Kostdoktorn slutar

Kostdoktorn slutar sitt arbete på Vårdcentralen Gripen i Karlstad. Nu ska han kunna ägna sig helhjärtat åt kostfrågan.
Spännande och modigt.

Själv fortsätter jag ett tag till.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Min kommentar hör förstås hemma här!

  Lars Henrik Skrev:

  Andreas Eenfeldt säger upp sig från vårdcentralen och satsar helhjärtat på Kostdoktorn.

  Ja – det ska verkligen bli intressant att se vilka ‘strider’ han väljer eller snarare kanske inte väljer att ta. Han har nu skaffat sig en ny frihetsgrad och slipper t.ex.tvingas skriva ut statiner till patienter med högt kolesterol om han nu inte skulle tro på statinerna, slippa ta i fall med ‘kroniska Borrelia’ och annat kontroversiellt inom medicinen. Detta måste kännas skönt.

  Han vill förändra världen i rätt riktning och detta är förvisso en ‘mäktig’ uppgift som han nu tagit på stort allvar genom sitt företag. Kan Mercola ha varit en förebild? Många har försökt före Kostdoktorn men kanske är tiden nu mogen för ‘naturlig mat’ – trenden är tydlig. Hoppas han nu håller måttet med tanke på storleken på de krafter som utmanas.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Jag hoppas att satsningen får vingar nu. Det kan behövas efter den målsättning som han satte upp tidigare i vinter. Men efter att ha sett lite på materialet från konferensen i Kapstaden hos Kostdoktorn.se och hört den entusiastiske Tim Noakes smittas man faktiskt av viss tillförsikt.

 3. 3
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  slipper t.ex.tvingas skriva ut statiner till patienter med högt kolesterol

  Förlåt, jag visste inte att det kan ingå i en läkares åligganden att misshandla patienter mot sin egen övertygelse!

  Är det verkligen så? Kan man inte hänvisa till en kollega? Vad händer när man vägrar? Man kan ju åberopa Hippokrates som man förväntas lyda.

  Hur många vägrar? Var gör inte flera det? Varför rapporteras inte i allmän debatt när det händer? Det vore ju ett prima sätt att äntligen få in detta elände i folks uppmärksamhet.

  Kan någon ge sig på de moraliska och sociala förvecklingarna av detta..

 4. 4
  Lars Henrik säger

  @ piltson:
  Doktor Mikael Sandström visade upp en något annorlunda syn på statiner i TV4 härom dagen. Hoppas flera andra läkare såg detta:

  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktor-mikael-b%C3%A4ttre-rund-och-aktiv-%C3%A4n-smal-och-lat-3075001

 5. 5
  Erik 2 säger

  @ piltson:
  I Sverige ska du följa socialstyrelsens riktlinjer, om inte, blir du anmäld och det blir utredning. Annika känner till detta bättre än de flesta. Hippokrates ed svärs inte i Sverige. Svenska läkare är inte fria att följa egen övertygelse. De har ett körschema och det ska följas till punkt och pricka. Det är sorgligt.

 6. 6
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  Förlåt, jag visste inte att det kan ingå i en läkares åligganden att misshandla patienter mot sin egen övertygelse!

  Är det verkligen så? Kan man inte hänvisa till en kollega? Vad händer när man vägrar? Man kan ju åberopa Hippokrates som man förväntas lyda.

  Som jag har förstått det hela måste läkare helt enkelt följa ’regelverket’ som Erik 2 påpekar. Gör läkaren inte det är legitimationen i fara. Kanske kan man ’smyga’ ett tag för att undvika göra något som man själv inte tror på men hamnar ändå i ett moraliskt dilemma pss. som en präst i kyrkan som inte längre tror på Guds existens. Det finns en läkare som nu tydligen, på samma sätt som jag själv men till skillnad mot Kostdoktorn och Mats Reimer, inte tror på regelverket när det gäller ’kronisk borrelia’ och som därför håller på att förlora sin legitimation. Det finns ett upprop man kan skriva på för att protestera.

  Jag tror också att det måste vara väldigt svårt för ärliga läkare som börjat tvivla på allvar om läkemedelsindustrins farmakologiska preparat och istället börja tänka i självständiga alternativa banor som Kostdoktorn. Genom att lämna det kliniska bakom sig blir kanske den medicinska tillvaron då mindre ’hotande’. Det finns säkert gråzoner men där en obehaglig slutstationen troligen blir om läkaren förvandlas till en cyniker som jag uppfattade att min senaste kardiolog hade gjort då han okänsligt pekade med hela handen och sa:

  ”Jag följer guidelines!”

 7. 7
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  väldigt svårt för ärliga läkare

  Jaså. Jag kan tänka mig åtskilligt,som ”ärliga läkare” skulle kunna göra. Han/hon kan t.ex. offentligt kungöra VARJE GÅNG gång han skriver ut recept mot sin övertygelse. De kan utlösa debatt i lokalpress.

  Hon/han avstå från att skriva sådant recept och varje gång kungöra detta iställelt. Det kan också utllösa debatt i lokalpress.

  Debatt i lokalpress kan bli debatt i rikspress och TV när den handlar om ett centralt tema. Och jag kan just nu inte tänka mig ett hälsotema av mera centralt intresse.

  Han/hon kan vidare sammansluta sig i en olydiga läkares förening och kungöra detta i medier. Och denna förening skulle sedan kunna hålla lokal presskonferens varje gång en ny läkare kommer med. När denna förening når en viss storlek, vilket snabbt kommer att hända, så blir det svårt att ifågasätta legitimationer för alla medlemmar.

  Så nog fan finns det väl saker som de kan och bör göra?

 8. 8

  Ja LCHF har så blivit big Buisnissss! Och den bästa sorten förstås, upplysning till det sovande folket behövs! Lycka till!

 9. 9

  @ Professor Göran:
  Jag håller med professor Göran, det är stora krafter som utmanas och jag hoppas verkligen att Kostdoktorn klarar att slinka mellan näten med god och faktiskt självklar argumentation! Han skulle kunna vända upp och ner på den medicinska världen, ja det tror jag.

  Små tuvor stjälper stora lass!!

  Jag håller mina tummar för honom. Heja Andreas!!

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 piltson:
  Om jag på jobbet får en anmodan om att skriva recept på ett statin-preparat så kan jag inte bara rakt av vägra att göra det. Jag måste i så fall kalla dit patienten för att diskutera medicinsanering, och det är inte säkert att patienten går med på att sluta med den heller. De kan tro att en medicin som en sjukhusläkare har satt in måste vara bra. Och jag har inte tid att göra sådana drag för att minska läkemedelsförbrukningen heller. Jag jobbar redan nu ca 20 timmar övertid per vecka, delvis beroende på läkarbrist på vårdcentralen.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Kjell Holmsten:
  Det finns nog inga stora pengasummor inom LCHF. Jag tror att om Andreas skulle vilja tjäna stora pengar skulle han tjäna mångdubbelt mer som stafettläkare.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 piltson:
  Tror du uppriktigt att det handlingssättet skulle fungera inom en sjukvårdsorganisation?

 13. 13
  Gäst säger

  Jag skulle verkligen önska att Kostdoktorn öppnade en egen privatpraktik där han kunde hyra in (LCHF-läkare) och hade inriktning att, nästan, bara vända sig till patienter med metabolt syndrom framförallt diabetes. Det borde bli fullbokat ganska snart

 14. 14
  Professor Göran säger

  Jag tycker det här är oerhört intressant!

  Om man ser tillbaka i historien så är det många som har har försökt utmana det medicinska etablissemanget genom att hävda kostens betydelse för vår hälsa, och framför allt genom minskningen av kolhydraterna och då speciellt sockret; Banting, Weston Price, Yudkin och Atkins för att nu nämna några ’stjärnor’ har samt och synnerligen ’halshuggits’ på etablissemangets huggkubb efter en tid i ’rampljuset’.

  De har alla fått ’bita i gräset’ trots att vetenskapen varit på deras sida. Kan det vara så enkelt att de hotat det medicinska ’etablissemanget’? Sjukvården kan per definition bara inte vara intresserad av friska människor – dess levebröd är ju sjuka människor. Jag kommer fortfarande ihåg kardiologen som fem år efter min allvarliga infarkt inte ville se mig på fler återbesök. ”Här bedriver vi sjukvård!” Framför allt var de inte intresserade av vad jag ’höll på med’.

  Men någon gång kommer tiden ’vara mogen’ för en ny ’messias’ och kanske har den tiden nu kommit för en ’frälsare’ i form av Kostdoktorn. Vad som talar för detta är att halva jordens befolkning verkar ha hamnat i det metabola syndromet – vi ’tror’ därför på Kostdoktorn!

  Det kan ju bara inte vara så att man måste utbilda sig till forskare för att man ska ha en ’chans’ mot sjukvården – vi lever trots allt i ett samhälle som borde hjälpa sina sjuka medborgare och inte tvärt om som det nu verkar vara inom sjukvården.

 15. 15
  Arvid säger

  14@ Professor Göran:
  Men, visst finns det hopp! Titta på ytterligare en läkare Björn Ekengren samt en Hans utöver de vi redan känner, dr Annika, dr Andreas, dr Ralf m fl:
  https://www.kostdoktorn.se/jag-slutar#comments

  ”Doc74
  Igår 16:36 94
  Helt förståeligt!
  Fattar inte själv hur du lyckats med både halvtid som distriktare och allt jobb med bloggen.
  Tack för all inspiration och kunskap du hittills skänkt mig och därmed mina patienter.

  Lycka till framöver!

  // Björn Ekengren, Distriktsläkare.”

  ”Hans
  Igår 21:40 8
  Grattis till ditt beslut. Det kan bara bli bra. Jobb finns alltid om det skulle knipa, och om det blir som du tror kan du säkert försörja dig på de nya planerna. Kick Ass! /Hans, Leg läk och stor supporter”.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @ Arvid:
  Ja, varje gång jag hör en läkare eller forskare som uttalar sig positivt om kolhydratrestriktion tänds ett ljus.

 17. 17
  piltson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  I varje fall rörande statiner, där nuvaranda ”handlingssätt” ju ödelgger folk på statens bekostnad.
  Varje maktperson skall vägra bidra till det som skadar.

  Hur gör medlemmarna i THINCS? Där finns ju redan olydiga läkares förening, och i deras presentation står att de skall bidra till att sprida kunskap även till allmänheten. Men det tycks de inte göra.

  THINCS är ett obekant begrepp for den del av allmänheten som inte redan känner tilll detta. Om varje läkare i THINCS vägrade och gjorde stort väsen varje gång han vägrade, så skulle det ju bli uppmärksamhet och öppen diskussion. Men allt jag läser i tidningar om statiner och deras användning handllar om hur viktiga det är, eftersom det skadliga i ”högt kolesterol” aldrig ifrågasätts i allmänna medier. ”högt kolesterol” gäller som slutpunkt i samtal och debatt när det borde vara startpunkten

  Så THINCS borde vara politiskt verksam genom öppna aktioner, inte bara ett samtalsforum för en innegrupp.

 18. 18
  piltson säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ovanstående är bortom diskussion. Men om jag sedan får lägga till en mera personlig synpunkt, som kunde diskuteras, så vore det att

  ALL kollektiv medicinering i förebyggande syfte som bygger på statistik, borde slopas. Varje skolad försäkringsman och varje hasardspelare vet att man inte kan veta något pålitligt om ett enskilt fall på grundval av statistisk information om en stor mängd. Så även om effekten vore önskvärd för totaliteten (vilket statiner inte är), så kan ingrepp i enskilda falll vara brutalt.

 19. 19
  piltson säger

  piltson Skrev:

  kan ingrepp i enskilda falll vara brutalt

  Och detta är en moralisk fråga, eller hur? Skall man medvetet agera till förfång för en minoritet patienter när man vet att att totaleffekten för alla är positiv?

  Jag tycker inte det, men det kan ju diskuteras.

 20. 20
  Karin20 säger

  Det här med statiner och statiner… Min husläkare har aldrig sagt något om mig om det, min ”diabetesskola” på Danderyds sjukhus tyckte att ldl var lite högt, påstod att för en diabetiker ska det ligga på 2,5, men tyckte ändå att det var meningslöst och onödigt! Jag gick för årskoll till husläkaren, men fick då träffa en annan. Jag frågade specifikt om statiner just för att höra vad hon sa och fick svaret att man nuförtiden inte helt tror på effekterna och att man inte ska experimentera så länge patienten har några specifika problem. Framtiden kommer närmare! Nu tio år med diagnos t2 och friskare än nånsin!

 21. 21
  piltson säger

  piltson Skrev:

  det kan ju diskuteras

  Tydligen inte. Så varför inte?

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 piltson:
  På mitt arbete fungerar det inte att jag vägrar att skriva ut vissa mediciner som patienterna vill ha och som är ordinerade av andra läkare, även om de är av ”förebyggande” typ.
  Så jag har antingen att gilla läget och skriva ut dessa, eller sluta på mitt arbete.
  Jag kommer så småningom att gå i pension, och då är problemet löst.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Så jag har antingen att gilla läget och skriva ut dessa, eller sluta på mitt arbete.
  Jag kommer så småningom att gå i pension, och då är problemet löst.

  Kloka synpunkter som vanligt!

  För min egen del har jag ju förlorat nästan all tilltro till vår sjukvård – frågan hur liten den kan bli egentligen. Så fort jag har börjar ifrågasätta vården vid någon speciell sjukdom (hjärtsjukdom, sockersjuka, grav övervikt, borrelia eller cancer av olika slag) och sedan ’läst på’ ordentligt så verkar det hela rasa ihop som ett enda stort korthus som byggts på dogmer med väldigt liten verklighetsförankring.

  Just nu ser jag läkarutbildningen som en slags indoktrinering i just doktriner eller dogmer som bara inte får ifrågasättas annat än på den egna kammaren.

  Min svägerska sa häromdagen att hon tyckte det var synd att jag inte hade utbildat mig till läkare med tanke på hur jag och min fru ’botat’ eller snarare behandlat oss själva på ett så övertygande sätt. Själv ser jag nog att det var en himla tur att jag inte blev läkare.

  Hur skulle jag kunnat arbeta som läkare med den inställning som jag själv nu arbetat mig fram till? Jag har t. ex. några nära bekanta som har problem med sina prostator (mina bekanta är typiskt över sextio nu) och jag tror inte ett ögonblick på att de behandlingar de utsätts för skulle kunna bota dom utan de utgör bara tillfälliga lindringar av obehagliga symptom.

  Två har jag lyckats övertyga om att minska på kolhydraterna men det verkar nästan vara omöjligt att få dem att bli så strikta att de hamnar i ett ketogent tillstånd som jag verkligen är övertygad om skulle kunna få prostatan att sluta växa och dessutom ’svälta ut’ eventuell cancer. Tänk att jobba inom vården med denna inställning.

  Det måste vara väldigt svårt att arbeta som präst om man inte tror på Gud och dessutom inte kan hålla tyst om saken.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Professor Göran:
  Så är det. Men alla måste ju försörja sig på något sätt, och jag känner inte att jag ändå som nettoeffekt är till skada för mina patienter (Fast det kan ju vara inbillning). Ibland lyckas jag också sätta ut en eller annan medicin.
  Det känns ändå spännande att vi har tillgång till Internet där vi fritt kan uttrycka våra åsikter.

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @
  Det känns ändå spännande att vi har tillgång till Internet där vi fritt kan uttrycka våra åsikter.

  Det är just nu vår främsta tillgång!

 26. 26
  Professor Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Men alla måste ju försörja sig på något sätt,

  Ja – det är just det!

  Av någon anledning ’hamnar man i någonting’ av många olika anledningar. Att jag själv kom att forska på ’superlegeringar’ för flygmotorer berodde på en serie tillfälligheter här i livet. Vid ett tillfälle i min ungdom höll jag t.ex. på att bli sjöman men ingen lämplig båt dök upp så jag fortsatte att ’plugga’ istället.

  Forskning går oftast ut på att göra någonting ’bättre’ genom att man löser något problem och jag inbillar mig att jag dragit igång forskningsverksamhet som kommer att leda fram till bättre superlegeringar på något sätt och här kan man också fråga sig om någon kommer att ’skadas’ på grund av detta. Ska man vara ärlig så går det säkert att argumentera för ett sådant scenario. Superlegeringar används förvisso i flygmotorer och sådana sitter definitivt i stridsflygplan som blir mer effektiva med bättre material. Eventuellt kan jag trösta mig med att civila flygplan också har motorer och ju mer effektiva dessa är ju mindre förorenar dom.

  Det värsta är egentligen att jag har nu fått en sådan generellt negativ syn på världens utveckling och jag har svårt att se hur vi skulle kunna stoppa den förödelse på alla plan som den moderna jordbrukspolitiken tillsammans med läkemedelsindustrin i det långa loppet leder fram till för oss människor. Jag vill inte hamna i samma dystopiska fack som Lierre Keith och Derrick Jensen verkar befinna sig i men jag ser förstås ingen annan utveckling men önskar att någon kunde övertyga mig om att vi med hjälp av vetenskapen skulle kunna hejda det vansinne som pågår. Just nu ser jag bara att vetenskapen missbrukas å det grövsta.

  LCHF-rörelsen, som ett uttryck för att människor trots allt har en viss självbevarelsedrift, är förstås ett ljus i detta mörker.

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Det kan ju uppstå knepiga situationer – ponera att en läkare tar bort statinerna för en person och denne avlider efter 4 dagar i hjärtinfarkt, då kommer läkaren med all sannolikhet att bli uthängd på löpsedlarna ”Läkare satte ut livsviktig medicin – man avled!”

  Om vederbörande aldrig ätit statiner kanske han varit frisk – men så tänker ju inte många,,,,

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Thomas Jansson:
  Det är ungefär så jag tänker. Jag har varit tillräckligt uthängd i media. Tänk om jag tar bort en medicin från en person som inte har uttryckt önskemål om det, och den sedan får en hjärtinfarkt eller dör.
  Då blir det stora rubriker i media om hur Fettdoktorn orsakat en människas död. Och folk skulle bli ännu mer angelägna om att äta sin statiner. Vem har jag då gynnat?

 29. 29
  Thomas Jansson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Alla läkare som stannar kvar på en vårdcentral tänker nog likadant – skillnaden ligger nog i att vissa ”läkare” på ett synnerligen otrevligt och aggressivt sätt mer eller mindre tvingar på vårdtagarna statiner och andra gifter och till och med hotar om en förtida död.

  Och när biverkningarna sätter in så skriver de ut nya piller i en rasande fart – de verkar inte ge sig förrän alla äter runt 10 – 15 olika mediciner dagligen varav de flesta av dem gör det totalt omöjligt att åtgärda det ursprungliga problemet. I största allmänhet är ju folk inte sjuka utan matförgiftade,,,

  För övrigt försökte jag lista mig hos kostdoktorn bara några dagar innan han sa upp sig så där rök chansen att få träffa en riktig läkare – men det finns ju piller på nätet. 🙂

 30. 30
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  ‘läst på’ ordentligt så verkar det hela rasa ihop som ett enda stort korthus som byggts på dogmer med väldigt liten verklighetsförankring.

  Frågan är i vad mån man skall ”läsa på”, och vad man sedan skall göra med de insikter man inhämtar.

  Min kompis Ursula Morin dog av en leveråkomma som hade konstaterats FLERA ÅR TIDIGARE men inte åtgärdats för att blodanalysen hade gjorts av en kardiolog, och han sket i levervärdena. Eller fattade inte vad det rörde sig om

  Sedan hon ”läst på” upptäckte hon själv de dåliga levervärdena i en minst två år gammal blodanalys, men då var det för sent.

  Så hur skall man göra för att få patienter att ”läsa på” för att rädda livet på sig själva när doktorerna inte vet ett skit utanför sina egna områden? Och hur uppträder man inför snackt om ”följsamhet” inför doktorn?

  Detta är stora problem som har plågat mig i åtta år, och någon rimlig vägledning står inte att få.

 31. 31
  piltson säger

  @ piltson:

  Du kan inte vänta dig att så många patienter ger sig av till ett universitetsbibliotek och ”läser på” för att få klart för sig vad man har för fel. I ett fungerande hälsovårdssystem skall det inte behövas.

  Så vad gör man? Skall man sprida informationen att här vet doktorerna intet och vill ni leva vidare så får ni jävlar anamma själva läsa på och säga till hur det skall vara?

  Eller skall vi vara ”följsamma” och dö i onödan?

 32. 32
  piltson säger

  @ Professor Göran:

  Och vad gör man som en ”påläst” lekman som finner hur ens grannar och andra kontakter långsamt tar livet av sig själva genom att tro på doktorn. Det problemet hade vi tidigare haft, när det handlade om höga blodsockervärden och hamnade på ett ”informationsmöte” där det spreds dumprat om mediciner men inget om kolhydrater. Då kan man lägga sig i, eller skall man som annan patient inte göra det?

  Och det problemet har jag då och då när min städhjälp klagar över sitt taskiga hjärta på grund av animaliskt fett. .Vad skall jag säga till henne?

  Tre personer i byn dog av hjärtinfarkt sedan Morin förutspått att de skulle göra just det. Men det hade vi ju inte talat om för dem. En var konditor som inte fick äta sina egna gräddbakelser för doktorn. SKALL MAN TALA OM FÖR FOLK ATT DOM KOMMER ATT DÖ I ONÖDAN OM DE FORTSÄTTER ATT LYDA DOKTORN? Eller skall man hålla tyst, eftersom man är lekman, vars information inte skall tas på allvar?

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 piltson:
  Ja det är svårt att veta. Talar man om vad man vet (tror sig veta) så är man en jobbig och tjatig typ. Talar man inte om hur det är så fortsätter allt som förut.

 34. 34
  Thomas Jansson säger

  Min erfarenhet är att folk verkar trivas rätt så bra med att vara sjuka, man kan ju påpeka konstigheterna för dem när de kommer hem med statiner, en bytta Beccel och rådet att äta brun pasta och fullkorn som nydiagnosticerade diabetiker.

  Väldigt få har något större intresse för att förändra sin livsstil särskilt mycket utan verkar vara inställda på en långsamt (och ofta plågosamt) självmord,,,,

  Men det har ju skett ett enormt lyft sedan 10 år, då jag själv blev satt på LCHF-spåret av läkaren Calle Carlsson. Veckan innan hade jag läst den här artikeln och trodde att Skaldeman var helt tokig men doktor Carlsson intygade snabbt motsatsen. Allt är ju enkel logik som tar högst 2 minuter att fatta men det verkar inte vara något stort område för läkarna – skulle bilverkstäderna ha reparatörer i klass med exempelvis TV-doktorn Gunilla Hasselgren skulle det bli ett h-s liv, nu händer ingenting i gammelmedia,,,,

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article10549822.ab

  https://fethalsa.wordpress.com/2015/02/23/at-brun-pasta-och-fullkornsbrod/

 35. 35
  Professor Göran säger

  @ piltson:

  Frågan om att vara ’påläst’ är tvådelad tror jag.

  Den första typen av påläsning handlar om hur man bör leva ’från början’, med mat, motion och avkoppling för att undvika våra ’vällevnadssjukdomar’. Resultatet är nog det svåraste att övertyga folk om när man kommer fram till att traditionella folk inte drabbades av dessa sjukdomar och att man rimligen borde leva på det sättet men det är nog få som ställer upp på de levnadssätten. Jared Diamond har skildrat hur befolkningen på Nya Guinea ’kastade i sig’ den västerländska maten när de väl kom i kontakt med den. Det var nog heller ingen tillfällighet att det var sockret och det vita mjölet som var de mest begärliga handelsvarorna när européerna koloniserade världen.

  Den andra typen av påläsning är den som de flesta av oss här hos Annika ägnat sig åt – dvs. vi läser på först när vi redan har drabbats av någon allvarlig sjukdom. Vi vill helt enkelt lösa vårt personliga hälsoproblem. Även om det här finns en stark drivkraft är det få, som även med denna vilja, verkligen ’orkar’ av olika anledningar. Som Thomas påpekar vill man gärna leva som man alltid gjort och ’erbjuder’ då hälsovården en lindring med hjälp av mediciner av olika slag vill man så gärna tro på detta- speciellt när man talar om att ’bota’ i samma andetag.

  Möjligen finns det en tredje variant och det är då man närmar sig slutstadiet i någon sjukdom – t.ex. cancer. Då verkar det som man helt plötsligt blir öppen för mer ’drastiska’ åtgärder och en del blir till och med villiga att testa en ketogen kost. Det senaste numret av 2000-talet Vetenskap har väldigt intressanta artiklar om just cancer där en engelsk läkare, Patrick Kingsley, beskriver hur han under 25 år med framgång behandlat cancerpatienter med ’naturliga’ metoder. Han hävdar enligt artikeln att alla cancerceller i kroppen dör inom tre månader på en strikt ketogen kost och själv är jag övertygad om att mycket talar för att han har rätt. Däremot hävdar han att väldigt få människor verkligen klarar av att äta en så strikt kost och jag tror tyvärr att han har rätt här också.

  Jag har en bekant som nu, med allvarlig cancer i urinblåsan,står inför en omfattande operation och helt plötslig har familjen börjat bli intresserade av LCHF från att tidigare ha varit rent fientligt inställd. De ska nu satsa på att omedelbart ta bort kolhydraterna men jag har svårt att tro att de verkligen kommer ’orka’ ändra sina vanor så drastiskt som skulle behövas för att de ska hamna i ett ketogent tillstånd. Viljan verkar i alla fall finnas nu.

 36. 36
  piltson säger

  @ Professor Göran:

  Detta gav ingen vägledning i de etiska frågor jag försökte antyda.

  När vi läste och läser det som skrivs här väcks efterhand diverse etiska frågor som jag då och då försöker sätta ögonen på. Men de väcker aldrig intresse, diskussion kommer inte igång och Piltson står där med sista ordet.

  Så min slutsats blir: Antingen har Piltson rätt och sagt allt som finns att säga, eller också är Piltson vansinnig och inte att ta på allvar på något sätt.

  Peter Kingsly har en hemsida som jag såg på. Han har skrivit en bok som heter The New Medicine, som man kan köpa från honom.

 37. 37
  piltson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Talar man inte om hur det är så fortsätter allt som förut.

  Just det. Mitt problem är alltså att jag har ständigt dåligt samvete för att jag är för feg
  att göra det jag är övertygad om att jag borde göra.

  Jag vet att om jag hamnar i ett ”informationsmöte” där jag vet att informationen är
  skadlig och kan bygga under detta,

  så har jag en moralisk plikt att energiskt tala om för mötesledare och deltagare hur
  det ligger till.

  Men det gjorde vi inte och det har bekymrat mig i många år. Eller har jag kanske inte
  någon sådan plikt?

 38. 38
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  När vi läste och läser det som skrivs här väcks efterhand diverse etiska frågor som jag då och då försöker sätta ögonen på. Men de väcker aldrig intresse, diskussion kommer inte igång och Piltson står där med sista ordet.

  Trots att jag nu snart kommit halvvägs i min långsamma läsning av Platons samlade verk, med de berömda Sokratiska dialogerna, som i mångt och mycket handlar om just grundläggande etik och moral, kanske jag ändå har missförstått vad etik och moral egentligen går ut på för jag tycker själv att jag ständigt har detta ämne uppe för diskussion i mina kommentarer och krönikor. Jag måste nog bli tydligare i mitt skrivande men då är det lätt att bli dogmatisk förstås.

  Vägledning i etiska och moraliska frågor har annars klassiskt hört till det religiösa området där den grundläggande tesen hos schamaner av olika schatteringar sedan urminnes tider med nödvändighet tycks ha varit att man ska ’gilla läget’. Annars skulle inte ’etablissemanget’ understött denna verksamhet. (Professor David Lewis-Williams tycker jag själv har benat upp ganska bra i denna komplicerade fråga.) Till denna historiska rad av schamaner räknar jag också läkare som också ’lydigt’ går i etablissemanget ledband.

  Sokrates har för övrigt en del intressanta kommentarer i sina dialoger kring hur man bör ’lita på’ läkare som ’experter’ när man blivit sjuk redan för 2500 år sedan.

 39. 39
  Margareta säger

  @ Piltson

  Ja det är ett jobbigt dilemma.

  Jag brukar mejla och bifoga text, eller låna ut, eller tipsa om någon bok. Och uppmana ungefär,”titta här.”
  På så sätt har inte jag själv sagt, gör så här, och kan därför inte heller lastas om det blir något negativt, som händer i fallet.

  Det har i ett fall fungerat. Personen i fråga lyssnade och är nu utan sitt hälsoproblem.

  I alla andra fall har det inte fungerat. Man har lyssnat på Doktorn.
  Det har därvidlag gått åt pipsvängen med alla vederbörande.

  Om alla följde sitt samvete vore världen mycket bättre. Då skulle vi i alla fall slippa en stor del av missinformationen. Det är inte lätt för den, som vill följa sitt samvete, när desinformationen har så kraftiga förespråkare.

  Kärleksbudskapet lyder: Var/Gör mot andra som du vill att andra skall vara/göra mot dig.

 40. 40
  Dennis säger

  En läkare som slutar slipper också ägna sig åt ”elöverkänslighet”.
  Här har nämligen inte industrin/näringslivet riktigt godkänt detta och då finns inte diagnosen.

  När det kommer ett verksamt läkemedel kommer det gå fort som tusan att fixa till detta.

 41. 41
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  Platons samlade verk

  Såvitt jag kunnat finna hade Platon inte mycket stt säga i frågan om förebyggande massterapi.
  Alltså om man medvetet skall skada en icke identifierbar minoritet för att detta enligt
  statistisk beräkning skulle vara fördelaktigt för majoriteten

 42. 42
  Professor Göran säger

  piltson Skrev:

  Såvitt jag kunnat finna hade Platon inte mycket stt säga i frågan om förebyggande massterapi.

  Jag vet inte riktigt om jag förstår vad du menar med massterapi.

  Mycket av de Sokratiska dialogerna hos Platon handlar om hur ’individen’ ska kunna leva upp till etiska ideal som t.ex. ’det goda’. Däremot har Platon definitivt, med hänvisning till begreppet massterapi, i sin idealism om hur ’staten’ bäst bör organiseras, varit en inspirationskälla för flera totalitära regimer och inte minst för Nazismen som definitivt ägnade sig åt just massterapi men det var säkert inte så du menade.

  Jag har dock ännu inte kommit fram till dessa texter hos Platon – tar nog ett halvår till.

 43. 43
  piltson säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag vet inte riktigt om jag förstår

  Kan inte uttrycka det tydligare:

  ”om man medvetet skall skada en icke identifierbar minoritet för att detta enligt statistisk beräkning skulle vara fördelaktigt för majoriteten</blockquote."

  Det gäller all kollektiv medicinering grundad på statistiska kriterier snarare än iakttagelser hos enskilda patienter.

  Jag ser det som en besvärlig etisk sak, som Platon inte kunde ana, eftersom inte var aktuellt innan man hade databehandlad masskunskap.

 44. 44
  piltson säger

  @ Professor Göran:

  Det finns rätt mycket i nutidslivet som inte kunde bli aktuellt för Platon. För moralfilosofi som utgår från nutida förhållanden så skulle jag rekommendera Peter Singer, en australier verksam i USA.

 45. 45
  bo.blomberg säger

  Det är klart att det är svaart att vara en ”Messerschmidt”..(man bör förstaas vara ödmjuk). Vid ev infomöten saa är det väl rätt att aatminstone försöka tala om vad man anser vara rätt och ev efterlysa vetenskap som stöder det som sägs, det är i regel helt meningslöst, men känns det rätt för en själv saa ska man förstaas göra det. ETT försök, naan polemik är nog Ingen idé att ge sig in paa… Sen maaste var och en fatta sina beslut själv. Naan ”massbehandling” kan jag aldrig acceptera, om jag inte själv blivit övertygad och godkänner det. Man faar ju inte acceptera att alla okritiskt dras över en kam. Min egen erfarenhet av att prata om LCHF med folk jag känner väl, vänner, är tämligen negativ. Dom tror i regel att jag är förryckt, även om jag lyckats laana ut bra böcker till naagra och daa ska vi inte tala om ämnet ”den obefintliga globala uppvärmningen” och de felaktiga ”prognoser” som nu IPCC gjort i snart 20 aar. T o m naan av närmaste familjen tycker att jag är ute paa fem famnar trots att det inte finns NAAGRA som helst observationer/mätningar som stöder en katastrofteori. Här är hjärntvätten om möjligt ännu värre än paa kostomraadet!
  Det är synd om människorna, som Strindberg sa…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa