Fett-direktiven saknade vetenskapligt underlag, visar studie

Artikel i The Guardian.
”Alla” tycks ense om att när de fettsnåla kostrekommendationerna introducerades på 70-80-talet fanns det inte vetenskapligt underlag för dem.
Men en chefsnutritionist säger att nu finns det omfattande evidens för dem.

Är det någon som kan fråga en nutritionist vilka som är de främsta randomiserade kontrollerade jämförande behandlingsstudierna som visar att intag av mera än 10 E% naturligt mättat fett orsakar hjärtsjukdom?

Länk till metaanalysen i Open Heart, BMJ, av Zoë Harcombe m fl.

Ann Fernholm skriver om saken.

Mail Online.

 

 

Comments

 1. 1

  Chefsnutritionisten påstår ju egentligen bara att överkonsumtion av mättat fett KAN leda till höjda kolesterolnivåer som ökar risken för hjärtsjukdom. vilket faller tillbaka på Ancel Keys och hans slutsatser är väl inte helt odiskutabla idag.
  “The advice issued by Coma (Committee on Medical Aspects of Food Policy) in 1991 confirmed that eating too much saturated fat can raise cholesterol levels, which increases the risk of heart disease.”

 2. 2

  Till nyhetssändningen klockan 17 GMT hade BBC Radio 4 samlat sig och kört fram en officiell person, som omintetgjorde ”nyheten”. Det blev inget ifrågasättande eller resonemang , ingen diskussion, bara en upprepnig av gällande anvisningar. Han kom från Public Health England, en myndighet som driver en kampanj att avlägsna tusentals ton mättat fett från marknaden. Deras reaktion kommer nog här så småningom

  https://www.gov.uk/government/news/thousands-of-tonnes-of-saturated-fat-to-be-taken-out-of-the-nations-diet

  BBC fann sig i detta utan att ställa en fråga, en unik attityd från folk som annars med sådan förtjusining ger sig på maktpersoner. Föreligger här en konspiration inför hotet om stordepression för jordbrukarna?

 3. 3

  Jörgen Skrev:

  överkonsumtion av mättat fett KAN leda till höjda kolesterolnivåer som ökar risken för hjärtsjukdom. vilket faller tillbaka på Ancel Keys och hans slutsatser är väl inte helt odiskutabla idag.

  Det finns åtminstone två tankevurpor i detta påstående:

  1 Mättat fett är farligt för hjärta/kärl (modern forskning stöder tom motsatsen)

  2 Höjda kolesterolvärden (utan närmare specifikation) ökar risken för hjärtsjukdom.

  Om man hade tagit in höjda triglyceridvärden och höjda blodsockernivåer hade man åtminstone träffat tavlan. Mitt i prick ligger nämligen följderna av insulinresistens: hög inflammatorisk nivå pga höga sockernivåer i kombination med högt insulin, höga triglycerider och hög halt av små täta LDL-partiklar, som ger ärrade kärl.

  Problemet för britter i denna fråga är kulturell: Te utan rostat bröd eller scones tillsammans med marmelad, är inte samma hit. Alla kakor och kex bort ger stort avbräck för såväl bageri- som sockerindustrin. Kanske det inom samväldet finns sockerrörsodlingar, som också skulle lida av minskad sockerkonsumtion???

 4. 4

  piltson Skrev:

  https://www.gov.uk/government/news/thousands-of-tonnes-of-saturated-fat-to-be-taken-out-of-the-nations-diet
  BBC fann sig i detta utan att ställa en fråga, en unik attityd från folk som annars med sådan förtjusining ger sig på maktpersoner. Föreligger här en konspiration inför hotet om stordepression för jordbrukarna?

  Jag säger bara: Stackars britter!! Kan dom inte analysera resultaten från USA – det är ju inom samma språkområde?

  Den här satsningen ger världens rusch i sockerförbrukningen, antagligen mest för HFCS, som är effektivare som sötningsmedel och som katastrofalt påverkar leverhälsan.

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Man börjar ju fundera på om fettskräcken är en global konspiration för att få ned medellivslängden och samtidigt sälja lite mera piller? 🙂

 6. 6
 7. 7

  @ Helge:
  Kärnpunkten i detta nya ställningstagande kommer halvvägs ned igenom: Det handlar om insikten

  ”…that the body creates cholesterol in amounts much larger than their diet provides…”

  varför man ger upp rekommendationer baserade på kolesterol i näringsintaget. Men bara detta. Tanken att ”högt kolesterol” vållar hjärtkärlproblem ger man inte upp.

  Därför är budskapet i detta skifte egentligen negativt. Det visar ju hur envist man håller fast vid effektivt tillvakavisad vidskepelse.

 8. 8
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Problemet för britter i denna fråga är kulturell: Te utan rostat bröd eller scones tillsammans med marmelad, är inte samma hit. Alla kakor och kex bort ger stort avbräck för såväl bageri- som sockerindustrin. Kanske det inom samväldet finns sockerrörsodlingar, som också skulle lida av minskad sockerkonsumtion???

  Ja hur kommer det till slut gå till när folk alltmer kommer att sky bröd ’som pesten’, överger kolhydraterna, satsar på miljövänlig etisk djurhållning istället och vi som resultat dessutom blir friska som nötkärnor?

  Ärligt talat kommer detta leda till en samhällelig katastrof.

  En hel jordbruksindustri kommer att rasa samman snabbt följd av sjukvårdsindustrin. Sörgårdsidyller kommer dyka upp som svampar ur jorden och folk behöver som jägar- och samlarbefolkningarna då inte arbeta mer än kanske tio timmar i veckan för att sedan vara sociala resten av tiden. Försäljningen av psykofarmaka kommer i stort sett att upphöra när folk då börjar bry sig om varandra – möjligen kommer en stor mängd friställd sjukvårdspersonal behöva dessa nervlugnande piller under en övergångsperiod.

  Ja, LCHF kommer verkligen resultera i ett skräckscenario för hela samhället och inte bara för de engelska tebjudningarna.

 9. 9

  @ piltson:
  Dessutom visar artikeln journalisternas snäva verklighetssyn och godtrogenhet i dessa frågor.
  Washington Post är en av de mest respekterade dagstidningarna i USA – den som nästan på egen hand avslöjade regimen Richard Nixon. Här hade reportern ett osökt tillfälle att visa något som sällan kommer fram i populärpress, t.ex. genom att bläddra i ett par böcker om saken och prata med några personer på denna lista:

  https://www.thincs.org/members.htm

  Men det gjorde man inte.

 10. 10

  Goda nyheter! Jag hörde på morgonteve att The Lancet publicerat en sammanställning om forskning för att gå ner i vikt. Det visar sig att det är en omöjlig ekvation att motionera och äta mindre. Kroppen ställer in sig på svält och gör allt för att komma tillbaka till ursprungsvikt, UTAN UNDANTAG! Det är så trevligt när vetenskapen (nästan) når dit där vi varit i 10 år. Nåja, tyvärr anser de att den enda lösningen är operation och kirurgerna kommer nu att få en störtflod med feta människor som opererar sig. Undrar hur våra professorer på Karolinska och Lund ska hantera det här? De blir väl tvungna att sluta uppmana folk att äta mindre och motionera mer. Man måste registrera sig för att läsa artikeln. Men det är det värt! Någon borde upplysa The Lancet om vad vi sysslar med i Sverige.

  https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00009-1/fulltext

 11. 11
  Kosttörstig säger

  Om man tittar på de officiella rekommendationerna så varnar man att äta för mycket mättat fett för det ökar risken för alzheimer!

 12. 12
  Ingela Lindström säger

  Hej Annika!
  Jag har ätit enligt LCHf metoden i över 1 år , men har gått upp 20 kilo. Jag vill äta enligt LCHf men jag gör något fel.
  Är det för att jag inte äter tillräckligt med fett? Enligt länken jag skickar med så står det där att om man inte äter fett så går man ej ned.
  Anledningen till att jag inte äter fettet är för att jag i bakhuvudet har en tanke om att jag ska gå upp i vikt av fettet-vilket jag gjort nu ändå utan fett-samt att jag är rädd för att få ont i gallgångarna.
  Istället för socker så tar jag Stevia men vart lite väl förtjust i det. Jag älskar Apelsiner och kan lätt äta 3-4 per dag., men det får man ju inte göra.
  Jag äter 75 mg Levaxin per dag då jag opererade bort halva sköldkörteln 2004.
  Det har ej varit så nogrann koll av mina hormonvärden efter det. Har hört att det är 4 prover man ska titta på men läkaren ordinerade endast 3 prover.
  Har varit psyksikt stressad i många års tid. Min menstruation hade jag sist i maj- 2013 då jag var 47 år.Sen avled min mor i Juni 2013 och då försvann den helt.
  Jag VILL äta enligt LCH:f men vad gör jag för fel?
  Min särbo började äta LCH:f samtidigt som mig och han har gått ned 25 kilo , kunnat sluta med sin diabetesmedicin och några hjärtmediciner.
  Jag är sugen på yoghurt varje kväll och brukar ta Turkisk youghurt med LCHf brödbitar i och Stevia socker.
  Jag är ingen frukostätare utan kan bara dricka kaffe på morgonen.
  När jag och särbon träffas så äter vi ingenting på hela dagen och sen middag på kvällen.Han gör alltid så men har gått ned 25 kilo.
  Vad gör jag för fel?

  jag är jättetacksam om Du kan svara för jag VILL verkligen äta LCHF.
  Med vänlig hälsning / Ingela

 13. 13

  @ Ingela Lindström:

  Läs Matrevolutionen.

 14. 14
  Professor Göran säger

  Kosttörstig Skrev:

  Om man tittar på de officiella rekommendationerna så varnar man att äta för mycket mättat fett för det ökar risken för alzheimer!

  Det finns mycket som man ska göra enligt de officiella rekommendationerna men dom tror vi som sagt inte ett smack på inom LCHF för att vi blir, på samma sätt som du när du satsade på LCHF för sju år sedan, friskare när vi gjort tvärtom.

  Vad har egentligen hänt?

  Kan du inte berätta – vi är många som är intresserade som du märker. Annars leder det ju ingenstans att du hela tiden upprepar vad sjukvården fortfarande påstår om mättat fett.

  Och vet du verkligen att du har Alzheimer till att börja med? Som Annika påpekade kan man tydligen inte diagnostisera Alzheimer med skiktröntgen.

  Egentligen förstår jag nog inte vad du försöker säga till oss annat än att du nu har ändrat dig och istället tror att mättat fett är någonting farligt medan hela världen äntligen håller på att överge denna dogm efter femtio år. Den officiella dogmen om det mättade fettets farlighet har dessutom bevisligen skickat många miljoner människor in i en för tidig död – inte minst genom diabetes och hjärtsjukdom.

 15. 15

  11 @ Kosttörstig:
  Precis som Professor Göran så undrar jag också vad som hänt. Hur mår du? Vad har du för symptom? Vad var det för sorts kokosfett som du ätit?

  Hoppas verkligen att allt ordnar sig till det bästa för dig!!!!

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Kosttörstig:
  Men det vet väl du att vi inte tror på de officiella rekommendationerna. De har ju hela tiden sagt att mättat fett är farligt för allt möjligt. Och forskningen har hela tiden visat att de har fel.
  Läs Stoppa Alzheimer nu.., av Bruce Fife. Sen kan det förstås finnas enstaka människor, som du, som får Alzheimer trots intag av kokosfett.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Ingela Lindström:
  Jag är ingen expert på viktnedgång. Jag gick själv ner ca 20 kg 2004-2005, men det var med lågkolhydrat-högfett-lågkalori. Jag har aldrig lyckats gå ner utan att minska matmängden. Så jag kan inte svara får någon annan metod. Tyvärr har jag gått upp några kilo sen dess, men bär inte på någon stor övervikt. Snarare trivselkilon.
  Du får läsa på andra bloggar och forum om viktnedgång.

 18. 18

  @ Kosttörstig:
  Hej!
  Dra igång en diskussion på Kostdoktorns forum, där finns det ju många som svarar och du kan kanske få erfarenhetsutbyte där. Och stöd för din situation. Jag tror dock lite som Annika själv skrev i en kommentar – att – Alzheimerdiagnos ställs inte via skiktröntgen utan snarare minnesutredning och liknande.
  https://forum.kostdoktorn.se/
  Starta en ny tråd där med rubrik Alzheimer.

 19. 19

  12@ Ingela Lindström:
  Det verkar som du vill äta enligt LCHF men inte riktigt litar på metoden d.v.s att byta ut det mesta av kolhydrater mot bra fett. Det är vad LCHF går ut på. Att äta väldigt lite fett är inte LCHF. Förstår att du är tveksam med tanke på att få ont av gallan. Kanske har du sådana problem? http://www.kostdoktorn.se förklarar ingående hur detta fungerar. Bland annat skriver han att man ofta får problem med gallan om man INTE äter fett.Gå in på hans blogg och läs in dig på det.

  I övrigt skulle jag rekommendera dig att skaffa en LCHF-bok som har ett upplagt program med matsedlar för varje dag t.ex ”LCHF på riktigt” av Monique le Roux Forslund. En annan väldigt bra bok med mycket enkla och bra rätter är ”LCHF för seniorer”: Annika Dahlqvist har skrivit introduktionen om hur LCHF fungerar och Birgitta Höglund har gjort recepten. Även Sten Sture Skaldeman har skrivit en bra receptbok ”GI-Noll” för dem som har svårt att gå ned i vikt. Han skriver att många kvinnor i övre medelåldern ofta har lite svårare att gå ned. Detta kan ha en hormonell förklaring. Dina problem med sköldkörteln kanske spelar roll. Bokus har rea på många LCHF-böcker just nu!

  Att hoppa över frukost är helt ok (om man inte blir hungrig och stoppar i sig ”allt möjligt” i stället. Själv brukar jag ofta göra så, d.v.s äta första målet som ”brunch” vid kl 12 och sedan middag vid 18-19-tiden. Att vara helt utan mat en hel dag tror jag är riktigt dåligt. Kroppen går in i svälttillstånd (förbränningen går på sparlåga) och när man väl äter så vill kroppen bara ha mer och mer eftersom den inte litar på att få den näring den behöver. Försök undvika sockerersättning – det kan trigga sötsug och hunger enligt hjärnforskaren Martin Ingvar. Att skära ner på totala matmängden något – utan att bli alltför hungrig är också ett trick, vilket Annika nr 17 föreslå ovan.

 20. 20

  Sockret är väl den värsta boven, som man bör undvika. Bra artikel:

  https://openheart.bmj.com/content/1/1/e000167.full.pdf+html

 21. 21
  Kosttörstig säger

  Jag tycker att fettdebatten bör radikaliseras på forumet. Man pratar bara om fett kontra inte fett.

  Debatten borde istället handla om att fett behöver människan! Tänk bara på att vår hjärna består av fett.

  Men hur mycket fett kan vi äta utan att det blir skadligt! Och vilka typer av fetter ska vi äta?

 22. 22
  göran wiberg säger

  ”Oncology nurse quits after discovering nutrition heals cancer” på youtube. och annat vettigt.

 23. 23
  piltson säger

  Både uppläggningen av denna undersökning och dess resultat tillbakavisas nu av en professor och en annan auktoritet som BBC kallade in. Programmet ”Inside Health” denna vecka. Kan höras här:

  https://www.bbc.co.uk/programmes/b05410wx#auto

  Man kan också ta fram en utskrift. Det enda sakargument som nämns är att mättat fett driver upp kolesterol, som sägs vara en prediktor för hjärtbesvär. Mot slutet franmträder Anna Karin Lindroos, som på nästan accentfri engelska förklarar att det det inte alls stämmer att man i Sverige skullle ha övergivit sina urgamla rekommendationer.

  Politiska koryféer kan BBC ge sig på brutalt och skarpsinningt. Men i hälsofrågorna ifrågasätts aldrig de officiella makthavarna. Det är egendomligt. Programledarens emailadress kar kopieras från utskriften, om någon vill vara ohyfsad nog att påpeka detta.

 24. 24
  piltson säger

  piltson Skrev:

  ta fram en utskrift.

  Jag ser nu att utskriften är påhängd inspelningen, så att man kan lyssna på samtalet
  och samtidigt följa med i utskriften.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa