Socker och vitt mjöl till de äldre

”Hur ska man kunna bli bättre, må bättre, få kraft och ork om man serveras mat med mer socker och vitt mjöl än näring? För vår mamma är detta den enda varma, tillagade rätten på hela dagen”, skriver Stefan Andersson.”

De äldre och sjuka har ofta en nedsatt aptit, och det som går lättast ner kan vara det söta. Men de blir inte friskare av socker, tvärtom. Därför borde de erbjudas nylagad och trevligt dukad näringsrik mat, utan socker, och med minimalt av vitt vetemjöl, men med generöst av naturligt fett och protein.

Om äldrematen i SVT.se.

 

Comments

 1. 1
  F d anhörig säger

  Man kan verkligen undra – ”Var är pengarna”?
  Kan inte låta bli att citera några stycken:

  ”Hur ska man kunna bli bättre, må bättre, få kraft och ork om man serveras mat med mer socker och vitt mjöl än näring? För vår mamma är detta den enda varma, tillagade rätten på hela dagen”, skriver Stefan Andersson.”

  ”Jag vill poängtera att det inte är kökspersonal och hemtjänst som jag kritiserar, jag är ute efter att få reda på vart pengarna tar vägen.”

  ”Felet finns betydligt högre upp!
  Är verkligen politiker i Sverige nöjda med hur vi behandlar de som gjort landet till vad det är?”

 2. 2
  FOIE gras säger

  Ett bra inlagg och som typiskt svenskt saknar ansvarig instans som mottagare. Brevskrivaren kan inte definiera vem mottagaren kan vara och vet inte hur lagen reglerar medborgarens möjlighet att utkräva politiskt ansvar på kommunal och landstingsnivå. Denna möjlighet är namligen obefintlig i praktiken.
  Enskilt politiskt ansvar kan den enskilde utkräva endast i politiska val då den enskilde kan rösta på annat parti! Smaka pa det!

 3. 3

  Vilken j…la oaptitlig mat rent ut sagt. Att inte hemtjänstverksamhetens politiker och tjänstemän skäms!

 4. 4

  Man ser ju inte framemot att bli så gammal att man måste förlita sig på kommunal leverans av HCLF-mat.
  Potatissoppa! Ja då får man nog skruva några extra varv på insulinsprutan!

 5. 5
  LCHF-Bengt säger

  Även på sjukhusen serveras patienter liknande mat. Själv tillbringade jag flera veckor på sjukhus efter två operationer. Minns att läkaren sa: vi försöker skriva ut patienterna så fort som möjligt, för de verkar återhämta sig betydligt snabbare hemma.
  Att det skulle bero på näringsfattig mat tänkte inte doktorn på.

 6. 6
  Elisabeth G säger

  @ F d anhörig:

  Du kära anhörig, sanningen är nog den att politikerna inte är ett dugg intresserade av hur de gamla har det. Deras intresse ligger snarare i att de gamla dör så fort som möjligt. Då sparas det pengar i sjukvården samtidigt som man slipper att betala ut pension. Dessa pengar kan man sedan ge till valboskapen i form av simhallar, ishallar och liknande, allt för att bli omvalda. Cynisk? Nej, realist och väldigt arg.

 7. 7

  Håller med om att maten i vården är tragiskt dålig. En dag fick min pappa nån slags gegga gjord på mannagryn till middag. Han och övriga patienter undrade vad det var för rätt och personalen hade ingen aning. Det serveras kakor och fikabröd i princip varje dag – är de helt dumma i huvudet som serverar sådant till sjuka, och så ofta???!!! Jag har fått nog av bortförklaringar!!!

 8. 8
  Swedboy säger

  Min mamma är nu 95 år gammal och överlever på grund av att hon fortfarande lagar sin mat själv på äldreboendet där hon bor.

  För en tid sedan läste hon i tidningen att alla väntar in i det sista med att lämna hemmet och flytta in på äldreboende. Så länge att de bara har i genomsnitt sex månader kvar att leva när de tar det stora steget. ”

  Min mamma kommenterade artikeln med följande ord: ”Man kan vara hur frisk som helst när man kommer hit men äter man maten och accepterar sysslolösheten så är man död efter sex månader.

  Jag besökte henne under påskhelgen och blev lovad nybakade muffins. ”Jag äter inte muffins, det vet du väl” sa jag. ”Det kan du inte säga något om innan du vet receptet” blev svaret.

  Ägg, ägg, vispgrädde, riven ost och bacon.

  Det äter hon på kvällarna när de andra blir serverade söt kräm med lättmjölk och smörgås med lättmargarin.

 9. 9

  Gratulerar dig till en smart mamma.

 10. 10
  F d anhörig säger

  @ Swedboy:

  Tummen upp för dig och en ljuv vårhälsning till din mamma. Lova det! 🙂

 11. 11
  Professor Göran säger

  @ Swedboy:

  Suveränt!

 12. 12

  Oj oj oj, vilken mamma. Undra på att hon nått 95 år, så klok. Det är faktiskt sant, man lever inte så länge på kommunal mat. En stor känga till alla politiker som snålar med pengar till de äldre och slösar och bjussar sig själva på lyxiga sammankomster med hälsosam mat.

  Dessutom så är det ju så att de äldre äter inte gratis på äldreboenden, dom betalar uppåt 3000 kr per månad.

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Swedboy Skrev:

  Jag besökte henne under påskhelgen och blev lovad nybakade muffins. ”Jag äter inte muffins, det vet du väl” sa jag. ”Det kan du inte säga något om innan du vet receptet” blev svaret.

  Ägg, ägg, vispgrädde, riven ost och bacon.

  Det äter hon på kvällarna när de andra blir serverade söt kräm med lättmjölk och smörgås med lättmargarin.

  Du ska vara mycket glad för din mamma! Hälsa henne från oss alla!

 14. 14

  65+ Skrev:

  Dessutom så är det ju så att de äldre äter inte gratis på äldreboenden, dom betalar uppåt 3000 kr per månad.

  Detta är siffror från år 2014:
  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/sa-mycket-far-aldre-betala-for-maten

  Just det, de äldre betalar för maten:
  …”På äldreboende skiljer det tusenlappar i månaden. I dyraste kommunen kostar måltiderna 4 410 i månaden – mot 1 625 i billigaste.”…

  …”I Örebro län har Örebro kommun lägst avgift för mat på särskilt boende. De tar 2 940 kronor i månaden, jämfört med 3 600 kronor i Hallsberg, Laxå och Lekebergs kommuner.”…

  …”I Västmanlands län har Sala kommun lägst avgift med 2 741 kronor i månaden, jämfört med 3 457 kronor Fagersta kommun”.

 15. 15
  F d anhörig säger

  Så här går det till med regeringens miljardsatsning på äldrevården:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6142710

  ”Den största satsning som regeringen gör i årets budget är en miljard kronor till mer personal i äldreomsorgen. Men satsningen betalas nästan helt med nedskärningar på andra håll inom just äldreomsorgen.”

  ”– Det blir ingen nationell demensplan, det blir inget måltidslyft för våra äldre, det blir ingen äldreboendegaranti, det blir ingen kompetenssatsning som är så viktig för äldrevårdens personal och chefer och det tycker jag är upprörande.”

  ”Av den miljard som regeringen satsar i år på mer personal till äldreomsorgen är hela 940 miljoner pengar som annars skulle ha använts på andra håll inom äldreomsorgen.”

 16. 16

  Mats pappa tvingas vänta en timme på hjälp – nu ringer han sonen i stället
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mats-pappa-tvingas-vanta-en-timme-pa-hjalp-nu-ringer-han-sonen-i-stallet
  Mats parkinsonssjuke far får vänta i upp till en timme efter att han tryckt på trygghetslarmet innan någon kommer och hjälper honom. Trots anmälningar har situationen inte blivit bättre. …

 17. 17
  F d anhörig säger

  Det är inte varje morgon man blir glad när man slår på datorn och börjar läsa nyheter och vad bloggarna skriver, men det blev jag idag när jag läste på Mats Lindgrens blogg om sjuksköterskan som kämpar på ett äldreboende med kosten till de äldre:
  https://fethalsa.wordpress.com/2015/04/20/en-sjukskoterska-kampar-pa-ett-aldreboende/

  ”En sjuksköterska försöker få personalen på äldreboendet att minska på kolhydraterna för diabetikerna. Deras blodglucoskurvor (blodsockerkurvor) har blivit mycket bättre och ansvarig läkare är imponerad av resultaten.”

 18. 18

  https://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Mat-pa-sjukhus/

  Låter ju bra, men väldigt långt ifrån vad som verkar praktiseras/erbjudas på riktigt, enligt vad jag upplevt.

  Eller vad har ni för erfarenheter? Är det enkelt att få anpassad kost eller krånglas det med läkarintyg och annat?

 19. 19

  Nu när jag kollar mer i detalj på t ex e-kost ser jag att det finns en del villkor som kan krångla till det och ge personalen möjlighet att neka. Hmm…

 20. 20
  F d anhörig säger

  @18 Xiro:
  Jo, det är sant, att det är långt ifrån vanligt att någon vårdpersonal engagerar sig i maten till de äldre, varken till diabetiker eller andra. Med vårdpersonal menar jag både läkare, sjuksköterskor och platschefer. Det tänder en strimma hopp med en sjuksköterska som förstår – någonstans i Sverige.

  Det är alltså inte enkelt att få en hälsosam kost i äldreomsorgen, varken för dem som bor hemma eller på boenden. Det hela är ju styrt av livsmedelsindustrin/storköken samt förankrat hos kommunala politiker. Möjlighet till läkarintyg finns inte, då doktorn vanligtvis inte förstår sig på kost och hälsa, dom förstår bara piller och hälsa. När det gäller maten till diabetiker så får dom en insulinspruta som förrätt.

  Men personalen borde skrika högt! Det bådar gott att det finns en sjuksköterska som för en kamp.

 21. 21

  @F d anhörig:

  Jag är också mycket glad över denna sköterska som kämpar, en sann hjälte och förebild!

  (Mitt inlägg #19-20 var en kommentar på det jag länkade till, 1177:s fina beskrivning över vilka dieter man kan få inom vården.)

  Sedan kan jag inte låta bli att reflektera över din signatur – jag förstår och jag beklagar från det djupaste djupet av mitt hjärta. Och genom att du deltar här skönjer jag en drivkraft, ett ljus ur mörker!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa