Bör diabetiker äta LCHF-kost?

I Expressen. Fredrik Nyström och Andreas Eenfeldt uttalar sig.
Både blodsocker och andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom förbättrades i den grupp som åt lågkolhydratkost med mera naturligt mättat fett.
Ändå säger nutritionisterna att det inte finns långsiktiga studier som stöder LCHF vid diabetes – trots att de inte har någon vetenskaplig evidens för att deras lågfett-högkolhydratkost är bra för diabetiker. Den kostidén baseras enbart på fantasier.

Nutritionisterna hänvisar till brist på stora långsiktiga studier på LCHF. Varför gör de då inte dessa studier?
Det är de som är anställda för skattepengar för att tillförsäkra oss de bästa kostrekommendationerna för hälsan.

 

Comments

 1. 1

  Både nutritionister och diabetessköterskor är papegojor.

  Det är nog bara till att betrakta dem som en förlorad generation.

 2. 2
  MagnusH säger

  Den gängse diabeteskosten, alltså lågfett-högkolhydratkost är på lång sikt skadlig för diabetiker. Det vet vi med säkerhet. Det s k naturalförloppet inträder och man blir sjukare och sjukare och behöver mer och mer läkemedel och drabbas av ögonskador, njurskador, hjärt- kärlsjukdomar, nervskador, kanske måste amputera en fot, och för tidig död. Ändå rekommenderas denna kost. Nu har väl många personer med eller utan diabetes ätit enligt LCHF i bortåt 10 år. Jag har inte hört talas om att någon har drabbats av skador p g a denna kost. När Socialstyrelsen, diabetesorganisationer m fl anger vilka diabeteskoster det finns, så står det alltid att LCHF vet man inte om det medför skador på lång sikt. Men på lågfett-högkolhydratkosten står inget om att man drabbas av naturalförloppet om man följer den dieten. Det är bedrägeri.

 3. 3
  Helena Hesselmark säger

  Långsiktigt?
  Är litet mer än 8 år långsiktigt?
  I så fall är jag en miniatyrstudie av LCHF för diabetiker typ 2. 1 mars 2007 började jag äta lågkolhydratkost. Jag är snart 75 år, lever och mår bra vilket jag troligen inte alls gjort utan denna kostinställning.
  Min vikt håller sig där den skall och ALLA blodprover är absolut utan anmärkning. Min doktor tycker att jag kan besöka honom en gång om året.
  I februari 2007 vägde jag 101 kg och tog 70 enheter insulin per dag.
  I dag väger jag ca 40% mindre och tar aldrig insulin.
  JA, diabetiker typ 2 bör äta LCHF för att överleva.

 4. 4
  Lars Pekkala säger

  @ Helena Hesselmark:

  Och jag började med LCHF 22 juli 2006, på 2 dagar fasade jag ut mitt insulin och har inte behövt något insulin sedan dess, är också en typ2:a. Under första året gick jag ner ca 10Kg och har i princip hållit vikten sedan dess.

  Sist jag var till diabetes sköterskan tyckte hon att jag skulle fortsätta som jag gör från att ha fått motstånd tidigare. Mitt senaste HbA1C var 45.

 5. 5

  Det är ändå märkligt det här när man i Läkarböcker från 60-talet kan läsa om en kost(LCHF) som oftast gjorde diabetes II sjuka läkemedelsfria. Hur visste man detta då? Jo, BEPRÖVAD ERFARENHET och det lämnade man till förmån för en kost och kostråd som infördes utan större vetenskapliga studier….. kosten var inte ens testad på diabetiker. Sen en blind tro på läkemedel och var har det fört oss??? Vad som sas så skulle drabbade också få ”unna sig”, men dom enda som unnats är nog läkemedelsindustrin och det hela fortsätter tydligen i ”vetenskapens namn” där man då helt ”skippat” beprövad erfarenhet! Kostnadseffektivt?

 6. 6


  ”Ni tar inte upp LCHF-kost?

  Nej, eftersom det saknas forskning om dess effekter. Dessutom tror vi att det är svårt att hålla en sådan extrem diet på lång sikt: att äta så lite kolhydrater och så mycket fett. Det finns ingen anledning att experimentera med en sådan extrem diet.”

  – slut citat från Expressenartikeln.


  Det här är ju lögn och förbannad dikt – ifall jag skall tro på det här – och det gör jag:

  ”Ang. leg läkare Annika Dahlqists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.

  Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?

  Svaret på frågan är ja, …” – slut citat härifrån.

 7. 7
  MagnusH säger

  Är lågfett-högkolhydrat-behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet?

 8. 8

  Jag har ju nu ätit (ungefär) LCHF sedan vecka 3 i år. Härom dagen var jag på besök hos diabetessyster och hade då fyllt i ett schema med blodprov och vad jag ätit. Det visade sig då att mitt HBA1C som i höstas var 53 nu var 44, vilket jag är ganska nöjd med. Jag har ju minskat mitt insulinintag med nästan 50%. Det oaktat så går jag ju inte ner i vikt även om jag nog har att ta av: väger 110 kg. Hon var litet orolig att jag inte åt tillräckligt med kolhydrater! 🙂 Jag hade dock minskat 3,5 cm i omkrets. Tycker ju inte att det syns att jag smalnat. 🙂 Nytt besök om 6 månader.

  Nästa vecka skall jag träffa min läkare för att diskutera detta och div andra frågeställningar.

 9. 9
  LCHF-Bengt säger

  Lika konstigt är att diabetiker inte läser på om sin sjukdom. Det krävs inte många timmars studerande på nätet för att se att diabetes = sockersjuka, och då naturligtvis ta bort blodsockerhöjande mat. Enkelt att själv testa med med blodsockermätare. Resultaten ses på några timmar.

 10. 10

  MagnusH Skrev:

  Är lågfett-högkolhydrat-behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet?

  Nej – men i sin omedvetna okunskap påstår etablissemangets språkrör det, tyvärr tyvärr… 😥

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Utan att ha diabetes mår jag förträffligt av att ha LCHF-stuk på kosten. Rätt föda ger balans i hela systemet – inte minst i tarmen ..som också läkt och mår bra av LCHF. 🙂

  Efter allt jag läst om de många som kan hantera sin diabetes tack vare LCHF – kan jag bara instämma med dem som svarar JA på frågan!

 12. 12
  MagnusH säger

  @ Josef Boberg:
  Kan vi inte anmäla dem som förordar lågfett-högkolhydrat till socialstyrelsen så dom tvingas utreda det och förevisa vilken forskning som dom anser ligger bakom dessa råd?

 13. 13

  MagnusH Skrev:

  Kan vi inte anmäla dem som förordar lågfett-högkolhydrat till socialstyrelsen så dom tvingas utreda det och förevisa vilken forskning som dom anser ligger bakom dessa råd?

  Jo… – Magnus – men livsmedels- och läkemedelsindustrin har ju tonvis med rapporter att lägga på bordet – så svaret är på förhand givet = lågfett-högkolhydrat är att rekommendera för ALLA.

  Som pytteliten del av svaret kommer eventuellt detta med: ”Ang. leg läkare Annika Dahlqists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.

  Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?

  Svaret på frågan är ja, …” – slut citat härifrån.


  Vem av etablissemangets språkrör kan i sin omedvetna okunskap räkna ut att det pyttelilla är rätt och det tonvisa är fel ?

  Blir någonting mera rätt bara för att många gör samma fel ❓

 14. 14
  Professor Göran säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  Lika konstigt är att diabetiker inte läser på om sin sjukdom.

  Ja – ibland undrar man varför de flesta diabetiker nästan slaviskt följer det sjukvården föreskriver och lydigt tar de piller läkaren skriver ut. Jag har faktiskt en forskarkollega som har diabetes och som dessutom är allvarligt hjärtsjuk men som helt litar på sjukvården. Jag känner honom väl sedan många och har försökt påverka honom flera gånger men det är helt omöjligt. Vid fikabordet har han därför inga ’problem’ att hugga för sig av godiset. Problemet kan därför knappast ha med själva utbildningsnivån att göra.

  Själv tror jag att detta framför allt beror på att vi, och speciellt vi svenskar om man nu ska tro jämförelser med övriga länder i världen, litar blint på våra ’myndigheter’.

  Dessutom erbjuder sjukvården, på samma sätt som den Katolska Kyrkan en gång i tiden gjorde, absolution för eventuella synder och när det gäller diabetikerna så måste de ju kunna få ’unna sig något också’ enligt dietisterna och avlatsbrevet består då av insulin och andra kemikalier. Det är lätt att ’köpa’ en ideologi om man vet att man kan synda och sedan få ’förlåtelse’.

  Jag har dock lyckats få ett par bekanta att upphöra med statinerna och detta betraktar jag som klara segrar i vår sjuka värld. Senast igår träffade jag en av dem och han berättade att läkaren inte hade några problem med att han upphört med statinerna och detta får man väl betrakta som någonting positivt inom sjukvården trots allt. Nu har han börjat fundera på sina andra mediciner.

  Jag tror också att när man en gång har insett att man i grund och botten har blivit lurad av sjukvården, som i mitt eget fall, öppnas dörrarna till att ifrågasätta allt annat inom sjukvården.

 15. 15
  Stefan säger

  @ stoppa seekten:

  Tarmfloreprofeten som florerat här i ett antal år nu verkar ha degenerat ganska radikalt när man läser hur hen skriver och uttrycker sig. Intressant, kanske testa en kur på LCHF och se om du får en annan syn på saken och även bättre tarmflora 🙂

 16. 16

  Professor Göran Skrev:

  Ja – ibland undrar man varför de flesta diabetiker nästan slaviskt följer det sjukvården föreskriver och lydigt tar de piller läkaren skriver ut.

  ”…den tudelade hjärnbarken hos människan är som en räknemaskin. Det som hjärnbarken har fått input flest gånger om – det ser den som ”mest sant”. Detta känner ALLA reklammakare och makthavare väl till – men ej så många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna, tyvärr tyvärr… 😥 …” – slut citat härifrån.

 17. 17
  Professor Göran säger

  Josef Boberg Skrev:

  Det som hjärnbarken har fått input flest gånger om – det ser den som ”mest sant”.

  Jag tror att det ligger mycket i detta!

  Det är nog därför man talar om en ’kritisk massa’. När tillräckligt många omfattar LCHF får man information från flera i sin omgivning och har då lättare att ta till sig budskapet utan att slå till ’dövörat’.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Professor Göran Skrev:
  ”Själv tror jag att detta framför allt beror på att vi, och speciellt vi svenskar om man nu ska tro jämförelser med övriga länder i världen, litar blint på våra ‘myndigheter’”.

  Då borde LCHF ha en strålande framtid internationellt, om nu andra länders befolkningar är mindre myndighetstrogna än svenskar?

 19. 19

  Hög utbildning innebär inte nödvändigtvis hög intelligens.Ofta nog snarare tvärt om.

 20. 20
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Då borde LCHF ha en strålande framtid internationellt, om nu andra länders befolkningar är mindre myndighetstrogna än svenskar?

  Det tänkte jag faktiskt inte på.

  Men som vanligt tror jag att du har rätt och detta är förstås väldigt hoppfullt. Jag kommer inte heller på någon direkt invändning mot denna tankegång.

 21. 21

  Man bör kanske fråga läkarna som tycks annonsera i Expressen för läkemedelsindustrin vad trettio silverpenningar blir med dagens kurs?

 22. 22
  Karin20 säger

  Man kan ju då fråga sig om det finns forskning på lång sikt om den rekommenderade diabeteskosten? Jo men det gör det ju! Och bra beskrivet också! Har t o m ett namn! Kallas för naturalförloppet och innebär livslångt lidande i form av blindhet, dialys, amputation av fötter och ben, gastropares och till slut….och kostar inte bara personens liv utan även anhörigas lidande och inte minst samhället en massa pengar!

 23. 23

  För att lätta upp dystopin (vad andra felaktigt tror är bra för en.) så kommer en länk till värdet av trettio silverpengar.
  Citat ur texten, ser jag aporna hoppa från gren till gren
  och klänga varandra om svansen.
  https://elaina.bloggplatsen.se/2009/08/24/1930259-tut-i-luren-med-nils-ferlin/

 24. 24
  LCHF-Bengt säger

  Andra som är känsliga för viss mat, får rådet att undvika det som är problemet helt enkelt. Men inte diabetiker.

  Blir diabetiker varnade för naturalförloppet när de får diagnosen? Om den drabbade visste sådant så kanske intresset skulle vakna upp försöka göra något åt det?

 25. 25

  Alla borde äta LCHF-kost.

 26. 26

  @ Martin Gustavsson:
  Av någon outgrundlig anledning ringde Nils Ferlin upp mig idag;

  >> Var ska man sitta och var skall man stå,
  ledsnad trycker mitt sinne.
  Man borde prova ett skott eller två
  på lyckohjulet där inne.

  Där är det glädje och glam och rush.
  – Hoppla, pampar och drängar,
  sägen: vad blir efter dagens kurs,
  trettio silverpengar ?

  Lätt kunde man ordna biljett för entrén,
  men plumpt i den gyllne glansen
  ser jag aporna hoppa från gren till gren
  och klänga varandra om svansen.

  Var skall man sitta och vart ska man gå,
  olust bakom, och före !
  Och våldsamt stramar sej då och då
  ångestens silkessnöre…<<

 27. 27
  Professor Göran säger

  @ jala:

  Fin dikt av Nils Ferlin – det var väl han som var ’lite mager om benen, tillika om armar och hals’ om jag nu minns rätt.

  Nu blev jag sugen på att läsa lite poesi också som ett avbrott i mina nuvarande ’tunga’ medicinska studier 🙂

  Och GLAD PÅSK till alla er alla som efter förmåga kämpar på mot alla oseriösa ’marknadsgycklare’ inom medicinen.

 28. 28

  @ Professor Göran:
  De bästa strofen tycker jag är denna.” ser jag aporna hoppa från gren till gren
  och klänga varandra om svansen ”Lite poesi kan säkert lätta upp din tunga (dystopi =vad andra felaktigt tror är bra för en).
  GLAD PÅSK

 29. 29
  I Like Neil Young säger

  Att yrkeskriminella kvacksalvare snott åt sig rättigheten på sanningen i dessa frågor är inget jag förvånas över eller lägger speciellt mycket tankemöda på – dessa marionetters tid är snart förbi. Det som gör att deras tid snart är förbi är att det fortfarande finns ett fritt ord och en fri information + en relativ (mycket relativ) demokrati som fortfarande kan användas till att på sikt ”vända oljetankers”. LCHF-frågan spiller över i så många andra frågor – på hur många andra områden är vi grundlurade? Tanken svindlar…..

  Det jag är mest orolig för idag är den fria informationen och framförallt då Internet. Alla som läser här bör ta sig en funderare på vilka intressen som egentligen hotas genom att folk får reda på sanningar man inte hade en aning om. Det är stora ekonomiska intressen och enormt mycket makt som står på spel.
  LCHF versus läkemedelsbolagens kidnappande av läkarvetenskapen och kostfrågor är bara ett område i mängden…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa