Amerikanarna följde de nya kostråden – och blev fetare

Matfrisk skriver om en genomgång av ämnet.

Han refererar en artikel i Nutrition Journal.

 

Comments

 1. 1

  Dr Michael Eades har i sitt senaste blogginlägg (i polemik mot veganen Dr Dean Ornish) gjort en mycket bra genomgång av amerikanska jordbruksverkets statistik sedan 1970-talet som visar att amerikanerna följde kostråden till punkt och pricka… mindre mättat fett, mer vegetabiliskt fett, mer kolhydrater från raffinerade spannmålsprodukter och socker. Jag sammanfattar det Eades skriver om på svenska här med lite egna reflexioner:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10515/Spannmalsprodukter-vegetabiliska-oljor-och-socker-bakom-USA-s-fetmaepidemi.aspx

 2. 2

  Repris K: Maten som gör dig fet.

  10.05
  Maten som gör dig fet

  Förförda konsumenter. Varför blir vi allt fetare samtidigt som dietförslagen haglar över oss? Oavsett om vi väljer att överäta eller hålla en mer hälsosam linje finns det stora pengar att tjäna för aktörerna inom matindustrin. Del 3 av 3. Från UR.

  Från 2014. Även i K 8/4 och K 10/4

  https://urplay.se/Produkter/177343-Maten-som-gor-dig-fet-Forforda-konsumenter

 3. 3

  Kunskapskanalen 19.20
  En historisk resa om mat

  Antalet larmrapporter om otillåtna tillsatser ökar i takt med den globala handeln. Kocken och forskaren Håkan Jönsson berättar att vi konsumenter ofta känner oss osäkra på vad vi stoppar i oss. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm. Från UR.
  https://urplay.se/Produkter/187433-En-historisk-resa-om-mat

 4. 4

  Arvid Skrev:

  Repris K: Maten som gör dig fet.
  10.05
  Maten som gör dig fet
  Förförda konsumenter. Varför blir vi allt fetare samtidigt som dietförslagen haglar över oss? Oavsett om vi väljer att överäta eller hålla en mer hälsosam linje finns det stora pengar att tjäna för aktörerna inom matindustrin. Del 3 av 3. Från UR.
  Från 2014. Även i K 8/4 och K 10/4
  https://urplay.se/Produkter/177343-Maten-som-gor-dig-fet-Forforda-konsumenter

  Del 2: Supersized-PR
  https://urplay.se/Produkter/177342-Maten-som-gor-dig-fet-Supersized-PR

  Del 1: Sockerfällan
  https://urplay.se/Produkter/177341-Maten-som-gor-dig-fet-Sockerfallan

 5. 5
  Medlem i Coop säger

  Arvid Skrev:

  Kunskapskanalen 19.20
  En historisk resa om mat
  Antalet larmrapporter om otillåtna tillsatser ökar i takt med den globala handeln. Kocken och forskaren Håkan Jönsson berättar att vi konsumenter ofta känner oss osäkra på vad vi stoppar i oss. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm. Från UR.
  https://urplay.se/Produkter/187433-En-historisk-resa-om-mat

  Till Konsumentföreningen Stockholm inkom ett antal motioner förra året (2014).
  Motion nr 5 handlade om märkning av LCHF-kosten som ett sätt att lyfta fram nyttan av LCHF-kost i butiken.

  https://www.konsumentforeningenstockholm.se/Paverka/Motioner/
  Motioner år 2014…

  Motion 5: Citat: ”Föreslår att
  Coop kunde utveckla en egen skyltning för BRA LCHF mat!
  Idag finns det vetenskapliga rapporter att LCHF verkligen
  förebygger en rad olika livstilssjukdomar som tex. diabetes
  typ 2, en allt ökande fetma med därtillhörande hjärt-& kärlsjukdomar,
  cancer etc.”

  Föreningsstyrelsens utlåtande:
  Citat: ”Föreningsstyrelsen föreslår föreningsstämman
  att motionen avslås.”

 6. 6
  Professor Göran säger

  Som vanligt ser jag att de kostråd vi utsättes för i grund och botten bara är uttryck för en officiell ’religion’ där ’översteprästerna’ VET att deras dogmer måste vara sanna för att de VET att de är sanna. Verkligheten har då VERKLIGEN ingenting med verkligheten att göra. Den är i stort sett helt ointressant för dessa auktoriteter.

  Den kanske viktigaste ’myten’ bland de officiella dogmer är att ’en kalori är en kalori’ och att det är för att folk nu inte kan ’fatta det mest elementära’ och därför äter ’för mycket’ som de blir feta – detta är liksom själva fundamentet i den officiella ’kost-kyrkan’. Och det är verkligen underligt hur otroligt svår det ska vara för, även kritiskt sinnade, människor att se igenom detta och inse att fetma i grunden orsakas av hur våra hormoner påverkar oss.

  Nå – jag ska kanske inte vara så kaxig eftersom jag själv ’gick på ’ denna myt om ’kalorierna’ i över 60 år. Myten kan förstås inte vara fel för ’en kalori är förvisso en kalori’ men denna tautologi förklarar ingenting – den är ett konstaterande.

  Bland annat inbillade jag mig själv att jag kunde undvika att gå upp i vikt under det år jag bodde i USA genom att dricka Diet Coke istället för den vanliga. Jag köpte dom ofta i 48-pack. (Av någon anledning såldes burkarna i paket om, 6, 12, 24 eller 48 stycken.) För en storkonsument som jag själv var den största förpackningen mest praktisk.

  Nå vad tror ni hände under mitt år i ’framtidslandet’? Svaret är att jag gick upp mer än tio kilo på detta år men när jag kom hem tappade jag ganska snabbt ungefär fem av dessa.

  Nu har jag äntligen sett en förklaring till det här fenomenet. Det är nu ’bevisat’ att man blir fet om man dricker stora mängder av Diet Coke.

  Mercola skriver om detta.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/08/diet-soda-weight-gain-cancer.aspx?e_cid=20150408Z2_DNL_NB_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20150408Z2_DNL_NB&et_cid=DM71619&et_rid=907350101

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa