Kolesterol och statiner

I Kostdoktorn.se ser jag en intervju med Anders Tengblad.
Anders och Andreas är ense om att diabetiker och redan hjärtsjuka har fördel av att äta statiner. Fast kvinnor har mindre nytta.
Ändå har jag inte sett någon övertygande dokumentation att statiner ökar livslängden, eller hälsan,  för någon. Någon som har bra länkar till sådan dokumentation?

Jag tycker att det är för luddigt att bara säga allmänt att det är bra för den och den att äta statiner, i och med att dessa har så pass mycket biverkningar. Vanliga biverkningar är muskelsmärta och muskelsvaghet. Hjärtat är också en muskel, och det är visat att risken för hjärtsvikt ökar med statiner.
Risken för diabetes är också ökad med statinbehandling.

 

Comments

 1. 1
  Kjell Holmsten säger

  Håller fullständigt med dig Annika och sedan min diagnos 2006 har jag aldrig ätit varken diabetesmedicin, blodtrycksmedicin eller statiner. Har aldrig behövt fast de tjatar varje år om detta. Inga skador på njurar, litet blåsljud på hjärtat!? Har starkt hjärta som den cyklist jag är! Äter LCHF restriktivt ibland och ibland inte?

 2. 2
  Lennart Lundholm säger

  Bor ju i Norge… Här är statiner ”enda vägen”.. Men jeg nekar.. Och vet ej om/varför jag ska kallas hjärtsjuk… Kunde ha blivit, men fick insatt stent, innan nått infarkt.. Och mina blodådror är rena (renare) nu, än för 26 månader sen… tiden jag ätit LCHF….och tränat…och är i bättre form nu än jag var när jag var 30…62 nu… Så nej jag vill inte ta…

 3. 3

  Att käka Statiner för att man haft en gammal infarkt verkar inte ok. Gör mig lite besviken på Anders.
  Är det lite räddningsplanke för (Om det visar sig osv) Detta verkar inte trovärdigt och passar inte i Anders LCHF filosofi. Den enda nytta som statiner gör är ju den Anti-inflammatoriska, och det kan man ju uppnå med grönsaker, rätt fett och C vitaminer. Varför Anders m fl håller fast vid denna gamla dogm är märkligt och naggar hans trovärdighet i kanten. Flera specialister typ Ravnskov har en helt annan uppfattning.

 4. 4
  Professor Göran säger

  @ SEB:

  Jag håller fullständigt med dig om detta.

  Trots att jag är den första som enligt läkemedelsindustrin borde äta statiner skulle jag själv aldrig drömma om att göra det. I mitt fall vore tvångsmedicinering deras enda möjlighet. Det finns för mig bara ingen vetenskaplig logik i att bekämpa ett av kroppens absolut viktigaste ämnen.

  Hela det sofistikerade kvacksalveriet från läkemedelsbolagens sida och som ligger bakom denna korrupta men oerhört lönsamma statinverksamheten står mig bara upp i halsen och allt fjäsk för denna industri likaså. Professor Peter Götzsches bok om deras kriminella verksamhet kommer snart på svenska och kan möjligtvis minska den rådande naiva tilltron till denna industri. Många läkare är dock immuna mot en sådan ’hädisk’ inställning.

  Precis som du påpekar är den bevisade inflammationsdämpande effekten från statinerna det enda räddningsplankan och den som räddar denna ruttna skuta från att helt sjunka. Vad jag har förstått från när och fjärran är de skador som statinerna orsakar både logiska och kraftigt underrapporterade. Min hjärtsjuke elektriker som snällt tar alla hjärtmediciner till skillnad mot mig själv skulle dock inte heller drömma om att ta några statiner efter att ha sett en nära bekant förvandlas till halvt invalid och i behov av rullator efter en mycket kort tid på statiner.

  Sänker man inflammationsnivåerna genom att undvika de fleromättade växtfetterna med sitt omega 6 och margarinerna med sina transfetter tillsammans med en sockerfri kost så är det knappast BEVISAT att statiner skulle ha någon ytterligare inflammationsdämpande effekt. Fast det är klart att läkarlegitimationerna känns säkert tryggare om man inte tar strid i denna fråga.

  Om vegetariska rätter minskar eller ökar inflammationsnivåerna hos hjärtsjuka är kanske också diskutabelt men politiskt korrekt är det. Innan det ’small’ för mig själv var jag också lite inriktad på en vegetarisk kost.

 5. 5

  Annika skrev:
  Vanliga biverkningar är muskelsmärta och muskelsvaghet. Hjärtat är också en muskel, och det är visat att risken för hjärtsvikt ökar med statiner.
  Risken för diabetes är också ökad med statinbehandling.

  Jag tycker vi ska lägga till påverkan på hjärnan med tilltagande demenssymtom som följd. Hos äldre multisjuka personer drunknar dessa biverkningar, men blir verkliga, när statinerna sätts ut och huvudet piggnar till igen.

  Det är naturligtvis fråga om modet att utmana en doktrin. Jag läste senast en kommentar på det vackra brittiska språket, som löd i min fria översättning ”Det är inte lätt att få någon att förstå, när lönen är beroende av att man inte förstår”

 6. 6
  Mats Lindberg säger

  Senast jag fick läkarrådet att äta statiner sades det att de var kärlvidgande. Jag replikerade att jag skulle överväga saken om han kunde visa forskning på det. Fick inget svar…

 7. 7
  Elisabeth G (F.d. Kattmoster) säger

  Glömde skriva att doktorn som jag träffade i går (och berättade om under annan bloggpost) också var mycket negativ till statiner. Om jag förstod honom rätt tyckte han att det i stort sett bara var läkemedelsbolagsgeschäft.

 8. 8

  Tyvärr en av kostdoktorns sämre sidor. Jag tycker han verkar dåligt påläst och har till hans förtret frågat honom om han måste ha en viss uppfattning kring statiner för att inte bli av med legitimationen.

 9. 9
  Hanveden säger

  4 @ Professor Göran:
  Tummen upp!!!

  mLCHFh B-) .

 10. 10
  Professor Göran säger

  Det ruskiga är egentligen inte att några hjärtsjuka utsätts för statiner – vi kommer ju ändå dö om vi nu inte satsar på strikt LCHF 🙂

  De verkligt gigantiska vinsterna är de som läkemedelsbolagen hämtar från den ’allmänna’ förskrivningen av statiner till alla miljoner människor runt om i världen med ’för högt kolesterol’. Och genom att ständigt trycka ned gränsen för vad som anses vara för högt värde har dessa bolag lyckats förvandla nästan halva jordens befolkning till patienter och med tanke på de långsiktiga skadorna på muskler och nerver så har läkemedelsbolagen nu lyckats skapa ett alldeles speciellt paradis åt sig själva. Rullstolar och rollatorer för att inte tala om alla nervmediciner som sedan kommer behövas livslångt kommer få sjukvårtindustrin att gå på högvarv för lång tid framöver.

  Det gäller då för läkarna att inte skriva ut för höga statindoser för då visar sig skadorna omedelbart utan doserna måste ligga på en sådan nivå att patienterna inte märker av skadeverkningarna alltför snabbt dvs innan det är för sent. Detta innebär den optimala affärsidén eftersom man då kan lyckats hålla igång detta kvacksalveri under längsta möjliga tid utan att avslöjas.

  Själv har jag svårt att föreställa mig något mer vidrigt utstuderat exempel på mänsklig affärsverksamhet. Det hela bygger helt och hållet på vanliga oskyldiga människornas naiva tilltro till att läkare skall göra dem friska genom att just skriva ut mediciner.

  Alla patent på statinerna upphör snart om de ännu inte har gjort det men vi kan vara ganska säkra på att läkemedelsbolagen har nya ’mordplaner’ på gång.

  Att solen bara inte trillar ned förvånar mig – sicket psykopatiskt gäng!

 11. 11
  Hanveden säger

  7 @ Elisabeth G (F.d. Kattmoster):
  Tummen upp!!!

  mLCHFh B-) .

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  Litar nog mera på Ravnskov än på någon annan i denna fråga,,,,

 13. 13

  @ Professor Göran:
  Jag har läst tillräckligt och sett tillräckligt mycket för att vara fullständig enig med Annika att ingen behöver statiner. Den påstådda antiinflammatoriska effekten kan man åstad komma på ett mindre skadligt sätt. Jag är lite besviken på Kostdoktorn när det gäller statiner.

  Så kan jag meddela samtliga kloka personer på denna blogg att Deadly Medicines and organised crime av Peter Götzsche kommer på svenska i höst på Karneval förlag.

  Jag har nyligen avslutat den på engelska. Jag kan bara uppmana alla människor att läsa den på endera språket – för sin egen och för sina närmastes och för samhällets skull. Kan någon fatta att vi, myndigheter, politiker tillåter att en industri tar död på hundratusentals människor varje år.
  Det är så befriande med Götzsche, han skräder inte orden – han kallar en spade för en spade.

  Ni som är intresserade av sanningen så kan jag rekommendera Götzshes bok Mammography Screening, Truths lies and Controversery. Det kan ju tyckas självklart att den borde finnas på ett så stort biomedicinskt bibliotek i vår andra stad. Götzsche är ju ändå chef för Cochrane institutet i Köpenhamn. Men jag fick be dem att köpa in den.
  Undra vad det kan bero på?

  Köpenhamn. Men jag fick be biblioteket köpa in den.

 14. 14

  @ Thomas Jansson:
  Frågade Ravnskov hur det var för mig som hade blivit stentad…han ville inte svara…

 15. 15

  Vårdförbundet och vårdskador.
  ”Varje år dör 3000 människor, sex fullsatta jumbojets, på grund av brister i vården.”
  https://www.vardforbundet.se/Agenda/Pressrum/Pressmeddelanden/3000-dor-varje-ar-av-vardskador/
  ”I Sveriges skadas varje år drygt 100 000 människor i vården. ”

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Lennart Lundholm:
  Vi kan ju bara diskutera förutsättningar och statistik, sen är det upp till var och en att bestämma hur just den ska göra med statiner.

 17. 17

  Metaanalysen från Cochrane brukar väl anses ge stöd för att det är bra att äta statiner…

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD004816.pub5/abstract

  Någon som har kommentarer runt denna?

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Peter B:

  Cochrane-utvärderingar har en hög status för att de har varit oberoende av läkemedelsbolagen och rigorösa i sin utvärderingar av de medicinska undersökningar. För ett tag sedan läste jag att läkemedelsbolagen på grund av denna lockelse hade ’nästlat sig in’ på något sätt via Oxford eller Cambridge. Jag kommer inte riktigt ihåg hur turerna var men kanske någon annan har koll på detta.

  När korruptionen satts i system av läkemedelsindustrin inom sjukvården verkar det som det inte finns några gränser för deras kreativa fantasi och sofistikerade metoder att hitta nya vägar för sin korruption.

  Att läsa ett papper som är positivt inställt till ett läkemedel och sedan tro på innehållet låter sig knappast göras idag utan ett oerhört forskningsarbete och det är just detta som Peter Götzsche tillsammans med andra likasinnade medicinska forskare har ägnat sig åt och kommit fram till att industrin är rent kriminell. Det största problemet verkar vara att alla kliniska undersökningar av nya mediciner verkar vara kraftigt riggade från början för att nu inte tala om själva den statistiska utvärderingen helt i händerna på bolagen och där rådata är och förblir inlåsta i deras arkiv. Det är därför knappast några problem att till slut förvandla en liten fjäder till en hel hönsfarm.

  Jag förstår inte hur någon över huvud taget med hedern i behåll skulle kunna försvara denna industri som den ser ut idag om det nu bara inte är för att säkra sin egen läkarlegitimation. Om man på grund av de ’guide lines’ som läkemedelsbolagen etablerat är tvungen att skriva ut statiner om man vill behålla legitimationen fast man i grund och botten inte för ett ögonblick tror på detta har man utan tvekan hamnat i ett ’moraliskt’ dilemma. Man kan då förstås hålla tyst och göra det ’bästa’ av den kliniska situationen men att offentligt gå ut och försvara detta jippo stinker ärligt talat i mina ögon.

  Men som Erling skrev:

  ”Det är inte lätt att få någon att förstå, när lönen är beroende av att man inte förstår”

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Peter B:
  Ja det är ju inte konstigt att även Cochrane-experterna är människor som kan bli påverkade av den industristyrda forskningen.
  Det är ändå inte stora vinstsiffror det rör sig om. Så varje patient får själv avgöra om den vill ta statiner eller ej.

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  @ Lennart Lundholm:
  Det finner jag inte så märkligt – han skulle få hundratals gratispatienter om han började svara på frågor som gäller enskilda personer.

  Och om det händer något som ligger utanför hans kontroll – vilka rubriker i den s(m)örja som kallas massmedia skulle inte det ge,,,,

 21. 21
  Kjell Holmsten säger

  @ Professor Göran:
  Det ruskiga är att läkemedelsmaffian har fått sina lärdomar från nazisterna. Under judeförföljelserna hade läkarna all tid i världen att förgifta lägerfångarna så exakt som möjligt för att se hur länge de överlevde. Så dosföreskrivningarna är väl utprövade. Amerikanarna var sedan snabba att ta till vara all ”vetenskap” som forskats fram i lägren. Så det hela går ut på att hålla patienten vid liv så länge hen är vinstgivande för läkemedelsbolag och staten. Ändå förekommer slarv och lathet bland läkemedelsförskrivande läkare och dödsfall förekommer hos patienter. Ja jag vet också läkare som dött av fel medicinering, när de ”botat” sig själva. Det som är än mer oroväckande är att dagens läkare inte är oinformerade om sakernas tillstånd. Dagens läkare går utomlands för att bota sin cancer eller MS, Operationer mm. De litar helt enkelt inte på den amerikaniserade sk. sjuka vården vi har i Sverige idag. Vill du överleva din sjukdom, så måste du informera dig själv och ta hand om dig så gott det går. Sverige har idag nästan 4 läkare per 1000 invånare. 1978 när jag arbetade inom vården var det 2 läkare per 1000 invånare och de hade nästan lika mycket administration som idag, och de klagade då också? Nej Svenska läkare är för lata för den situation som vi har idag. Idag kan en läkare inte skilja på en bröstkörtelinflammation och lunginflammation? Ja jag har varit med om det själv som nära anhörig. När det skall till att ställa diagnos behöver läkarna idag hela bibliotek för att kunna skriva ut rätt sorts medicin och dos? Det hela är ett systemfel som endast läkare och läkemedelsbolag tjänar på. Under samma tid har patientplatser minskat från 15 platser 1980 till 2,5 2011!

 22. 22
  Kjell Holmsten säger

  @ 65+:
  Siffrorna är gravt undervärderade! När det gäller cancer vården dör patienter som flugor pga cellgifter, strålning och operationer där det går snett. Men patienten var i så dåligt skick att hen dog av sin cancer och inte av behandlingen? Behandlingen lyckades nämligen men patienten dog. Så får de ihop det på onkologen, jag har sett aldeles för många sådana fall, men de hamnar utanför statistiken av förklarliga skäl. Det dör fler människor idag inom svensk sjuk vård än det någonsin gjort tidigare, fast med fler läkare idag och mindre sängplatser? Om vilken industri som helst hade sådana siffror att visa upp blev det ett ramaskri av sällan skådat slag, att förstöra nationens resurser så, det kan väl inte vara meningen. Men nu gäller det ju ”bara” människor, och sjuka dessutom. Går du till akuten eller annan mottagning idag skall du vara tacksam att du får komma dit, hade du i stället fått bestämma själv vart du vill gå med dina besvär hade den mottagande organisationen varit tacksam att du kom till dem för att få hjälp.

 23. 23

  Statiner och proverna runt omkring dom
  I boken ”Fett o kolesterol är hälsosamt”, av Uffe Ravnskov, läser vi på sid 19 om de grovt osäkra resultaten vid kolesterolprov analyser. Ravnskov påpekar att om man från ett rör med blod delar detta i 10 mindre rör och mäter kolesterol i vart o ett så får man oftast 10 olika resultat.

  Skillnaden mellan lägsta o högsta värde kan ofta variera med 15 – 20% . Och från dessa oprecisa siffror bedömer sen Läkaren patientens kolesterolnivå och behovet av Statiner. Och så är patienten välkommen igen nästa år, för kontroll av blodet igen. Upplagt för felmedicineringar? Naturligtvis.

  Dessa variationer fann jag så häpnadsväckande komiska så jag beslöt att som glad amatör
  göra egna test på mig själv. Inköpte en egen kolesterolmätare (Kapillär) och tog under en timme 24 olika prov. (10 min mellanrum) Både av TotKolesterol – Hdl – Ldl – & Trig. Detta upprepade jag flera ggr. (stressande) Vad fick jag då för resultat. Jo resultaten bekräftade osäkerheten enl Ravnskov. Här är ett ex. (OBS fr lägsta t högsta under timmen) Fastande
  Naturligtvis kan instrumentfel ha förekommit,
  Jag vill bara påtala det larviga med kolesterolmätningar. Kroppen förändrar ju hela tiden nivåerna.

  TotKolest + 20,5 % HDL + 36% LDL + 28% TRI + 40%

 24. 24
  Professor Göran säger

  SEB Skrev:

  Jag vill bara påtala det larviga med kolesterolmätningar. Kroppen förändrar ju hela tiden nivåerna

  Så sant!

  Intressant också att man kan köpa en kolesterolmätare för hemmabruk på samma sätt som en blodsockermätare eller för den delen en blodtrycksmätare. Det visste jag inte.

  Det finns dock en fara i detta ’tankesätt’ kring själva noggrannheten i mätningarna för då ställer man på något sätt upp bakom etablissemangets dogmatiska syn på att kolesterol verkligen SKULLE vara ett farligt ämne för kroppen. Man missar helt enkelt skogen för bara träd som man brukar säga.

  Kolesterol är och kommer alltid att förbli en av kroppens absolut viktigaste byggstenar och nivåerna i blodet varierar våldsamt efter behov mellan individer och aktuellt kroppsbehov som Uffe Ravnskov så övertygande visar i sina lättillgängliga böcker. Det finns inget samband mellan hjärtinfarkter och kolesterol som Ravnskov påpekar! Kroppen är utan tvekan en otroligt sinnrik självreglerande fysiologisk konstruktion.

  Dessutom finns det bara EN enda typ av kemisk kolesterolmolekyl och den är GOD för kroppen. Allt tal om ett ONT kolesterol är rent struntsnack och beror bara på att läkemedelsbolagen medvetet vill förvirra oss människor så att vi ska acceptera att bli förgiftade av deras statiner. Det hela är egentligen ohyggligt korrupt när man väl insett vad det är frågan om. Inlägget hos Kostdoktorn bidrar därför bara till att vidmakthålla denna förvirring och till att läkemedelsbolagen kan fortsätta förgifta oss med sina statiner och bolagen kan knappast ha något emot sådana inlägg.

  När denna fråga ständigt dyker upp drabbas jag därför alltid av känslan att hela läkarkåren skulle bestå av en samling kompletta ’idioter’ eftersom de inte förmår pussla ihop och tolka det mest elementära inom vår fysiologin. Att inkompetensen ibland döljs bakom en högfärdig attityd av ”Det är jag som VET!” gör knappast det hela mer tilltalande. Kunskap om denna fysiologi inbillar man sig kanske borde vara det mest fundamentala i en läkares utbildning men så verkar det inte vara idag.

 25. 25

  @ Professor Göran:
  Jag trodde/tror, att det är en del/typ kolesterolet som inte är bra/kan ställa till det. Och det är dom små LDL partiklarna (ska ju delas upp)…som om man pga socker/karbsvullande har fått inflammation i ådrorna, kan sätta sig fast/klibba. Med de stora luftga LDL ene, är ju fina fisken…

 26. 26
  Thomas Jansson säger

  1) För min egen del så litar jag inte ett dugg på att man mäter kolesterolet på rätt sätt,,,

  2) Sedan skall en normalkorkad läkare som ofta har sämre kunskaper än vad som lärs ut i gymnasiets biologikurs utvärdera provet.

  Jag kan inte riktigt förstå varför forskningsfusk som startade redan 1913 skulle få mig att äta dessa piller?

 27. 27

  Ja, vi börjar kanske komma sanningen nära. Små täta LDL älskar socker. Men stora fluffiga avskyr socker.
  Återigen så verkar det vara vårt levnadssätt matintag som kemiskt ger oss grunden för våra civilisations sjukdomar. ”Karamell-iseringen” (Försockringen) av våra blodådror är ett vackert ord som klart beskriver vad det handlar om, den gemensamma faktor som ger oss våra moderna sjukdomar. Åderförkalkning är ju enl nyare synsätt inflammation av ådrorna. Kan absolut inte tro att människan skulle vara så totalt evolutionärt felskapad och trots det fortfarande överlevt. Det var ju ”bara” 6 milj år sen vi klättrade ner fr träden
  Och det var ”bara” 40 – 50 miljoner år sen vi klättrade upp. Evolutionen jobbar oerhört långsamt. Under vår tid I träden, vad åt vi där? Vad var vår föda? Ska vi gissa?
  Blad, växtdelar, frukter, fröer, ägg, fågelungar. Mm. Föda som Inte gav någon försockring.
  Försockning misstänker jag är den stora BOVEN

 28. 28

  Vad jag förstår så kom det nya riktlinjer från Läkemedelsverket i oktober 2014 att inte människor som inte har konstaterad hjärtsjukdom eller är diabetiker ska slentrianmässigt förskrivas statiner.
  Det innebär att speciellt kvinnor borde var helt undantagna, men även förhållandevis friska män vars enda problem enligt sjukvården är deras höga kolesterolvärden.

  Eller har jag som inte är utbildad läkare uppfattat det hela felaktigt?

  https://www.lakemedelsverket.se/upload/om-lakemedelsverket/publikationer/information-fran-lakemedelsverket/2014/Information_fran_lakemedelsverket_nr_5_2014_webb.pdf

  Man kan gå in och lägga in värden i en heart score och se att om man inte har högt blodtryck, diabetes, röker eller har känd hjärtsjukdom så är det onödigt att äta statiner.

  För om man förskrivs det så finns det en risk att man ska få diabetes, som är en biverkan av statiner.

  Tacksam om någon insatt kan kommentera.

 29. 29

  OT men…. https://www.svt.se/nyheter/influensavaccin-kan-vara-vardelost

  Vaccineringen har alltså varit helt i onödan! 3% ”skyddas”, men folk invaggas i en falsk trygghet!

 30. 30
  Professor Göran säger

  Det finns bara inget vetenskapligt förnuft i detta!

  Kolesterol gör GOTT i våra kroppar!

  I mina ögon är det hela bara en massa sofistikerat svammel från läkemedelsbolagens sida.

  Den absolut största skandalen i medicinens historia!

  Frågan är bara när denna skandal slutligen kommer att erkännas.

  Åderlåtning utförde läkare under flera tusen år men det tror jag de flesta läkare idag erkänner var ’ett misstag’. Blod är också ett av kroppens nyttigaste ämnen förutom kolesterolet.

  Ops… statinerna var visst ett misstag.

 31. 31

  @ Margareta Lundström GBG:
  Angående boken: Mammography Screening, Truths lies and Controversery”. Vad säger han om mammografi???? Är inbokad om några veckor. Kanske ska jag tacka nej???

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 EvaLi:
  Jag googlade på ”Mammografi kritik” och fick upp en länk till en artikel på Svt.
  Mammografi är ingen bra undersökning. Den har dålig träffsäkerhet, den kan missa cancrar, och ge felaktiga cancerbesked. Det kan orsaka behandling på friska bröst.
  De borde hitta bättre undersökningar med större säkerhet. Det har talats om en värmekamera som är en bättre metod, och där man samtidigt slipper cancerorsakande röntgenstrålar.

 33. 33
  Elisabeth G (F.d. Kattmoster) säger

  Värmekameran är nog bra. En god vän diagnostiserades genom den på en klinik i Veberöd för ca 20 år sedan MEN vad har hänt sedan? Som jag har förstått det är värmekameran inget alternativ och då är mammografin det enda vi har. Själv skulle jag aldrig avstå från mammografi. Hellre dålig träffsäkerhet än ingen alls.

 34. 34

  Elisabeth G (F.d. Kattmoster) Skrev:

  Som jag har förstått det är värmekameran inget alternativ

  Hur vet Du det = kan Du belägga det ?

 35. 35

  Mammografi är misshandel av bröst! Träffsäkerheten är så dålig att risken att skada bröstkörtlar att angripas av cancerceller är för stor. Jag har träffat kvinnor som i samband med mammografi känt sådan smärta att de aldrig vill uppleva detta igen, och de har klarat sig utan denna screening? Vad man gör är att hitta så tidiga ”bröstcancer” att man förhoppningsvis skall bota den tidigt. I de fall kvinnor verkligen har cancer i brösten när de gör mammografin så skadas tumören så allvarligt vid undersökningen att det inte är värt risken. Jag är övertygad om att information om kost, hormonbalans kontra obalans och syntetiska hormoner som p-piller och östrogen är en viktigare och framkomligare väg att förhindra bröstcancer. Mammografi skapar oro och onödigt lidande till ingen som helst nytta! Överlevnaden har inte ökat nämnvärt i bröstcancer. Den kvinna som ändå vill gå till mammografi kan idag lätt skaffa information om denna undersökning på internet. Här finns mycket viktig information att hämta: Dr Christine Horner har en mycket intressant historia att berätta – https://www.thenhf.se/sanningar-om-brostcancer/

 36. 36
  Elisabeth G (F.d. Kattmoster) säger

  34 Josef Boberg:

  Nej, Josef, det kan jag inte. Men jag tror att värmekameran, om den varit ett bra alternativ, varit i full gång nu. Det var nämligen samme läkare som låg bakom värmekameran som mammografin.

 37. 37

  Mer om Mammografi:

  – är felaktiga 80 procent av tiden (ger ett falskt negativt eller falskt positivt svar)
  – använder tryck, vilket kan skada bröstvävnad eller potentiellt sprida cancer
  – är inte effektiva för upp till 50 procent av kvinnorna (kvinnor med täta bröst eller implantat)
  – kan leda till överdiagnos och överbehandling av icke-invasiv cancer
  – kan leda till oroväckande förebyggande åtgärder som ”double mastectomies”, där man tar bort båda brösten kirurgiskt

  D-vitamin har det ofta talats om för att förebygga cancer i brösten, denna rekomendation ökar allt mer och en del onkologer börjar nu också rekomendera detta.

 38. 38

  Tack för info av flera – får fundera om jag ska göra mammografin… Någon som läst Peter Götzshes bok som ”13 Margareta Lundström GBG” skriver om?

 39. 39
  Stockholmare säger

  @13 Margareta Lundström GBG Skrev:

  Ni som är intresserade av sanningen så kan jag rekommendera Götzshes bok Mammography Screening, Truths lies and Controversery. Det kan ju tyckas självklart att den borde finnas på ett så stort biomedicinskt bibliotek i vår andra stad. Götzsche är ju ändå chef för Cochrane institutet i Köpenhamn.

  Jag gjorde ett inköpsförslag till vår första stad Stockholm – Stockholms stadsbibliotek. Själv är jag inte så bra på engelska men förhoppningsvis är andra det! 😉

 40. 40
  Eskil Richardson säger

  Ökad risk för hjärthändelse för statinbehandlade diabetiker!
  Detta visar den stora studien PROSPER med deltagare över 69 år.
  23.1 % drabbades av hjärthändelse i statingruppen mot 18.4 % i placebogruppen.
  Hur många känner till detta?

 41. 41

  Såg denna idag.

  ”Doctor says that statins may be the cause of the current heart failure and atherosclerosis epidemic”

  https://healthydietsandscience.blogspot.se/2015/02/doctor-says-that-statins-may-be-cause.html

  ”Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms.”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25655639

 42. 42
  Professor Göran säger

  Mia Skrev:

  Man kan gå in och lägga in värden i en heart score och se att om man inte har högt blodtryck, diabetes, röker eller har känd hjärtsjukdom så är det onödigt att äta statiner.

  Ju mer man ’borrar sig ned’ i detta ju mer uppenbart är det att läkemedelsbolagen ligger bakom alla dessa olika beräkningsmodeller, gränsvärden (t.ex. på kolesterolet eller blodtrycket) och provtagningar av friska människor och som endast syftar till att förvandla oss alla till SJUKA människor om man nu kunde lyckas med detta. Syftet är knappast någon omtanke om vår hälsa utan att de på alla sätt vill öka på sin affärsverksamhet. Att tro något annat är i mina ögon otroligt naivt.

  I USA är denna verksamhet sedan länge omfattande med läkemedelsannonsering direkt riktad till allmänheten för att folk ska känna efter om det trots allt inte är ’lite sjuka’. I Europa är sådan annonsering tack och lov fortfarande inte tillåten men vi kan vara säkra på att bolagen pressar på myndigheterna för att ändra på denna lagstiftning. Jag kommer fortfarande ihåg hur man för 25 år sedan, då jag bodde i USA, vid ingången till matvaruaffärerna blev utsatt för ’gratis’ kolesterolmätning.

  Av självbevarelsedrift ska man som jag ser det inte utsätta sig för några ’screeningar’ över huvud taget och endast om man känner sig akut sjuk möjligen uppsöka vården för att få ett bättre grepp om sakernas tillstånd. För mig är den sjukvård vi har idag tyvärr nästan totalt korrumperad av läkemedelsindustrin och detta dessutom på ett oerhört sofistikerat sätt.

  Laga benbrott och akut livräddning tror jag dock fortfarande jag vågar lita på..

 43. 43

  Gränsvärden är statistik och inget annat. Det ser inte till någon personlig ”sjukdomsbild” över huvud taget. Läkarna är så fundamentalistiska troende att de inte blundar för att följa läkemedelsmaffians rabblande, mät det, titta däri, lyssna, följ upp? Vad är det för något. Mitt blodsockervärde är för en diabetesköterska eller läkare ett snitt av befolkningen. Om du är mager eller överviktig spelar ingen roll har du höga sockervärden är du sjuk och skall ha medicin som tar bort din kropps regleringsförmåga av insulin mm. mfl!! Allt är riggat för att kränga meducin och inget annat. Och det är tråkigt att stora bloggar som kostdoktorn försätter sig i knät på dessa maffias! Avslöjande enligt mej.

 44. 44

  @ Mia:

  Läs gärna Dr. Malcolm Kendricks nya bok – Doctoring Data
  (www.drmalcolmkendrick.org)

  Tänk om något förlag kunde ta och översätta den!

 45. 45

  På förekommen anledning och en lång historia, men den skall jag inte dra, så undrar jag……

  Det är ju allmänt känt att statiner ger muskelvärk. Det står på bipacksedeln och är allmänt omvittnat.

  Jag skulle vilja veta hur smärtan känns?
  Stickande brännande molande huggande……?
  Men framför allt så skulle jag gärna vilja veta vad är det för mekanism som orsakar smärtan? Energibrist i cellerna? Förkalkningar? Annat

  Någon som kan svara?

 46. 46

  @ Margareta Lundström GBG:
  Har ingen egen erfarenhet men en bekant beskrev värken som tandvärk i kroppen.

 47. 47
  Professor Göran säger

  Margareta Lundström GBG Skrev:

  Men framför allt så skulle jag gärna vilja veta vad är det för mekanism som orsakar smärtan? Energibrist i cellerna? Förkalkningar? Annat

  Intressant fråga!

  Min gissning är att man bara inte vet utan bara kan gissa.

  Kolesterolet är förvisso ett av kroppens absolut viktigaste ämnen i varenda en av kroppens celler. Speciellt nervcellerna innehåller i jämförelse med andra celler en stor mängd kolesterol och det är förstås här smärta också registreras så allmän värk är knappast en förvånande effekt av statinerna enligt min mening och tillsammans med en försämrad mental förmåga som vi noterat hos ett par äldre släktingar som vi inte har förmått kasta burkarna – tilltron till läkare är ruskigt stor. Och börjar man tvivla kan en hel värld rasa samman.

 48. 48

  Kolhydrater/Socker igen. Om vi gör ett experiment och fyller
  ett glas med sockervatten, t ex 5 gram på 100 ml vatten och
  låter detta stå och dunsta i 37 Gr värme. Då får vi ett kletig
  sockeryta på botten o väggar. Naturligtvis kan man då peka
  på att ingen ämnesomsättn förbränt något socker, inget hormon
  (insulin) har omvandlat socker till fett osv. Om vi då tänker att detta
  sockervatten i stället är blod som spolas runt i våra blodådror,
  kletas sockret fast där, varpå kroppen ropar på hjälp. Hjälpen
  kommer då från våra körtlar som spolar ut olika Kolesteroler som
  fäster på sockerytorna. Sim sala bim så har vi ”åderförkalkning”

  Om någon Biokemist läser detta blir jag glad om du kan rätta
  till mina fantasier. Jag själv är nämligen totalt obildad inom
  det hela. Men kan det ligga något i mina funderingar?

 49. 49
  Louise Fagerström säger

  Är en kvinna på 78 år har fått statiner pga högt kolesterol.
  Mina värden hdl.2,4 ld.5,82 trigl.1.23
  har inga andra sjukdomar väger 53,5 kg.
  Jag vill inte äta statiner hur gör jag?

  Louise

 50. 50

  Sluta att äta dem så slipper du alla biverkningar. Varför läkare envisas med att skriva ut dem beror på deras okunskap.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa