 5

  @ Thove:
  Jag har nu röstat. Röst no. 1….
  Bra initiativ! Posta gärna din länk både på kostdoktorn och kostdemokrati, men även på ej kostinriktade sajter för att få ett bättre urval av röster.
  T.ex. ”Träningslära” där man är nästan säker på att alla kalorier är lika, vare sig kolhydrater, fett, etanol eller kanske tom bensin, jag vet inte vad dom slutar någonstans.
  Själv åt jag en massa kalorier i form av aktivt kol häromdan för att rensa tarmarna, men enligt kalori- träningsjägarna bör jag nu gå upp i vikt… Kol är ju omåttligt kaloririkt…
  Lycka till.

 6. 6

  Vet inte om detta är att betrakta som OT,men jag tycker det är så viktig information att jag tar risken.
  https://4health.se/35-vark-fibromyalgi-och-nyttiga-paleorecept-intervju-med-birgitta-hoglund-och-annika-dahlqvist?utm_source=rss&utm_medium=rss&u

 7. 7

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa