Statin Nation

Nu finns filmen med svensk text hos Kostdoktorn: Statin Nation. Man måste vara medlem för att kunna se den, men det är väl värt att bli medlem för att kunna se alla filmer där.

 

Comments

 1. 1

  STATIN NATION (First 13 mins…)
  https://www.youtube.com/watch?v=Ry1Z8buyd8I

 2. 2
  Lars Henrik säger

  En väldigt bra film. Alla borde se den!

  Går den att köpa med svensk text månntro?

 3. 3
  LCHF-Bengt säger

  @ Lars Henrik:

  Kostdoktorn har textat filmen på sin betalsida.

 4. 4
  Lars Henrik säger

  @ LCHF-Bengt:
  Japp men det är så många som borde se den och som är svåra att övertala att bli ens provmedlemmar hos Kostdoktorn. Det hade varit bra att ha den på DVD för att låna ut.

 5. 5
  LCHF-Bengt säger

  @ Lars Henrik:

  Ralf Sundberg har annars flera föreläsningar på tuben. Det svåra är att få folk att titta på filmerna, är min erfarenhet.

 6. 6
  Lars Henrik säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  @ Lars Henrik:
  Det svåra är att få folk att titta på filmerna, är min erfarenhet.

  Det är tyvärr min erfarenhet också. Fast jag har några bekanta som nog kan tänka sig att se dokumentärer som denna. Jag har lyckats få flera att läsa Ralfs och Ann Fernholms böcker. Det kändes som ett framsteg faktiskt.

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Lars Henrik:

  Det hela kanske är så enkelt som att de allra flesta av oss inte vill ta del av något som man misstänker kan riskera att få hela ens världsbild att ’rasa samman’.

  Att som min bekant med sin allvarliga cancer nu helt förlitar sig på sjukvården kanske kan jämföras med barnets tro på en omgivande ’god värld’ och själv har jag därför väldigt svårt att gå ’hårt fram’ med honom.

  Och vad kan jag själv egentligen erbjuda honom annat än att han ska börja ifrågasätta det mesta han utsätts för och i grunden också ta tag i orsakerna till att han drabbades av sin cancer, dvs. att utan att ha funderat det minsta ha huggit för sig av allt ’godis’ som västvärldens livsmedelsindustri ständigt förför oss med men som i längden också förstör vår hälsa. Att i 70-årsåldern omvärdera hela sitt levnadssätt känns som en väldigt tuff utmaning.

  Jag själv började ifrågasätta min ’barnatro’ i 50-årsåldern men det är faktiskt bara under de senaste sex åren som jag verkligen gått till botten med detta. Men nu känns det nästan som att jag har ätit för mycket av den medicinska kunskapens frukt och därmed drivit ut mig själv ur ’lustgårdens’ fiktiva gemenskap med etablissemanget.

 8. 8
  LCHF-Bengt säger

  Jag funderar dagligen på det här med hur man ska göra för att folk att läsa på om sina krämpor. Mina jämngamla kompisar har alla krämpor stora och små, och skulle verkligen bli hjälpta av livsstilsförändringar som jag gjort. Vi kan diskutera allt mellan himmel och jord och alla lyssnar intresserat på vad andra säger. Men när kosten och mat tas upp blir det hela helt omöjligt att föra en vettig diskussion. tex. näms, Äta lite av varje, så har vi alltid ätit, krämpor får man räkna med kommer i 40-årsåldern, alla andra har problem, osv. Nu har de sett min otroliga hälsoresa och de vet att jag sportar som en tok för första gången i mitt liv. Tror ni jag fått en enda fråga från dessa som handlar om mat eller hälsa, nix inte en enda. Jag upphörde med alkoholen helt, som egentligen var vår gemensamma hobby, skulle det varit orsaken? men jag tycker ändå det är mycket märkligt.

  Kanske är det som Professor Göran säger:
  Det hela kanske är så enkelt som att de allra flesta av oss inte vill ta del av något som man misstänker kan riskera att få hela ens världsbild att ‘rasa samman’.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  @ LCHF-Bengt:
  Reaktionerna jag mött har varit allt mellan direkt fientligt och fast auktoritetstroende till öppet intresserat med frågor och förslag. Vanligen bemöts med respektfullt svalt intresse, vilket nästan känns positivt i sammanhanget. Flera skyller på svårigheten att att få matlagningen att fungera i familjen och den svårigheten kan jag kanske känna respekt för, åtminstone då det inte handlar om svår sjukdom.

  Det kan nog ligga mycket i detta med att bevara sin världsbild. Eller är det ibland en rädsla att verka ’osansad’ eller annorlunda i andras ögon, eller rentav att få en foliehatt på huvudet? Konventionerna kan vara lika starka som auktoritetstron i ämnet kost tror jag.

  Björn Ferry uttryckte det ju, när han slutat med både tävlandet och LCHF-ätandet, som ”att äta LCHF är som att ha en [mat]allergi”. Man blir annorlunda helt enkelt och bekantskapskretsen tvingas ibland till krångliga hänsynstaganden. Den bjudande parten måste liksom in på obekvämt matterritorium och som bjuden kan man själv känna sig lika obekvämt udda.

  När vi vid något tillfälle haft vegetarianer på middag har jag själv kännt denna osäkerhet fastän vegetarianism är bekant sedan många generationer tillbaka.

  Dessa konventioner och rädslor tycks vara så starka att många inte ens vågar prova fast livhanken står på spel. Idag kanske det krävs just en person som vågar gå sin egen väg att ersätta kolhydraterna med fett, visst mod helt enkelt. Imorgon kan det vara för alla, då det trots allt finns en kritisk massa 🙂

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:
  @ Lars Henrik:

  Vår senaste ’vridning’ på LCHF-problematiken tycker jag själv är intressant.

  Här är ytterligare en ’vridning’ på problematiken som jag kommit fram under denna påskdags soliga förmiddag.

  Det finns förvisso ett antal olika dieter, från veganism till LCHF, där förespråkarna tenderar att lova ’evig frälsning’ från alla kroppsliga bekymmer. De flesta dieter verkar också ha uppstått på grund av att de eller den som ’drog igång’ det hela återfick sin hälsa och då i ordets sanna mening också blivit ’frälst’ i ’TRON’ på sin diet.

  Jag erkänner gärna att detta fenomen har gällt mig själv och min hustru och har sedan vår ’frälsning’ för snart sex år sedan liksom alla andra försökt att förstå eller snarare få en vetenskaplig, fysiologisk, och till och med en neurologisk förklaring till detta fenomen.

  Att man som sockersjuk mår fint av att inte äta socker eller kolhydrater tror jag är väl underbyggt och att hustru min nu kan köra bil i mörker igen och inte längre är diagnostiserad med glaukom kan knappas bara vara frågan om någon religiös frälsning eller en tro på mirakel utan snarare på att det är fysiologiskt etablerat att sockersjuka verkligen blir sjuka av att äta socker. Med andra ord finner jag själv här snarare vetenskap än religion.

  Ändå kan jag inte låta bli att se alla våra dieter, eller snarare livsstilar, som yttringar för något som är väldigt närbesläktat med religion och många utanför våra egna kretsar ser nog oss på det sättet också.

  Om jag nu ska tro professor David Lewis-Williams är Homo Sapiens med sina omfattande frontallober neurologiskt ’predisponerad’ eller ’hardwired’ för olika typer av ’frälsning’ och där det rationella, verklighetsförankrade förnuftet, med denna frälsning, verkar fara all världens väg för man nu VET att det man TROR är SANT.

  Men kanske ligger det ännu djupare förankrat i vår evolutionära fysiologi än så. Även djur, med sina mindre frontallober, undviker mat som de direkt blir sjuka av. Det påstås ju också, om nu detta är sant, att råttor låter en ’provsmakare’ testa någonting nytt och går det åt pipan för testpiloten undviker alla råttor det nya i fortsättningen och råttor kan knappast ha större frontalober än människan.

  Kan råttor på den här punkten vara mer neurologiskt förnuftiga än människor?

 11. 11

  Med kunskap kommer ansvar. Jobbigt.

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  @ Lars Henrik:
  @ Professor Göran:

  Att vi är förändrade av lchf är helt klart. Nu först när de flesta krämpor försvunnit börjar tankeverksamheten läggas på viktiga saker, istället för som förr, oroas av vilken krämpa som ska förstöra dagen för mig.
  Så för mig gäller personlighetsförändring, så nu kommer väl snart två personer med vita rockar och hämtar mig, ja den tanken är inte skämt, titta vad som hänt historisk, och inget är bättre idag.

  Råttorna är kloka, även alla andra djur, de äter det som är nyttigt för dom. Vi människor fortsätter äta det vi blir sjuka av och hoppas på medicin. Dessutom jobbar vi häcken av oss för att kunna unna oss någon onödigt pryl, när det egentligen är hälsan som ska komma först, vad har vi för nytta av prylar när vi ligger nerdrogade på ett sjukhus och är helt hjälplösa, jag har själv legat i den sängen och haft tid att reflektera över saker och ting. Kanske därför jag är där jag är idag, man måste nå botten innan det händer något.

 13. 13

  Vansinnigheten har nu exploderat i USA beträffande Statiner. Från denna adress kan vi läsa följande
  Alltså 100% nästan Hurra!

  https://www.webmd.com/cholesterol-management/news/20141124/most-seniors-could-use-statins-under-new-guidelines

  Googles översatt Måndag 24 november, 2014 (HealthDay News) – De flesta äldre amerikaner kvalificera sig för behandling med kolesterolsänkande statiner enligt nya riktlinjer som syftar till att minska risken för hjärtinfarkt eller stroke, visar en ny studie.

  Riktlinjer för behandling av blodkolesterol släpptes i slutet av förra året av American College of Cardiology och American Heart Association målet människor mest sannolikt att dra nytta av att ta statiner som Zocord (simvastatin) och Crestor (rosuvastatin).

  Den nya studien av mer än 6.000 svarta och vita amerikaner i åldern 66 till 90 visade att 70 procent var berättigade till statinbehandling, inklusive 97 procent av de i åldern 66-75 och alla män. Resultaten visas i en forsknings brev publicerat 24 november i tidskriften JAMA Internal Medicine.

  ”Riktlinjerna är en betydande förändring från tidigare riktlinjer som förlitat tungt på nivåer av dåligt kolesterol för att avgöra vem som ska behandla,” brev författaren Dr Michael Miedema, ett forsknings kardiolog vid Minneapolis Heart Institute Foundation, sade i en stiftelse pressmeddelande.

  ”Istället rekommenderar de nya riktlinjerna fokuserar statinbehandling på de personer som löper högst risk för hjärtinfarkt och stroke, även om deras kolesterolvärden är inom normala gränser”, förklarade han.

  Riktlinjerna rekommenderar statiner för personer med hjärtsjukdomar, diabetes eller höga kolesterolvärden, men också rekommendera drogerna för människor som inte har dessa förutsättningar, men har en högre än 7,5 procent risk för hjärtinfarkt eller stroke under de närmaste 10 åren baserade på en risk kalkylator.

  ”Äldre individer kommer sannolikt över tröskeln 7,5 procent baserat på enbart ålder, även om de har normala kolesterolnivåer och inga andra kardiovaskulära riskfaktorer, och vår studie bekräftar denna uppfattning”, säger Miedema.

  Riktlinjerna ger inte en rekommendation för eller emot statinbehandling hos personer äldre än 75, men mer än hälften av studiedeltagarna i den åldersgruppen tog drogerna.

  ”Vi har inte stora data avseende effekten av statin mediciner hos äldre så de riktlinjer drog en cut-off för rekommendationerna på ålder 75. Detta är förståeligt, men det slags lämnar kliniker i mörker om vad man ska göra med friska äldre patienter, som ofta är hög risk för hjärtinfarkt och stroke ”, säger Miedema.

  ”Vi behöver helt klart mer forskning tittar på det bästa sättet att avgöra vem som ska och bör inte ta en statin, liksom riskerna och fördelarna med statinbehandling hos äldre patienter”, avslutade han.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa