Glutenfritt kontra LCHF

Film på TV4.se.
Det finns de som anser att gluten är ett gift för alla, men jag vet inte om det finns vetenskapliga belägg för det.
LCHF innebär att man undviker allt spannmål så långt det är möjligt, samt alla andra stärkelseprodukter , och allt socker förstås.
Om vi gör det, och i stället äter mera av naturligt fett, så har vi erfarenhet av att vi mår oerhört mycket bättre.
Huruvida gluten utgör en speciell fara vet jag inte.
Glutenfria produkter som  man kan köpa innehåller i stället andra stärkelsekällor som majsstärkelse eller risstärkelse, och de är ju inget bättre.

 

Comments

 1. 1

  Bl a glutenallergi, övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar osv – är att Kroppen som sådan ”varnar” för ett övermått av kolhydrater och socker i kosten – som jag ser det.

  Men hur många ser det så ?
  https://fethalsa.wordpress.com/2015/02/22/bli-frisk-med-ny-kost/

 2. 2
  Lars Henrik säger
 3. 3
  Helge Andersson säger

  Vilken märklig motivering, ”om du inte äter gluten kanske du inte upptäcker att du inte tål gluten”??!

  Vidare trodde jag att man nu var överens om att barn inte ska ha gluten för tidigt. Att man på Sveriges befolkning gjorde ett experiment när man rådde föräldrar att ge barn gluten tidigt. Betydligt fler fick därmed problem senare i livet.

 4. 4

  Hade missat hela den här debatten idag då jag varit utan dator. Länkade till ett glutenfritt brödinlägg när jag kom hem nu ikväll på Facebook och när jag gick in på Celiakiförbundets sida och la in det där, då hittade jag en hel del artiklar och TV-inslag från dagen.

  https://www.facebook.com/celiakiforbundet?fref=ts

  Förstår inte hur de kan sitta i TV och säga att det är farligt att sluta med gluten…
  Jag har varit glutenfri i 5½ år och är så otroligt mycket bättre i min mage och värk.

  Testades för glutenintolerans men det var negativt, läkaren sa då att med tanke på mina livslånga symptom så var diagnosen klar ändå, jag kunde bara inte få den på papper.

  Jag undrade varför jag skulle behöva ha läkarintyg för det och svaret var att jag då kunde få billigare glutenfria produkter på apoteket.

  Dem vill jag ändå inte ha, blev mitt svar 🙂

  Min mamma som nu är 85 har haft problem med sin mage i nästan hela sitt liv. Hon slutade helt med gluten för 2 år sen och är idag så mycket bättre. Hennes läkare vill inte testa om hon var glutenintolerant, för så gamla människor kunde inte bli det enligt honom…

 5. 5
  Anders S säger

  Lyssna på Tom O’Bryans intervju med Michael Marsh

  https://theglutensummit.com/michael-marsh-md-dsc-frcp/

  ”Dr. Marsh created a classification system for the intestinal mucosal responses to environmental antigenic challenge in celiac disease. This system has now been internationally adopted, and the stages of damage to the small intestine in celiac disease are now referred to as Marsh 0, Marsh 1, Marsh 2, Marsh 3 and Marsh 4. In 2006 Dr. Marsh received a Distinguished Investigator Award for this remarkable contribution. Dr. Marsh has published three books and over two hundred papers on these themes.”

  Videor med Tom O’Bryan

  https://thedr.com/category/all-about-gluten/video/

 6. 6

  Vill tillägga att det förstås är min variant av glutenfri lågkolhydratkost med mycket fett som gjort mig så frisk och pigg som jag är idag, inte bara att jag uteslöt gluten… 🙂

  Märker om jag äter för lite fett en dag eller för mycket kolhydrater, då får jag problem med mer värk och trötthet från min fibromyalgi.

 7. 7

  En mycket bra reflektion av Cecilia Blidö​ på Naturlig mat i skolan​ kring dagens debatt i media om den ”farliga glutenfria trenden”
  https://www.naturligmatiskolan.se/2015/02/en-lakare-avrader-fran-att-utesluta-gluten.html

 8. 8

  Helge Andersson Skrev:

  Vilken märklig motivering, ”om du inte äter gluten kanske du inte upptäcker att du inte tål gluten”??!

  Det var en riktigt märklig motivering!

 9. 9
  Anders S säger

  Birgitta Höglunds mat skrev

  en hel del artiklar och TV-inslag från dagen.
  https://www.facebook.com/celiakiforbundet?fref=ts

  Uppenbarligen är det en kampanj men det framgår inte vem som betalar. Jo, de som får betala är de som blir sjuka och får många år av sina liv förstörda.

  Upprepar, lyssna på Tom O’Bryan och Michael Marsh som jag länkat till ovan.

 10. 10
  Anna-Lena säger

  Jag orkar snart inte lyssna på alla nya inlägg om gluten (med anledning av senaste rapporten i TV. Nu plötsligt skall det vara OK med gluten enligt vissa forskare/läkare. Jag för min del råkade av en händelse uppmärksamma boken ”Brödberoende”, Hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa skriven av hjärtläkaren William Davis. Jag sträckläste hela boken och beslöt mig därefter och själv pröva att sluta äta vete. Jag hade övervikt och min mage var nog ständigt uppblåst och jag mådde inte så bra. Genom att bara ta bort vetemjölet ut kosten gick jag ned ungefär 1,5 kilo i månaden och gick ned 9 kilo totalt, och där stannade min viktminskning mitt kolesterol sjönk till hälften och jag kunde sluta med statinerna (tack och lov). Den stora magen försvann och jag fick äntligen en normalvikt på 65 kilo, och fick dessutom en härlig energi som extra bonus. Som Anders S skriver i sitt inlägg luktar det här verkligen ”kampanj” beställd av, eller med påverkan från läkemedelsindustrin!!!

 11. 11

  Sicket TRAMS! Och sen sägs det att enbart 3% är känsliga……och det enbart för att vår kära sjukvård inte klarar av att testa känsligheten! Siffran är väldigt mycket större för dom som nu störs av gluten!!!!

 12. 12

  Glöm inte bort att det finns stora ekonomiska krafter i bakgrunden som INTE vill att folket skall sluta med vete, socker, stärkelse. En av dom stora heter ”Bra mat från Lantmännen”. Tänk bara tanken att Svenska folket from i morgon halverar sina inköp av allt som är kopplat till denna organisation, dvs spannmål i olika former och sockersötade produkter. Gissar att vissa läkare och media kommer få spöstraff om dom inte snabbt börjar varna för att sluta med sånna påhitt, dvs som att folket själv börjar fatta varför dom blir sjuka, mår dåligt, övervikt etc. Tänk pillerindustrins aktiekurser som störtdyker, alla Cola anställda som mister sina jobb. Listan kan göras lång. Och det enda som krävs är att folket börjar göra tvärtom, dvs öka viljan att må bra………

 13. 13
  Patrik Fälemark säger

  Två uttryck som sammanfattar dumheterna:
  ”Laga INTE bilen själv, för då hittar kanske inte besiktningen felen” eller ”sluta inte äta socker, för då hittar inte tandläkaren dina hål”.

 14. 14

  Sluta inte röka för då vet vi ju inte säkert om du har anlag för KOL. Rök mer istället så det går att säkert fastställa detta.

 15. 15

  Lyssnar just på en intervju med Anneli Ivarsson, den läkare som tycker att det är dumt att äta glutenfritt.
  Hon har ingen förståelse för oss som genom att ta bort gluten blivit fria från många symptom… https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6100219

 16. 16

  Ännu mer prat i nattmössan…
  Man ska inte äta glutenfritt och laktosfritt om man inte är sjuk.
  Nej, men om man blir frisk av att inte äta det, ska man då låta bli och köpa mediciner istället??
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article20364655.ab

 17. 17

  Dennis Skrev:

  Sluta inte röka för då vet vi ju inte säkert om du har anlag för KOL.

  Jo… – Dennis – jag vågar ej sluta med att röka av det skälet – men jag röker bara hälften så mycket nu som för ett drygt år sedan.

  Får jag ej kol av det – så kan jag ju halvera en gång till osv.

 18. 18

  Jo, men det är klart vill man absolut ha en diagnos så,men det är väl bättre åtgärda sådant själv när det är möjligt, så belastar man inte sjukvården i onödan.Fast å andra sidan förlorar ju pillertrillarna en slant Hm….

 19. 19
  Lars Henrik säger

  ”Tillsatsen som gör oss sjuka och feta” i DN idag:

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tillsatsen-som-gor-oss-sjuka-och-feta/

  Oavsett om detta är troligt eller ej är det nog förståndigt att undvika mat med onaturliga tillsatsämnen.

 20. 20
  Lars Henrik säger

  ”Till alla er som tyckte att tisdagens glutenrapportering var ofullständig. Läs resten av intervjun här.”

  https://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/

  I artikeln nämns också en bok:
  ”Charmen med tarmen : allt om ett av kroppens mest underskattade organ”. Av Giulia Ender. Är det någon här som läst den?

 21. 21

  Åh så skönt att höra att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i det tidningarna skrev. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på det så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: https://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/

 22. 22

  @ Lars Henrik:
  @ Birgitta Höglunds mat:
  @ Arvid:
  @ Anders S:
  @ Anna-Lena:
  @ Zonen:
  @ Nisse:

  Som sagt – skönt att höra att fler reagerat på att det var något som inte stämde i det tidningarna skrev i veckan. Vi tog tjuren vid hornen och ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: https://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa