Det satsas mer pengar på att muta läkare än på forskning

Nisse Simonson skriver i Newsvoice.

För ca 30 år sedan reste jag på många bjudresor med läkemedelsföretag. Både inom Sverige och utomlands. Fina hotell och goda middagar. Självklart blev man benägen att skriva ut det företagets preparat. Sedan avtog den verksamheten och nu satsar företagen mera på sk Opinion Leaders, dvs de högst rankade läkarna och professorerna som har inflytande över ”Guidelines”, dvs riktlinjer för vilka mediciner vi ska skriva ut. Företagen har upptäckt att det lönar sig bättre, dvs mera ekonomiskt utbyte per satsad krona.

 

Comments

 1. 1

  Etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 2. 2

  ”Självklart blev man benägen att skriva ut det företagets preparat.”

  Jaså! Jag skulle nog ha reagerat precis tvärtom.

 3. 3

  O.T

  Har nyss beställt en infraröd bastu som är bra på många sätt, kolla forskningen, finns massor av bra saker som infrabastu gör för hälsan. T.ex Mayoclinic i Amerika: https://www.mayoclinic.org/healthy-living/consumer-health/expert-answers/infrared-sauna/faq-20057954

  Där vågar man stoppa patienter som har akuta och svåra hjärtfel i infrabastu, där vanlig bastu avrådes å det striktaste för hjärtsjuka.
  De blir friskare av infrabastun men som vanligt säger de att mera forskning behövs, ok jag köper det.

  En annan sak infrabastu gör är att detoxa. mätt med att man tar svett från de som bastar, en massa BPA, tungmetaller och annat skräp uppmättes, en 5 ggr effektivare än traditionell bastu vad gäller utrensning (Detox)

  Vissa ”experter” nu senast på tv4 tror jag för någon dag sedan det det var en ”läkare” som sa att antioxidanter och detox inte finns, är bara bluff.. What the F…..

  Var hittar de dessa medeltida tomtar, Pubmed t.ex är fyllt med studier där antioxidanter och detox är verifierat 1000 ggr om. fråga biokemisterna… Vad är det för fel på main stream media? Varför kör de denna desinformation.

  Så TV 4 läkarna verkar ha som signum att låta bli att titta på forskning,
  Typ håller för både öron och ögon och säger: Aaaah nu hör jag (och ser) ingenting…. 🙂

  Tack för ordet.

  /Bo

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 2 piltson:
  Idag skulle jag som du säger ’..nog ha reagerat precis tvärtom..” men för 30 år sedan hade jag inte den insikten jag har nu. Fast ..ja, jag var ju ’motvalls kärring’ redan som barn ..så f-n vet!
  I vilket fall förstår jag Dr Simonsson och de andra många som ’följde med strömmen’ ..för 30 år sedan. Däremot kan jag inte förstå dem som gör det idag – när det nu finns så mycken information i ämnet. Att ’money and power’ kan döva så mångas samvete kan inte stämma. Det är väl snarare så att när unga läkare väl upptäcker att de ’hamnat i smeten’ är det för sent att vända om – utan att förlora både ansikte, jobb och anseende ..eller ännu värre!

  Heder åt Dr Annika som är en av ett fåtal modiga läkare som trots allt motstånd valt att gå ’den rätta vägen’ dvs sin egen!

 5. 5

  Mayne Sundewall Hopkins

  Jo Dr Annika är fantastisk.

  Hon ska ha kungens medalj typ, vet inte vilken har inte så mycket koll på den royalistiska bagen men i alla fall, nån tung pjäs ska hon ha runt halsen. Mycket guld….

  🙂

 6. 6
  Lars Henrik säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  för 30 år sedan hade jag inte den insikten jag har nu

  Det är nog just insikt och därtil mod som krävs för att ’bryta sig ur’ ett system.

  I boken ”Resan från mörkrets hjärta” av Eva-Lotta Hultén kan man läsa om några experiment som gjordes på studenter i USA på 60- och 70-talet (Milgram och Manoauniversitetet på Hawai), I dessa experiment förmåddes elever att gör ganska hemska saker och ta till sig hemska idéer med hjälp av förment vetenskap, accepterade auktoriteter och smicker. Vetenskapen sa ju att detta var rätt och auktoriteten visade att detta var i sammhällets intresse.

  I trådens ämne och i bokens exempel handlar det om unga människor, studenter och unga läkare. Kan man förvänta sig att de skulle se att detta var helt åt skogen och våga tala ut? Jag tror det krävs att man först noga lär ut vikten av en kritisk hållning till både sammhälle och vetenskap. Inte absolut lydnad under auktoriteternas vetenskap som idag verkar vara fallet. Hur ofta slås inte kritiker på truten i debatten med anklagelser om ovetenskaplighet (”kärringvärk”, kronisk borelia, alternativmedicin, GMO, TTIP, LCHF).

  Att återställa en allmänt kritisk hållning (om den ens funnits där någon gång i Sverige) tar säkert sin modiga tid. Vill vi ha en förändring snabbare än så krävs det kanske att förtroendet till auktoriteterna och deras vetenskap helt bryts ned?

 7. 7
  Lars Henrik säger

  Helt OT men när det gäller goda nyheter kan man kanske göra ett undantag?

  OBS: helt ’ovetenskapligt’ enligt ”De fyras gäng”!

  https://www.dn.se/ekonomi/efterfragan-pa-ekologisk-mat-okar-i-rekordtakt/

  😀 😀

 8. 8
  Professor Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Jag tror det krävs att man först noga lär ut vikten av en kritisk hållning till både sammhälle och vetenskap. Inte absolut lydnad under vetenskapen som idag verkar vara fallet.

  Kloka synpunkter som vanligt tycker jag!

  Frågeställningen är knappast ny men det är nog snarast lydnaden under ’auktoriteterna’ som är problemet än lydnaden under någon vetenskap.

  I mina ögon är därför det absurda idag att det som pågår just inte är vetenskap, trots att man nu hävdar detta (i den så kallade evidensbaserade medicin t.ex.) , utan snarare att man förhastat har bitit sig fast i dogmer av religiös troskaraktär och dogmer som därför inte kan ifrågasättas utan att ’hela systemet’ ifrågasätts.

  ”Doctoring Data” är väldigt ’uppfriskande’ läsning om man är intresserad av denna frågeställning inom medicinen.

  Man vill så gärna tro på att auktoriteterna ska ta sitt förnuft tillfånga och verkligen ta till sig det jag själv kallar vetenskap – dvs. de hypoteser som stämmer bäst med verkligheten – och därmed överge de föråldrade trossatser som uppenbart inte längre stämmer med den verkliga verkligheten. Väldigt lite tyder på detta låter sig göras utan traumatik. Kanske är det helt enkelt så att makten korrumperar var den än dyker upp.

  Det verkar också som om vi i vårt neurofysiologiska nervsystem har en inbyggd benägenhet (dvs. vi är ’hard wired’) att söka efter, kollektiva och individuella, andligt omskakande upplevelser som gör att vi känner oss fundamentalt förenade med varandra och med omvärlden. (Det är många som t.ex. har funderat på vad det innebär att vara ”ett med naturen” med kanske Parmenides som den mest explicita – eller som det har uttryckts i AUB – Absolut Unitary Being – Googla på det uttrycket och du är ’förlorad’!) Vi biter oss då dogmatiskt fast vid första bästa förklaring till vår omvärld med uppfattningar som vi sedan är väldigt ovilliga att överge och speciellt ovilliga är de andliga ’auktoriteter’, som de främsta företrädarna till dessa förklaringar, villiga att göra detta.

  Jag tycker jag ständigt träffar på denna ’böjelse’ för dogmatik och och inte minst hos Sokrates som talar om denna ’madness’ i fyra olika tappningar. Hos David Lewis-Williams är dessa tankegångar genomarbetade på ett väldigt övertygande sätt – i mina ögon därför på ett vetenskapligt sätt. Hustru och jag har nu satt tänderna i ytterligare en av hans böcker, från 2005, ”INSIDE THE NEOLITHIC MIND” – det ska bli en intressant läsning.

 9. 9

  Bo Skrev:

  en infraröd bastu

  Men en sådan kan man väl inte kasta vatten på??? Torrbastu kliar, tycker jag.

 10. 10

  Lars Henrik Skrev:

  Helt OT men när det gäller goda nyheter kan man kanske göra ett undantag?

  OBS: helt ‘ovetenskapligt’ enligt ”De fyras gäng”!

  https://www.dn.se/ekonomi/efterfragan-pa-ekologisk-mat-okar-i-rekordtakt/

  Jättebra! Men glöm inte att Du också äter LCHF. All ekologisk mat är inte bra mat, bara för att det står rätt på etiketten. Såg i går kväll reklam för ekologiskt framställt socker!

 11. 11
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  All ekologisk mat är inte bra mat, bara för att det står rätt på etiketten. Såg i går kväll reklam för ekologiskt framställt socker!

  Detta gömmer jag aldrig 🙂 Men jag brukar betrakta miljöproblematiken och hälsoproblematiken som två separata frågor när jag talar med andra. Det är en förenkling som dock brukar löna sig, beroende på vem jag talar med.

  1) Köp ekologiskt av omtanke om naturen! Oavsett vad man äter tycker jag det bättre för naturen med det ekologiska alternativet. Det brukar tas väl emot av de flesta, LCHF:are eller inte och känns lätt att argumentera för.

  2) Ät (ekologisk) LCHF av omtanke om hälsan! LCHF är ju fortfarande kontroversiellt för många och ett rött skynke för vissa och jag vill inte att en kontrovers kring LCHF ska överskugga frågan om vad som är bra för natur och miljö.

  Samtidigt är jag ju av den fasta uppfattningen att en naturlig kost för oss och för våra djur oundvikligen kommer att leda till mindre belastning på natur och miljö. Bort med kemikalierna, bort med monokulturella spannmålsodlingar. Mer djur, grönbete, vall och äng.

  Det är mitt sätt att betrakta saken 🙂

 12. 12

  @ Bo:
  Haha, den läkaren har jag retat gallfeber på ett antal gånger genom att ifrågasätta det han sagt i programmet. De tycks läsa alla mail de får mellan de båda inslagen med honom på tisdagarna. Jag har fått mig ett par rejäla skrapor av honom genom TV-rutan.

 13. 13
  Inger Eriksson säger

  Jag gillade det jag läste är alternativ och komplementär värnar om mäniskor djur och natur.
  Odlar gärna egen mat det som går resten att vara försiktig.
  Omställningens tid en bok om tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid skriven av Björn Forsberg

 14. 14

  Ok infrabastu är nytt, en 15 år, NASA kör det samt kolloidalt silver och andra saker och mera forskning behövs innan vi kan säga bestämt att dessa saker är fantastiska. Tror Infrabastu är lite som LCHF i begynnelsen.

  Med det sagt:
  Erling, jo infrabastu fungerar med strålning typ solen fast bara de infraröda strålarna.
  Kasta vatten på elementen blir nog inge bra 😛 Näe det kliar inte, man blir bara varm och svettig.
  Fast det är nyttigt tror jag bestämt
  Infrabastu aktiverar nitric oxide i kroppen som på Svenska bli kväveoxid som är bra för artärerna i kroppen och andra små och stora blodkärl som finns i bl.a petter nicklas…Man får bättre kärlhälsa helt enkelt av att basta med infra. Har nyss köpt en och kan rapportera här om ni vill

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2718593/ (RCT-Studie)
  Congestive heart failure (CHF)
  Dubbel eller enkelblinda studier går förstås inte att göra här, man vet ju att man sitter i en bastu, det enda som jag kan tänka på är är hypnos för att luras så att säga men det blir långsökt.
  Litet inklipp:
  Hjärtpatienter: ”Clinical symptoms improved in 17 out of 20 patients in the intervention group and were unchanged in the remaining 3 patients.” läs hela stuiden för mera info….

  Verkar stödja kärlhälsan:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3472269/

  LenaK
  Skönt att höra att flera irriterat sig på denna ”doktor” Han verkar ju inge vidare påläst.
  Tror inte han är ett ämne för Mensa…

  Viktigt:

  Efter ett pass med infrabastu kom ihåg att fylla på med mineraler och spårämnen, jag har en amerikansk produkt där man får 90 näringsämnen: 60-72 mineraler, 16 vitaminer, 12 aminosyror och omega 3 samt 6 + 9 i ett piller för sig. Bastun tömmer depåerna på gott och ont. De dåliga kemikalierna svettas ut men också de bra filurerna som mineraler och spårämnen. Därför ska man fylla på igen.

 15. 15

  Man behöver provocera en del för att få saker att hända så here goes…….

  Så jag antar att vad jag säger är att strikt LCHF med bra (KRAV) råvaror samt infraröd bastu, ett bra mineral/vitamin -program garanterar 99.9% att man inte får hjärtfel igen om man haft tidigare hjärthändelser.

  Skulle vilja lägga till Transcendental Meditation i detta ”recept” för hälsan, sen blir man frisk på livstid. Jag ”meddar” sedan många år och det sätter nervsystemet i det parasympatiska tillståndet, skitbra för hälsan. Lugn och fin.

  Försök att vederlägga detta om ni kan…. Ska äta upp min svenska guldgrävarhatt om ni lyckas, denna har jag haft i tre decennier också i Californien i USA for 20 år sedan när jag studerade för att bli geolog, jobbade i guldgruvor i Amerika. och i Europa.

  jag gjorde vad ni ser på discovery med dessa guldgrävar shower typ gold rush alaska m.m

  Been there, done that……

  Tror min hatt kommer att bli kvar på huvet ja…..

 16. 16

  @ Bo:
  Men det enda guldet du hittade var meditationen? Jag mediterar Vippassana. Meditation är människans enda riktiga VÄG, till inre styrka.

 17. 17

  Georg W Skrev:

  Meditation är människans enda riktiga VÄG, till inre styrka.

  Jo… – Georg – en bra väg att bli vän med sig själv – som jag ser det.

  Finns det överhuvudtaget något i någon människas liv som är viktigare än att vara vän med sig själv på alla plan fysiskt och mentalt ❓

 18. 18

  MANIPULERAD VETENSKAP

  ”Det vetenskapliga systemet har blivit kapat. Nyligen offentliggjorda interna dokument som Läkemedelsvärlden gått igenom visar hur läkemedelsföretag har förvandlat den vetenskapliga publiceringsprocessen till effektiv marknadsföring.” – slut citat härifrån.

  Saga eller Sanning ?

 19. 19
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 15 Bo:
  Det låter verkligen som om du är på rätt väg, så du kan nog stryka guldgrävarhatten från menyn.
  För egen del, när den tiden kommer, planerar jag att ’falla från trädet som ett moget äpple’ dvs ett friskt äpple ..inte ett ruttet! 🙂

 20. 20
  Lars Henrik säger
 21. 21
  Margareta säger

  Ja!. Det är viktigt, att slå vakt om självbestämmanderätten i detta fall, angående uppropet Vitaminupproret.

 22. 22

  Bo Skrev:

  infrabastu fungerar med strålning typ solen fast bara de infraröda strålarna

  Som i brödrosten då?

 23. 23
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 20 Lars Henrik: Skrivit på!

 24. 24
  Rolf Löfgren säger

  Intressant artikel från Finland.
  Läkare: LCHF-diet minskar alkoholbegär

  https://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/02/lakare-lchf-diet-minskar-alkoholbegar

  Detta är en mycket viktig aspekt av LCHF och borde utvecklas snarast.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa