Björn Ferry: ”I helvete heller…”

Inlägg i Vinterstudiobloggen av Björn Ferry: Trygghet är viktigare än tabletter.

Tillskottsindustrin har förmått etablissemanget att tro att deras tabletter är avgörande viktigt för prestationen. Björn Ferry protesterar – men det förutsätter att man äter riktig mat, och inte industrins kolhydrat- och margarinskräp.

 

Comments

 1. 1

  Verkligen sant och sunt av Björn Ferry! Det enda jag vill poängtera är att kosttillskott bör finnas till hands när maten inte räcker till, näringsmässigt är det stor variation runt om i landet. Vissa jordar är näringsmässigt dåliga och många viktiga mineraler och vitaminer fattas. Vad skall man göra då? Enligt Ferry behövs alldrig några kosttillskott? Hur kommer det sig att vegetarianer ofta har näringsbrister? Hur kommer det sig att köttätare har näringsbrister, för att de äter mcdonalds 6 dar i veckan? Ja ofta är det så att många dricker olämpliga drycker och ratar mjölken, men säg det då! Förstår annars att Ferry är ilsken på förbundet för deras reklamkampanjer som har motsatt verkan på friska och pigga barn och ungdomar, Bra! Men allt har som vanligt en baksida också, tyvärr!

 2. 2

  Ät gärna proteinpulver i st f ägg om Du tycker det smakar bättre, men följ noga upp var ifrån proteinet kommer och vilken balans av aminosyror det har. Inom kosttillskottsbranchen finns många exempel på rena gechäft: vackra etiketter och skumt innehåll.

 3. 3

  Hej Dr Annika!

  Följer din blogg, och har kört något LCHF-liknande nu i en månad! Det känns väldigt bra, tror jag ligger på ca 50 gr kolhydrat per dag. Har i stort sett tappat sockersuget och mina blodsockervärden är ganska bra. Se nedan

  datum Fasteblodsocker Kl 16.00
  kl 07,00

  2/2 5,3 7,4 Tar ca 65 -70 streck insulatard per dygn, beroende på hur
  3/2 5,7 5,1 sockret ligger
  4/2 3,8 3,7
  5/2 4,2 6,0

  Det är ju inte så pjåkigt tycker jag! I synnerhet inte jämfört med värdena för en månad sedan!

  Mitt problem är att jag trots relativt bra sockerkontroll inte lyckas tappa någon vikt alls, jag håller fast vid mina 112 pannor med näbbar och klor. Det verkar ju som jag inte kommer i ketos trots allt. Har du utifrån denna kortfattade beskrivning något tips att ge ang. ketos eller vad jag skall göra för att komma ner i vikt? Skall inte tråka någon med mina övriga krämpor, det skulle gå åt sidor för det.
  🙂
  Tränar på gym med PT 45 min två dagar i veckan och är 71 år.

  Hälsn.

  Janne

 4. 4

  @ Jan N:
  Jag känner igen problemet från patienter jag hjälpt. Ofta äter de för lite fett! För mycket proteiner blir prutteiner om du förstår skämtet! Nej men det är svårt att gå ner i vikt om man får för lite fett i kosten för ins.diab. Vilket förhållande har du Protein/fett?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Jan N:
  Det absolut viktigaste för dig är hälsan, inte vikten. Du ligger ju bra i blodsocker. Kanske att du med ännu lägre kolhydratintag skulle kunna komma ner ytterligare i insulindos? Insulinet förhindrar ketos och viktnedgång.

 6. 6

  Bra av Björn att säga ifrån! Det som är lite synd är att han använder begreppet vanlig mat även om han gör en definition. Tyvärr betyder ju vanlig mat för de flesta falukorv/köttbullar och makaroner med ketchup och kanske något salladsblad och tomat om man vill vara ”lite nyttig” också. Eftersom kolhydraternas lov fortfarande sjungs som psalmer i kyrkan av idrottsrörelsen i stort så ser man inte felet i detta. Den som äter näringsfattig stärkelse baserad mat kan nog ha nytta av tillskott.

  Oavsett detta håller jag med om att alla barn mår som bäst när de är trygga i att de är älskade!

 7. 7

  @ Jan N: Hej Jan.
  Måste bara fråga om du har nått ben kvar i bröd eller pastaträsket?

 8. 8

  Träsk och träsk. Jag har inte kunnat skiljas helt från min fiberhavregröt till frukost, äter 1/4 port av gröt kokt på 50 gram så det borde motsv ca 20 gram kolhydrat (en skvätt mjölk ingår).

  Bröd inskr sig till 2 Finncrisp per dag så det är inte mycket till träsk tycker jag.

  Själv tror jag att det tillförda insulinet kan ha del i detta. Jag har kunnat minska dosen men kan inte ta bort det. Men det är ju möjligt att jag måste ner mera i kolhydrater för att åstadkomma ketos.

 9. 9

  @ Kjell Holmsten:

  Tack för kommentar. Kan inte ge dig någon siffra, men det är helt möjligt att jag har för mycket protein och för litet fett. Får försöka balansera det bättre.

 10. 10

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack för svar! Det verkar ju som jag inte når ketosstadiet. Du har i alla fall bekräftat mina misstankar betr insulinet, jag har ju skruvat ner dosen med ca 20%, men det skall väl mera till.

  Kanske skulle försöka köra med halverad dos och se vad som händer. Jag tar ju prov 2ggr i dygnet så det blir ju faktiskt ingen katastrof.

  Men visst är det spännande!

 11. 11

  @ Jan N: Mitt tips vis av egen erfarenhet är att steget skippa ALLT bröd till 100%, skippa ALLT spannmål till 100% oavsett namn & gram hit & dit, bygg frukost i stället på ex: 10% Turkiskt ekologisk Youghurt, lite fet keso och en skvätt grädde, lite blåbär, halv avocado + ägg räkor + majonäs & kaffe med inblandad kokosolja. Gissar att du rätt snart kommer få bättre speed på förbränningen. Och du kommer märka att orken räcker längre innan du måste fylla på med mera bränsle.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa