Onglyza misstänks öka risken för dödsfall

Svenska Dagbladet. Man fann att de som medicinerat med Onglyza löpte ökad risk att dö. Om det är en gemensam ökad dödsorsak framgår inte, men där nämns hjärtsjukdom.

Onglyza ingår i samma grupp av farmaka som Januvia och Victoza (Inkretiner). De sänker effektivt blodsockret, och även vikten tenderar att sjunka. I Dagens Diabetes hittar jag lite text om dessa farmaka (När skrevs den texten?). Bukspottkörtelinflammation (pankreatit) är den diagnos som är tidigare känd för att ha en ökad frekvens.
Vi har ställt stora förhoppningar till dessa mediciner, men det är risk att även de visar sig ha för stora risker för att användas.

En annan medicin som är relativt ny är Forxiga. Den ökar glukosutsöndringen i urinen. Det ger en ökad risk för svampinfektion och bakterieinfektion i urinen, eftersom svamp och bakterier göds av socker.

Här i Diabeteshandboken fann jag en förteckning över diabetesmediciner.

Utav alla behandlingsmetoder är det lågkolhydratkost (LCHF) som är effektivast, och utan biverkningar.
Det är sannolikt därför som den metoden har blivit så frenetiskt motarbetad av hela etablissemanget. Forskarna skulle stå med lång näsa, och läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin riskerar att förlora enorma vinster om LCHF skulle vinna terräng.

Lars Bern skriver om larmet.

 

 

Comments

 1. 1

  Hittade en länk som kanske kan vara till gagn för någon.
  https://matmedicin.blogspot.se/2015/04/diabeteslakemedlet-onglyza-misstanks.html
  Kom att tänka på Ida och hennes visa.
  https://www.youtube.com/watch?v=Fm8W2SuKyA8
  Kan kanske lätta upp sinnet lite.

 2. 2
  Gerd Elisabeth Grini säger

  @ jala:
  Takker Jala, Idas visa er vakker – jeg ser fram til sommeren som er gjør underverker med min diabetes-kropp.
  Jeg har ikke hatt noe nytte av verken Metformin eller Forxiga, tvert i mot ble jeg dårlig av begge.

  Metformin i 3 uker ga meg alt for lavt og ustabilt blodsukker og blå flekker på leggene.
  Forxiga i 2 uker resulterte i ryggsmerter som ødela søvnen.

  Det skremmer meg at legene så lett skriver ut medikamenter uten å vite hvor farlige de er.
  Nå har jeg tatt en mengde med blodprøver (anbefalt av Fedon Lindberg) i 2 år og det morsomme er at jo lavere leverprøvene er målt, jo høyere har Kolesterolet blitt og jo bedre har jeg følt meg.

  Det som har friskmeldt min kropp har vært gode råd fra Annika og denne websiden. Jeg spiser lavkarbo som vi kaller det i Norge, faster dvs jeg spiser ikke mellom kl. 17.00 og kl. 12.00 neste dag. Daglig turer som får fram svetten på ryggen enten på ski eller på bena.
  Av og til ”skeier” jeg ut med Wasa Rugsprø som eneste kornprodukt i mitt kjøkken.
  Mye vitamintilskudd og Omega 3 med riktig forhold mellom EPA og DHA har hjulpet mot betennelser i kroppen. Jeg har ikke vært forkjølet siden jeg startet med lavkarbokost og
  jeg har aldri høyt blodsukker lenger eller plager som kløe, magesmerter og munntørrhet.
  For første gang kan jeg sitte i solen uten å bli solbrent og gressallergien er borte.

  Desverre har lavkarbokost blitt et fy-ord i Norge og det er det nok legestanden her som har ansvar for. Når øyelegen sier at han er fornøyd med utviklingen av min grønne stær (glaukom) og sier at lavkarbo ikke har noen innvirkning på øyesykdommer blir jeg litt trist.

  Det skrives mye om overdiagnosering av pasienter her i Norge, men egentlig handler det om dårlig håndtverk fra legene våre.

 3. 3
  Professor Göran säger

  Gerd Elisabeth Grini Skrev:

  Når øyelegen sier at han er fornøyd med utviklingen av min grønne stær (glaukom)

  Intressant! Min hustru (allvarlig T2) hade diagnosticerats med glaukom och fick dyra ögondroppar mot denna allvarlig sjukdom. Idag, och redan efter något år, på strikt LCHF är hennes ögonbottnar nu ’perfekta’, hon har inte längre denna diagnos. Dessutom har hon fått tillbaka sin mörkersyn som var borta under många år, men detta hänger förstås ihop.

  När man tänker på detta, och att samma sak bekräftas av andra ’anekdoter’ som i ditt fall, blir man nästan förtvivlad över hur verkligt ’sjuk’ vår sjukvård är när de på gränsen till ’hatar’ vad som verkligen kan göra någonting åt själva orsaken till våra ’vällevnadssjukdomar’.

  Det ruskiga är i mina ögon att nästan hela samhället framstår som ’sjukt’ när det kan tillåta denna sjuka sjukvård att fortsätta i all oändlighet när det är uppenbart (vetenskapligt) vad som är själva orsaken till dessa vällevnadssjukdomar.

 4. 4
  Janne I Jämtland säger

  Ber om ursäkt för att mitt inlägg här blir offtopic, men SVT presenterar upprörande nyheter från Australien. Där planerar regeringen en lag för att tvinga föräldrarna att vaccinera sina barn, gör man inte det blir man av med barnbidraget och det är inga småsummor det rör sig om. Helt plötsligt blir nu Australien en diktatur som vill tvinga befolkningen att medicinera mot sin vilja och vän av ordning undrar om detta vansinne även kommer att få fotfäste i europa, Läkemedelsindustrin måste skratta hela vägen till banken…

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/australien-drar-in-bidrag-for-den-som-inte-vaccinerar-sina-barn

 5. 5
  Gerd Elisabeth Grini säger

  @ Professor Göran

  Kjempebra, vi må fortsette å spre opplysninger om hva slags erfaringer vi har om sykdommer som kan behandles med ”enkle” midler dvs med LCHF.
  Her i vinter ble jeg kjent med en dame som hadde fibromyalgi, dvs hun hadde kurert seg vekk fra denne sykdommen med lavkarbo-diett.
  Hun fortalte om 10 år med utredninger hos diverse leger før hun fikk diagnosen ”alvorlig bindevevssykdom”. (Sklerdomi) Dette resulterte i øyeblikkelig innleggelse på Haukeland sentralsykehus, Bergen. Her fikk hun den riktige diagnosen, fibromyalgi.
  Hva som hadde ledet henne mot lavkarbo-diett vet jeg ikke, men jeg er kjent med leger på Haukeland som er medlem av Kostreform for bedre helse.

  For ikke lenge siden var det dame som sto fram i Nordlandsposten og fortalte om sin sklerdomi-sykdom som hun holdt i sjakk med fett-diett.
  Det er en merkelig ”vällevnad” når vi også egentlig lider av brist på riktige fettsyrer.

  Jeg sendte inn fettsyre-test og matintoleranse-test på meg selv, svaret var opplysende.
  Anbefales!
  Jeg fikk disse anbefalt gjennom Dr. Fedon Lindberg.

  https://www.sanomega.net/PRODUCTS/SanOmegaAnalyse.aspx
  https://www.camnutri.com/foodprint-c-21.html

 6. 6
  Bokmal säger

  Läkemedel kan öka risken för skador och dödsfall!

  Människor måste börja använda sitt ”sunda förnuft” litet mer och inte enbart lita på det som vårdpersonal säger.

  Jag fick ett ”uppvaknande” när min gamla pappa drogades till oigenkännlighet för många år sedan. Tack vare Internet kom jag snart fram till att han hade fått en neuroleptika (=psykosmedicinen), Mallorol, som redan var indragen i England på grund av allvarliga biverkningar, bl.a. hjärtstopp, I Sverige fick Mallorol förskrivas ytterligare ett år innan den drogs in. Då var det tyst i media. .

  Death by Prescription

  Många år/böcker senare upptäckte jag Terence H. Youngs bok – Death by Prescription (2014).
  Den är lättläst, gripande och allmänbildande, men på engelska..
  Hans dotter, Vanessa, förskrevs Prepulsid (=cisaprid) för uppsvälldhet i magen och lättare bulimi (se nästa kommentar).

  Jag gick in på http://www.fass.se och sökte på Prepulsid och såg att medicinen avregistrerats i Sverige 2002-02-28, men eftersom jag sett svenska kommentarer daterade så sent som 2008 misstänkte jag att den förskrivits ”på licens” långt senare.

  En kommentator skrev att hon hade drabbats av störningar av hjärtrytmen och hade slutat.

  Jag ringde, tidigare i år, till Läkemedelsupplysningen för att höra om Prepulsid fortfarande förskrivs ”på licens” men jag kunde inte få något klart svar. Jag ringde också till Läkemedelsverkets licensavdelning. Inte heller där fick jag något klart svar, men jag fick veta an när en medicin avregistrerats permanent så tas all text bort på http://www.fass.se förutom produkt- och substansnamn samt avregistreringsdatum. Läkemedelsverket har då inte heller kvar bipacksedelns text.

  Jag undrade vilken information patienterna får om de förskrivs mediciner ”på licens” och fick till svar att då var det läkarens skyldighet att informera.

  Kom ihåg – nya mediciner är inte automatiskt bättre än gamla men alltid dyrare eftersom läkemedelsbolaget har patent (ensamrätt).

  Ovanstående historier visar att även gamla mediciner kan vara farliga.

  Man bör alltid fråga läkaren – och sig själv – behöver jag verkligen den här medicinen. Kan problemet avhjälpas på något annat sätt. Annars är risken stor att man hamnar i ”medicinkarusellen”.

 7. 7

  Bokmal Skrev:

  Ovanstående historier visar att även gamla mediciner kan vara farliga.

  Från Matfriskbloggen:
  https://matfrisk.com/2015/04/11/gamla-och-daliga-alternativ/

  ”När läkaren vill att du skall börja medicinera med statiner, berättar de då att de inte minskar risken för stroke och hjärtinfarkt samtidigt som de ökar risken för diabetes med 46%*?”

 8. 8
  MickeB säger

  @ Arvid:

  Ja, det är märkligt vad de gamla medicinerna plötsligt blir dåliga, då nya patenterade är framtagna och skall lanseras.

 9. 9
  Bokmal säger

  Jag var just in på David Healys hemsida, http://www.davidhealy.org och såg den här intressanta rubriken/länken. Den handlar inte om diabetesmediciner – men jag tycker ändå att den platsar här.

  https://davidhealy.org/everyone-has-the-right-to-challenge-scientific-experts/

 10. 10
  Professor Göran säger

  Bokmal Skrev:

  Jag var just in på David Healys hemsida

  Intressant!

  Hela filosofin kommer förstås instormande här 🙂

 11. 11
  Bokmal säger

  Prescrire – oberoende, fransk konsumentorganisation

  Prescrire skickar ut gratis nyhetsbrev (månadsbrev) om mediciner.
  Besök http://www.prescrire.org (se registret, klicka på In English).
  Finns naturligtvis även på franska.

  Den 1 april 2015 publicerade de en artikel om diabetes-2 mediciner.
  Det finns också en fyra sidor lång variant för de som har betal-prenumeration.

 12. 12

  @ Arvid:
  Jag kan nästan på dagen när ange när jag fick min diabetes typ 2 efter det att jag blev ordinerad Simvastatin. Min nya läkare frågade förra veckan om jag tog statiner och jag sa att det skippade jag för flera år sedan. Bra, sa hon. Så det finns hopp i den unga läkarkåren. Min förra läkare i samma åldersklass (30-35), som flyttat till Israel på ett år hade heller inget emot att jag inte tog statiner.
  Skit är skit hur fint namn det än har.

 13. 13
  Bokmal säger

  March 28, 2014 – Terence Endorses Vanessa’s Law in the House of Commons
  Källa: – https://www.terenceyoung.com/event.php?id=vanessa_law2

  Jag har tidigare berättat om boken “Death by Prescription” av Terence H. Young. Han har i åratal, arbetat för lagändringar när det gäller Kanadas läkemedelssäkerhet. Jag har översatt några lösryckta stycken (utan lov) ur det tal som han höll 2014-03-28 i House of Commons. Det handlar om förhållandena i Kanada och Nordamerika. Jag tror att det är dags att vi börjar fundera på hur det ser ut i Sverige och EU.

  ”Herr Talman, det är ett stort nöje att stå här idag i Kanadas Parlament för att godkänna ”Vanessa´s Law, the Protecting Canadians from Unsafe Drug Act”.

  ”Jag är stolt att vara medlem i den första kanadensiska regeringen, någonsin, som tar itu med de lömska och till stor del dolda problemen med skador och dödsfall på grund av receptbelagda och receptfria mediciner.”

  ”Anledningen till att jag står här idag är en tragedi som inträffade i vår familj. Förra veckan var det exakt 14 år sedan – lördagen den 18 mars, 2000.”

  ”Då föll min 15-åriga dotter Vanessa ned död framför mig. Hennes hjärta hade stannat på grund av Johnson & Johnsons storsäljare, den receptbelagda medicinen Prepulsid. En medicin, som vi senare upptäckte, aldrig borde ha förskrivits till henne. Vanessas Lag är uppkallad efter henne. Trots snabb ambulanstransport och tappra försök av läkare på två sjukhus, återfick Vanessa aldrig medvetandet och hon avled nästa dag. Vi hade ingen möjlighet att säga adjö.”

  ” Fyra av Vanessas läkare kände till att hon ordinerats Prepulsid för uppsvälldhet i magen och en mild form av bulimi, men varken Vanessa – eller vi, hennes föräldrar – fick någon varning om att läkemedlet redan var ansvarig för 80 dödsfall. Varför?

  Hur kunde det här hända vårt vackra, oskyldiga barn vars läkare hade beskrivit henne som ”sinnebilden för hälsa”? Hur kunde fyra läkare, som vi litade på helt och hållet, tillåta Vanessa att fortsätta med en medicin som kunde förorsaka hjärtstopp?

  Redan nästa dag började jag ta reda på hur Vanessa hade avlidit, och varför, och upptäckte många mörka hemligheter.”

  ”Mer än hälften av alla allvarliga biverkningar av nya läkemedel kommer inte att upptäckas under studierna. I själva verket förhåller det sig så att ett av fem nya läkemedel, 20% på den amerikanska marknaden, kommer att dras in under de första två åren eftersom de skadar eller dödar patienter – eller också kommer de att förses med den allvarligaste varningstexten en – en s.k. ”black box warning” – som varje patient får tillsammans med receptet – en effektivare varning, som Kanada aldrig har haft.”

  ” Läkemedelssäkerhet handlar om en sak. Överstiger den potentiella risken den potentiella nyttan för mig? Ändå gör Big Pharma allt de kan för att säkerställa att patienterna inte har någon möjlighet att få svar på den frågan. De överdriver nyttan och döljer riskerna.”

  Talet innehåller mycket mer än så här (se källa ovan)
  Googla också Terence H. Young. Det finns många artiklar och även videos.

 14. 14

  People´s Pharmacy:
  https://www.peoplespharmacy.com/2015/04/16/diabetes-drug-dust-up-reveals-fda-deficiencies/
  Onglyza, a drug used to treat type 2 diabetes, raises the risk of heart failure as well as the likelihood of premature death from any cause.

  https://www.peoplespharmacy.com/about/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa