Ökad läkemedelskostnad med 50 milj kronor

ST.nu.
Landstinget Västernorrlands årliga läkemedelskostnad har ökat med 50 milj kronor.
Under de två föregående åren minskade läkemedelsekostnaderna pga utgångna patent på orginalläkemedel. Men nu har kostnaderna åter börjat öka.

Tanken att folket kan bli friskare med en hälsosam LCHF-kost, och därmed dra mindre  läkemedelskostnader, har ännu inte slagit igenom i Landstingets styrelses medvetande.

När kommer den dag när en politiker i landstingsstyrelsen ställer sig upp och säger att nu satsar vi på LCHF för att minska sjukvårdskostnaderna?

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Jag har helt förlorat mitt hopp till politikerna. De vågar aldrig utmana livsmedels- och läkemedelsindustrin även om de själva genom egna erfarenheter blivit övertygade om att LCHF leder till kraftigt förbättrad hälsa.

  Hoppet jag själv har kvar står till vår gräsrotsrörelse och att folk av självbevarelsedrift anammar LCHF och dessutom skaffar sig egen kunskap om sina sjukdomar. Bloggar som drivs av läkare, som t.ex. du själv, som vågar ta strid mot de vansinnigheter som pågår inom medicinen är här också oerhört viktiga tror jag.

 2. 2
  Gäst säger

  Hhmmm…

  …”I primärvården i Västernorrland är det diabetesmedel och medel vid obstruktiva luftvägssjukdomar som kostar mest.”

 3. 3
  Nisse säger

  Skissar på att ställa frågor på just detta tema till politiker/ledning i Landstinget i ett grannlän där ekonomin sedan länge är körd i botten. Kommer dra ett mail till the boss med kopia till alla politiker, spännande och se vilka som törs svara och hur svar formuleras.

 4. 4

  @ Professor Göran:
  Ja du Göran, min tro på politiker försvann för längesedan. De förlitar sig på vad tjänstemännen säger som i sin tur väljer enklaste vägen.

  https://www.dn.se/arkiv/kultur/tjanstemannen-styr-oppet-politikerna-i-det-tysta

 5. 5
  LenaK säger

  Idag kl 08.15 samt 09.50 i Nyhetsmorgon ska doktor Mikael Sandström prata om ”de farliga blodfetterna” och hur vi får bukt med dem. Vore bra om någon mer än jag mailar honom och försöker få honom att förstå hur det ligger till och vad som är bästa sättet att få ner nivåerna till enligt honom acceptabla nivåer. Jag vet visserligen inte vad han kommer att säga men jag misstänker det värsta. 🙁
  fraga.doktorn@tv4.se

 6. 6
  viola säger

  Så hela samhället ska påtvingas din tro Annika? Den dan hoppas jag inte kommer. Fettskräck som kohydratnoja – lika galet..

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 viola:
  Ingen kan förhoppningsvis tvingas till något i denna sak, men man kan ändra de officiella rekommendationerna från att avråda från naturligt mättat fett till att avråda från i första hand sockret, i andra hand tillråda att minska på stärkelseintaget.

 8. 8
  Nisse säger

  @ viola:
  Skulle vara kul att hör din syn på det växande problemet i samhället med ohälsa i alla möjliga former och lite lösningar på detta.

 9. 9
  LCHF-Bengt säger

  Jag är en av alla tusentals som blivit av med krämpor och mediciner bara med att äta mat som vi genom evolutionen har blivit anpassade för. Tyvärr tog det 15 år av mitt liv innan jag förstod sambandet mellan fel mat och ohälsa. Den vanliga sjukvården försökte förstå vad som var fel med mig, några avvikande värden kunde de inte hitta, så hem och vila lite och hoppas det går över ungefär, men själv kändes det som vårdpersonalen trodde att jag nog hittade på bara för att få bli sjukskriven.

  45 år och redan tankarna på om jag överhuvudtaget ska orka jobba till pensionsåldern, ska jag ens leva så länge? Och min pappa som är 80 år är piggare än mig, hur är det här möjligt? Frågorna hopade sig i min trötta hjärna.

  Det här med maten började intressera mig och hamnade till slut på strikt LCHF. Det var nu man fick den där aha-upplevelsen, när krämpor försvinner ett efter ett, även såna som man inte visste man hade till och med, t ex torr hud, i stort sett alla krämpor har försvunnit, och känner mig som i 30-årsålder med framtidstron pånyttfödd. Det var 5 år sen nu och fortsätter med samma mat så länge det fungerar. Faktum är att min kropp är fortfarande i reparationsläge och styrka och motion förbättras.

  Matens läkande kraft går inte att slå, däremot bevisar sjukvården med ständigt fler patienter och kostnader sin ineffektivitet.

 10. 10

  Statiner står för stor del av läkemedelskostnaden. Det sorgliga med det är att det är bortkastade pengar. Kanske, om man är generös, kan en handfull Västernorrlänningar undvika en hjärtinfarkt, under en period av 10 år, men minst lika många kommer att få cancer av samma medicin. Man ändrar inte datum på dödsattesten utan bara dödsorsaken. En helt onödig medicinering enligt min mening.

 11. 11

  viola Skrev:

  Så hela samhället ska påtvingas din tro Annika? Den dan hoppas jag inte kommer. Fettskräck som kohydratnoja – lika galet..

  Om det vore så enkelt som en trossak. Men vetenskapen, om den tolkas sakligt utan ekonomiska styrningar, säger att vi äter oss till ohälsa i snart sagt varje tugga. Må vara varje människas privata problem och personliga frihet, men räkningen hamnar i stor utsträckning på skattsedeln.

  Titta lite i boken Insulin den felande länken av Dr Agneta Schnittger. Finns nog att låna på biblioteket. Där kan Du hitta kopplingar från vår dagliga föda till snart sagt alla våra folksjukdomar, som plågar oss och som drar enorma kostnader för samhället.

 12. 12
  Majsan säger

  viola Skrev:

  Så hela samhället ska påtvingas din tro Annika? Den dan hoppas jag inte kommer. Fettskräck som kohydratnoja – lika galet..

  Vi får naturligtvis tycka vad vi vill, jag håller dock inte med dej. Synd att du tar plats i en intressant diskussion om läkemedelsanvändningen.

  Nu till ämnet:
  Medicinering av friska är väl allt som oftast ungefär lika lönsamt som att bränna pengarna i värmeverket.

  Jag har ett immunsystem som arbetar emot mig med reumatiskt sjukdom och även allergier.
  Jag har inte kunnat sluta med astma och allergimedicinerna. De andra medicinerna mot bland annat värk och inflammationer ger mig så mycket biverkningar att jag inte kan äta dem regelbundet. Emellanåt måste jag dock äta mediciner och då håller jag extra noga håll på kosten, så jag minimerar biverkningarna.

  Jag brukar tänka att jag ska må så bra som möjligt enligt mina förutsättningar.

 13. 13
  Stockholmare säger

  Erling Skrev:

  Titta lite i boken Insulin den felande länken av Dr Agneta Schnittger. Finns nog att låna på biblioteket.

  Boken finns på Stockholms stadsbibliotek. Fjärrlån är möjligt.
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/99384

 14. 14
  EvaLi säger

  @5 LenaK:
  LenaK – jag antar att du såg inslaget med läkaren Mikael Sandström i TV4 Nyhetsmorgon idag. Kanske var det du skrev till TV4 och kanske det som skrevs från andra människor också bra för inslaget. Måste säga att detta var det bästa jag sett av läkaren Mikael Sandström!! Han påpekade att statinerna som mer eller mindre prånglas ut till kreti och pleti är galet. Han påpekade flera gånger att simvastin säljs för 90 miljarder årligen, vilket är en god affär för läkemedelsbolaget. Han anser att statiner ska man ge till högriskgrupper – han var riktigt tydlig med det. Inslaget sändes strax innan programmet tog slut ca 9.50, men som sagt FÖRVÅNANSVÄRT BRA!! Gå in på tv4.se och titta!
  Programledarna Tilde och Peter J såg nästan lite småchockade ut eftersom läkaren tog i vad gäller detta ämne…

 15. 15
  EvaLi säger

  Dr Annika – den dagen kanske inte är så långt borta ändå – men jag tror inte man kommer att säga att man ska ”äta LCHF”. Jag tror man kommer att använda en annan vokabulär eftersom LCHF fortfarande är så laddat. De måste dessutom erkänna att de hade fel…

  Jag tittar ofta på nyhetsmorgon i både TV4 och Svt. Till min förvåning har både Ulrika Davidsson och nu senast (i går tror jag det var) så var Åse Falkman Fredriksson med och lagade mat. Vilka framsteg!! Jag hörde inte någon av dem nämna LCHF – om det var på eget initiativ eller på redaktionens rekommendation vet jag inte men det är verkligen ett stort steg framåt. Dessutom har Anne Aobadia medverkat i kockprogrammet i tv4 med bl.a. Leif Mannerström. Visserligen blev hon utslagen alldeles för tidigt, men ändå…

  Vi här som följer din blogg + många, många fler vet ju dock hur det hela började…

 16. 16
  Guzzen säger

  Mikael Sandström, BRA GJORT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MYCKET!!!! Se TV4:s morgonprogram 3 Mars, angående STATINER.

 17. 17
  Arvid säger

  Guzzen Skrev:

  Mikael Sandström, BRA GJORT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MYCKET!!!! Se TV4:s morgonprogram 3 Mars, angående STATINER.

  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/doktor-mikael-b%C3%A4ttre-rund-och-aktiv-%C3%A4n-smal-och-lat-3075001

 18. 18
  Bo Magnusson säger

  Jag tror att Du som läkare har lyckats övertala en del av dina patienter att minska sin medecinkonsumrion. Bra om Du kan sammanställa vilka minskade kostnader detta har medfört för inte bara dina patienter utan även totalt för staten. Skicka det sedan till landstinget så de ser hur man kan sänka våra sjukvårdskostnader.

 19. 19
  Lars Henrik säger

  OT: Ett upprop från Stop TTIP!

  ”Idag skickar vi det här meddelandet till alla våra svenska supportrar eftersom vi behöver er hjälp: Vi vill nå och överträffa det lägsta antalet underskrifter (så kallad ”landskvorum”) som krävs i Sverige för att ett europeiskt medborgarinitiativ ska godkännas. Vi har redan överträffat landskvorumet i 11 medlemsländer inklusive grannlandet Finland. Sverige är inte långt borta. 12,000 svenskar har redan undertecknat ECI Stop TTIP. Vi behöver åtminstone 15,000!”

  https://stop-ttip.org/underteckna/

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag ber att få upplysa Viola om, beträffande hennes felaktiga kommentar, att den som väljer LCHF-kost inte ’tror’ – utan VET att LCHF är en kost som gynnar hälsa! — Och kolhydrat-’noja’ kan den som lever med kronisk sjukdom verkligen komma att lida av ..vid felaktig kost!

  Jag har ofta sett kommentarer/svar från dr Annika att var och en får prova sig fram till vilken mängd kolhydrater etc man mår bäst av — och skulle man jämföra ett antal LCHF-ares matsedlar finge vi troligen inte se två som är helt lika.

  Att vara kroniskt sjuk är sannerligen ingen dans på rosor; att bl a behöva läsa listan av ingredienser på a l l a produkter för att kunna undvika det som kan ’stjälpa lasset’; att inte kunna äta ’som alla andra’ när man är ute på stan’; att behöva planera för allt man stoppar i sig i det dagliga och inte minst vid resor.. osv.

  I Frankrike har jag sett skyltar vid parkeringsrutor för handikappade med texten ”Vill du ha min parkeringsplats får du gärna ta min sjukdom också”.. — Lite mer hänsyn (även på denna sida!) till kroniskt sjuka efterlyses.

  Kan inte låta bli att undra över hur mycket pengar alla vi som tar personligt ansvar för vår hälsa har sparat diverse myndigheter – säkert inga småsummor!!

 21. 21
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 19 Lars Henrik:

  Redan gjort ..men delar!

 22. 22

  Stockholmare Skrev:

  Erling Skrev:

  Titta lite i boken Insulin den felande länken av Dr Agneta Schnittger. Finns nog att låna på biblioteket.

  Boken finns på Stockholms stadsbibliotek. Fjärrlån är möjligt.
  https://biblioteket.stockholm.se/titel/99384

  Tack Stockholmare!
  Den finns ännu att köpa, både som pappersbok och som e-bok. Googla på titeln, om Ni blir sugna!

 23. 23
  Lars Henrik säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Tack Mayne 🙂

 24. 24
  Georg W säger

  @ viola:
  kohydratnoja! Freudiansk felskrivning, indikerar dolt sockerberoende, parad med fettmedvetenhet.

  Ja ursäkta, jag kan inte låta bli att dra upp ”yttre” påverkan på vår hjärna inifrån tarmarna. Och när vi precis lärt oss biokemi, baciller och svampar. Så presenterar Mosley ännu en dimension. De större och synliga monstren. Som tydligen också kräver kolhydrater och samverkar med vår bioorganism.

  https://www.svtplay.se/video/2715963/vara-vanligaste-parasiter/varldens-fakta-vara-vanligaste-parasiter-avsnitt-1

  I det off topiska sammanhanget vill jag påpeka att jag trots 4 barn i nerlusade skolor och nerlusad fru, Aldrig haft en enda lus! Varför, LCHF? Det tror jag, fel socker i blodet. Jag kan dela kudde med löss. De vill inte ha mig ändå!

  On topic. Jag borde belönas för att inte ha besökt sjukvården på 11 år. Från ett ständigt aktivt högkostnadsskydd. Lilla mor flyttade från mig till syster, sjuksköterskan. Nu efter ett halvår så äter hon plötsligt alla skitpiller som hon och jag kämpat mot hela livet och hon är nu gammal och snurrig. Och i sjukvårdens våld.

 25. 25

  Georg W Skrev:

  https://www.svtplay.se/video/2715963/vara-vanligaste-parasiter/varldens-fakta-vara-vanligaste-parasiter-avsnitt-1

  Tyvärr bara tillgänglig för i Sverige bosatta, men löss har vi inte ändå. En och annan loppa tar katterna med sig, men de flyr snart fältet eller dör av undernäring.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Tänk om det skulle finnas något intresse från ’hälsovården’ att seriöst undersöka effekten av strikt LCHF på vår allmänna hälsa bland oss lite äldre, säg runt 60. Själva är vi ju t.ex. helt ’övertygade’ om att vi inte har drabbats av några allvarliga förkylningar sedan vi satsade på vår ’kolhydratnoja’.

  Om man tog två likvärdiga grupper om säg 100 personer varvid den ena sattes på strikt LCHF under några år och man sedan undersökte ’utfallet’ genom att räkna antal besök hos sjukvården under försöksperioden (hårda ändpunkter som det brukar kallas) så borde det kunna visas om vi LCHF-are verkligen håller på med något som påtagligt gynnar hälsan i största allmänhet och inte bara är någon miljon anekdoter.

  Rimligen skulle man också kunna få en uppfattning om hur mycket man kan spara in på våra läkemedelskostnader.

  Problemet är väl som vanligt att hålla reda på graden av fusk även bland oss strikta för att nu inte tala att överhuvud taget få tag i en grupp som vill satsa seriöst – nog lättare sagt än gjort. Men betalar man bra borde det kanske också gå – gratis LCHF-mat till deltagarna och deras familjer skulle kunna vara en bra början tillsammans med utbildning i matlagning. Om man skulle vilja forska på detta skulle det gå är min övertygelse.

 27. 27
  majsan säger

  Georg W Skrev:

  I det off topiska sammanhanget vill jag påpeka att jag trots 4 barn i nerlusade skolor och nerlusad fru, Aldrig haft en enda lus! Varför, LCHF? Det tror jag, fel socker i blodet. Jag kan dela kudde med löss. De vill inte ha mig ändå!

  Mej ville lössen ha och jag kan säga att det är inte så kul att luskamma långa hår.
  Jag tror när det gäller löss så är det samma som med mygg och knott, vissa personer är mer populära än andra och det är nog mer än kosten som avgör här. De är generellt sett ofarliga för oss, så evolutionen har knappast påverkat alltför mycket här. Tack vare DDT slapp jag i alla fall lössen som barn (om nu det är någon tröst).

 28. 28
  LenaK säger

  Gratis att se t o m 6 mars är denna film BOUGHT om vacciner, Big Pharma och GMO. Jag har inte hunnit se hela än men däremot hunnit bli väldigt upprörd.
  https://links.mp2200.com/preview/169231/135949928/df338f16e68ca5a9c06a5cedab308f1d79801fdb

  Hoppas den går att se. Jag kan inte se den på datorn, däremot går det bra på mobilen.

 29. 29
  LenaK säger

  @ EvaLi:

  Ja, jag måste erkänna att jag är skyldig Mikael en ursäkt. Jag tror det var en av hans absolut bästa insatser i Nyhetsmorgon. En eloge till doktor Mikael!!

 30. 30

  @ Lars Henrik:

  Har undertecknat! Protesten var ju biff när var inne 15700 var antalet när jag skrev på. 🙂

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Tack för länken!

  Filmen gick att se på datorn.

  Innehållet bekräftar den syn jag själv har kommit fram till under senare år angående den korruption som jag inser genomsyrar hela det komplex av läkemedelsbolag, livsmedelsindustri och myndigheter och som kommer leda till en hälsomässig katastrof.

  Jag undrar själv hur många som har sett igenom detta och sedan vågar ta konsekvensen av en sådan insikt – det är faktiskt mycket som står på spel när det gäller den grundläggande tilltron till vårt samhälle. Om någon organisation skulle anordna demonstrationer mot detta vansinne skulle jag själv inte tveka ett ögonblick om att ta besväret och åtminstone visa min indignation på detta sätt också.

 32. 32
  Lars Henrik säger

  Ari Skrev:

  @ Lars Henrik:

  Har undertecknat! Protesten var ju biff när var inne 15700 var antalet när jag skrev på.

  Tackar!

  Jag kan konstatera att av de 1,540,000 europeer som skrivit på är närmare 1,000,000 från Tyskland, bortåt en tredjedel alltså!

  Att så få svenskar skrivit på känns lite lamt.

 33. 33
  Bokmal säger

  Less Medicine – More Health!

  I min bokhylla finns en bok med titeln ”Overdiagnosed – making people sick in the pursuit of health”
  Den handlar om olika typer av screening och är skriven av Gilbert H. Welch – Lisa M. Schwartz och Steven Woloshin (2011).

  Nyss var jag in på http://www.peoplespharmacy.com och såg att Gilbert H. Welch kommit ut med en ny bok. En kommentator tyckte att det räckte att läsa en av de tre böckerna eftersom de, delvis, handlar om samma saker.

  Det finns en länk till ett 7-minuter långt u-tube-klipp med Dr. Welch – Less Medicine – More Health.
  https://www.youtube.com/watch?v=zc1UGYrZBkE

  Hoppas det fungerar. Om inte besök http://www.peoplespharmacy.com.

 34. 34
  Bokmal säger

  Antidepressants and the Tell-tale Heart

  Jag var nyss in på Dr. David Healys hemsida (www.davidhealy.org) och läste en mycket intressant patientberättelse (se länk nedan).

  Den fick mig att tänka på vad som utspelade sig i Fråga Doktorn igår när Suzanne Axell intervjuade en man. Jag kommer, tyvärr, inte ihåg hans namn. Han hade skrivit en bok (förstås) om depression. Nu mådde han fantastiskt bra tack vare medicinering. För tillfället stod han på fyra olika mediciner.

  Det är känt att antidepressiva kan ge mani som biverkan och då händer det, inte sällan, att man får diagnosen ”bipolär sjukdom” (kallades mano-depressivitet tidigare) med ytterligare medicinering som följd.

  Jag skulle vilja tipsa mannen, hela Fråga-Doktorn-redaktionen samt andra att se dokumentären ”Who Cares in Sweden” (googla), att läsa Robert Whitakers bok – Pillerparadoxen – samt besöka http://www.davidhealy.org, http://www.breggin.org och http://www.madinamerica.com.

  Här kommer äntligen länken till den intressanta patientberättelsen (del 1):

  https://davidhealy.org/antidepressants-and-the-tell-tale-heart/

 35. 35

  @ Bokmal:
  Filmerna ”Who Cares in Sweden” hittar man här:
  https://www.artimus.se/whocaresinsweden/sv/whocaresinsweden.php

  Boken Pillerparadoxen hittar man här:
  https://karnevalforlag.se/bocker/pillerparadoxen

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa