Även fettet är viktigt

Kostdoktorn skriver idag om vilka faktorer som gör bra käkar med tillräckligt utrymme för tänderna. Vid utgrävningar från jägartiden fanns inga tecken på behov av tandställning. Han skriver att lång amning, tuggande på hårda sega material och reduktion av kolhydrater är viktiga för tandgarnityret.

Jag vill lägga till en faktor: Tillräckligt med naturligt fett. Sedan fettskräcken tagit överhanden i samhället har behovet av tandställningar hos ungdomarna accelererat. Naturligt mättat fett är förstås oerhört viktigt för byggandet av tuggapparaten, likaväl som all annan byggnad i kroppen.

 

Comments

 1. 1

  Japp, det är ett intressant inlägg kostdoktorn har! Sen fanns där även ett intressant inlägg från Robert om vitaminer och mineraler med mycken substans! Klart han har väldigt mycket rätt i det.
  Kvällens vetenskapens värld var även det ett väldigt bra program.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Det är intressant att se hur lite vi reflekterar över vårt ”behov” av tandborste och tandkräm med flour. Kan man få ett tydligare tecken på att det som stoppas i munnen är skadligt?

 3. 3
  Lars Pekkala säger

  Här kan du läsa om fluor, inte så bra. https://www.tf.nu/nyhet/fluor-riskfyllt-for-barns-tander/

 4. 4

  Framförallt handlar det om de fettlösliga vitaminer som följer med animaliskt, mättat fett. Vitamin D3 är viktigt för benbildningen och finns enbart i fet, animalisk föda. Vitamin K2 likaså.

  Passar därmed återigen på att dementera det falska rykte om att jag skulle vara vegetarian som professor Göran Sjöberg spred i föregående blogginlägg.

 5. 5

  ”…vilka faktorer som gör bra käkar”

  Weston Price erbjöd övertygande iakttagelser från avsevärt nyare tid.

 6. 6
 7. 7
  Professor Göran säger

  @ piltson:

  Bra att du lyfter fram Weston Price!

  Läsningen för några år sedan av hans huvudverk från 30-talet gjorde ett väldigt starkt intryck på mig även om språkjargongen som var färgad av dåtidens rasism under detta årtionde kan vara lite störande. Själv var Weston Price knappast någon rasist – snarare tvärtom.

  Framför allt var han vetenskaplig i sitt förhållningssätt när han uppsökte alla möjliga traditionella samhällen, deras matvanor, hälsa och framför allt deras tandstatus.

  Jag kände omedelbart igen en del av bilder från boken hos Kostdoktorn. Det förvånar mig därför att Weston Price här inte får någon ’kredit’ vad jag kunde se trots att hans fantastiska bilder används. Men framför allt borde hans enorma inflytande i den aktuella tandfrågan ha lyfts fram som du nu gör tycker jag.

 8. 8

  Brittiska forskare har granskat de data rörande fett som fanns när de katastrofala kostanvisningarna lanserades och funnit att vetenskaplig grundval saknades. Publicerat i tidskriften Open Heart.

  “It seems incomprehensible that dietary advice was introduced for 220 million Americans and 56 million UK citizens, given the contrary results from a small number of unhealthy men.

  “The results of the present meta-analysis support the hypothesis that the available (randomised controlled trials) did not support the introduction of dietary fat recommendations in order to reduce (coronary heart disease) risk or related mortality.”

  Mera här.
  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/feb/10/fat-guidelines-lacked-any-solid-scientific-evidence-study-concludes

  Detta lanserade BBC denna morgon som en svårbegriplig sensation, som man skall återkomma till.

 9. 9

  Här är BBC:s syn på saken:

  ”Guidelines warning people to avoid eating fatty foods such as butter and cheese ”should not have been introduced”, new research published in the journal Open Heart has found. Dietary advice first issued in the 1980s warned millions that fat consumption should be strictly limited to cut the risk of heart disease and death. But experts say the recommendations, which have been followed for the past 30 years, were not backed up by scientific evidence and should never have been issued. Other experts however disagree.”

  Det har redan retat upp officiella auktoriteter. Säreget är att BBC inte kallar in någon av dem inom landet som vetat detta i många år. och envist skrivit om det. t.ex. Barry Groves eller John Briffa. Det intressanta här är inte själva ”nyheten”. Det intressanta är frågan hur vidskepelse kan vara så hårdnackat rotfast.

 10. 10

  I juni hålls en konferens i Visby, till vilken man ber om presentationer. Detta är
  ett lämpligt forum för frågan.

  https://www.antro.uu.se/sv/etnologi/konferens-varfor-folkloristik/

  Jag åker inte på konferenser, men om nån annan i kretsen vill göra det så skall
  jag gärna hjälpa till med idéer.

 11. 11

  Här är upptakten till det tema som konferensen skall handla om:

  ”Folkloristik är å ena sidan studiet av kulturella former och uttryck – centralt står berättelser och berättande, minne och minnande, föreställningsvärldar, expressiva former och inte minst ett intresse för folklig kreativitet och framställningskonst.”

  Fettskräcken är ju en ”föreställningsvärld”, som fått enastående expressiva former de senaste trettio åren. Den folkliga kreativiteten uttrycks energiskt av både Livsmedelsverket och TV, fastän deras framställningskonst är förljugen. Men det är ju precis det som definierar denna form av berättarkonst
  Mer om logiken bakom detta i sista kapitlet av Piltsons bok, som ännu inte har blivit nedmald.

 12. 12
 13. 13
  Professor Göran säger

  @ piltson:

  Den här konferensen om folkloristik är kanske lite långt från det ’viktiga fettet’ men om man hårdrar ämnet folkloristik hamnar man förstås inom socialantropologin och arkeologin och då kanske vi kan komma tillbaka till ämnet för tråden.

  Weston Price påpekar att de fettsyror som fungerade som antifrysmedel hos det gräs som växte vid snökanten i alpbyarna på våren och som var speciellt eftertraktat av djuren. Price insåg att det var just dess fettsyror (som förlöpare till DHA och EPA) som var själva orsaken till att smöret som sedan breddes i tjocka lager och med cm-tjocka ostskivor på rågbrödet var det som gav den goda hälsan till dessa befolkningsgrupper.

  Går man tillbaka till ursprungsbefolkningarna var djurfettet nog det som alltid hade värderats högst i kosten. Det var nog ingen tillfällighet att Gud föredrog djurfettet framför grönsakerna om man nu ska tro på vad bibeln berättar om Kain och Abel.

  Hustru och jag läser just nu tillsammans (som vanligt) en bok av den berömde arkeologen Ian Hodder som lett den senaste utgrävningen av Catalhöyük som var en av människans första fasta bosättningar för så där 10 000 år sedan. Är man intresserad av ’folkloristik’ på ett djupare vetenskapligt plan, än för töntiga karamellutdelningsjippon, kan jag rekommendera hans bok som heter ”THE LEOPARD’S TALE”. Ian Hodder tillhör den moderna skolans arkeologer som försöker lägga ett antropologiskt förklaringsmönster på resultatet av sina utgrävningar.

  Att djur som man just då hade börjat domesticera, får och getter i första hand, var högt värderade råder det knappast någon tvekan men det var fortfarande de vilda tjurarna som hade den absolut högsta statusen. När man fångat en sådan blev det stora fester.

  I kokkärl av varierande typ samlade man tydligen in djurfettet. Jag misstänker att man ägnade sig åt vad jag just nu själv håller på med. Långkok, typiskt ett dygn, av djurben för att just komma åt detta underbara fett. En grönsaksoppa gjord på sådan oerhört fet buljong tillsammans med det kött som då kokats loss är något alldeles enastående smaskig och nyttig och som jag precis har avnjutit och avrundat med en bit hemlagad ost till kaffet. Man glömmer nästan att man har fått i sig en halv morot och vi ska ju alla dö.

  Nu ska jag gå ut till motorsågen och klyvyxan igen så det blir lite fart på blodet i mina igenproppade kranskärl.

 14. 14
  Kosttörstig säger

  Jag har inte brytt mig om fettskräcken för mättat fett.
  Jag har ätit cirka 5 msk coccosfett/dag. Nu efter 7 år så har det visat sig att jag fått Alzheimer. Alzheimer kan man få om man äter för mycket mättat fett säger de gängse normerna (socialstyrelsen). Det stämmer i alla fall på mig.

  Nu kommer jag nog inte att kunna arbeta mera på grund av denna sjukdom.

 15. 15

  @ Kosttörstig:
  Hur har den ”diagnosen” ställts? Av sjukvården eller som du själv på något sätt känner?

 16. 16
  Gunnar Parment säger

  #14 Kosttörstig:
  Endast en ingrediens i en hel diet är inget som man kan bygga en slutsats på…

 17. 17

  @ Kosttörstig:
  Varför så mycket som 5 matskedar per dag? Det låter ju onödigt mycket.

 18. 18

  @ piltson:
  Mej veterligen är Barry Groves död.

  @ Kosttörstig:
  Du har inte varit rädd för fett, men har du ätit mycket kolhydrater? Alzheimer kallas ju också för Diabetes typ 3.

 19. 19

  Aeh Skrev:

  Barry Groves död.

  Redan i april 2013, läser jag, det hade undgått mig.

  Ja, då får vi väl nämna Zoe Harcombe istället. Hon ligger bakom det vi berättade
  om i 8 ovan (refereras redan i Süddeutsche Zeitung idag och kan få så stor
  uppmärksamhet att det kan bli besvärligt för fetthatarna. Harcombe har bred
  närvaro på nätet, om någon är intresserad.

 20. 20

  Här är ”Open Hearts” ledare om saken..

  https://openheart.bmj.com/content/2/1/e000229.full

  Det är en nättidskrift, det finns ingen tryckt version.. Nu är alltså
  frågan hur man får folket på Livsmedelsverket och ledningen
  för dietistförbundet att läsa det.

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ Kosttörstig:

  Detta var ledsamt att höra men samtidigt väldigt intressant.

  Själv har jag nog trott att kokosfett kanske kunde vara det bästa man kunde äta för att just undvika att få Alzheimer men uppenbarligen har detta inte fungerat för dig trots att du nu ätit hela fem msk per dag. Tydligen fungerar inte kokosfettet som medicin i ditt fall.

  Mättade fetter som ingår till stor del i kokosfett är annars kemiskt sett helt neutrala men de fungerar å andra sidan som en utmärkt energikälla i kroppens alla celler och jag har därför svårt att tänka mig att de skulle kunna irritera och orsaka några sjukdomar i kroppen. Dessutom tillverkar ju kroppen själv mättade fetter vid behov och detta talar också för att de inte borde vara farliga för oss.

  Däremot verkar man nu äntligen vara helt överens om de transfetter, som är ommöblerade omättade fetter och som som finns i nästan all processad industrimat med vegetabiliska oljor och framför allt där margarin används, åstadkommer skador överallt i kroppen.

  Jag funderade därför själv om det kokosfett som säljs i i de hårda silverpaketen kunde innehålla några transfetter. Det står 100 % mättat fett på innehållsförteckningen och detta låter betryggande tyckte jag men jag tog ändå kontakt med Unilever för att höra efter om det kunde finnas transfetter ändå eftersom detta fett är kraftigt industriprocessat och det är just i sådana industriprocesser som transfetterna uppstår. Anledningen till att jag själv är ’nojig’ när det gäller transfetterna är att dessa troligen var den viktigaste orsakerna till att själv blev allvarligt sjuk för 15 år sedan. Eftersom jag inte åt något kokosfett kan detta knappast ha varit orsaken till att jag själv blev sjuk.

  Nå vid kontakten med Unilever visade det sig då också, om jag nu förstod informationen rätt att detta fett kan innehålla upp till en procent transfetter utan att man behöver deklarera detta så själv undviker jag nu denna typ av kokosfett även om det är väldigt billigt.

  Orsakerna till Alzheimer verkar man ju inte veta så mycket om men om man ska tro Dr Natasha kan en förstörd tarmflora som gynnas av en kolhydratrik kost vara en viktig orsak till ett antal nervsjukdomar. Kan man få ordning på den floran kan därför mycket vara vunnet.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Kosttörstig:
  Det är möjligt att man kan få Alzheimer trots LCHF-kost med kokosfett.
  Det behövs göras jämförande koststudier med demens som ändpunkt, där man kan se hur mycket mättat fett som är optimalt att äta för att minska risken för demens.

 23. 23
  Kosttörstig säger

  När man tittar på de allmänna riskerna för att få alzheimer så är för mycket mättat fett en riskfaktor.

  Nu har jag fått början till alzheimer och för mycket mättat fett är en riskfaktor. Det är viktigt att denna fråga ställs. Jag vill dessutom varna andra nu när jag själv blivit sjuk efter att ha ätit otroligt lite kolhydrater sedan 1998 och 5 msk cocosfett/dag sedan ett par år senare.

  Detta är en fråga som inte har diskuterats på forumet1

 24. 24

  Arvid Skrev:

  @ Kosttörstig:
  Hur har den ”diagnosen” ställts? Av sjukvården eller som du själv på något sätt känner?

  @ Kosttörstig:
  Jag återkommer med min fråga:
  Hur har den ”diagnosen” ställts? Av sjukvården eller som du själv på något sätt känner?

  Vill också fråga – kan det vara så att du har varit i en stressrelaterad situation och känner dig nergången rent allmänt. Kanske har du varit sjuk och inte riktigt återhämtat dig. En annan sak som kan påverka är ju om du intagit något läkemedel, som kan ha som biverkan ”dåligt minne”, ”trötthet” eller något sånt. Hur har du kommit fram till att du har begynnande Alzheimer?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Kosttörstig:
  Vilka är enligt dig de viktigaste studierna som visar att mättat fett är en riskfaktor för Alzheimer?
  Du kanske hade fått Alzheimer 10 år tidigare om du hade ätit lågfett med omättade fetter och mycket kolhydrater.

 26. 26
  Kosttörstig säger

  Diagnosen har ställts av sjukvården efter otaliga fetter. Den undersökning som gav utslag var en skiktröntgen på hjärnan. Där kunde man se att jag fått Alzheimer. Man kunde se en ring runt den yttersta delen av hjärnan. Det visade hur alzheimer började få ett grepp på min hjärna – hjärncellerna hade börjat förtvina.

  För mig har min hälsa blivit bättre av det mättade fettet. Men för mycket skämmer allt.

  Går man in och googlar på alzheimer så ser man att för mycket mättat fett är en riskfaktor. Jag har verkligen ätit mycket mättat fett. Minst 5 msk/dag.

  Jag tycker det är viktigt att kostdebatten blir lite nyanserad! Allt är inte svart eller vitt!

 27. 27
  Professor Göran säger

  Kosttörstig Skrev:

  Efter detta besked tycker jag det är viktigt att kost-debatten blir lite mer nyanserad!

  Detta tror jag du har helt rätt i!

  Vi vill alla bita oss fast i enkla förklaringar på våra problem medan tillvaron själv är så otroligt komplex och själv verkar du nu också göra det när du hävdar att det är just kokosfettet som har orsakat den diagnos du fått och detta tydligen livligt påhejat av sjukvården. Vad jag själv tar till mig av din berättelse är att kokosfettet tydligen inte kan förhindra förändringar i hjärnan om det nu verkligen är så.

  Men i mina ögon är det framför allt sjukvården som är pigg på enkla förklaringar, som t.ex. detta med det mättade fettets farlighet fast detta talar mot sunt förnuft och att man dessutom vetenskapligt har visats att det inte är sant.

  Det visar sig ständigt också att diagnoser som ställs är felaktiga även om maskinerna är stora och dyra men framför allt är man pigg på överdriva vad man hittar. Man ställer helt enkelt överdiagnoser och som patient blir man som du orolig och har egentligen inte så mycket att sätta emot. Själv tror jag faktiskt att detta är själva meningen med alla dessa avancerade undersökningar och att industrin sedan tjänar stora pengar på detta råder det ingen tvekan om.

  Till skillnad mot dig så litar jag helt enkelt inte på denna vård på grund av detta. De skador som många av dessa dyra preparat ger på sikt är outforskade och skadorna sopas under mattan när de blir uppenbara. Preparat som påverkar vår hjärna skulle jag själv aldrig drömma om att stoppa i mig av självbevarelsedrift.

  Jag tror inte vi blir sjuka för att vi har besökt hälsokostaffärer utan för att vi redan har blivit sjuka som de flesta av oss gör det. Preparaten som säljs där har garanterat mycket mindre skadeverkningar än de preparat läkemedelsindustrin försöker få i oss.

 28. 28

  @ Kosttörstig:
  Vad säger nu sjukvården att du ska göra? Medicinera? Undvika/sluta med mättat fett?

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Arvid:

  Jag tror som du att det är väldigt viktigt att verkligen förstå vad Kosttörstig ha varit med om. Annars är det som hon själv säger att kostdebatten tenderar att bli alltför onyanserad.

  Idén med en sådan här blog är, i alla fall för mig själv, att vi ska lära oss av varandras erfarenheter och det är ju otroligt ’intressant’ att Kosttörstig har ätit fem skedar kokosfett per dag och ändå ’diagnostiserats’ med hjärnskador av vår ’vårdapparat’.

  De absolut flesta av oss som deltar här hos Annika, och även hon själv, har ju drabbats av olika sjukdomar och tillsammans med Kosttörstig också upplevt en kraftigt förbättrad hälsa med LCHF och med ’vårdens’ ogillande hängande som ett ’svart moln’ ovanför våra huvuden. Själv tycker jag därför det låter väldigt konstigt om ens hälsa som just har förbättrats av LCHF sedan drabbats av någon sjukdom och att denna sjukdom skulle bero på samma sak som man blivit frisk av.

  Men själva idén av att för mycket av någonting kan åstadkomma skador uppmanar till eftertanke. Å andra sidan finns det folk som nästan uteslutande har levt på kokosnötter och varit garanterat kärnfriska (på södehavsön Tokolau t.ex.) men blivit sjuka efter en kort tid i kontakt allt vårt västerländska godis. Detta berättar Gary Taubes om i sin stora bok.

  Själv lurar jag som sagt på det här med transfetterna och undrar hur mycket det kan finnas i industriellt processat kokosfett. Min fråga till Kosttörstig är därför om hon har ätit jungfruligt kallpressat kokosfett. Själv höll jag på grund av min sparsamhet falla för de hårda silverpaketen i affären men min ’forskning’ fick mig att tvärnita. Detta verkar ju också vara den allmänna inställningen till silverpaketen inom LCHF-rörelsen.

 30. 30
  Lars Henrik säger

  Antagligen har inte detta alls någon bäring på orsaken till Kosttörstigs situation men vi brukar alltid köpa det dyra ekologiska och kallpressade cocos-fettet från Soma Nordic. Burken har en stor grön etikett och vi köper den på Life-butiken. Vi har testat Kung Markattas men tyckte den hade en märklig ’kemisk’ smak och doft och vi undrade vart detta kom från. Inte verkade den komma från Cocosnöten i vart fall.

  Men jag har tyvärr svårt för detta hyllade fett oavsett…

 31. 31

  @ Professor Göran:
  En bakgrund är ju väldigt lite kolhydrater sedan 1998, dvs 5-6 år före LCHF myntades. Det var ju ovanligt att tänka på kolhydrater redan då. Dessutom kokosfett ett par år senare, kanske år 2000, och då blir det ju 15 år sammanlagt. Troligen har det inte handlat om 5 msk/dag sen år 2000. Man kan ju undra vilken typ av kokosfett det var då, år 2000.

  Hur som helst är det ju beklagligt att ha fått en sådan diagnos, men vi får verkligen hoppas att diagnosen minskar med tiden.

  Än så länge är det ju inte skiktröntgenundersökning rutinmässigt i sjukvården, så något har väl hänt eftersom en sådan undersökning blev aktuell.

  Hoppas att det goda med hälsan håller i sig och att diagnosen inte påverkar livsstilen nämnvärt när kokosfett utesluts.

 32. 32
  Professor Göran säger

  Arvid Skrev:

  Än så länge är det ju inte skiktröntgenundersökning rutinmässigt i sjukvården, så något har väl hänt eftersom en sådan undersökning blev aktuell.

  Min gissning är att de har en maskin och vill använda den.

  Efter att ha läst vad bland annat forskaren Allan Cassel skriver om hur man letar efter sjukdomar med alltmer avancerade instrument har jag nästan blivit allergisk mot denna typ av undersökningar. Nästan alla förvandlas till ’sjuka’ patienter efter sådana undersökningar och då finns det stora pengar att hämta för sjukvårdsindustrin för folk har normalt ingenting att ’sätta emot’ när de väl har blivit industriprocessade i dessa fantastiska instrument. Det både blinkar och glittrar och då kan det ju inte vara ’ovetenskapligt’.

  Själv utsattes jag för en sådan avancerad undersökning (angiografi) redan för 15 år sedan i samband med min infarkt och inser att det enda som efter den undersökningen räddade mig undan både knivar och mediciner var min egen naturvetenskapliga forskarutbildning och som gjorde att jag kunde börja utvärdera vad som egentligen stod på spel och detta gjorde att jag efter fyra månaders ’forskning’ kunde tacka nej.

  Det avgörande var att jag kom fram till att by-pass operationen statistiskt sett måste göras om efter ungefär åtta år och att medicinerna sedan skulle tas livslångt. När jag läste på om medicinerna blev jag knappast heller lugnad och avstod från dom också.

  Det handlar inte om vetenskap – det handlar om TRO inom medicinen och hur mycket man än ’tjatar’ om vetenskap så vet man helt enkelt inte.

  Man måste våga ifrågasätta!

 33. 33

  @ Kosttörstig:
  Nu får ni alla förlåta mig igen. Men jag har sökt igenom hela Annikas blogg. Jag sökte tidigare kommentarer från Kosttörstig. Jag vill minnas att jag tidigare sett och reagerat på det stora fettintaget. Jag har också för mig att det var parat med LCHF-light??? Men jag hittar inte någon tidigare kommentar här om kokosfett av Kosttörstig. Det var kanske hos kostdoktorn jag såg det?

  Däremot kan man konstatera att det är första gången någon rapporterar skador av kokosfettet. En första svart svan bland alla vita. Min hjärna fungerar riktigt dåligt utan kokosfett och det är skrämmande det som kosttörstig säger. Speciellt eftersom ingen blir bländad längre av det jag skriver, utan jag möts ständigt av konstiga eller uteblivna responser. Håller jag också på att få A? Eller så har jag blivit förstörd av rötslamsdebatten och har fyllts av ett heligt raseri mot hur samhället och människor fungerar och att min nya dystopi färgar mina texter och gör mig missanpassad.

  Hur som helst får man inte A. av fett. Det är andra orsaker! Vilka??? Det kan bara kosttörstig tala om. När man börjar äta kokosfett i stora lass innebär det förmodligen att man känner de skador man har i tänkandet och försöker kompensera med ett ökat intag. Om jag själv åt 5 matskedar så skulle jag inte kunna äta något annat och skulle då drabbas av näringsbrist.

  Det är förmodligen naturligt att tro att det beror på kokosfett om man överkonsumerat det. Men jag tror inte på varken överkonsumtion eller skadlighet. Kokosfett är modersmjölk från naturen och livsnödvändigt för mig.

  Förlåt mig Kosttörstig om jag är oförskämd mot dig. Men jag skulle bra gärna vilja veta varför du har fått denna fruktansvärda sjukdom? Och det är INTE kokosfettet, enligt google och debatten på nätet!

 34. 34

  Jag föredrar den rena smaken hos Holistic kokosolja, mild och mjuk i smaken. Den känns äkta på något sätt, handlar den på e-kost hälsobutik. Jag länkar till den om det är så att någon av er vill prova https://e-kost.se/produkt/kokosolja/

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Kosttörstig:
  En skiktröntgen ger inte Alzheimerdiagnos. Om en läkare säger det är hen inte seriös.
  Jag påstår att det inte finns någon forskning som bevisar att mättat fett ökar risken för Alzheimer.
  Det är falska påståenden. Du får länka till någon studie som visar det, i riktiga jämförande behandlingsstudier.
  (För jag hoppas att du inte bara rakt av köper det om SoS har sagt det)
  Det skulle vara bra med jämförande forskning som visar, med tex upprepade minnestester, vilken mängd/andel av naturligt mättat fett som är den bästa för vår hjärna.

 36. 36
  Cristina Kronlund säger

  Dr David Perlmutter, amerikansk läkare, neurolog och hjärnforskare rekommenderar minst
  2 teskedar kokosolja per dag för att hålla hjärnan i form och för att förhinda neurologiska
  sjukdomar ex Alzheimer, m fl. Enligt honom är det kolhydrater – socker vete -gluten som
  är skuld till neurologiska sjukdomar.

 37. 37

  @ 36 Cristina Kronlund:
  Jag har nyss läst en recension om Perlmutters bok ”Hotet mot din hjärna”.
  David Perlmutter är ju hjärnforskare och läkare.
  Boken handlar om hur vete, kolhydrater och socker är dåligt för hjärnan.
  Inte animaliskt fett, inte kokosfett, tvärtom så är just fett snarare nyttigt.

  Recensionen fanns i LCHF-magasinet 2/2014.

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var bra information, – Alzheimerdiagnos ställs inte genom skiktröntgen.
  Känns rätt självklart när du säger det.

 38. 38
  Kosttörstig säger

  Jag har ätit jungfrulig först- pressad cocosfett extra Virgin. Jag valde det fett jag tyckte verka vara bäst. Först-pressad och utan kemikalier.

  Fettkvalite´n är viktig. Men jag tror att jag åt för mycket fett så här i efterhand. Men det är bara spekulationer.

 39. 39

  @ Kosttörstig:

  Hur tycker du att du mår? Känns det som du har minnesförlust? Andra problem med stress, sömnsvårigheter, depression eller något annat? Är det bara skiktröntgen som avgör?

 40. 40

  @ 13 Kosttörstig:
  Säger som Arvid ovan – hur mår du ? Vad har du för symptom? Vet inte om jag eller någon annan kan hjälpa dig/ge tips men jag önskar verkligen det.
  Kokosfett har ju använts i asiatisk matlagning i tusentals år. Jag har svårt att tro att det har ställt till det för dig även om du kanske ätit ganska mycket av det. LCHF-kost med lite socker och övriga kolhydrater borde ju också varit bra.

  Det jag kommer att tänka på är om du har blivit utsatt för någon form av kemikalier i andra sammanhang än maten? T.ex.amalgam (kvicksilver) vid tandlagning kan ju påverka eller något annat i din närmiljö eller på arbetet…?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa