Är överdos av D-vitamin skadligt?

SVT.se: Även höga D-vitaminnivåer kan vara skadliga.

Enligt denna studie så tycks det bäst att ligga på en blodkoncentration mellan 50 och 100 nmol/l. Då får var och en prova ut hur mycket tillskott den behöver för att hamna på den blodkoncentrationen. D-vitamintillskott på över 4000 IE per dag tror man kan vara skadligt.

Är det någon som har titrerat ut sin D-vitamindos med ledning av koncentrationsprovtagning?

Själv har jag svårt att komma ihåg att ta mitt D-vitamin. Jag har köpt kapslar på 50000IE som jag avsett att ta ca var 14-e dag, men det är nog bara ett par gånger under vintern som jag har kommit ihåg att ta dem.

 

Comments

 1. 1

  Jag är inte medicinare och har inte naturvetenskaplig utbildning så jag kan inte svara med fakta. Men som vanlig människa har jag erfarenhet av höga doser D-vitamin – för höga enligt vissa tydligen. Lagom enligt mig själv. Jag har tidigare varit emot alla former av tillskott men efter en provtagning av D-vitamin insåg jag att det vore kanske klokt att ta det. Jag låg då på 8 nmol/l. Sex månader senare med ett dagligt intag av 5000 IE så låg jag på 32. Ytterligare 6 månader senare så låg jag på 64. Två år senare låg jag på 60. Jag tar 5000 IE dagligen, hela året – även sommaren och har inte sett några tendenser till överdosering än. Nu är det ett år sedan senaste provtagningen så det börjar kanske bli dags för ny kontroll. Jag har växlat mellan tre välkända märken och märker ingen skillnad.

 2. 2
  FOIE gras säger

  I Frankrike dar jag bor kravs recept av lakare for att kopa D-vitamin. Sa jag bestaller hit via svenska kompisar plus enligt franska halsotidningar har D-vitamintillskott bast effekt vid samtidigt intag av opastoriserad camembert och brie. Jag tycker mig betydligt piggare och aldrig forkyld vintertid
  men blir orolig for min dos, ( tre kapslar dagligen à 1250 PROCENT)

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Jag tar en 2500IE-kapsel en eller två ggr dagligen från oktober till mars. Under sommaren hoppas jag få tillräckligt med D via solen. Har aldrig mätt upp någon blodkoncentration men tycker mig ha märkt en effekt på välbefinnandet med tiden. Precis som PG’s provserie tyder på verkar nivån öka väldigt långsamt.

  Men jag blir konfunderad när de skriver om kalcium i njurar. Skulle inte vitamin D bidra till att kalciumet hamnade på rätt ställen? Och mängden kalcium man får i sig via maten borde väl också ha betydelse för den risken?

 4. 4
  FOIE gras säger

  ps min dagliga dos alltsa TRE KAPSLAR à 2500 IE det ar nog i mesta laget hu

 5. 5
 6. 6
  Stefan säger

  @ Lars Henrik:

  Kalcium är en lurig mineral enligt MD Thompson;
  https://www.calciumlie.com/
  Hörde en intervju med hnm och blev lite ”skrämd”!

  Ett annat ämne som jag inte vet har dryftats här är om Jod:
  Tydligen är jodbrist vanlig och sedan i vilken form förståss;
  https://naturallyhealthynews.com/newsletter/2015/week-10-2015-critical-iodine/

 7. 7
  Lars Henrik säger

  @ Stefan:
  Tack för länkarna!

  Jag har litegrann haft på känn att RDI för kalcium och råden att ta kalciumtillskott för äldre har varit överdrivna. Kanske ligger det också lite i paleoråden att undvika mjölkprodukter?

  Den verkliga anledningen till att vi drabbas av benskörhet och kalciumdeposition i mjukvävnad (t ex kalkaxel) och kalciumparadoxen kanske är att vi, eller många av oss, inte är anpassade för mjölkmat i vuxen ålder? Och om ändå äter det drabbas vi av laktosintolerans, tarmproblem, benskörhet och brist på andra näringsämnen för att ta hand om kalciumöverskottet.

  Detta är förståss lekmannaspekulationer men det är tillåtet i ett icke auktoritärt land 🙂

 8. 8

  Dags att lyfta fram Mats Humble:
  https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

  ”Överläkare Mats Humble berättar om pågående forskning kring D-vitaminets många positiva hälsoeffekter.
  Föredraget hölls på Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, 2011-10-26.”

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Lars Henrik:
  Problemet med alla spekulationer är att vissa människor kan ta dem för sanningar, och då blir förvirringen ännu större än tidigare.

 10. 10

  Dags att lyfta fram Mats Humle:
  https://www.youtube.com/watch?v=GeyNB-GBKlg

  ”En föreläsning som lyser upp höstmörkret. Om hälsa och sol och fördelarna med D-vitamin. Läkaren och forskaren Mats Humble höll föreläsning om D-vitamin och K2 med Holistic som arrangör. Här är den delen av föreläsningen som handlar om D-vitamin. Det är mycket intressant.”

  https://www.youtube.com/watch?v=kPnIvVtMJwQ
  ”Om K2”

 11. 11

  Mer av Mats Humble. Det är extra intressant att han är överläkare/psykiater:
  https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=6279

  ”Prevention och behandling skulle kunna ge oanade folkhälsoeffekter
  D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott”

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 7 Lars Henrik:
  Problemet med alla spekulationer är att vissa människor kan ta dem för sanningar, och då blir förvirringen ännu större än tidigare.

  Ja, det är ju sant. Man kanske skulle vara mer noga med att påpeka att det är just spekulationer? En sorts disclaimer.

 13. 13
  Professor Göran säger

  Mycket talar för att det är klokt att ta så där 5 000 IU D3 varje dag. Som Annika glömmer jag ofta bort att ta tillskotten men nu ska jag göra det trots att jag är på ett lika strålande humör som vårsolen utanför fönstret.

  Jag drabbades kanske på grund av detta slarv idag av den psykiska sjukdomen CSD (Compulsive Shopping Disorder) och köpte mig en lyxig Husqvarna kombinerad bensin/kedjeoljedunk till mina motorsågar och hela fem liter olja – det är viktigt med fettet för en sann LCHF-are. Lyx förädlar dessutom tillvaron för en allvarligt hjärtsjuk människa inbillar jag mig. 🙂

  Och nu ska jag ut och ’bränna lite fett’!

 14. 14

  Vitamin D3 Startdos (Björn Hammarskjöld)
  https://kostkunskap.blogg.se/2014/january/vitamin-d3-startdos.html

  ”Det kommer in fler och fler rapporter att de allra flesta av oss nordbor har brist på vitamin D3. Det kan ge en mängd sjukdomar som benskörhet, hypotyreos, depression, ökad infektionsbenägenhet och mycket annat. Det finns åtminstone ett par tusen reaktioner i kroppen som är beroende av vitamin D3.”

 15. 15
  Lars Henrik säger

  @ Arvid:
  Bra jobbat med alla dessa länkar!

 16. 16

  I vår familj har alla över 12år käkat 100000ie per månad de senaste åren
  Vi har kört med de starkaste (50000ie) tabletterna just för att det är så praktiskt att slippa komma ihåg saken dagligen

  Resultatet är att infektioner vintertid nästan är utrotade vilket är en enorm skillnad motför tidigare 🙂

  De senaste åren har vi även kompletterat med K2 vitamin just för att kalcium ska hamna där det hör hemma och ingen annanstans

 17. 17

  Själv tycker jag det är enklare att ta dagligen.

 18. 18

  Hur ska man förklara skillnaden att ta varje dag (typ 2000-5000 IE) alternativt ett par gånger i månaden (typ 50 000 IE)? För- och nackdelar förutom att komma ihåg.

 19. 19

  @ Lars Henrik:

  https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=4004

  internetmedicin.se
  mindre än 25 nmol/L D-vitaminbrist
  25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
  mer än 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
  75 nmol/L Optimal nivå
  > 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
  > 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

 20. 20
  Lars Henrik säger

  Arvid Skrev:

  @ Lars Henrik:

  https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=4004

  internmedicin.se
  mindre än 25 nmol/L D-vitaminbrist
  25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer
  mer än 50 nmol/L Tillräckliga nivåer
  75 nmol/L Optimal nivå
  > 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå
  > 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå

  Ja, intressant!

  Samtidigt erkänner man att vissa experter rekommenderar ganska högt intag jmf med RDI:

  Rekommenderade dygnsdoser från Livsmedelsverket i Sverige sedan 3:e oktober 2013 är:

  10 µg (400 IU) för barn och vuxna samt gravida och ammande
  20 µg (800 IU) för personer över 75 år
  Med dessa rekommenderade doser blir det i Sverige under den solfattiga delen av året (oktober-mars) under ”vanliga” betingelser svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Många experter rekommenderar ett dagligt tillskott av ungefär 1 000 IE D-vitamin under denna tidsperiod för att komma upp i hälsorekommenderade serumkoncentrationer av 25(OH)D ≥ 75 nmol/L. Livsmedelsverket och Läkemedelsverket har ingen sådan rekommendation med hänvisning till kroppsliga reserver av D-vitamin från den ljusare tidsperioden.

  Vid D-vitaminbrist eller om man tillhör någon av riskgrupperna (se ovan) rekommenderar många experter ännu högre doser D-vitamindoser än de ovanstående för att uppnå riktvärdena under den solfattiga perioden; 50-100 µg (2 000-4 000 IE) för vuxna och 25-50 µg (1 000-2 000 IE) för barn > 2 år kan behövas dagligen.

  Samt att:

  Intoxikation med D-vitamin är mycket ovanligt. För höga D-vitamindoser kan leda till hyperkalcemi, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Doser på ≥ 50 000 IE/dag kan höja 25(OH)D över 374 nmol/L (150 ng/ml) och leda till hyperkalcemi och hyperfosfatemi. Intag på 10 000 IE/dag under 5 månader har inte lett till intoxikation.

 21. 21

  FOIE gras Skrev:

  ps min dagliga dos alltsa TRE KAPSLAR à 2500 IE det ar nog i mesta laget hu

  Antar att Du vet att hos oss i detta soldränkta land, åtminstone här i Provence, finns drickbart D-vitamin i glasampuller innehållande 100.000IE. Räcker bra att ta en i oktober och en andra i februari, sedan får solen göra sitt. Man får naturligtvis ha bra kontakt med sin husläkare, jag råkar vara gift med min. Vi tar regelbundet en g per år det sk STORA BLODPROVET, vari ingår D-vitaminhalten. Senast, för ett år sedan, hade vi trots vår blåa himmel och vårt starka solsken och dessutom en dryg vecka på Mauritius låga nivåer av D-vitamin. Vintertid är det lite för kallt för att gå i shorts och exponera sig. Ansikte och händer räcker nog inte till, även om håret numera inte utgör så stort hinder för mig 🙂

 22. 22

 23. 23

  Hur många blir d-vitaminförgiftade en solig sommardag? En halvtimmes helkroppssolande under sommaren ger cirka 10000 IE och det är väl det måttet man inledningsvis kan jämföra med. Någonstans läste jag att fram till 1953 rekommenderade man 200 000-300 000 IE till småbarn. Jag gissar att det var då engelska sjukan påverkade inställningen. På ett annat ställe läste jag att en läkare på 1930-talet testat 3000000 (miljoner) IE på sig själv utan negativa följder.
  Jag rekommenderar ingenting, tar själv 4000-6000 per dag. Dr Perlmutter skrev att han brukar ta 2000-5000 IE därför att det inte är särskilt soligt där han bor. Han bor i USA och Sverige ligger ännu sämre till.

 24. 24

  @ 21 Erling:

  Erling, jag blir lite nyfiken. Vad ingår egentligen i det stora blodprovet?

 25. 25
  rylandes säger

  Jag har precis läst studien och blir förvånad över var man lägger tyngdpunkten i rapporteringen.
  Det här är en kristallklar rekommendation för D-vitamintillskott under vintern. När det optimala ligger så högt som 70 mmol/L. I synnerhet för män, när risken har ökat till 2ggr redan vid 30 mmol/l.
  Sen ser man en blygsam riskökning (1,2) vid 120 mmol/L och 1,4 vid 150 mmol/L.

  En normalstor karl kan inte komma upp i de nivåerna vid ett intag av 4000-5000 IE/dag.
  Under förutsättning att man inte har en njursjukdom eller genetiskt lagd för höga nivåer.
  Däremot är det lätt att hamna under 30 mmol/L.

 26. 26

  Hur kan vetenskapen och forskningen veta hur mycket D-vitamin jag behöver? Jag tar 5000IE dagligen och har så gjort i 3 år varje dag! Även när jag är i Solen för är man 63 år så är upptaget inte det bästa. Om jag läste eller lyssnade på dessa läkare, forskare, labbtekniker och vet inte fan vad det är men lovar er att jag skulle inte vara så pigg som jag är idag. Min Typ 2 diabetes är bortblåst med LCHF. Kokosfett och D-vitamin är bäst enligt mig. Inte en sjukdag på 4 år fast jag kör buss! Och folk är så otrevliga att de hostar en rakt i ansiktet dagligen på vintern. Ledstelheten på morgonen är borta, huden är som en ungmös?! Ja jag skryter om jag säger att jag ser inte en dag äldre ut än 50, folk blir förånade att jag är på väg mot 64. Så vill ni vara friska in i ålderdomen så gå inte till doktor för då hittar han bara en massa fel på er och lyssna inte på läkare? De vet ingenting om mänskokroppen. Böckerna de läser är bluff, det sa en tant till mig som var 101 år när jag pratade med henne på bussen, hon gick utan rullator! Som sagt gå inte till doktorn för han hittar bara en massa fel på en sen är det kört!

 27. 27
  Professor Göran säger

  @ Kjell Holmsten:

  Vilket kanoninlägg 🙂

  Som ’hjärtdöd’ 68-åring mår jag också kanon – inte en ordentlig förkylning på sex år nu. Lite snuva kanske.

  Men varför går folk egentligen till läkaren istället för att ta sin hälsa i egna händer kan man fråga sig.

 28. 28
  Rolf Löfgren säger

  Jag tar 5.000 IE varje dag, varannan dag på sommaren, nästan aldrig förkyld och känner mig rätt pigg för att vara 66.

 29. 29

  Tidningen Illustrerad vetenskap:
  https://illvet.se/manniskan/medicin/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

  ”Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
  Medicin: En rad upptäckter visar nu att D-vitamin är avgörande för hälsan. Cancer, diabetes, MS, depression och barnlöshet kan uppkomma som en följd av brist på D-vitamin. Nyligen har forskare upptäckt att ­immunförsvaret inte kan aktiveras utan D-vitamin. Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser.”

 30. 30

  Arvid Skrev:

  Därmed har vitaminet tre centrala funktioner: reglering av immunförsvaret, reglering av cellväxten och reglering av hormonbalanser.”

  Och egentligen är det inte ett vitamin utan ett hormon, eller hur?

 31. 31

  rylandes Skrev:

  Jag har precis läst studien och blir förvånad över var man lägger tyngdpunkten i rapporteringen.
  Det här är en kristallklar rekommendation för D-vitamintillskott under vintern. När det optimala ligger så högt som 70 mmol/L. I synnerhet för män, när risken har ökat till 2ggr redan vid 30 mmol/l.
  Sen ser man en blygsam riskökning (1,2) vid 120 mmol/L och 1,4 vid 150 mmol/L.

  En normalstor karl kan inte komma upp i de nivåerna vid ett intag av 4000-5000 IE/dag.
  Under förutsättning att man inte har en njursjukdom eller genetiskt lagd för höga nivåer.
  Däremot är det lätt att hamna under 30 mmol/L.

  Nja, där håller jag inte med! Efter mindre än ett år med 5000 IE/dag inkl bara sporadiskt intag på sommarhalvåret och minimalt med solande hade min muskulöse 80-kilos man ett värde på 139 nmol/L. Själv hade jag, något lättare och betydligt mindre muskulös 🙂 117 nmol/L. Våra njurvärden var utan anmärkning. Vad gäller generna vet jag bara att min man blir brun så fort solen tittar fram medan jag ligger i andra änden av skalan.

 32. 32

  Ann Skrev:

  @ 21 Erling:

  Erling, jag blir lite nyfiken. Vad ingår egentligen i det stora blodprovet?

  Var så god! En del är nog i franska termer:

  Fasteblodsocker
  HbA1c
  Serumjärn
  Järn (ferritine)
  Fasteinsulin
  Homocystein
  Vitamin D
  CRP
  Fasteleptin
  TSH
  T3
  Totalcholesterol
  Triglycerider vid fasta
  HDL och LDL(beräknat)
  TSH (vart annat år)

 33. 33

  OT, men ofta diskuterat bland LCHF-folk: Besvärande kramp. Har haft problem med kramp i vader och lår, särskilt mot efternatten, är jag vaknar till och vänder mig på andra sidan. Har provat att dricka mera vatten, vilket gett minst ett extra toabesök under natten. Har stretchat musklerna ordentligt, med lite bättre situation efteråt. Har badat bastu en g per vecka, med lite bättre resultat. Ändå måste jag någon natt emellanåt upp och röra på benen vid kl 3 för att bli av med kramperna.

  Till sist blev det tabletter med magnesium, 300mg och vitamin B6 2mg, en tablett om dagen. Kramperna försvann helt efter ett par dagar!

 34. 34
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  OT, men ofta diskuterat bland LCHF-folk: Besvärande kramp. Har haft problem med kramp i vader och lår, särskilt mot efternatten, är jag vaknar till och vänder mig på andra sidan. Har provat att dricka mera vatten, vilket gett minst ett extra toabesök under natten. Har stretchat musklerna ordentligt, med lite bättre situation efteråt. Har badat bastu en g per vecka, med lite bättre resultat. Ändå måste jag någon natt emellanåt upp och röra på benen vid kl 3 för att bli av med kramperna.

  Till sist blev det tabletter med magnesium, 300mg och vitamin B6 2mg, en tablett om dagen. Kramperna försvann helt efter ett par dagar!

  Sådan var effekten även på mina kramper under kväll och natt. Med magnesium försvann de på ett par dygn. Samtidigt försvann darrningar i händerna och arytmi!

  Dessa besvär har däremot inte kommit i samband med LCHF. De har jag haft sedan ungdomsåren.

 35. 35

  @32 & 33 Erling:

  Tack Erling!

  När jag började med LCHF drabbades jag både av yrsel samt av kramper i vaderna. Så jag började salta maten rätt så rejält med örtsalt vilket hjälpte just mig. Mitt saltintag måste ha minskat drastiskt när jag tvärt slutade med all industritillverkad mat om man bortser från smör, ost, vispgrädde och creme fraîche.

 36. 36

  @ Ann:
  Jag saltar mina frukostägg så att de smakar gott. Hur mycket det blir varierar och jag tror det beror på min saltbalans. Jag har förstått på reaktionen från några av mina vänner att jag är ganska generös. Jag bor i en miljö där det går åt mycket vatten, särskilt sommartid. I vinter har jag jobbat ganska mycket utomhus och den torra nordanvinden, som kallas Mistral, torkar ut kroppen. Sommartid svettas man dessutom. En vanlig sommardag blir det väl tre liter vatten. För att inte bli för utspädd måste man tillföra salt. Har aldrig haft problem med blodtryck,som de salträdda gärna hänvisar till. Tror att de flesta kan balansera vätskemängden med sin njurfunktion. Däremot om man har inflammerade kärl och höga insulinnivåer, som vid insulinresistens, går trycket upp. Rensar man bort kolhydraterna och lägger till gott och nyttigt fett blir trycket snart normalt.

 37. 37
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Sådan var effekten även på mina kramper under kväll och natt. Med magnesium försvann de på ett par dygn.

  Vadkramper drabbade mig men först då jag gick över till LCHF men de försvann som sagt helt och hållet med magnesiumtillskottet. Jag läste någon stans att en tredjedel av LCHF-are drabbas av detta och att magnesium effektivt hjälper. Magnesium finns för övrig naturligt i grönsaker som spenat och då kanske man inte behöver ta några tillskott. Det är ju lite kolhydrater i spenat också.

 38. 38
  ulf pohl säger

  Enligt min, eller rättare min frus, erfarenhet på 50 000 IE/vecka så planar D3-nivån ut på ca 125 nmol/L. Gäller vinterhalvåret, från början av April till September ”pausar ” vi och solar flitigt istället. Har så gjort i flera år nu, inga problem!

 39. 39
  Swedboy säger

  Jag var för ett par dagar sedan och köpte en burk d-vitamin på apoteket. Jag blev då upplyst om livsmedelsverkets rekommendationer om att begränsa intaget till 600 ie per dag. Jag kontrade då med att man får 10.000 ie om dagen i starkt solsken men det var inget argument som gick hem.

  För några år sedan bodde jag fem månader i ett tropiskt klimat och vistades mycket vid havet och i bergen med mycket starkt solsken. Under den tiden skulle det teoretiskt kunna ha bildats 1.500.000ie d-vitamin. Naturligtvis planade halten i blodet ut på en perfekt nivå men enligt livsmedelsverket skulle jag ha blivit förgiftad och kanske dött.

  Våra förfäder som vandrade runt i öknar och savanner i Afrika fick enligt teorin i sig 10.000ie per dag eftersom de vistades i starkt solsken. Det är kanske denna nivå vi bör ligga på?

  Jag har svårt att få tester av min d-vitaminnivå i blodet därför att mina läkare endast kopplar ihop d-vitamin med benskörhet. Endast de som verkar ha benskörhet ska mäta sin d-vitaminnivå!

  Det sämsta rådet jag hittills fått kom från en forskare vid Malmö Universitetssjukhus. ”Vistas aldrig i solen och ta inga d-vitamintillskott.” Jag fick detta råd eftersom mitt kalciumvärde var något förhöjt.

  Det var strax före mina fem månader i tropikerna…………

 40. 40
  Lars Henrik säger

  Mats Humble kommenterar studien via Dagens Medicin:

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/16/dansk-studie-skakar-om-vitaminburken/

  Mats Humble är skeptisk till resultatet som bygger på en observationsstudie.
  – Det är personer som man råkat ta prov på vad gäller D-vitamin som sökt sjukvård i Danmark. Det kan till exempel vara personer som fått behandling med D-vitamin för att de ska komma upp i högre nivåer, säger han till TT.
  – Jag är väldigt tveksam till huvudbudskapet till att det överhuvudtaget är någon risk att ligga över 100. Det tror inte jag, säger Humble och hänvisar till en studie bland naturfolk i Östafrika vars D-vitaminnivå — till följd av solexponering — ligger i genomsnitt på 115 utan tecken på sjuklighet kopplad till D-vitaminnivån.

  Samt att:

  Vid några få sällsynta sjukdomstillstånd kan höga doser av D-vitamin, enligt Humble vara skadliga, till exempel överaktivitet i bisköldkörteln.

 41. 41

  Jag tar ca 3000 IE om dagen tillsammans med vitamin K2 för att vara helt säker på att kalken hamnar i skelettet och inte i blodkärlen. Här en video som förklarar detta riktigt bra.

  https://www.youtube.com/watch?v=-gei4_8ZAvo

 42. 42

  Forskare har äntligen fattat vikten av stora doser D-vitamin upp till 7000 IE dagligen ger positiva resultat! https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150317122458.htm

 43. 43
  Ingemar säger

  Gammal tråd förvisso men jag ställer mig frågande till påståendet att ”det är inte ovanligt att D-vitamintillskott som säljs i svenska butiker innehåller 125 mikrogram (5000 IE) per tablett.”. Jag brukar köpa multi-tabs Vitamin D3 tabletter på apoteket som innehåller 25 mikrogram. Jag har aldrig någonsin sett så höga doser som 125 mikrogram per tablett någonstans.

 44. 44
  Lekman säger

  Nog finns det 5000 IE på typiska hälsokostbutiker, t ex Holistics:
  https://holistic.se/produkter/index.php?kat=vit&p=dvitamin-5k

  Not.
  1 mikrogram = 40 IE
  20 mikrogram = 800 IE
  25 mikrogram = 1000 IE
  250 mikrogram = 10 000 IE
  1250 mikrogram = 50 000 IE

 45. 45
  Ingemar säger

  Lekman Skrev:

  Nog finns det 5000 IE på typiska hälsokostbutiker, t ex Holistics:
  https://holistic.se/produkter/index.php?kat=vit&p=dvitamin-5k

  Not.
  1 mikrogram = 40 IE
  20 mikrogram = 800 IE
  25 mikrogram = 1000 IE
  250 mikrogram = 10 000 IE
  1250 mikrogram = 50 000 IE

  Jaha, okey, men som sagt, har aldrig sett såna höga doser på ett apotek eller en matbutik. Slutsats: köp alltid dina vitamin tabletter på ett apotek.

 46. 46
  Lekman säger

  @ Ingemar:
  Det stämmer nog att så höga doser inte finns på apotek/matbutiker men väl på annat håll.
  Dom följer väl Livsmedelsverkets rekommendationer och som kund väljer man själv.

  Den som skrivit mest om D-vitamin och doser är Kostdoktorn. Jag sökte på hans sida och det finns ett antal inlägg som handlar om D3-vitamin. Han brukar också har förmånliga priser på enstaka kosttillskott som t ex D3 och Omega 3:
  https://www.kostdoktorn.se/?s=D-vitamin&submit.x=14&submit.y=10

 47. 47
  Anne Öhrn säger
 48. 48
  I LIke Neil Young säger

  Allt som Håkan och Åsa Melhus är inblandade i ska man ta med en STOR nypa salt.

  Nu kanske man lyckas med samma stunttrick som man gjorde med Niacin-formen av vitamin B3 , d.v.s nån fullständig – ursäkta uttrycket – idiot till tjänsteman fick för sig att det var farligt. Och nu har vi inte dom starkare formerna av Niacin (flushvarianten) kvar i Sverige. Bara nicinamide – som inte ger flush.

  Möjligt att NWO gänget och deras lakejer kanske lyckas med samma grej när det gäller vitamin D.

 49. 49

  Jag tar varje dag 6 droppar D’vitamin (Thorn D/K2) = 3000 IE sedan 1 år, och jag tog mitt första blodprov för D’vitamin förra veckan och det ligger på 114 nmol/l (Annikas referensinformation var mellan 50-100 nmol/l). Min läkare tyckte jag skulle gå ned 1 droppe till 5 drp (dvs 2000IE), jag testar det för att se vart mitt D’vitaminvärde hamnar på då.

  Men om man solar så har jag läst att man får i sig så här mycket via:
  02 min sol = 1000 IE
  04 min sol = 2000 IE
  06 min sol = 3000 IE
  08 min sol = 4000 IE
  10 min sol = 5000 IE
  20 min sol = 10.000 IE
  30 min sol = 15.000 IE

  Jag kommer inte ta ngr D’vitamindroppar under sommaren, jag tänker helkropps-sola 30 min minst 1 gång i månaden (med bikini), pga att 30 min D’vitamin (frn solen) räcker i ca en dryg månad (15 min på baksidan/15 min på framsidan, och hålla handflatorna mot solen ska man göra, ansiktet tar inte upp D’vitamin) + att man ska sola när solen stor i zenit för högsta dos). Man ska ej duscha på 48 tim – pga att d’vitaminet ska tränga sig in genom huden (man kan ju tvätta vissa delar av kroppen lokalt om man behöver/vill det).

  Ja det finns ju mer att säga kring detta (att analysera vidare på).

 50. 50
  Anton säger

  @Sara
  Solen ger inget d-vitamin. Det är din hud som producerar d-vitamin från UVB strålarna. Så du behöver inte ora dig för att ”tvätta” bort hormonet. Solandes 20-30min kan ge 10-25000ie vid minst 50% exponering av kroppen utan solkräm. Det räcker till kanske 5-7dagar. Inte en månad för en 30min solning, aldrig i livet. Då skulle inte d-vitamin brist existera. 25000/7=3571ie/dag då som kroppen får i snitt om den använder lika mycket per dag och i detta exempel. Kroppen använder cirka 3-5000ie/dagligen.

 51. 51
  Lars Henrik säger

  @ Anton & Sara:
  Det har faktiskt spekulerats kring att tvätt av huden efter (kanske även före) solande minskar upptaget av vitamin D. Detta eftersom tvätten kan avlägsna det hudfett med kolesterol (eller rättare sagt kolesterolsulfat) som behövs för syntetiseringen av vitaminet. PhD Stephanie Seneff har skrivit om detta i en av sina artiklar, som jag tyvärr inte hittar tillbaka till nu.

 52. 52
 53. 53
  Pia Nyström säger

  Hej Annika! Experimenterat lite med D3 och lustigt nog började min emalj på tänderna växa tillbaka på kort tid. Även väldigt gamla karieshål började växa ihop. Supercool! Nu är jag orolig för att jag tog för mycket. Är rädd för kalcium på lederna. Kan K2 neutralisera det? Har slutat med D3 sedan en månad. Tänderna växer fortfarande, men jag har fått ont i armbågarna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa