Samarbete med kommersiella projekt?

Jag fick nyligen erbjudande om att skriva ett inlägg om LCHF som motverkande mot en viss sjukdomsgrupp. Mitt inlägg skulle inte kunna komma med i en tryckt mediakampanj, eftersom de måste prioritera finansiärerna för kampanjen. Det gäller då främst läkemedelsföretag. Det är ett patientförbund som står som huvudman för kampanjen. Det är Mediaplanet som arrangerar kampanjen.
Då uppstår frågan – ska man delta i en kommersiell kampanj för att få ut LCHF-budskapet, eller ska man undvika att beblanda sig med kommersiella aktiviteter?

 

Comments

 1. 1
  Inger Eriksson säger

  Jag tror att du ångrar dig om du gör det, jag tycker att det sprider. Jag sprider, mina vänner sprider.
  Låt oss hålla oss på gräsrotsnivå det då det funkar.
  Med vänlig hälsning Inger

 2. 2
  Professor Göran säger

  En väldigt intressant frågeställning och en svår nöt att knäcka tycker jag.

  Patientföreningar är också en intressant företeelse och det är knappast någon tillfällighet att de flesta får bidrag från läkemedelsbolagen och frågan är då hur självständiga de då kan vara i längden. Bolagen ser sitt stöd som en del av sin marknadsföring och som ’good will’ och underförstått att man nog inte biter den hand som föder en. Det finns inga gratisluncher som man brukar säga.

  Själv har jag haft kontakt med den lokala avdelningen av Svenska Diabetesförbundet i Norra Älvsborg och bland annat blivit inbjuden att hålla föredrag för medlemmarna om LCHF. De flesta i styrelsen verkar för övrigt vara LCHF-are. Jag såg det som en möjlighet dela med mig av våra kunskaper.

  Men jag kan inte tänka mig annat än att föreningen får stöd från läkemedelsbolagen så jag skulle därför aldrig drömma om att ta ut något arvode för en sådan föreläsning. Däremot fick jag en snygg värmeljushållare med förbundets namn på och trots att den knappast är värd så mycket känner jag mig ändå lite ambivalent när jag tittar på den. Att tacka nej till gåvan då den överlämnades efter föreläsningen hade dock varit horribelt i mina ögon.

  Annars har jag inte det minsta emot att man skaffar sig ett levebröd på att sälja produkter som ingår i vårt LCHF-koncept – tvärtom – och som Kostdoktorn bekämpa ’charlataner’ i branschen. Hur skulle vi annars få i oss något vettigt att äta. Och att stödja en verksamhet som man själv tror starkt på kan man ju knappast ha några problem med.

  Men känner man sig det minsta tveksam till någon aktivitet som du gör i det här fallet så tror jag själv att det klokaste är att hålla sig borta från den. Man vill ju inte bli tagen som en ’gisslan’. Jag litar som alltid på din ’klokhet’.

 3. 3

  Mitt tips Annika ”sälj” dig inte, du och flera kommer annars surt få ”äta” upp detta tror jag.
  Bevisen på hur de kan gå är många så fortsätt i samma stil som innan tror ditt rykte
  mår bäst av detta i längden.

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag ser inget fel i att skriva ett inlägg om fördelarna med LCHF för en sjukdomsgrupp – oavsett vilka som betalar kampanjen.
  Det förutsätter förstås att skribenten fått godkänna den slutliga artikeln före utgivning.
  Samtidigt undra jag ju om nu inlägget inte kommer att finnas med i det tryckta materialet, var kommer inlägget att synas – och hur tillgängligt kommer det att bli?
  Kommer det tryckta materialet att visa hänvisning till mer utförlig information om t ex LCHF-inlägget på sjukdomsgruppens hemsida?
  Jag tycker absolut inte att du säljer dig för att du skriver om fördelarna med LCHF för de som lever med kronisk sjukdom.
  Dessutom har Internet starkare genomslagskraft än tryckt material nuförtiden – och alla bäckar små ..så varför inte säger jag. Go for it! 🙂

 5. 5

  Kommersiellt – allt är kommersiellt. Mat, livsmedel, bostäder, skolor, bilar – allt drivs kommersiellt. Är det fult att tjäna pengar på vård? Läkare tjänar ju pengar på vård… Det är en annan sak om man ”säljer sin själ” – men det är ju upp till var och en!

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Torbjörn Edlund:

  Du har så rätt!

  Problemet som jag ser det är att vi har en gigantisk läkemedelsindustri som i kraft av sin oerhörda ekonomiska makt styr det mesta inom sjukvården. Inte minst dominerar denna industri totalt den medicinska forskningen. De tjänar per definition sina pengar på att folk är och förblir sjuka, ju fler ju bättre. De vill helt enkelt ’kränga’ sina mediciner för att tjäna så mycket pengar som möjligt och här är alla medel tillåtna och ordet ’moral’ är i detta sammanhang bara ett hån mot alla sjuka människor. Om man skulle tro att läkemedelsbolagen skulle ha något intresse av att folk ska bli friska måste man i mina ögon vara övermåttan naiv i sin syn på affärsverksamhet.

  Eftersom utvärderingen av alla läkemedel sker i företagens egen regi och resultaten är inlåsta så lär det knappast här vara frågan om någon annan form av vetenskap än missbruk av vetenskap. Ibland ertappas de förstås med byxorna vid knäna och får vid rättegångarna då några tiotals miljarder i böter men detta är ändå bara fickpengar i sammanhanget – så nog tjänar de pengar som du är inne på och det beror knappast på att de har sålt någon obefintlig själ.

  Men man kanske inte kan anklaga en hel industri för ’dålig moral’ bara för att den från ett patientperspektiv är helt korrupt medan den samtidigt ur affärsmoralisk synpunkt är värd ’all respekt’ med tanke på de gigantiska vinsterna. Maffian lever också på ’respekt’ men bedriver i jämförelse med läkemedelsindustrin en ren söndagsskoleverksamhet med tanke på det ytterst ringa antalet dödsoffer de har på sitt samvete.

 7. 7

  Jag har under ett långt yrkesliv arbetat i privata företag eller i egen firma, som jag gör nu. Det finns både hedervärda företag och det finns de som inte vet vad heder innebär. Det som är märkligt med läkemedelsindustrin är att den arbetar på en väldigt reglerad marknad, åtminstone i Sverige och andra länder med liknande sjukvårdssystem. Om jag jämför med byggindustrin, som ofta får klä skott när det gäller smutsiga affärer, så är den ändå starkt reglerad genom lagstiftning och regelverk. När det gäller offentlig upphandling så finns också LOU. Det är oförklarligt att läkemedelsindustrin har kunnat skapa sig en så stark ställning att inte ens stater tycks kunna rubba på dem! Men allt kan köpas med pengar! Jag skulle önska att någon granskade den verksamheten, kanske till och med Uppdrag Granskning!
  Men i grunden är vi alla kommersiella så länge vi inte är ekonomiskt oberoende! För egen del har jag absolut inga problem med att vara kommersiell!

 8. 8

  Torbjörn Edlund Skrev:

  Men i grunden är vi alla kommersiella så länge vi inte är ekonomiskt oberoende!

  Sant – och som folkpensionär är jag ekonomiskt oberoende – och det är himla skönt – minst sagt.

 9. 9

  Vad skulle då ett sådant inlägg handla om?
  LCHF eller insulin mot Diabetes typ 2
  LCHF eller magoperation mot Övervikt
  LCHF eller ??? mot IBS
  LCHF eller ??? mot Fibromyalgi

  LCHF på receptet eller läkemedelsbolagets medicin på receptet?

  Har jag inte förstått?

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Torbjörn Edlund:

  Du har så rätt igen!

  Det är en gigantisk skillnad mellan internationell ’corporate business’ inom jordbruks- och läkemedelsindustri i maskopi med korrupta myndigheter och lokala mindre företag som kanske inte ens är aktiebolag.

  Norrbete och Rafnaslakt där jag köper mitt kött har etiska principer som stämmer med det jag anser måste vara kärnan i LCHF. En djuruppfödning baserad på enbart gräs utan antibiotika och jordbruksgifter och dessutom med en lokal slakt utan långa transporter och där djuren dessutom får stressa av innan de avlivas. Helt enkelt en stor respekt för djur, matkvalitet och miljö – så skulle jag vilja se all matproduktion. Jag hoppas verkligen att de ska kunna tjäna tillräckligt med pengar för att överleva och inspirera andra till liknande företag.

  https://www.norrbete.se

  Jämför detta med vad som pågår inom den industriella djuruppfödningen i USA och om man är intresserad av att se ’verkligheten’ så är det bara att öppna ögonen.

  Mercola t.ex.skriver en hel del om vad som pågår inom läkemedels- och livsmedelsindustrin och presenterar även alternativ som utmanar den rådande korruptionen av vår hälsa. Det finns tydligen en stark motrörelse i USA och som också bara kan överleva om de tjänar pengar.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/06/river-of-waste-documentary.aspx

  Jag har inga problem med att han lär ha en lyxvilla på Hawaii.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Arvid:
  Det skulle handla om LCHF mot astma och allergi.

 12. 12

  Visst finns det småskuttar bland byggföretagen i Sverige, men Skanska är väl varken litet eller lokalt! År 2012 sysselsatte byggindustrin 312 000 personer och bygginvesteringarna uppgick till 309 miljarder kronor, vilket motsvarade 9 procent av BNP. Öppenvårdsapoteken omsatte totalt knappt 34 miljarder samma år och läkemedelsförmånen (inklusive läkemedels-nära handelsvaror och moms) 19,3 miljarder kronor (enligt Soc.styreksen). Kan man styra byggnadsindustrin så borde man väl kunna styra läkemedelsindustrin!

 13. 13
  Lars Henrik säger

  OT

  Förslag till nya kostråd upprör mjölkbönder
  Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd om mjölk får mejeribranschen att gå i taket.

  https://mobil.svd.se/nyheter/forslag-till-nya-kostrad-uppror-mjolkbonder_svd-4310457

 14. 14

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 9 Arvid:
  Det skulle handla om LCHF mot astma och allergi.

  Mediaplanet säger så här om vad Content Marketing är:
  ”Tänk dig reklam som fokuserar på din målgrupp; på vilken typ av information de vill ha, när de vill ha den och hur de vill konsumera den. Det är denna form av värdeskapande reklam, content marketing, som vi på Mediaplanet är experter på.”…

  Om då patientförbundet är Astma Allergi förbundet och deras målgrupp är astmatiker/allergiker så kan man väl tycka att ett LCHF-alternativ mot sådana besvär är bra att sprida. Det är ju många här på bloggen som vittnat om rejäla förbättringar från sina allergi- och astmabesvär. Inte bara här på bloggen, utan i andra sammanhang också. Kosten är ju ett av problemen till sådana besvär, förutom bl a inne- och utemiljön. Ibland har det ju också visat sig att om man utesluter vissa typer av livsmedel så har besvären minskat, t ex var det ju ett E-nr som fanns i diverse livsmedel som var roten till det onda.

  Patientförbunden, oavsett vilket, borde vara intresserade av LCHF.

 15. 15
  Hanveden säger

  Ibland förstår jag inte varför de projekt för Cancer- och Allergifonden som Senior Professor Göran Petersson gjort inte verkar ha nått fram…

  ”OMEGA-3 livsviktigt men missförstått. Biokemi – Behov – Bluffar”

  Länk: https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/212028/local_212028.pdf

  Läs och bilda er egen uppfattning…

  Bland annat skriver GP om detta:

  ”Blodfetter: Gamla myter om faror med mättat fett och kolesterol är grunden för mixen av fetter i Becel. Detta förklarar att just Becel med användning av reklam och sponsring fortfarande påstår att fleromättade fröfetter är bra för hjärthälsan.”

  ”Folkhälsa: Minimering av fleromättade fröfetter parallellt med optimal tillgång särskilt på EPA är centrala faktorer för att förebygga ateroskleros. Ett optimalt direkt intag av DHA framstår alltmer som en grund för mentala funktioner och som skydd mot många neurologiska störningar inklusive demens.”

  Man misstänker att livsmedelsindustrin med hjälp av sina lobbyister och kapital kör över forskare inom Kemi och Bioteknik…

  mLCHFh B-) .

 16. 16
  piltson säger

  Redaktören för en medicinsk fackrtidskrift sade upp sig när man ville tvinga honom att ”tona ned” en vetenskaplig rapport som gick emot en pillerfirmas intressen. Om någon är intresserad, läs om detta här

  https://www.sueddeutsche.de/gesundheit/medizin-kann-man-das-nicht-abschwaechen-1.2419538

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa