Fetma i primärvården

Jag köpte en bok: Fetma i primärvården, Studentlitteratur 2015, av Ingrid Larsson och Stephan Rössner, bara för att känna in hur de tänker och fungerar.

Boken är tänkt att vara ett stöd för de inom primärvården som är intresserade av att jobba med övervikt.
Den genomsyras av idén att det handlar om Kalorier in – kalorier ut. Det spelar ingen roll var kalorierna kommer ifrån, förutom att fett är dubbelt så energirikt som kolhydrater och protein, samt att mättat fett är farligt för hjärtat.
Det handlar alltså om att människor ska lära sig att äta lite och fettsnålt. Fiberrikt ska man äta för fibrerna mättar. Fett mättar sämst.
Man undrar om inte Larsson och Rössner har provat att äta fett någon gång och fått uppleva hur mätt och nöjd man känner sig länge efteråt.

Fysisk aktivitet är man medveten om att den har mycket begränsad effekt som fetmabehandling, samt att det finns risk för ökad förslitning av viktbelastade leder vid omfattande belastning. Ändå står det hela tiden om att man ska motionera för viktnedgång.

De beklagar att det inte finns någon bra medicin mot fetma. De som har funnits har dragits in på grund av olika biverkningar. Den enda som finns nu är Orlistat i olika beredningar, med och utan recept. Den har mycket minimal effekt och vissa biverkningar.

Jag minns inte att det någonstans i boken stod om att överskott av kolhydrater inlagras som fett. Inte heller någonting om insulinets effekter i fettinlagringen.

Det korta kapitlet om Atkins/LCHF (Under rubriken Populära dieter) är ganska lågmält. Det står att lågkolhydrat  ger en större viktminskning på 6 månaders sikt, jämfört med lågfettkost, men skillnaden upphör efter 12 månader. Samt att det saknas kunskap om lågkolhydratkostens säkerhet på mer än två års sikt.
Ingenting nämns om säkerheten på lång sikt av lågfettkost.

Det står att minskningen avseende riskfaktorer för diabetes och hjärthälsa är beroende av viktminskningen och ingenting av typen av kost.

I kapitlet Beteendeterapi vid fetma förordas gruppbehandling med olika yrkesgrupper som resurser. KBT är det som gäller.
Det tycks inte finnas någon insikt om begränsningen av resurser som är en realitet inom primärvården.
Jag vet inte heller att det finns någon siffra på hur mycket man främjar hälsan hos deltagarna med dessa multidisciplinära gruppbehandlingar som ska sträcka sig över år.

Matlagningstips
Energirestriktion är det som gäller. Fettsnålt rekommenderas.
Nutritionsexperter rekommenderar att alla bör äta 20-30 g mindre fett per dag. (Detta gäller tydligen oavsett hur fettsnålt man redan äter?)
Man rekommenderar lättvarianter i fråga om mejeriprodukter, (trots att forskning visat att både hälsa och vikt försämras av fettsnåla i stället för fullfeta mejeriprodukter).
Ett matlagningstips är att kyla ner en gryta eller stuvning och sedan plocka bort det stelnade fettlagret ovanpå. (Sannolikt ska det fettet slängas, annars vore det väl ingen vits med åtgärden?) Bacon och fläsk kan värmas i micron liggande på hushållspapper som suger upp fettet. (Prata om en resursbevarande mathållning!)

Nyckelhålet förespråkas.

I en tabell över tips vid viktnedgångsproblem finns dock ”Sänk kolhydratintaget” med, men med brasklappen ”en tid”

 

 

 

Comments

 1. 1
  MickeB säger

  Tyvärr är det så att trots 30-årigt misslyckande som fetmaexpert så tror sig Rössner fortfarande veta hur man gör. Metoden han förespråkar och som han aldrig fått att fungera är fortfarande det som gäller, otroligt. Hur fanken har den mannen lyckats få en professorstitel? Ordbajseri är hans enda talang

 2. 2

  Japp, MickeB. Otroligt egentligen att han efter eget erkänt 26-årigt misslyckande på sin fd. överviktsklinik har mage att sen skriva en bok om detta? Märkligt när nu den beprövade erfarenheten visat sig vara rent ut sagt dålig!!!

 3. 3

  Under vilket avsnitt hamnade LCHF i boken – flummetoder eller populära metoder?

  Du är toppen Annika, ser fram emot dina fortsatta reflektionen på denna bok.

  Ps. Jag tror att Stephans erkännande av sitt eget misslyckande var avsett att uttrycka hans besvikelse över omvärldens oförmåga att ta till sig hans budskap. Det var säkerligen inget ögonblick av ödmjuk självrannsakan, utan snarare precis tvärtom!

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Studentlitteratur ..2015!!
  Jag tycker det vore på tiden att kalla övervikt för övervikt och inte fetma – eftersom det inte har ett dyft att göra med för mkt fett – snarare tvärtom.
  Istället handlar övervikt om för mkt socker/kolhydrater och det man borde rekommendera idag (2015!) är tillräckligt med fett – rätt sorts fett!
  Och kalorier!! Ren ’forntid’!
  Usch ..så otroligt frustrerande det måste vara att studera näringslära idag.
  Det finns väl inte någon läskunnig numera som inte känner till att det är ’socker’ som ställer till det i kroppen!!

 5. 5
  piltson säger

  MickeB Skrev:

  Hur fanken har den mannen lyckats få en professorstitel?

  Han blev professor genom en donation från Svensk Mjölk..Han var internmedicinare, men genom rubriceringen ”hälsoinriktad beteendeforskning” blev det felstyrning redan från början. Vi lyckades inte få reda på hur denna formulering kom till. Redan 2003 ville Svensk Mjölk dra in professuren, eftersom de var missbelåtna med honom. Om detta skrev DN.

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/finansiar-drar-in-professur/

 6. 6

  Näringsfysiolog Ingrid Larsson på Sahlgrenska:
  https://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Aktuellt/Battre-vetande/Ga-ner-i-vikt-ar-ett-livsprojekt/

  …”Att äta magert är ett annat råd. Fett är vårt mest kaloritäta näringsämne.”…

  …”– Du har mellan tre och fem kilo att vinna på att byta ut till lättprodukter.”…

  …”Man kan gå upp i vikt på keso om man äter tillräckligt mycket. Mer magi än så är det inte.”…

  …”Mod krävs också för att stiga på vågen, något många överviktiga nogsamt undviker.”…

  …”Hur mycket jag rör mig är helt avgörande för om jag ska kunna hålla vikten, menar Ingrid Larsson.”…

  …”Sju punkter för att lyckas hålla vikten

  Ät regelbundet
  Ät frukost varje dag
  Ät färre kalorier
  Ät magert
  Skriv ned vad du äter och dricker
  Väg dig regelbundet
  Fysisk aktivitet minst en timme per dag”

 7. 7

  @ Arvid:
  Var f..n har hon hittat den kunskapen? Så långt från vetenskaplig näringsfysiologi man kan komma! Hon arbetar ju efter ”Dålig vetenskap och overksam erfarenhet”. Är hon arbetslös eller? Nehe tänkte väl det, på Sahlgrenska! Hoppas inte många går dit, för att bli sjuka och frustrerade.

 8. 8
  Gerd Elisabeth Grini säger

  https://forskning.no/medisin-medisiner-menneskekroppen-overvekt/2012/12/advarer-mot-slankepiller

  Orlistat eller Xenical som det heter når legen skriver ut slankemiddelet er et svært farlig legemiddel har jeg erfart på kroppen. Da jeg leste denne artikkelen forsto jeg hvorfor fastlegen var bekymret over mine dårlige leververdier. Etter 2 år med lavkarbo med mye fett har verdiene blitt normale, men jeg sliter fremdeles med noe som jeg tror kan være enzymmangel.

  De fleste legemidler har bivirkninger, men noen er svært alvorlige og burde aldri vært i markedet.

 9. 9
  piltson säger

  Kjell Holmsten Skrev:

  Var f..n har hon hittat den kunskapen?

  Hon har väl läst i Stephan Rössners böcker. Han uppges ha skrivit 30 stycken, vi läste bara nio och i alla står precis dessa anvisningar. Men ingen av dem anger varifrån denna visdom är hämtad. Vi sökte efter solid klinisk underbyggnad för dem, men hittade ingen.

  Det finns nog inte. Det finns ingen redovisning från den klinik han ledde i många år. Detta uppfattade ledningen för Karolinska Institutet, för dom lade ned kliniken så snart han blivit pensionerad.

  Men en världsauktoritet klarar sig utan sådan redovisning. Han var nämligen det. Är fortfarande förresten, vilket du kan fastställa av denna drapa, skriven efter pensionen:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3539294/

  Lägg märke till att den handlar om
  1. världsstatistik och
  2. medel att komma tillrätta med problemet med politiska medel och s.k. infrastruktur.

  Om kliniska åtgärder för enskilda patienter står ingenting, såvitt jag kunde se. Rössner blev världsauktoritet genom att systematiskt glömma de insikter han inhämtat innan han blev klinikchef.

 10. 10

  Se här artiklar om mjölkfett som visserligen grundar sig på observationsstudier.
  Men resultaten pekar åt att lättmjölken är farlig när den jämförts med mjölkdrickning med fettet i behållning. Från ökad viktökning till flera fall av prostatacancer, bara genom att följa SLVs och Rössners livsfarliga råd att byta till lättmjölk. Sjuk p.g.a. kaloriräkning alltså.

  ”… scientists hypothesize that stripping the fat from milk-to make the drink supposedly healthier-could be the very reason for its toxic effects..”
  https://www.healthy.net/Health/Essay/Low_down_on_low_fat_milk/983

  Och här om ökad bukfetma med mindre fett i mjölken; kort abstrakt. Svensk 12 årig studie på över 1700 män
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900
  bukfetma – ökad risk för diabetes och hjärtsjukdom; tidigare sjuk/död.

  Publicerad 2013. Kom något in i svensk dagspress ?
  Skickades kopior till SLV, Ingrid Larsson på Sahlgrenska och herr Rössner?
  Suck.

 11. 11
  FOIE gras säger

  Inte konstigt att redovisning saknas av de kliniska forsoken vid overviktsenheten pa Karolinska sjukhuset, som en av patienterna 1991 minns jag amatormassigheten i allt.

  vi sattes rakt av pa svalt med tre sma pasar dagligen, vars innehall skapats av den kommersiella sk Cambridgemetoden, senare tillkom Nutrilett, dvs Karolinskas prestige handlade om att ge kommersiella fabrikanter status genom de kliniska forsok de sjalva inte ville utfora

  ingen konst ga ner i vikt pa svalt (600 KALORIER DAGLIGEN i tre manader i forsta hand (och mer for den som onskade och det gjorde flera) det oacceptabla var den totala avsaknaden av intresse och kunskaper om den stress som kropp och psyke utsattes for – det enda som gallde var siffror som visade viktnedgang – och installningen att om patienterna sen gick upp i vikt igen var viktuppgangen patientens ensak
  Svalt ar annars ingen obetydlig situation att placera patienter kanda konsekvenser ar alkoholmissbruk depressioner och andra uttryck for svar stress – patientunderlaget garanterade sannerligen material till ratt angelagna forskningsstudier och det inom flera discipliner men nagot sadant blev inte foljden – otroligt att handskas sa illa med tillgangarna

 12. 12
  ByPass x2 säger

  Ett sedan eoner väl känt fenomen är att om en lögn upprepas tillräckligt ofta, blir den till slut en ”sanning”. Ja, att ”konvertera” lögn till sanning kan uppenbarligen även generera en professorstitel.

  Nytt för mig var även att man går ner i vikt av följande aktiviteter:
  • ”Skriv ned vad du äter och dricker”
  • ”Väg dig regelbundet”

  Antar att i den värld där Ingrid Larsson och Stephan Rössner lever och verkar, där är jorden fortfarande platt….

 13. 13
  Jessica Seger säger

  Jag gick upp 0,5-1 kg per år på lättmjölk, inget smör på mackan, mycket pastamat. Tränade på gym tre gånger i veckan, körde 150 situps på raken för att få plattare mage. Inget händer förrän jag vänder dessa galna kostråd ryggen, och börjar äta precis tvärtom. Ingen lättmjölk, massa smör på min macka som är ett salladsblad, äter gräddstuvad vitkål istället för pasta. Går dagliga promenader med min schäfer, kör plankan i 90 sekunder när jag har lust med det. Lyfter 40 kilo kettlebell utan större svårighet. Jag är nu nere på min tonårsvikt.

 14. 14
  piltson säger

  @ FOIE gras:
  Det är intressant att du visar egna upplevelser av Huddingekliniken. Vi efterlyste sådana för åtta år sedan, men ingen hörde av sig.

  Systematisk insamling av vittnesbörd som ditt kunde bli ett intressant argument mot både officiella ”kostråd” och konventionell behandling av övervikt. Man måste ha samlat massor av negativ erfarenhet men aldrig dragit lämpliga slutsatser för praktisk tillämpning. Istället har man fortsatt att predika regler och metoder som bevisligen var resultatlösa.

  Det är faktiskt väldigt konstigt, och vi undrade mycket över hur, och varför, det kan gå till så. Det handlar f.ö. inte bara om Rössner. Det handlar också om Claude Marcus, som samarbetade med Rössner.

  Sådana vittnesbörd skulle kunna kompletteras med bearbetning av patientjournalerna från kliniken.

 15. 15
  Bengt Nilsson säger

  Studentlitteratur har även denna bok som ännu inte är tryckt (den anges som ”kommande”):

  Mat och hälsa – en klinisk handbok
  https://www.studentlitteratur.se/#9789144083575/Mat+och+hälsa/innehall/

  Boken är skriven av 24 personer!

  Kapitel 31 heter ”Lågkolhydratkost – LCHF-kost” och är skrivet av Ulf Holmbäck och Per Sjögren

  Redaktörer:
  Tommy Cederholm, Elisabet Rothenberg

  Författare:
  Viola Adamsson, Gunnar Akner, Wulf Becker, Ingvar Bosaeus
  Lars Ellegård, Johan Fastbom, Gerd Faxén Irving, Carl-Erik Flodmark
  Carl-Johan Fürst, Mai-Lis Hellénius, Ulf Holmbäck, Agneta Hörnell
  Gunnar Johansson, Maarit Korkeila Lidén, Ingrid Larsson, Ylva Orrevall
  Jan Palmblad, Ulf Risérus, Olav Rooijackers, Stephan Rössner
  Per Sjögren, Frode Slinde, Emily Sonestedt, Ann Ödlund Olin

  Troligen är det Per Sjögren som gjorde Uppsalastudien:
  https://www.kostdoktorn.se/uppsalastudien-inte-ens-en-tummetott

 16. 16
  piltson säger

  @ FOIE gras:
  Hur var det för övrigt med ”uppföljning”. Man skrev tydligen ut patienterna när de kommit ned en viss målvikt med dessa psykiskt belastande metoder. Kan ju ses som en framgång.

  Men vad hände sedan? Det finns ju tusentals berättelser om hur den gamla vikten återkommer. Alltså skall man inte hävda framgång förrän det visat sig att uppnått resultat bibehålls ett år, tre år, etc.

  Och hur mådde de psykiskt vid utskrivningen? Och ett år, tre år, senare?

  Det borde vara ett intressant forskningsprofekt att gå igenom journalerna och ta kontakt med f.d. patienter som finns kvar och fråga om deras erfarenheter och nuvarande situation. Eftersom KI inte kan förväntas initiera ett sådant får man tänka sig en icke-medicinsk ämnesrubricering. Jag kan tänka mig flera stycken. Ett kunde handla om vetenskaplig metod och redovisning.

 17. 17
  piltson säger

  @ Bengt Nilsson:

  Ja, och dom har läroboken ”Fetma”, redigerad av S. Rössner och A.K. Lindroos utgiven 2007. Den lär användas vid utbildning av vårdpersonal. Där finns hela eländet framlagt, också av ett 20-tal skribenter, varav bara en skrev något som jag fann intressant och lärorikt. Det lustiga med denna bok är att den innehåller en massa fotnötter, som ger vetenskaplig yttre prägel, men ofta saknar direkt relevans för innehållet i texterna. (Dock saknas hänvisningar till vetenskap före c:a, 1975, då verkligheten fortfarande låg till grund för överviktsbehandling.)

  Hur kan sådant förekomma när det finns så mycket erfarenhet som visar hur fel det är? På denna fråga har jag ännu ej sett ett försök till svar.

  Vidare frågar man sig om inte förlagen skall anses belastade när de så kritiklöst ger ut sådant material.
  Det skulle isåfall också gälla Brombergs förlag, som gav ut Rössners skriverier.

 18. 18
  piltson säger

  piltson Skrev:

  en massa fotnötter

  Nej, förlåt, det är inte fotnötter. Det är källhänvisningar utan hänvisning till textställen. Något annat hade väl inte varit möjligt, eftersom det som sagt saknas sakunderlag för dessa predikningar.

 19. 19
  Lars Henrik säger

  @ Bengt Nilsson:
  Det är Per Sjögren tillsammans med Tommy Cederholm som är huvudansvariga för den s k Uppsalastudien:

  https://www.unt.se/uppland/uppsala/medelhavskost-forlanger-livet-1045558.aspx

  Kan det förmodas att de sökt ett visst resultat ?

 20. 20
  Georg W säger

  För cirka ett decennium sedan så gjordes en Dokument inifrån. Som undersökte våra näringsexperters kopplingar till industrin. Huvudpersoner var C. Markus och S. Rössner. Marcus var finansierad av Kungsörnen och Rössner av Dansukker. Han fick sitta i TV och försvara att man kunde äta lite socker.

  Strax därefter blev de utsparkade som experter hos SoS. Jag undrar om de inte är kvar som auktoriteter hos LV?

  Jag vill även minnas att denna dokumentär kom som ett svar på bl.a. Annikas ifrågasättande av dessa experters kopplingar till industrin. Idag verkar kopplingar till industrin vara legitimerade. Vem ska annars betala?

  Dessa herrar kan inte stå opåverkade av det högre matmedvetande som LCHF utgör. Alltså ljuger dom för sig själva för att upprätthålla sina inkomster. Vem mer än Rössner, Marcus, massmedia och myndigheter tror idag att fullkornsmuesli är bra mat?

 21. 21
  piltson säger

  Georg W Skrev:

  Vem mer än Rössner, Marcus, massmedia och myndigheter tror idag att fullkornsmuesli är bra mat.

  Till exempel Anna Karin Lindroos hos Livsmedelsverket och Ingrid Larsson, nämnd ovan. Så här skrev de i ”Fetma”

  ”…potatis, ris, pasta och grova cerealier bör förekomma varje dag i anpassade mängder.”.

 22. 22
  piltson säger

  Georg W Skrev:

  Kungsörnen

  Det var Kungsörnen som finansierade det seminarium där Rössner framförde sitt sensationella budskap att ”kroppen saknar system för omvandling av kolhydrater till upplagrat fett.”

  Som jag skrev ovan: han hade utan tvivel lärt sig annat i läkarutbildningen, men det lönade sig att glömma detta.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Intressant är Socialstyrelsens beslut för några år sedan att patienter med övervikt som väljer LCHF för att gå ned i vikt skall stödjas av sjukvården och inte motarbetas. Detta var faktiskt ett genombrott som ekade ut över världen. ”Men ni svenskar har ju alltid varit så kloka!” var en lakonisk kommentar.

  Jag har en klart överviktig bekant som snart skall genomgå en stor operation och i hans familj har man varit rent fientligt inställd till mina matvanor. Döm om min förvåning när hans fru helt plötsligt ringde och berättade att de nu skulle satsa på LCHF och hur klok jag har varit under årens lopp.

  Vad hade hänt?

  Jo – en sköterska hade i rådgivningen inför operationen påpekat att det var viktigt att minska på övervikten så mycket som möjligt och förslog dem därför att gå över till en LCHF-kost. Nu var det knappast på patientens initiativ och ett initiativ som skulle stödjas av sjukvården utan i form av en ren aktiv ’vårdinsats’.

  Någonting kanske ändå håller på att hända inom vårdapparaten även om denna förändring fortfarande aktivt motarbetas av personer som under långt tid investerat i de förlegade kostråden som Rössner och Larsson. Enligt min uppfattning är det framför allt allt livsmedels- och läkemedelsindustrin som ligger bakom motståndet mot förändringar som på samma sätt som tobaksindustrin som nu på alla sätt försöker motverka förändringar som kan motverka deras intressen.

 24. 24
  Elisabeth G säger

  Att dessa okunniga stofiler inte kan lära om är väl en sak men det är bedrövligt att deras alster sprids i bokform.

  Fett mättar sämst? Vilket snack. Enligt min erfarenhet blir man mätt av lite när man äter LCHF. Fett och protein mättar bra. Lägger man däremot till kolhydrater kan man äta betydligt större portioner. Det är bedrövligt att två så illa underrättade personer inte kan hålla truten.

 25. 25
  piltson säger

  @ piltson:
  Formuleringen återkom sedan på sid. 40 i boken ”God mat för klokt folk.” På sid. 151 i samma bok hittar jag detta smycke:

  ”Det är ingen ände på den mänskliga uppfinningsrikedomen när det gäller att lura sårbara överviktiga människor.”

  Men det handlar inte om Huddingekliniken.

 26. 26
  Elisabeth G säger

  @ Arvid:
  Ӏt regelbundet
  Ät frukost varje dag
  Ät färre kalorier
  Ät magert
  Skriv ned vad du äter och dricker
  Väg dig regelbundet
  Fysisk aktivitet minst en timme per dag”

  Så många år som jag har följt dessa punkter. Och vikten gick bara upp, upp, upp. Och självförtroendet rasade för jag förstod ju att det var mig det var fel på, inte råden. Jag blir rasande när jag tänker på att en sådan människa får fortsätta sprida sin dynga.

 27. 27

  Om man är leptinresistent så mättar fett troligen dåligt, men varför utgå från leptinresistens? Och eventuell leptinresistens verkar skapas av alltför kolhydratrik kost, och botas med t ex LCHF 🙂

  Jepp, håller med, dessa personer bör göra en kovändning eller hålla klaff. Är det värt att göra karriär på systematisk bekostnad av andra människors hälsa?

 28. 28
  Elisabeth G säger

  10 @ sten:

  Bara genom att äta ganska strikt LCHF normaliserade min man storleken på prostatan och PSA-värdet blev normalt. Nattkissandet upphörde också. Urologen blev nästan lite sur. LCHF är verkligen läkeko(n)st.

 29. 29

  Medhåll om läkeko(n)st! Min kollega blev opererad för crohns 1989, fick rådet ”ät som vanligt”. Följde det och led av oerhörda magproblem till 2007 då hans fru upptäckte LCHF genom Annika. Tre veckor senare var magproblemen borta. Nu strålar han fortfarande av kärnfriskhet som LCHFare. Bara ett exempel av flera som jag har i min närmsta omgivning.

 30. 30
  Lars Henrik säger

  Xiro Skrev:

  Jepp, håller med, dessa personer bör göra en kovändning eller hålla klaff. Är det värt att göra karriär på systematisk bekostnad av andra människors hälsa?

  Man kan verkligen undra hur den är funtad, den kognitiva miljö dessa personer personer befinner sig i. När hundratals ”anekdoter” och ett ökande antal studier visar att ens teser kanske inte håller streck så borde detta leda till ett vetenskapligt intresse för ’anomalierna’ men så icke. Finns det för mycket att förlora på en ändring mån tro? Eller är det helt enkelt bekvämligheten i att tycka som omgivningen?

  Vi har kommit en lång väg sedan president Reagan drog ned på de offentliga forskningsmedlen i USA. Nu börjar vi kanske se vad detta har lett till? Skattesänkningar låter alltid bra, speciellt om man har stora inkomster att försvara men det finns givetvis en baksida. Skattepengarna användes faktiskt till något, t ex oberoende forskning. Men för somliga är vetenskapen inte längre nödvändigtvis sanningen, utan ett verktyg för större förtjänster!

 31. 31
  Elisabeth G säger

  30 @ Lars Henrik:

  ”Finns det för mycket att förlora på en ändring mån tro? Eller är det helt enkelt bekvämligheten i att tycka som omgivningen?”

  Det måste väl ändå vara pengarna från industrin som styr. Så korkad alt. ointresserad av sitt eget ämnesområde kan väl ingen människa vara.

 32. 32
  MickeB säger

  @ Georg W:

  Här är Kostdoktorns referat av denna serie i Kalla Fakta om de sk experternas kopplingar till Livsmedelsindustrin, tyvärr så verkar inte länkarna till programmen funka längre.

  https://www.kostdoktorn.se/?s=kalla+fakta&submit.x=0&submit.y=0

 33. 33

  @ Lars Henrik:
  Bra skrivet: Varje skattekrona sparad på utbildning och forskning kan betyda 10,000 sek sparade i vård, medicin och felbehandlingar. DB2 t.ex. I ”mottagarledet” , alltså för t.ex Unilever (gratis utbildningsmaterial för dietester och SLV-folk) kan det mycket väl betyda en återbäring på 10,000 kronor per spenderad krona istället. Att ILSI sattes upp av både livsmedels och läkemedelsföretag är ingen tillfällighet aftersom ofta samma ägare ligger i botten för bägge industrierna.
  Läkemedelsbolagen började med stöd till universitet och högskolor i USA redan på 1930 talet. Systematiskt till alla utom de som utbildade inom naturmedicin…. Hur statens ”besparingar” fortgår i Sverige idag kanske Läkemedelsverket eller Socialstyrelsen kan indikera.

  Här kan man verkligen tala om ett helt grundlurat etablissemang. Alltså dom som tror att det är fint, billigt och riktigt att snälla företag betalar räkningar är grundlurade. ”Investeringarna” slutar inte där utan fortsätter i patienföreningar där man sprider frikostigt med pengar på flera sätt under ett par år så att frivilliga kan ersättas med anställda vilket gör att de nya ökade kostnaderna gör fortsatt sponsring nödvändig. ”Mammon” klänger sig på detta vis in överallt, inklusive dagspressen, om man mot förmodan inte redan ägde tidningens ägare.

  Gratis, generöst, beorende, följt av dags för utdelning verkar vara den genomgående modellen från sponsorsidan. Misstänker att t.o.m Rössner m.fl. försatt sig i liknande knipor!

 34. 34
  piltson säger

  Lars Henrik Skrev:

  När hundratals ”anekdoter” och ett ökande antal studier visar att ens teser kanske inte håller streck så borde detta leda till ett vetenskapligt intresse för ‘anomalierna’ men så icke.

  Precis detta är vad vi undrade så mycket om när vi höll på med Rössnerkommentaren. Lärdomshistorien har flera exempel på hur en föråldrad ”paradigm” kan hållas vid konstlat liv med allt skränigare åthävor men sedan plötsligt rasa ihop. Jag trodde den punkten hade kommit för 6-7 år sedan och att Taubes skulle bli den utlösande faktorn.

  Men så blev det alltså inte. Och jag förstår inte hur Studentlitteratur nu kunnat ge ut ännu en bok som återigen tjatar fram de förlorade teserna, när så mycken dokumenterad erfarenhet pekar åt motsatt håll. VARFÖR? och hur resonerar ledningen för detta förlag? Kunde inte någon vaken journalist först läsa Nina Teicholz och sedan knacka på hos Studentlitteratur för att ställa några frågor….

 35. 35
  Ingvar Bejvel säger

  En del ’syndare’ verkar inte ens vakna sent, utan aldrig!

 36. 36

  @ piltson:
  Efter inspiration från ditt sista inlägg skrev jag nu följande till info@studentlitteratur.se

  Hejsan,
  Er bok har verkligen blivit slaktad på den här bloggen. (här!)

  Man undrar hur författare som Rössner kan hålla kvar vid förlegade doktriner utan att peka på direkta studier som stöd, istället lösa referenser till litteratur utan sidhänvisningar.
  Modern forskningssammanställning kräver precisa hänvisningar direkt till studierna ifråga.
  Som exempel, ta boken ”The big Fat Surprise” av Nina Teicholz till exempel.
  Hennes analys går ej att jämföra med tramset i er Fetmabok.
  En bok för studentlitteratur att översätta ?

  Med vänlig hälsning,

 37. 37
  Lars Henrik säger

  piltson Skrev:

  VARFÖR?

  Kanske är tilltron till vårdens auktoriteter fortfarande för stark? Jag tror att denna tilltro måste få sig ytterligare någon knäck innan förtroendet nått en lämplig nivå.

  Diabetes är möjligen ett bättre område att koncentrera sig extra på i närtid än fetma. Det är nog för det första ganska lätt för de flesta att förstå att ett blodsocker i kontroll är A och O för en sockersjuk. För det andra blir det således snabbt uppenbart hur vansinniga dagens kostråd till de sockersjuka egentligen är. För det tredje har de ’olydiga’ diabetikerna redan organiserat sig på olika sätt och somliga dietister har visat tecken på att mjukna.

  @ sten:
  Bra initiativ Sten!

 38. 38
  Georg W säger

  @ MickeB:
  Vi borde efterfråga dessa program. Uppenbarligen var programmen för nakna och avslöjande. Jag drog omedelbart kopplingen mellan Livsmedelsverket och industrin. Vilket förmodligen alla gjorde när de såg programmet. I dagens samhälle stoppas sådana här verklighetsbeskrivningar och idag får ingen göra sådana här program. Det pågår en omfattande manipulation av oss konsumenter!

  Och som vanligt är sanningen det minst populära alternativet och något som de flesta inte vill veta.

 39. 39
  Lars M säger

  Nej men Annika, hur kan du plåga dig själv så där och läsa böcker av Rössner? Det kan ju aldrig finnas något nytt utöver hallonbåtar i böcker han bidragit till!

 40. 40
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Lars M:
  Instämmer ..men tror att till o’ med hallonbåtarna nog torkat ihop vid det här laget! 😉

  ”Society has become so fake that the truth is bothering people..”

 41. 41
  piltson säger

  @ Lars M:

  Nej, Lars M, det stämmer inte alls. Stephan Rössner är ett intressant historiskt fenomen. En bok som jag släpat med mig kors och tvärs mellan länderna sedan 1959 är Bergen Evans: ”The Natural History of Nonsense”, först utgiven 1948

  Första kapitlet handlar om Adams navel. Det hittills sista skulle kunna handla om nutida kostrådgivare. Det är faktiskt mycket underhållande från början till slut.

 42. 42
  Lipofil säger

  Lars Henrik Skrev:
  Det är Per Sjögren tillsammans med Tommy Cederholm som är huvudansvariga för den s k Uppsalastudien:

  Tommy Cederholm är ju make till Mai-Lis Hellénius

 43. 43

  Tänk om de och fler kunde få upp ögonen för att man kan använda maten som moteld mot fetman och som medicin mot många sjukdomar.

  Idag kan du läsa om hur jag blivit friskare med LCHF/Paleo både på Swedish Paleo Club och i olika tidningsartiklar som jag länkar till på min blogg.

  https://www.swedishpaleo.se/gastinlagg-av-birgitta-hoglund/
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/04/11/cappuccino-lchf-och-medverkan-i-4-tidningar/

 44. 44
  piltson säger

  Birgitta Höglunds mat Skrev:

  Tänk om de och fler kunde få upp ögonen för att man kan använda maten som moteld mot fetman och som medicin mot många sjukdomar.

  Ja, och och en lämplig metod vore då att ordna till en svensk version av EN TIDIG UPPLAGA av Wolfgang Lutz. Där finns väldigt mycket om hans erfarenhet av bot/lindring at ett 20-tal besvär genom KH-restriktion. I senare upplagor har man rensat ut just de partier som gjorde boken intressant.

 45. 45
  LCHF-Bengt säger

  Först skrattar jag åt dessa sk. experter, men sen slår det mig att människor faktiskt tror på det här, eller blir manipulerade till tro på det utan minsta granskning. Jag själv skulle få allvarliga hjärtproblem efter att ha läst denna bok, så tack Annika för att du offrade dig.

 46. 46

  Jaha jag trodde boken handlade om fet primärvårdspersonal.

 47. 47
  Lars Henrik säger

  Q Skrev:

  Jaha jag trodde boken handlade om fet primärvårdspersonal.

  😀

 48. 48

  Har Ni sett det här?
  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/04/10/undervikt-okar-risken-for-demens/

  Stor sturdie med kontroverst resultat. Det är inte alltid, som smalast är bäst, men inte heller tjockast – fast av andra skäl.

 49. 49
  Gerd Elisabeth Grini säger

  @ Erling:
  Dette er ingen ny studie, men jeg pleier å si: Kjenner du noen med demens som er tykke?

  Min mor ble satt på statiner da hun var 89 år gammel.
  Ganske raskt kom demensen og hun ble samtidig tynn.
  Hun levde til hun var 99 år, men det var 10 triste år med mye plager.
  Jeg er ganske sikker på at det var statinene som gjorde utslaget.

 50. 50

  Enligt David Perlmutter’s bok ”Grain Brain” behöver hjärnan mycket kolesterol för att fungera bra.
  Det tråkiga med statinerna är att de tar bort både bra och oxiderat LDL. Oxiderat LDL är skadligt medans icke oxiderat är viktigt. Vitamin C och andra antioxidanter samt undvikande av lättoxiderande fetter, alltså undvika dom fetterna som Svenska LivsmedelsVerket rekommenderar.
  Lättoxiderade fetter i mängd som då blir byggstenar i aminosyrer och hjärna är inga höjdare.

 51. 51
  MickeB säger

  @ Erling:

  Erik Edlund Matfrisk har tittat på studien och konstaterat att det är det vanliga trixandet med statistik för att förstärka effekterna som var väldigt små.

  https://matfrisk.com/2015/04/13/bmi-och-risk-for-demens/

  Men frågan är intressant med tanke på fett och kolesterolskräck och hur det påverkar hjärnan.

 52. 52

  Gerd Elisabeth Grini Skrev:

  @ Erling:
  Dette er ingen ny studie, men jeg pleier å si: Kjenner du noen med demens som er tykke?

  Min mor ble satt på statiner da hun var 89 år gammel.
  Ganske raskt kom demensen og hun ble samtidig tynn.
  Hun levde til hun var 99 år, men det var 10 triste år med mye plager.
  Jeg er ganske sikker på at det var statinene som gjorde utslaget.

  Det tror jag också. Att pressa ner kolesterolet är att svälta hjärnan. Tyvärr reagerar patienterna inte på sin demens, för att ha dålig koll är lite skämsigt och omgivningen tror att det är ett normalt förlopp i samband med den höga åldern. Doktorn vet dessutom bäst!!!(?)

  Att ge en så gammal person statiner – varför då? Vilken strategi tillämpar man? Vad tror man sig vinna?

  Däremot borde man titta på hur blodsocker och insulin ligger till. Insulinresistens ger farliga inflammationer och delar av hjärnan förtvinar. Byter man till nyttigt fett och tar bort kakorna och den söta drycken klarnar tanken!

 53. 53
  Ingemar säger

  Rössner och de flesta i hans generation av ”hälsoforskare” är pinsamma. Annika får ursäkta men jag skulle vilja se fler naturvetare, företrädesvis kemister och biologer, som forskar på hälsoområdet och inte läkare. Sjukvård är big business och det sitter i ryggmärgen på en läkare att ordinera piller och operation när de går bet. Det är inte deras fel, det är så de är utbildade men det vetenskapliga underlaget för att skriva ut mer piller och utföra operationer på i övrigt fullt friska människor som lider av sin övervikt är minst sagt skralt.
  Naturvetare kommer från mycket mer strikt vetenskaplig miljö och de är inte på samma sätt som läkare konstant utsatta för påtryckningar från läkemedels- och livsmedelsindustrin att marknadsföra hälsofarliga produkter och metoder.
  För övrigt håller jag med Andreas Eenfeldt att en generation av forskare måste dö ut innan en verklig förändring av kostråden kommer till stånd.

 54. 54
  piltson säger

  Ingemar Skrev:

  en generation av forskare måste dö ut i

  Men det tycks ju inte räcka. Strax efter att Rössner försvunnit hörde vi för
  första gången om Hellenius.

  Man hade bara ändrat ämnesformuleringen till ”livsstil”, men predikningen
  är densamma.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa